2013. március 13., szerda

BL:Mi van véled angol futball? - egy csapat sem képviseli tovább a Premeir Leaguet

Szerda este a Málaga és a Bayern München továbbjutásával teljes lett az idei Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnye. Az előző évekkel ellentétben azonban teljesen megszűnt az angol dominancia olyannyira, hogy egyetlen angol csapat sem képviseli a Premier League-t a legjobb nyolc közt. 

Ezzel már most eldőlt, hogy a Wembley-ben rendezendő fináléban biztosan nem lesz angol csapat, hiszen a címvédő Chelsea már a csoportküzdelmek során elhasalt csakúgy mint a Manchester City csapata, mely óriásit égett a "D" jelű kvartettben. A csoportküzdelmek után két angol csapat állt az Arsenal és a Manchester United. Utóbbi nagyon vitatott körülmények közt esett ki a Real Madrid ellenében, ki ne emlékezne Nani kiállítására, mely napokig vitatéma volt a sportsajtóban. Azonban a tények ellen nincs mit tenni, a United kiesett! Az utolsó angol bástya Arsene Wenger csapata volt, azonban hiába nyertek 2-0-ra Münchenben az otthon elszenvedett 3-1-es vereség döntőnek bizonyult az odavágón, így a német rekordbajnok idegenben lőtt góllal ért oda a legjobb nyolcba. Ezen sorokat olvasva jogosan tehető fel a kérdés, hogy mi lett veled angol futball? Nem is olyan régen még az is előfordult, hogy a legjobb nyolcban szerepelt négy angol csapat is...

Ami a mezőnyt illeti spanyol dominanciát észlelhetünk, hiszen három klub képviseli még mindig a La Ligát a Barcelona, Real Madrid Málaga trió személyében. Emellett két német klub a regnáló német bajnok Dortmund és kijelenthető, hogy a friss bajnok Bayern München is ott van a nyolcban. Emellett az olasz, a török és a francia ligát képviseli egy-egy klub.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnye:
Spanyol: Barcelona, Real Madrid, Málaga
Német: Bayern München, Borussia Dortmund
Olasz: Juventus
Francia: PSG
Török: Galatasaray

Sorsolás Pénteken! (Innentől fogva azonos ország béli csapatok is találkozhatnak egymással)

Őszi Ádám

A Napoli vagy a Milan lehet a célállomás a mellőzött Juve védő számára

Szinte biztosnak tűnik, hogy a szezon végén távozik a Juventus saját nevelésű játékosa Paolo De Ceglie. A védő csupán 12 meccsen kapott lehetőséget a torinói csapatban és Peluso téli érkezése csak rontott a csapatrangsorban elfoglalt helyén, így a felek megválhatnak egymástól írja a Goal.com. 

Emellett arról is lehet hallani, hogy a 26 esztendős játékosnak már a kérői is megvannak, korábban az AC Milan és a Napoli is élénken érdeklődött Paolo játékjogáért, akinek szerződése 2017-ig szól a zebrákhoz. Azonban ha a Juve sem göngyölt akadályt, akkor könnyen létrejöhet a klubcsere. 

A német illetőségű transfermarkt.de szakemberei Ceglie piaci árát 4,8 millió euróra becslik, ez már egy zuhanó ár, mely a szezon végéig csökkenni fog a nélkülözöttség függvényében.

Őszi Ádám

A kolumbiai gólvágó Barcelonába szerződhet! - óriási fogásról beszélnek

A cím hallatán bizonyára többen Falcao leigazolására gondolnak, azonban nem ő van terítéken jelenleg a katalánok háza táján, hanem a kolumbiai válogatott másik gyöngyszeme Jackson Martínez.  

A Porto nyáron szerződtetett támadója bombaként robbant be az Európai futballba, de mielőtt erről beszélnénk tekintsük át eddigi pályafutását. Jackson profi karrierjét Deportivo Independiente Medellín színeiben kezdte, ahol még mondhatni tiniként 102 mérkőzésen 65 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját. Hat esztendőt követően elhagyta nevelőegyesületét és a kolumbiai bajnokságot és a magasabban rangsorolt mexikói pontvadászatot választotta, azon belül pedig a Jaguares csapatát. Itt sem vallott szégyent, hiszen két szezon alatt 64 mérkőzésen 36-szor volt eredményes. 

Az új fejezet itt kezdődik, hiszen a Porto felfigyelt rá és Európába csábította, így a 2012/2013-as szezont a portugál bajnokságban kezdte meg, ahová bombaként robbant be az atletikus 185 centis támadó. A portugál góllövőlistát magasan vezeti, 22 mérkőzésen szerzett 23 találatával. Mögötte 14 találattal "szerénykedik" Óscar Cardozo. Azonban a "hazai" pontvadászat mellett már a BL-ben is letette a névjegyét, 3 gólja van és ezt ma este a Málaga ellen növelni szeretné.

Valószínűleg az FC Barcelona képviselői, játékosmegfigyelői ma este ott lesznek Málagában, hogy megnézzék a két csapat BL meccsét és legfőképpen Martínez játékát.

Azonban nem csupán a katalán óriás áll a kérők sorában ezt a játékos ügynöke el is ismerte, célzott egy madridi klubra, sejtelmeink szerint a matracosoknál nagyon szeretnék, ha összeállna a kolumbiai válogatott csatárduó Falcao és Martínez személyében.

"Megerősíthetem, hogy erős az érdeklődés a Barcelona részéről, ugyanakkor nem az egyetlen spanyol klub, amely figyelemmel követi, van egy jelentős madridi érdeklődő is, illetve egy nagy olasz csapatnál is komolyan felmerült a neve" - nyilatkozta Fiore a Tuttomercatoweb-nek.

Őszi Ádám

Hosszabbított az Atleticoval a brazil válogatott védő

Könnyen megállapodásra jutott egymással az Atéetico Madrid és Joao Miranda a klub hétszeres brazil válogatott védője. Az eredetileg 2014-ig szóló szerződését két évvel megtoldotta, így 2016-ig a matracosok kötelékébe tartozik majd. 

A 28 esztendős védő piaci értékét 10 millió euróra becsülik a szakemberek, azonban ennek jelentősége nincsen, hiszen, a védő otthonának érzi Madridot és a csapatot, aligha lehet most őt elcsábítani jelenlegi sikereinek helyszínéről. 

A klub hivatalos honlapján jelentette be a szerződéshosszabbítás, majd pedig közölte a védő nyilatkozatát - "Nagyon boldog vagyok, megdolgoztam ezért a hosszabbításért, és úgy gondolom, ez egy nagyon jó megállapodás mindkét félnek. Nagyszerűen érzem magam az Atléticónál, olyan, mint az otthonom. Szeretem Madridot, boldog vagyok itt."

Miranda egyébként 2011-ben került Madridba, a Sao Paulo csapatát hagyta háta mögött, ahol öt remek esztendőt töltött el. Azóta a matracosok védelmének kirobbanthatatlan tagja, Európa Ligát és Európai Szuperkupát nyert a csapattal

Őszi Ádám

Három mesterlövész - avagy a török, a portugál és az argentin

Zajlanak a Bajnokok Ligája küzdelmei, és mint minden esztendőben idén is kerestetik az a játékos, aki elhódítja a sorozat gólkirályi címét. Nos, az utóbbi esztendőkben elég egyhangú volt a cím kiosztása, hiszen a legutóbbi négy sorozatban Lionel Messi lett a legjobb mesterlövész, míg őt esztendővel korábban csakugyan az argentin nyert, ám abban a szezonban holtverseny alakult ki. 

A kérdés, vajon ki lesz a 2012/2013-as Bajnokok Ligája gólkirálya? Vajon tovább folytatódik az argentin uralma, vagy esetleg megtöri a csendet valaki...

A harc ádáz, igaz nem ez az elsődleges a játékosok számára, de nézzük, miként fest jelenleg a góllövőlista. Ami fontos és kiemelendő, hogy az első három helyezett csapata versenyben maradt, így folytatódhat a verseny, azonban elég egyetlen remek találkozó, egy mesterhármas valakitől és már csatlakozik is egy újabb néz. Ezt majd a végén! Megnézzük kinek lehet még esélye...

A góllövőlistát jelenleg holtversenyben vezetik 8 góllal, személy szerint Yilmaz és Cristiano Ronaldo, őket követi az argentin klasszis Lionel Messi, 7 találattal.

Cristiano Ronaldo: A portugál zseni évek óta Messi mögött kullog a rangsorban, sokan azt mondják, egy dolog van amiben ő szerencsétlen, az pedig nem más, hogy egy korban él az argentinnal. Ezen persze lehet vitatkozni, én annyival zárnám, két különböző játékstílusú világklasszisról van szó. Ronaldo az idei szezonban a hátán viszi a királyiakat, klasszisát nem lehet és nem is érdemes vitatni...

CR7 idei Bajnokok Ligája találatai:
- Első gólját a Manchester City ellen szerezte (1)
- Ezt követően az Ajax ellen parádézott és ért el mesterhármast (3)
- A Dortmund sem úszta meg Ronaldo gól nélkül (1)
- Az Ajax a visszavágón is kapitulált ellene (1)
- Majd pedig korábbi csapata a Manchester United szurkolóit is egy-egy góllal keserítette a két meccsen (2)
Összesen: 8 gól

Burak Yilmaz: A török mesterlövész a Trabzonspornál eltöltött esztendőket követően került a Galatasaray együtteséhez a szezon elején és nem okoz csalódást, mind  török ligában, mind pedig a BL-ben remekel. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a 27 esztendős támadó feje lágya elég későn nőtt be, egy későn érő típusú csatárról van szó, aki ha így folytatja sok csapat kívánságlistáján szerepeld majd nyáron.

Yilmaz idei Bajnokok Ligája találatai:
- Első ízben a CFR Kolozsvár kapuját vette be (1)
- Aztán másodízben is a CFR szurkolókat keserítette a visszavágón egy mesterhármassal (3)
- Ezt követően a Braga és a Manchester United védelme is kapitulált vele szemben (2)
- A nyolcaddöntőben a Schalke ellen pedig mindkét meccsen egyszer betalált (2)
Összesen: 8 gól

Lionel Messi: A négyszeres aranylabdás hozza azt, amit tőle megszoktunk, a bajnokságban elképesztő 40 gólnál jár, a BL-ben pedig amikor kellett megmutatta mire képes.

Messi idei Bajnokok Ligája találatai:
- Első ízben a Szpartak Moszkva ellen egy duplával nyitott (2)
- A Celtic elleni vereség során ő szerezte csapata egyetlen gólját (1)
- A Szpartak nem bírt vele a visszavágón is kettőt gurított (2)
- Mint ismeretes tegnap este a Milan szurkolók szívét szomorította két góllal (2)
Összesen: 7 gól

Tehát ők hárman a cím várományosai, sokat számíthat azonban a pénteki sorsolás, miszerint a játékosok csapatai milyen ellenfelet kapnak, milyen ágra jutnak. Azonban mint említettem vannak a góllövőlistán játékosok, akik egy-egy remek teljesítménnyel a trió közelébe kerülhetnek.

Név szerint: (természetesen csak azokat említjük meg, akiknek csapata még versenyben van)
- Lewandowski a Dortmund 5 gólos támadója
- Lavezzi a PSG 5 gólos argentin fenegyereke

Végezetül pedig a góllövőlista első 10 helyezettje:
Cristiano RonaldoReal Madrid8
Burak YilmazGalatasaray8
Lionel MessiBarcelona7
Robert LewandowskiBorussia Dortmund5
OscarChelsea5
AlanBraga5
JonasValencia5
Ezequiel LavezziParis St. Germain5
Lukas PodolskiArsenal4
Klaas Jan HuntelaarSchalke 044
Fabio QuagliarellaJuventus4

Őszi Ádám

Fatih Terim a Galata edzője a boldogságban úszva nyilatkozott!

