2014. szeptember 25., csütörtök

Az UEFA bicskája Liverpoolban és Milánóban is lesújthat

Hivatalossá vált, az amit már sejteni lehetett, az  Európai Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indított hét klub ellen, a pénzügyi fair play megsértésének gyanúja miatt. Amennyiben a klubok "bűnössége" beigazolódik, akár a nemzetközi kupaszereplésük is veszélybe kerülhet a szabályok értelmében. 

A hírek szerint a vizsgált kluboknak három évre visszamenőleg kell bemutatniuk könyvelésüket. Ezt azért nem értjük, mivel a fait play szabály egy új keletű dolog, mely most került bevezetésre, korábban pedig próbaévről beszéltek. Miért nyúlnak most vissza három évre!? Jó lenne, ha végre tisztázódna a fair play körüli szabályrendszer, mert úgy fest, hogy a klubok sincsenek tisztában vele. Saját kárukra aligha költekeznék túl magukat...

Íme az érintett klubok listája:
AS Roma, Internazionale, Liverpool, AS Monaco, Besiktas, Krasnodar és a Sporting CP.

Egy biztos, és ezt fixen tudjuk a szabályzatról, hogy a klubok legfeljebb annyit költenek, amennyi profitot termeltek a labdarúgással kapcsolatos tevékenységből. Kivételt képez az utánpótlás, ott nincsenek gátak.

Arrow 

Eltilthatják a Messit ellökő védőt! - Íme az ügy részletei

Mint ismeretes az FC Barcelona tegnap pontokat hullajtott a Malaga otthonába, ám a találkozó egy incidens miatt marad emlékezetes, a Weligton-Messi ügy kapcsán. A szövetség vizsgálja az esetet, a tettlegességet elkövető, a kiállítást megúszó védőre pedig eltiltás várhat. 

A találkozó 81. percében Messi az alapvonalnál kevergetett, s fűzött át pár embert, mire összeakadt emberével, aki tisztázott, majd arcon ragadta az argentint és taszajtott rajta egyet. A játékvezető igen határozatlanul sárga kártyával díjazta az esetet, azonban a történet itt nem ért véget.

A veterán brazil védő, aki egyébként az eset után igyekezett elbújni a társak között, az Onda Cero rádiónak elmondta, mi váltotta ki belőle az indulatot - "Torkon ragadtam Messit, mert fattyúnak nevezett!"

Azóta számos fordítás és ócsároló mondat terjeng az interneten, van ahol azt írják, hogy Messi a védő édesanyját vette a szájára. Borzasztó látni, hogy a sajtó miként kezeli az esetet, felfúja és közönséghajhász írásokat hallat, melyek messze állnak a valóságtól, vagy teljes mértékben valótlanok.

Az esettel foglalkozik Spanyolország két legnagyobb sportlapja az AS és a Marca is, természetesen mindkét portál külön álláspontot foglal, ahogyan az lenni szokott. Utóbbi lap a felvételek alapján kikockázta az esetet és a modern technológiának köszönhetően leolvasták a szájakról a szöveget, s közölték Lionel Messi ajkát egyetlen egy sértő szó sem hagyta el. Az AS más véleményen van.

Egy biztos a spanyol szövetség vizsgálja az esetet és úgy fest, a brazil védőre eltiltás vár, három mérkőzést rebesgetnek a sajtóban. 

Újabb hosszú, napokon át tartó bohózat elé nézünk...

Arrow

Spanyol bundaügy: kihallgatják a MU játékosát és Pintért is

Sajnos a bundázás, a csalás világméretű formát ölt és egyetlen régiót sem kímél meg, a szálakat ki tudja honnan és kik működtetik. A harc állandó, ám újfent új és új esetek bukkannak fel. A "betegség" spanyol honban is jelen van, legalábbis a vádak erről szólnak. Bundás olaszok után jonnek a szőrmés spanyolok!? 

Októberben próbálják meg felgöngyölíteni a 2011-ben esedékes Levante-Zaragoza spanyol bajnoki mérkőzés körülményeit, a vádak szerint a vendég együttes, mely 2:1-re megnyerte a mérkőzést csalással maradt benn az élvonalban. A mérkőzést megelőzően kieső helyen állt az együttes és csakis a győzelem érhetett bennmaradást. A mérkőzés körülményei gyanús momentumokat hordoznak.

Ezen apropóból október 3-án meghallgatnak több mint húsz érintettet, akik akkoron a csapatok keretét, illetve szakmai stábját alkották. A meghallgatott játékosok között lesz, a nyáron a Manchester Unitedet választó Herrera, aki a Zaragoza játékosa volt ez időtájt, illetve a magyar válogatott védője Pintér Ádám is. A mérkőzésen a vendégek két találatát Gabi szerezte, aki jelenleg a regnáló bajnok Atletico Madridot erősíti.

Arrow

Átigazolások: Londonba költözhet a PSG tehetsége

Már a télen klubot és egyben bajnokságot válthat a Paris Saint-Germain saját nevelésű tehetsége Adrien Rabiot. A fiatal védekező középpályása Arsene Wenger csapna le. 

A mindössze 19 esztendős francia utánpótlás-válogatott játékos hatalmas tehetségnek számít, ám idén még nem kapott játéklehetőséget Laurent Blanc vezetőedzőtől, szerződése pedig jövő nyáron lejár. A felek ezidáig nem tudtak megegyezni a hosszabbítást illetően, így jelen állás szerint, amennyiben pénzzé szeretné tenni értékét a párizsi klub, a télen meg kell hallgatnia a kérőket. 

A Daily Mail értesülései szerint az Arsenal nem várná meg a szerződés lejártát, hanem már télen magához édesgetné Rabiot, akiért közel 6 millió fontot is letenne az asztalra Wenger.

A transfermarkt.de egyébként 4,5 millió euróra taksálja a fiatal labdarúgó piaci értékét, aki iránt több klub is érdeklődik, így indokolt az Ágyúsok remeknek tűnő ajánlata. Rabiot neve mostanság igen forgandó, az utóbbi időben A Dortmund, a Chelsea, a Roma és a Juve neve is felsejlett...

Arrow

Osztrák Kupa: 12 rúgott a Salzburg - eredmények

Az Osztrák Kupában feledtette bajnoki gondjait a Salzburg, mely ezúttal 12 számolt rá soros ellenfelére, a harmadik ligás Wiener gárdájára. Ezzel Alan és társai ott vannak a nyolcaddöntőben, úgy, hogy két mérkőzésen 22 gólt lőttek. Mint ismeretes az 1. fordulóban a szintén harmadik ligás Sollenau kapott egy tízest. 

Wiener (III.) - Salzburg: 1-12 (1-4)
G: Pollack ill. Alan (3), Sabitzer (2), Soriano (2), Kampl, Leitgeb, Bruno, Quaschner, Soura -öngól

Ami az első osztályú csapatok szereplést illeti,a tíz együttesből immáron csak nyolc van talpon, ám ez a forduló előtt is borítékolható volt, ugyanis a sorsolás következtében két párharc is élvonalbéli együttesek ütközetét hozta. A többi élvonaléli klub egyébként kapott gól nélkül hozta le idegenbéli mérkőzését alacsonyabb ligás ellenfelével szemben, ez alól kivétel a Salzburg, mely egy gólt azért bekapott. Jól szerepeltek a második ligás csapatok is, az osztálykülönbség többnyire meglátszott. Egyetlen egy ízben borult a papírforma, a Ritzing legyőzte a második ligás Hornt, mely így egyedüliként képviseli a harmadik vonalat majd a nyolcaddöntőben.

A Salzburg kapuját egyébként Gulácsi Péter védte, aki úgy fest kirobbanthatatlan a bajnok kapujából, még a kupamérkőzések alkalmával is.

A 2. forduló további eredmények:
Neustadt - Admira 3-2
Ried - AC Wolfsberger 0-1
Vorwarst (III.) - Grödig 0-2
Wallern (III.) - Rapid Wien 0-1
Kitzbuhel (III.) - Austria Wien 0-5
Hohenems (IV.) - Altach 0-5
A. Salzburg (III.) - Sturm Graz 0-5
Lafnitz (III.) - Hartberg (II.) 0-2 
ATSV Wolfberger (III.) - Innsbruck (II.) 0-3
Micheldorf (IV.)  - Mattersburg (II.) 0-4
Ritzing (III.) - Horn (II.) 2-0
Lankowitz (IV.) - LASK Linz (II.) 0-3
Neusiedl (III.) - Kapfenberg (II.) 1-4
Johann (III.) - St. Pölten (II.) 1-2
Kufstein (III.) - FAC Wien (II.) 1-6

Arrow

Angol Ligakupa: Hetet vágott a ManCity, következő körben a Chelsea - eredmények

Szerdán este folytatódtak az Angol Ligakupa 3. fordulójának küzdelmei. A játéknap egy igazi Manchester City gálát hozott, Pellegrini tanítványai hetet gurítottak, a mérkőzést pedig Lampard foglalta keretbe. Ott van a következő körben a Chelsea is, mely ha nehezen is de túllépett Bodgán Ádám csapatán

Manchester City - Sheffield Wed. (II.) 7-0 
G: Lampard (47., 90+3.), Dzeko (53., 77.). Navas (54.),  Yaya Toure (60.-büntető), Pozo (88.) ill. -

Az első félidőben jól állta a sarat a második ligás Sheffield Wednesday, mely a második félidőben kapitulált. Pellegrini tanítványai igazi gólparádét rendeztek, egy félidő alatt hétszer rezgették meg az ellenfél kapuját. Hétvégén a Chelsea ellen Frank Lampard megszerezte első találatát a Polgárok mezében, most pedig előbb megduplázta, majd megtriplázta találatainak számát. Dzeko duplája mellett Navas is betalált, míg Yaya Toure büntetőből volt eredményes. Lehetőséget, pontosabban 26 percet kapott Pozo a City mindössze 18 esztendős spanyol utánpótlás válogatott játékosa, aki góllal hálálta meg a bizalmat élete első mérkőzésén a felnőttek között. Az 56. perctől fogva emberelőnyben játszott a City.

Ha nehezen is, de megszerezte a győzelmet a Chelsea, mely Zoumra révén előnyhöz jutott, ám Mills rövidesen egalizálni tudott. A pálya majdnem felborult, azonban a háló nem igen akart rezegni. A továbbjutásról Oscar találata döntött.

Könnyed játékkal lépte le negyedik ligás ellenfelét a Brighton, míg a Nottingham a 62. percben Grant góljával jó ráijesztett a Spurs szurkolóira, azonban tíz perccel a vendégek vezető találata után kinyílt a hazai gólzsák. A Tottenham hármat jegyzett, Soldado is betalált, így jöhet a következő ellenfél.

Hatalmas véghajrájának köszönhetően lépett tovább a West Brom, mely ehy igen fordulatos mérkőzésen győzte le ligaellenfelét a Hull személyében. A második félidő elején fordítottak a vendégek, azonban a végén három perc leforgása alatt kettőt berámoltak a hazaiak, ezt követően pedig jöhetett az örömünnep.

Túlórára kényszerült a Palace és a Newcastle, miután a rendes játékidő hosszabbításában Kaikai kiegyenlített hazai részről. A hosszabbítást azonban a Szarkák javára döntött, Dummett lett a Szarkák szerda esti hőse.

Chelsea - Bolton Wanderers (II.) 2-1
G: Zouma (25.), Oscar (55.)  ill. Mills (32.)
Burton Albion (IV.) - Brighton (II.) 0-3 
G: - ill. R. Ince (18.), Lualua (32.), Mackail-Smith (66.)
Tottenham - Nottingham (II.) 3-1 
G: Mason (72.), Soldado (83.), Kane (90+1.) ill. Grant (62.)
West Bromwich - Hull City 3-2 
G: Brown (15.), McAuley (87.), Berahino (89.) ill. T. Ince (41.), Brady (50.)
Crystal Palace - Newcastle United 2-3 - hosszabbíás után 
G: Gayle (25.-büntető), Kaikai (90+2.) ill. Riviére (36., 49.-büntető), Dummett (112.)

Keddi eredményekért KATT a címekre:
Angol Ligakupa: Maratoni büntetőpárbaj, a 30. tizenegyes döntött a Liverpool javára – videóval 
Angol Ligakupa: búcsúzott az Arsenal és az Everton is – eredmények 

Arrow