2012. szeptember 19., szerda

BL H-csoport: Egyértelmű favorit a MU, óriási küzdelem várható a továbbjutást érő második helyért

A csoport egyértelmű esélyese és favoritja a Manchester United csapata, mögötte viszont nagy lesz a tolongás. Papíron a román bajnok a leggyengébb, de a Galata és a Braga kell hogy számoljon velük, hiszen könnyen okozhat a CFR meglepetéseket. Este a Vörös Ördögök a török bajnokot fogadják, a találkozó egyértelműnek tűnik, de láttunk már nem egy meglepetést ezen a szinten... 

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere
"Már a sorsolás után elmondtam a játékosoknak, hogy idén nem szabad olyan figyelmetlennek lennünk, mint tavaly. Az elmúlt években rendre sikerrel vettük a csoportkört, így ki tudtam próbálni a fiatalokat is, de erre tavaly csúnyán ráfáztunk. Éppen ezért idén a tapasztaltaknak fogok bizalmat szavazni. Tavaly hazai pályán kétszer is figyelmetlenek voltunk, eltékozoltuk az előnyünket, remélem, idén ismét visszatalálunk a helyes útra, és újra bevehetetlen lesz az Old Trafford. Kielemeztük a Galata játékát, a legjobbjaikat jól ismerjük, és tudjuk, török csapatok ellen soha nem egyszerű játszani, így szoros meccsre számítok. Ha a védőjátékosaink nem lesznek annyit sérültek, mint az  előző szezonokban, akkor jó esélyünk van akár a végső győzelemre is, hiszen - különösen elöl - nagyon erősek vagyunk."

Fatih Terim, a Galatasaray vezetőedzője
"A török emberek mindannyian ránk fognak ma figyelni, hiszen egyedül mi képviseljük az országot a Bajnokok Ligájában. Hosszú ideje nem játszottunk a BL-ben, épp ezért talán jobb lett volna, ha nem rögtön a legerősebb ellenféllel kezdünk, de ezen már kár keseregni. A világ egyik legjobb csapatával fogunk játszani, ráadásul idegenben, így hát elmondtam a játékosaimnak, hogy a török bajnokságban mutatott játék ide édeskevés lesz. Sokkal keményebben kell harcolnunk, hogy eredményesek tudjunk lenni."

Manchester United-Galatasaray 20:45

A másik meccsen a Braga fogadja Vass Ádám csapatát a román bajnok CFR Clujt. Papíron hazai győzelem születik, de ebben ne legyünk annyira biztosak. Keleti szomszédunk bajnok csapata a csoport fekete lova lehet könnyedén.

José Peseiro, a Braga vezetőedzője
"A Cluj az elmúlt években többször is szerepelt a BL-főtáblán, ráadásul rengeteg portugál játékosa van, így mindenképpen érdekes találkozóra számítok. Szeretnénk győzelemml rajtolni, hisz számunkra ez a meccs kulcsfontosságú. Az egyik legjobb csatárunk a Benficába igazolt, így az ő pótlását meg kell oldanunk. Tisztában vagyunk ellenfelünk képességeivel, tudjuk, hogy remekül védekeznek, de nekünk egy feladatunk lesz: több gólt rúgni, mint ők."

Ioan Andone, a Cluj vezetőedzője
"Ma este kemény meccsünk lesz egy jó csapat ellen. Technikailag nagyon jó együttessel találkozunk, de a győzelem a célunk. Természetesen előny, hogy van jó pár portugál játékosunk, akik most nyilván szeretnék szülőhazájukban is megmutatni, hogy mennyit fejlődtek nálunk. Fontos lenne sikerrel kezdeni, de ha nem sikerül, akkor sem dől össze a világ."

SC Braga - CFR Cluj 20:45

Szerző: Őszi Ádám

BL G-csoport: A Barca a trónra tör, rangadó a másik meccsen

Ha azt mondjuk G csoport akkor szinte mindenki egyet ért abban, hogy az FC Barcelona csapata nyeri a csoportot. Azt viszont, hogy ki lesz a másik továbbjutó, hogyan alakul a csoport lehetetlen megmondani, három hasonló kaliberű csapatról van szó. A katalán gárda idén visszaülne a trónra, első ellenfele a Szpartak Moszkva csapata lesz, akik viszont nem feltett kézzel érkeztek Spanyolországba. meglátjuk mire mennek majd este. Az orosz csapat vezetőedzője Unai Emery ismeri a Barca taktikáját, hiszen korábban a Valencia trénereként volt. 

Tito Vilanova, a Barcelona vezetőedzője
"Unai Emery kiválóan ismer minket, és a Valenciával sok gondot okozott nekünk az elmúlt években. Még nem sok ideje van Oroszországban, de biztos vagyok abban, hogy már most meglátszik a keze munkája a Szpartakon. A Bajnokok Ligája minden játékost motivál, amikor felcsendül a hivatalos himnusz, mindenkinek pezsegni kezd a vére. Az előző szezonban elbuktunk az elődöntőben, de nem is nyerhetünk minden évben. Idén azért megpróbáljuk megint."

Unai Emery, a Szpartak vezetőedzője
"Győzni jöttünk Barcelonába! Tudjuk, hogy ők a csoport favoritjai, de nem szeretnénk egyetlen lehetőséget sem kihagyni a pontszerzésre, így most is meg fogjuk próbálni. A Barcelona a meccsek 90%-ában irányítja a játékot, rengeteget van náluk a labda, de ők sem nyernek mindig - mi akarunk lenni az egyik olyan csapat, amelyik legyőzi őket. Jól kell védekeznünk, gyorsan kell támadásra váltanunk, és akkor lehet esélyünk."

FC Barcelona - Szpartak Moszkva 20:45

Igazi rangadónak számít viszont a Celtic-Benfica mérkőzés, a három papíron gyengébb csapat közül a portugál csapat a legerősebb, mely tavaly egészen a negyeddöntőig menetelt. A skót klub négy esztendőt követően tér vissza a legrangosabb kupasorozatba, viszont formája nem az igazi. A Rangers nélküli skót bajnokságban bukdácsol és csupán a negyedik helyen áll. A Benfica csapatából viszont hiányzik egy kulcsjátékos. Nem más mint Javi Garcia, aki a Manchester City csapatához igazolt a nyárom.

Neil Lennon, a Celtic vezetőedzője
"Sokat gondolkodtam az elmúlt napokban, hogy miként is vágjunk bele ebbe a sorozatba, Nagyszerű dolog ilyen csapatokat idehozni a Celtic Parkba, a játékosok keményen dolgoztak, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, amik mindig vannak. Hogy továbbjutunk-e? Ki tudja azt előre?! Azt szeretném, hogy a csapatom úgy játszon, ahogy tud, aztán majd kiderül, hogy mindez mire elég. A Benfica hosszú ideje teljesít igen magas szinten, ráadásul nagyszerű támadósoruk van. Sajnos mi ezen a téren nem állunk jól, de állunk a kihívás elé!"

Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője
"Edzőként azt vallom, hogy a legfontosabb az, hogy ismerd az ellenfelet. Minden meccsre külön stratégiával készülünk, most sincs ez másképp. Régen játszottunk utoljára együtt, de a keret mély, megvan a kellő tapasztalatunk és magabiztosságunk, és nagyon szeretnénk továbbjutni a következő szakaszba!"

Celtic FC - SL Benfica  20:45

Szerző: Őszi Ádám

BL F-csoport: Csoportrangadóként német-spanyol párharc, pontot lopna a Debrecent búcsúztató BATE

A csoport egyértelmű esélyese a Bayern München, melyet a szakemberek a kvartett első helyére várnak. Ehhez azonban már ma lesz pár szava a Valencia csapatának, legalább is ők így gondolják. A müncheni gárda tavaly pont hazai pályán vesztette el a BL döntőt a Chelsea elleni mérkőzésen. A spanyol csapat valamiféle hasonló sikerre, pontszerzésre számít a mai este folyamán. A Bayern jól kezdte a szezont sőt mi több remekül, míg a Valencia erősen beragadt a szezon rajton, de hozzá kell tenni,  hogy az ellenfelek közt bolt a Real Madrid és a Barcelona is. 

Jupp Heynckes, a Bayern vezetőedzője

"Nagy önbizalommal megyünk neki a mérkőzésnek, hiszen úgy tűnik, a nyári igazolásaink beválnak. Szombaton Gomez, David Alaba, Ribéry és Robben nélkül is remekül ment a játék. A Valencia remekül szervezett csapat, amelyik a 2000-es évek eleje óta folyamatosan ott van Spanyolország legjobb három együttese között. Nem szabad már az előző döntővel foglalkoznunk, hiszen ez egy új idény, és az előttünk álló feladatokra kell koncentrálnunk minden energiánkat. Az idei döntőről azonban korai lenne még beszélni, hiszen ez az első csoportmeccs. Majd ha továbbjutottunk a négyesből, akkor gondolunk bérmi másra, bármi többre."

Mauricio Pellegrino, a Valencia edzője
"Nem gondolunk a 2001-es döntőre, ez a 2012-2013-as szezon. Erős csapattal találkozunk ma, de bízom benne, hogy a szurkolóink büszkék lehetnek majd ránk a meccs végén. Bármi megtörténhet a pályán, remélem, valami különlegeset fogunk látni. Nem szabad túl tisztelettudónak lennünk, mert az a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Azt kértem a játékosaimtól, nyugodtan játszanak, mert bízom bennük, tudom, hogy kellően jók és felnőnek a feladathoz. Felkészültünk, ismerjük az ellenfelünket, de csak magunkra szabad figyelnünk."

FC Bayern München - Valencia CF

A csoport másik mérkőzésén a francia Lille együttese fogadja a Debrecent kiejtő BATE Boriszov együttesét. A vendég fehérorosz együttes papíron gyengébb csapat, ám ne higgye azt senki, hogy könnyű dolga lesz a francia gárdának. A Lille nem kezdte jól a szezont, öt mérkőzést követően hat pontja van és csupán a 12. pozíciót foglalja el a tabellán, míg ellenfele vezeti hazája bajnokságát. Azt persze tegyük hozzá, hogy a két pontvadászat közt óriási különbség van.

Rudi Garcia, a Lille vezetőedzője
"Már nem győztük kivárni, hogy elkezdődjön a sorozat! Nagyon fontos, hogy az első, hazai meccsünket megnyerjük. Tavaly a csoport favoritjainak tartottak minket és csak harmadikak lettünk, idén nem mi vagyunk az esélyesek - miért ne juthatnánk tovább most? Ha jobban játszunk, mint az előző kiírásban, akkor simán odaérhetünk a továbbjutást érő helyek valamelyikére. Ellenfelünk sokkal inkább játékban van, mint mi, hiszen sok meccset játszott már ebben a szezonban. Igyekszünk megtalálni a gyenge pontjaikat, és ha ez meglesz, biztos vagyok abban, hogy nyerni fogunk."

Viktor Goncsarenko, a BATE vezetőedzője
"A francia bajnokság nagyon jó, a Lille ezt a pontvadászatot nyerte meg 2011-ben, így vigyáznunk kell velük. Idén nem kezdtek jól, de a Köbenhavn ellen remekül játszottak, és ez a fontosabb, mert az európai kupameccs volt. Szabadon játszhatunk, hiszen semmilyen nyomás nincs rajtunk - csakúgy, mint tavaly. Jóól szervezettek vagyunk, úgyhogy képesnek tartom a csapatot arra, hogy szerezzünk pár pontot. Ellenfelünk minden poszton erős, jól felkészített csapat, de tudjuk, hogyan kell felkészülni az ilyen meccsekre."

Lille OSC - BATE Boriszov 20:45

Szerző: Őszi Ádám

BL E-csoport: Óriási rangadó Londonban, kötelező ukrán győzelem várható

Ma este folytatódik a Bajnokok Ligája küzdelemsorozata ezúttal a csoportok második felével. A mai napon az E, F, G és H jelű kvartett kezdi meg a sorozatot. Az E csoportban mindjárt egy szuper rangadóval kezdünk, melyet a DigiSport közvetít élőben. Ez a meccs a Chelsea-Juventus találkozó, nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, minden benne van a levegőben. A torinói csapat immáron a hétvégi győzelmet követően 42 mérkőzés óta veretlenek a bajnokságban é nem titkolt céljuk idén BL serleget nyerni. A Chelsea, mely eléggé kicserélődött a nyáron pedig első csapat lenne a történelemben aki megvédi címét. Valljuk be legyen bármely csapatról szó a londoni kékeket otthon nagyon nehéz két vállra fektetni. 

 Roberto Di Matteo, a Chelsea menedzsere
"Ha egy ilyen nagy klubnál dolgozol, mint a Chelsea, állandóan hatalmas a nyomás rajtad, hiszen mindenki azt várja el tőled, hogy egyre több és több trófeát nyerj. Mindenki boldog volt, hogy tavasszal végre idehoztuk a BL-serleget a Stamford Bridge-re, de msot már ez senkit nem érdekel, mert ez a múlt, nekünk pedig előre kell néznünk. A Juventus szenzációs veretlneséggel a háta mögött érkezik hozzánk, a kereükben rutinosabb játékosokat és fiatal tehetségeket is találunk, épp ezért nagyon kemény meccsre számítok. Rajtuk kívül még két bajnok van a csoportunkban, így nem lesz egyszerű dolgunk. Ennek ellenére egy a célunk: megpróbálni a lehetetlent, és megvédeni a címünket!"

Massimo Carrera, a Juventus másodedzője, ő ül a padon az eltiltott Conte helyett
"Nagyon örülök, hogy ismét itt vagyunk a BL-ben. Nem könnyű rögtön az első meccsen a címvédő ellen pályára lépni, de ezért dolgzunk két éve, hogy megint a legjobbak ellen léphessünk pályára. Tudjuk, mit kell tennünk, a játékosok is tudják, mi lesz a feladatuk, ez a meccs jó értékmérője lesz annak, hol is tartunk az európai futballban."

Chelsea-Juventus 20:45

A csoport másik meccse már nem ilyen nagy rangadó a Sahtar Donyeck csapatára kötelező győzelem vár az FC Nordsjaelland ellen. A mérkőzés egyértelmű országos egyesnek tűnik, de soha nem lehet biztosra menni. Az ukrán bajnokcsapat nem rejti véka alá céljait, szeretnének továbbjutni a csoportból, a dánok pedig a pontszerzésnek is örülnének.

Mircea Lucescu, a Sahtar vezetőedzője
"Tíz hónapja készülünk erre a meccsre! Akkor kaptunk ki otthon a Portótól és estünk ki az előző BL-kiírásból, azóta erre a pillanatra várunk! Azóta megnyertük az ukrán bajnokságot és a kupát is, ezzel legaláb kozmetikáztuk kicsit a szezont. A sorsolásnál nem volt szerencsénk, hisz erős csapatokat kaptunk, a másik oldalról ugyanakkor hatalmas motiváció a számunkra, hogy ilyen ellenfelekkel mérkőzhetünk meg. Bízom a csapatban, és tudom, hogy minden ellenfelünknél szórakoztatóbb futballt fogunk játszani. Nem becsüljük le az ellenfelet, hiszen mindenki látta tavaly az APOEL Nicosia menetelését a negyeddöntőig. A dánok hozzánk hasonló focit játszanak, gyorsan váltanak védekezésből támadásba, nagyon veszélyesek a pontrúgásaik, egyedül talán abban van angy előnyünk, hogy nekünk ez már nem az első szezonunk a Bajnokok Ligájában."

Kasper Hjulmand, a Nordsjaelland vezetőedzője
"Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetünk. Szerények vagyunk, de ez remélem tovaszáll, amikor kifutunk a pályára. Megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, hogy büszkén és boldogan jöhessünk le a gyepről a találkozó után, de lássuk be, finoman szólva sem mi vagyunk az esélyesek. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Sahtar mindent tud rólunk - elmúltak már azok az idők, amikor meglephettél valakit bármilyen váratlan húzással. Ellenfelünk bizonyára megpróbál végig támadni, de meg kell próbálnunk megbirkózni ezzel. "

Sahtar Donyeck - FC Nordsjaelland 20:45

Szerző: Őszi Ádám