Sem a fogadóirodás, sem pedig a szakemberek nem adtak sok esélyt a Galatasaray idegen béli sikerére, az első mérkőzést követően (1-1), a Schalke 04-nek állt a zászló. A török csapat azonban megmutatta, hogyan kell küzdeni és odatenni az utolsó erőfoszlányokat a pályára. A hit és az akarat elérte célját, Fatih Terim együttese egy nagyon fordulatos és kiélezett meccsen 3-2-re diadalmaskodni tudott Gelsenkirchenben. 

Az edző a meccs utáni sajtótájékoztatón boldogságban úszva nyilatkozott, úgy, mintha nem is ott járna fejben - "Európa legjobb nyolc csapata között vagyunk, egész Törökország és az össze Galata-fanatikus kiélvezheti most ezt a sikert. Szeretnék köszönetet mondani szurkolóinknak, akik hatalmas áldozatot vállaltak azzal, hogy eljöttek Németországba és buzdítottak minket. Gratulálok a játékosaimnak, mindegyiküket meg fogom ölelni és csókolni. Hatalmasat küzdöttünk a pályán, noha többször is a határainkar súroltuk. Az első félidőben úgy játszottunk, mint egy klasszis európai csapat."

Mit gondoltok, meddig juthat el a Galata a BL-ben?

Őszi Ádám

Iniesta: "Az érzéseket átvittük a pályára..."

Misem természetesebb annál, mint hogy egy 4-0-ás győzelmet követően Iniesta a katalán gárda motorja örömittasan nyilatkozott a Barca hivatalos honlapján. Az ember nem minden nap fordít meg Bajnokok Ligája párharcot 0-2-es idegenbéli vereség után. Nekik ez sikerült... 

"Ez volt az egyik legteljesebb meccsünk, amit játszottunk. Remélhetőleg ez a tapasztalat segíteni fog nekünk a jövőben."

"Remekül játszott a csapat, és elértük a célunkat. Amikor ilyen egység van a csapat és a szurkolók között, akkor a mérkőzések elég hosszúak lehetnek az ellenfelek számára a Camp Nouban."

"Kötelességünk volt küzdeni, ezt is tettük. Az érzéseket átvittük a pályára. Amikor identitást mutatunk, nagyon nehéz megverni minket."

Őszi Ádám

Allegri: "A továbbjutás mindig centiméterek kérdése..."

Tegnap este az FC Barcalona ledolgozta két gólos hátrányát és 4-0-ra legyőzte riválisát az AC Milan együttesét. Az eredmény nagyon simának tűnik, az is, viszont aki látta a meccset és ért a focihoz, az tudja, egyes helyzetek, párharcok csupán nüanszokon múlnak.  

Feltehetjük a kérdést, mivan ha Niang nem a kapufát találja el, vagy 3-0-nál az utolsó pillanatokban talál egy gólt az olasz klub. Persze ez már csak a múlt, de szeretnénk éreztetni, hogy milyen apró dolgokon múlik minden. Egyértelmű, hogy a katalán gárda fantasztikusan játszott, de a gépezetbe ha belecsúszik egy hiba, az mindent tönkretehet. Nos, tegnap kijött a lépés.

A mérkőzést követően Allegri a milánói klub vezetőedzője hosszasa nyilatkozott, mind csapatáról és játékosairól, meghozott döntéseiről, illetve az ellenfélről - "A továbbjutás mindig centiméterek kérdése. Kapufát rúgtunk Niang által, majd betalált Messi."

"Az ehhez hasonló mérkőzésekhez lábakra van szükséged, és én hoztam meg ezeket a döntéseket. Ha Niang betalál, akkor dicsérnék a választásomat. Az első mérkőzésen velünk volt a szerencse Boateng esetében, most viszont Niangnál nem."

"Csalódást keltő ez a vereség a klub, a szurkolók és a srácok számára, mert mindent megtettek, hogy elérjenek valami figyelemreméltót. Nehéz volt, mégis végig nyitott volt a párharc, és amikor 3-0-nál voltak lehetőségeink, jobban is alakulhattak volna a dolgok."

"A Barcelona a legerősebb csapat a világon. Messi és Iniesta hideg fejjel cselezgetett, Xavi pedig nagyon pontos volt. Meg kell dicsérnem a srácaimat, mivel nem adták fel." -zárta szavait az AC Milan trénere

Őszi Ádám