2015. január 26., hétfő

Sorsoltak az FA-Kupában! - Íme a párosítás

Több Premier League csapat is újrajátszásra kényszerül az FA-Kupa 4. fordulójában, míg volt aki ennél is rosszabbul járt, hogy csak a Cheslea, Manchester City, Tottenham triót említsük. A mezőny igen megtépázott, immáron csak tíz elsőosztályú csapat van harcban, s közülük még bőven kipottyanhatnak. A szokásoknak megfelelően nem várták meg a teljes mezőny kialakulását, sorsoltak, így immáron nyitott könyv a nyolcaddöntő párosítása.  

A Sputhamptont búcsúztató Palace, vagy a Liverpoolt, vagy Bogdán Ádám csapatát a Boltont, fogadhatja, míg a Middlesbrough az Etihad után az Emiratesbe látogat, nincs tehát szerencséje Aitor Karanka csapatának, de a meccs után az is előfordulhat, hogy Arsene Wenger lesz morcosabb. Két biztos Premier League párharcunk is van, a Leicester és a West Ham is idegenbe utazik, egyik a Villa, a másik a WBA vendége lesz. A Chelsea verő Bradford a Sunderland-Fulham párharc újrajátszásának győztesét fogadja, míg a Blackburn vezetői a most esedékes Stoke meccset figyelhetik. Azt, hogy a negyeddöntőben is legyen alacsonyabb ligás együttes a Dery és a Readin Championship párharca biztosítja, míg a Vörös Ördögök a Cambridge United kiverésével harmadik ligás ellenfélre számíthatnak. A sorsolás tehát jó, de le kéne gyűrni a negyedik ligás ellenfelet...

FA-Kupa
Íme a nyolcaddöntő párosítása:
Crystal Palace - Liverpool/Bolton Wanderers (II.)
Arsenal - Middlesbrough (II.)
Aston Villa - Leicester City
West Bromwich Albion - West Ham United
Bradford City (III.) - Sunderland/Fulham (II.)
Blackburn Rovers (II.) - Rochdale (III.)/Stoke City
Derby County (II.) - Reading (II.)
Preston (III.)/Sheffield United (III.) - Cambridge United (IV.)/Manchester United

Őszi Ádám

Aranycipő: Messi közelít CR-hez! - Íme a Top10

Angliában FA-Kupa mérkőzéseket rendeztek a hétvégén, így a Premier League gólvágói ezúttal nem tudták növelni találataik számát. Ellenben spanyol honban zajlottak az események, Messi közelít CR7-hez, míg Neymar is megérkezett az első tízbe. Nézzük, hogyan áll a versenyfutás, milyen változások történtek. 

Az élen továbbra is Cristiano Ronaldo található, ám fekete hétvége volt ez a mostani a portugál klasszis karrierjében, ugyanis rúgásért, illetve ütésért villant a piros lap, melynek tükrében két, de akár három meccses eltiltást is kiszabhat a fegyelmi bizottság. Remek esély ez Messi számára, a Barca klasszisa ezúttal duplázni tudott, így négy pontot ledolgozott, míg a következő hetekben akár meg is közelítheti a Real klasszisát. Ha már a katalánoknál tartunk, akkor Neymar, a brazil csillag is duplát jegyzett,melynek következtében ő is az első tízben találta magát.

Ahogyan azt említettük Premier League meccsek nem voltak a hétvégén, így sem Diego Costa, sem pedig Agüero nem tudta növelni góljainak számát, a listát egyébként a sérülésből visszatérő argentin zárja.

Még mindig az első tízben van a Salzburg spanyol gólgyárosa Soriano, az osztrák Bundesliga ugyebár pihen, így a gólfelelős sem tud csillogni, ellenben Lacazette továbbra is parádés formában van, a Lyon új csillaga elmúlt 6 meccsén 10-szer tudott eredményes lenni.

Végezetül pedig Kramaric, a Rijeka horvátja klubot váltott, immáron a Leicester mezében rúghatja a gólokat, így 1,5-ös szorzóját 2-re cserélve folytathatja a harcot.



Őszi Ádám

Újabb legenda jelentette ne visszavonulását

Keretbe zárta karrierjét, s 36 esztendősen bejelentette visszavonulását az argentin labdarúgás egyik legjelentősebb alakja Juan Román Riquelme. "Szomorú" tél ez a futballszeretők számára, ugyanis Thierry Henry, David Trezeguet és Landon Donovan is szögre akasztotta a stoplist. Hiába, az idő kereken nem áll meg... 

Riquelme meglepő módon az ESPN argentin televíziós csatornának adott interjúban jelentette be a hírt, mely szerint eddig tartott profi pályafutása és nem tovább. A 36 esztendős támadó középpályás az Argentinos Juniorsban kezdte meg karrierjét, s keretbe  zárva ott is fejezte be azt. 

Karrierje egybefonódott a Boca Juniors történetével, itt kezdte meg profi pályafutását és két ciklusban szolgálta a klubot először 1996 és 2002 között, majd 2008 és 2014 között. Három ízben emelhette magadba a Libertadores-kupát, s bajnoki címek sorának volt részese. Európai karrierjét Barcelonában kezdte meg, majd a Villareal játékosaként is maradandót alkotott. Az argentin nemzeti csapat címeres mezét 51-szer ölthette magára. Részt vett a németországi világbajnokságon, míg 2008-ban olimpiát nyert. Egyéni elismerései is lenyűgözőek, hazájában háromszor választották az év labdarúgójának, míg egy ízben Dél-Amerikában is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Őszi Ádám

Guardiola továbbra sem döntött

Münchenben nagyon szeretnék, ha Pep Guardiola meghosszabbítaná 2016-ig szóló szerződését, ám a tréner egyenlőre még nem döntött, kivár, s csak a szezon után kíván tárgyalóasztalhoz ülni. Ezt a klubvezetés tiszteletben tartja, nem kívánnak tolakodóak lenni. 

Egyre többször visszatérő téma a Barca sikeredzőjének sorsa, zajlanak a találgatások, hogy vajon lezárul egy újabb korszak és Guardiola másutt kívánja letenni a névjegyét vagy újabb szerződést ír alá a német rekordbajnokkal. Hétvégén a tréner a következő képen fogalmazott - "Az idény végén, nyáron lesz elég időnk beszélni a szerződéshosszabbításról. A futballban az egyik nap ilyen, a másik nap olyan...! Nagy kihívás volt számomra itt munkát vállalni. Eddig nagyon jól éreztem magam, és egy álmom vált valóra azzal, hogy a Bayern edzője lehetek"

A spanyol tréner 2014-ben ült le a Bayern München kispadjára, s első szezonjában bajnoki címre és kupagyőzelemre vezette a csapatot, idén pedig veretlenül vezetik a Bundesligát, állnak a Kupában és a Bajnokok Ligájában egyaránt. 

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Megvan az első döntős

Immáron ellenfélre vár Dél-Korea, Stielike tanítványai ugyanis könnyedén lépték le az elődöntőben Irak legjobbjait. A találkozó nem hozott különösebb izgalmakat, meglehetősen egyhangúra sikeredett, kijött a felek közti tudás béli különbség. 

Dél-Korea - Irak 2-0 (1-0)
Helyszín: ANZ Stadion, Sydney
Gólszerzők: Lee Jung-Hyup (20.), Kim Young-Kwon (50.) ill. -
Sárga lap: Ki Sung-Yong (7.), Park Joo-Ho (41.), Kim Jin-Su (56.) ill. -
Kiállítás: - ill. -

Dél-Korea: Kim Jin-Hyeon - Cha Du-Ri, Kwak Tae-Hwi, Kim Young-Kwon, Kim Jin-Su - Park Joo-Ho, Ki Sung-Yong (Han Kook-Young 90+3.), Son heung-Min, Nam Tae-Hee (Jang Hyun-Soo 81.), Han Gyo-Won (Lee Keun-Ho 46.) - Lee Jung-Hyup. Vezetőedző: Stielike

Irak: Hassan - Dawood, Shakir, Khalaf, Salim - Rashid (Kamil 64.), Abdulameer, Yasin (Adnan 63.), Abdul-Zahra (Hussein 77.), Kalaf - Mahmoud. Vezetőedző: Shenaishil

Az erőviszonyoknak megfelelően, ahogyan arra számítani lehetett Dél-Korea nem engedte át a teret ellenfelének, amíg a vas meleg volt, addig Stielike tanítványai remekül játszottak és koncentráltak. Ennek ellenére Irak több ízben veszélyes kontrákat tudott vezetni , Mahmoud akár vezetést is szerezhetett volna, ha pontosabb. Ellenben Lee Jung-Hyup pontos volt, s a 20. percben megszerezte a vezetést Dél-Korea számára. Ekkor még nem dőlt hátra Stielike csapata, a második félidő elejét megnyomták, mely ismételten gólt hozott, a védelemből fellépő Kim Young-Kwon tudott eredményes lenni. Tetemes előnye tudatában visszavett Dél-Korea, átadta a területet Iraknak, s mondhatni már a döntőre tartalékoltak a játékosok. Ennek ellenére Irak nem tudott kaput találó kísérletet felmutatni, igaz hét ízben lövési kísérlet zúgott Kim Jin-Hyeon kapuja felé. A túloldalon közben rendre ültek a kontrák, ám hiába a négy per négyes mutató Hassan eszén nem tudtak túljárni a koreai támadók, így maradt két gólos előny, melynek következtében megvan a kontinenstorna első döntőse. Érdekesség, hogy ez volt Dél-Korea ötödik mérkőzése a tornán, a hálójuk pedig egyetlen ízben sem rezgett, kérdés, hogy a döntőben valaki fel tudja-e törni ezt a nem mindennapi hátsó reteszt.

Az elődöntő másik meccse:
Kedd 10:00 Ausztrália – Egyesült Arab Emírségek

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae-Hee, Kim Young-Kwon (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám