2015. december 20., vasárnap

Véget ért a Roma rossz sorozata

Győzelemmel abszolválta bajnoki mérkőzését az AS Roma labdarúgócsapata, mely minden sorozatot figyelme véve hét mérkőzésen maradt nyeretlen az utóbbi időben. A rossz sorozat hazai pályán tört meg a Genoa ellenében, ezzel pedig Rudi Garcia csapata elkapta azt a kötelet, melyet az élcsapatok húznak maguk mögött. A fővárosiak után azonban szakadék jön... 

AS Roma - Genoa 2-0 (1-0)
Helyszín: Stadio Olimpico; Vezette: A. Gervasoni
Gólszerzők: Florenui (43.), Umar (89.) ill. -
Sárga: Nainggolan (22.), Florenzi (29.), Pjanic (35.) ill. Laxalt (9.)
Kiállítás: Dzeko (74.) ill. -

AS Roma: Szczesny - Florenzi, Manolas, Rudiger, Digne - Pjanic (Falque 65.), De Rossi, Nainggolan (Vainquere 88.) - Salah (Umar 82.), Gervinho, Dzeko. Vezetőedző: Rudi Garcia

Genoa: Perin - Ansaldi (Pandev 57.), De Maio, Munoz, Izzo - Laxalt, Ntcham, Tachtsidis (Cissokho 64.), Capel (Lazovic 46.), Rinco - Gakpe. Vezetőedző: Gasperini

Két kezdőcsapat, 22 játékos, s mindössze 4 olasz labdarúgó állt a gyepen a kezdő sípszó pillanatában. Egyébként a mérkőzésre nevezett 42 játékos közül csupán 7 volt olasz, ez pedig hatalmas légiós fölényt mutat, az olasz foci szempontjából pedig nem sok jót sejtet a jövőben, s itt nem a klubfocira gondolunk. Ez a mutató pedig nem csak ezen két csapat esetében igaz, több mint elgondolkodtató...!

Rengeteg kritika érte az utóbbi időben az AS Roma csapatát, Rudi Garcia alatt megrezgett a kispad, s már mindenki a lehetséges új edzőről beszélt. Könnyen lehet, hogy egy a Genoa elleni hazai fiasko az állásába került volna, ám nem így lett, hét nyeretlen mérkőzés után visszatért a győzelmi útra a fővárosi csapat. A győzelem megvan, a játék képével azonban nem lehetnek elégedettek a szurkolók, a Genoa ugyanis nem játszott alárendelt szerepet a mérkőzés folyamán, más kérdés, hogy gólt nem sikerült lőniük és ezt a sortágat arra játsszák, de sokat mondó adat, hogy több kísérletük volt, mint a hazaiknak. