2013. december 22., vasárnap

Micsoda sorozat! - Újra nyert és bajnokesélyes az Everton

A Premier League 15. fordulójának vasárnap esti meccsén a walesi Swansea fogadta a remek sorozatot produkáló Evertont. A mérkőzést követően bátran kijelenthetjük, a liverpooli kékekkel számolni kell a bajnoki címért folyó harc során. 

Álmos és egyben lagymatag, de küzdelmes első félidőt hozott a két együttes összecsapása. A második játékrészben aztán a gólok is megérkeztek, előbb Coleman vette be a hazaiak kapuját és szerzett vezetést a 66 percben egy remek lövés után, ám örülni sokáig nem kellett, ugyanis négy perccel később meglehetősen peches módon Oviedo juttatta a saját kapujába a labdát. Többet próbálkoztak és pontosabbak voltak a liverpooli kékek, ennek pedig meg is lett az eredménye. A 84. percben Barkley zörgette meg a Tremmel mögött elterülő hálót, melynek következtében mindhárom pontot elcsente az Everton, mely bajnokaspiránsnak mondható.

A liverpooli kék egylet ezzel zsinórban tizedik meccsén maradt veretlen és jelenleg negyedik Bajnokok Ligája indulást érő helyen áll két ponttal az éllovas Liverpool mögött.

Swansea City - Everton 1-2 (0-0)
G: Oviedo (70.-öngól) ill. Coleman (66.), Barkley (84.)

Őszi Ádám

Arsenal: belga válogatott középpályás érkezhet

Több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy az olasz élvonalban szereplő Cagliari védekező középpályása Radja Nainggolan igencsak felkeltette Arsene Wenger érdeklődését. 

A 25 esztendős négyszeres belga válogatott játékos januárban szinte biztosan távozik, klubja a Cagliari elnöke tegnap kifakadt és kijelentette, az megy el a télen aki akar, senkit sem tartanak vissza. Nainggolan igen csak keresett portéka lehet a télen, számos bajnokság élcsapatával összeboronálták már a nevét.

Alapembere csapatának, mondhatni, hogy nélküle nincsen meccs. A transfermarkt.de 14 millió euróra taksálja az árát, melyhez párosul egy 2015-ben lejáró szerződés, ám ez aligha számít valamit, hiszen az viheti aki a legtöbbet ajánlja a jelenlegi állás szerint. A kérdés, hogy kegyeiért kialakul-e licitháború.

Radja a Piacenza csapatában nevelkedett, majd mutatkozott be a felnőttek közt, míg nem 2010-ben előbb kölcsön, majd véglegesen megvette játékjogát a Cagliari. Ami a válogatottságot illeti, nincsen szerencsés helyzetben, ugyanis remek generáció nőtt fel a Benelux államban és megteheti a kapitány, hogy olyan játékost, mint ő mellőz.

Őszi Ádám 

Adebayor dupla és Spurs siker

A Premier League vasárnapi játéknapjának nyitányán a Southampton fogadta az edzőváltáson áteső Tottenham gárdáját. A hármas sípszó után a vendégek örülhetek, míg a hazaiak számára tovább tart a lejtmenet a kiváló szezonrajtot követően. 

Remek közönség és hangulat várta a csapatokat a St Mary's Stadionban, a hangulat pedig csak fokozódott a 13. percben, mikor is Fox passzát Lalla vette át remekül és juttatta a labdát a bal alsó sarokba, kihasználva ezzel az első valamirevaló helyzetet. A mérkőzésen a mezőnyjáték lett úrrá, a kapuk elvétve forogtak veszélyben, ám ez is túlzásnak mondható, ugyanis kósza löketekről volt csupán szó. A csapatok azonban remekül használták ki az előttük adódó lehetőséget, csakúgy mint a hazaiak, a Spurs is az első valamirevaló lehetőséget értékesítette. A 25. percben Adebayor rezgette meg a hálót, a gólpassz a nyáron érkező csatártárs Soldado nevéhez fűződött.

A fordulást követően sem változott a játék képe, a gólok száma azonban igen, ugyanis Hooiveld a hazaiak holland védője a saját kapujába juttatta a labdát. Ezt követően aztán igen izgalmas percek következtek, mondhatni, ha rövid időre is, de igen élvezetes és élénk futballt mutattak be a felek. A 60. percben Lambert bombázta a kapuba a labdát ezzel egalizálva az állást. Három perccel később Adebayor hagyott ki egy százszázalékos ziccert, ám a togói támadó nem mutatta jelét csüggedtségnek, inkább gólt lőtt egy perccel később. Ezt követően Soldado előtt adódott két lehetőség, azonban a spanyol egyiket sem tudta gólra váltani, így maradt a szűk, egy gólos előny. A végjátékra fordulva Gallagher majdnem egyenlített, ez azonban elmaradt, így AVB menesztése után első bajnoki meccsét megnyerte a Spurs, mely ezzel hetedik, míg a Southampton visszacsúszott a kilencedik helyre és immáron öt meccse nyeretlen. 

Southampton - Tottenham 2-3 (1-1)
G: Lallana (13.), Lambert (60.) ill. Adebayor (25., 64.), Hooiveld (54.-öngól)

Őszi Ádám

Klopp: "Szükségünk van a szünetre..."

Valami nem stimmel a Borussia Dortmund csapatánál, nem jönnek a pontok, a hátrány pedig már-már ledolgozhatatlan a Bundesligában! Oda a bajnoki cím, a gödör nagyon mélynek látszik... 

A Sky Deutschland riporterének röviden és tömören ennyit mondott Jürgen Klopp a BVB sikeredzője  - "Valami, ami nagyon jól indult, elég szerencsétlenül ért véget. Szükségünk van a szünetre. Mi vagyunk a "felelősök", és el kell gondolkodnunk pár dolgon."

A tavalyi BL-döntős immáron 12 pontos hátrányban van a bajnoki címért folyó harcban, úgy, hogy Guardiola német rekordbajnoka nem játszott a hétvégén német bajnokit. Az utóbbi öt meccséből eggyet tudott megnyerni a Dortmund, emellett döntetlent ért el a Hoffenheim otthonában és kikapott a Hertha, Leverkusen, Bayern München triótól. 

A bajnoki cím mondhatni tova libbent, ám ott tartunk, hogy a Bajnokok Ligája indulást érő hely is veszélybe kerülhet! Emellett a csapat áll a Bajnokok Ligájában, ahol csakis jó teljesítménnyel lehet a trónig menetelni.

Őszi Ádám

Mourinho Özilről és az Arsenalról is beszélt a derbi előtt

Hosszú éveken át együtt dolgozott Jose Mourinho és Mesut Özil a Real Madrid csapatánál, a nyár azonban mindkét játékos életében nagy változást hozott. A portugál tréner csapatával hétfőn az "ágyúsok" vendége lesz, ez alkalommal pedig elmondta véleményét mind volt játékosáról, mind pedig Wenger csapatáról. 

Mint ismeretes, Mourinho elhagyta Madridot, és székhelyét újra Londonba rakta le egykori csapatánál a Chelsea együttesénél. A királyiak ez idő alatt leigazolták Bale-t, ez pedig úgymond áldozattal járt, ugyanis Özil lett az a játékos aki kiszorult, illetve inkább a távozás mellett döntött és követte trénerét Londonba, egy másik csapatba. Mesut Özil azóta az Arsenal kulcsjátékosa lett, pillanatok alatt beilleszkedett, a csapatnak pedig megy a szekér.

Jose Mourinho a Guardian-nak adott interjújában a következő képen beszélt korábbi játékosáról -  "Mesut egy fenomenális játékos, egyike azoknak, akiket ha megveszel, teljessé teszik a puzzle-t a csapatodnál. Nincs szükséged időre, nincs szükséged semmire. A játékos egyszerűen csak megérkezik a kvalitásával, az érettségével és a vezéri képességével... Berakod őt, és tudod, hogy egyből jobb az együttesed."

"Több út van arra, hogy javíts a csapatodon. Az egyik az, hogy együtt dolgozol fiatal játékosokkal, a másik pedig az, hogy az átigazolási piacra mész, és veszel egy "kész" futballistát. Az Arsenalnak megvolt a lehetősége ez utóbbira, és nagyon jól teljesít Mesuttal."

"Azt gondolom, az Arsenalnál a lelkük mélyén gondolnak a bajnoki címre. A korábbi itteni időszakomban Walcott egy gyerek volt, most egy férfi. Több játékos is karrierje legjobb időszakát éli, ilyen Wilshere, Ramsey és Gibbs is."

Hétfőn a Premier League 17. fordulójának zárómeccsén az Asenal fogadja a Chelsea csapatát!

Őszi Ádám

Klub-vb: Guardiola harmadszor, a Bayern München először ülhetett a trónra

A Bayern München labdarúgócsapata nyerte a Klubvilágbajnokságot, miután a döntőben könnyedén lépett túl a Raja Casablanca együttesén. Ezzel a bajor klub lett az első német csapat, mely elhódította a címet, a gárda pedig öt trófeánál jár az esztendőben! 

Egy pillanatig sem lehetett kérdés, kié lesz a trófea, a német rekordbajnok gyorsan, már a 7. percben vezetést szerzett Dante révén, melyet a 23. percben Alcantara tudott megduplázni. A Bayern hatalmas fölényben játszott, a Raja játékosai csak nyomozták a játékszert, ám ha sikerült megszerezniük és a kapu előterébe értek, akkor bátran, ám eredménytelenül, de tüzeltek. A Ribery vezette csapat mondhatni félgőzzel is könnyedén begyűjtötte a serleget, az eredmény a továbbiakban nem változott a második félidőben csupán két lövést eresztettek el a németek, ebből egy sem talált kaput.

A Bayern München ezzel az első német csapat, mely elhódította a trófeát, míg Guardiola az egyetlen edző, aki háromszor is megtette ezt, hiszen emlékezzünk vissza, a Barcelona edzőjeként korábban kétszer is sikerült eme tett. 

A világ csúcs persze erős kifejezés, hiszen mindenki tudja, hogy az európai labdarúgás, a Bajnokok Ligája sokkal színvonalasabb és nívósabb, ám ezt is meg kell nyerni, nem ingyen osztják. Eközben a Bundesliga hétvégi fordulójának a nyertese is Pep csapata lett, ugyanis a Dortmund és a Leverkusen is csúfos módon vereséget szenvedett.

Bayern München - Raja Casablanca 2-0 (2-0)
G: Dante (7.), Alcantara (23.)

Őszi Ádám

Klub-vb: Ronaldinho gól és piros után, zsebben a bronzérem

A házigazda Raja Casablanca ellenében sokak által vitatott körülmények közt kieső Atletico-MG a soraiban Ronaldinhoval a bronzéremért szállhatott harcba a Guangzhou ellenében. A hármas sípszó után a brazil csapat örülhetett, mely Ronaldinho kiállítása végett emberhátrányban kényszerült befejezni és megnyerni a végjátékot. 

A találkozó gyors gólváltással indult, a kínai csapat igen csak az öltözőben ragadt, így Tardelli az Atletico csatára már a második minutumban eredményes tudott lenni. A válasz azonban hamar érkezett, a túloldalon Muriqui a 9. percben egalizált. Hamar sikerült a fordítást is, ugyanis a játékvezető Candido szabálytalansága után a büntetőpontra mutatott, a megítélt tizenegyest pedig Conca magabiztosan értékesítette. Az első játékrész hosszabbításában aztán sikerült az egyenlítés a braziloknak. Egy szabálytalanságot követően Ronaldinho vitatkozott össze a játékvezetővel, a brazil klasszis pedig annyira felszívta magát, hogy dühében óriási gólt akasztott a kapuba.

A fordulást követően mindkét mester variálta a csapatokat, hol itt, hol pedig ott adódott lehetőség, gól azonban nem igen akart születni. A kapufa forgácsolásától egészen Li és Victor remek védésein keresztül a gólvonalról történő mentésig volt minden, csak újabb találat nem. A percek teltek és nagyon úgy festett, hogy a bronzcsata hosszabbításban dőlhet el, azonban nagy lehetőséget kapott a Guangzhou, mikor is a játékvezető kiállította Ronaldinhot, aki láthatóan kissé elvesztette a fonalat a meccs végére. Úgy festett tehát, hogy emberelőnyben játszhatják le a kínaiak a kétszer tizenöt perces hosszabbítást, ám nem így lett, a rendes játékidő hosszabbításában jött Luan és a kapuba verte a labdát, melynek következtében az Atletico-MG és szurkolói örülhettek.

Guangzhou - Atletico-MG 2-3 (2-2)
G: Muriqui (9.), Conca (15.) iill. Tardelli (2.), Ronaldinho (45+1.), Luan (90+1.)
Kiállítva: - ill. Ronaldinho (87.)

Őszi Ádám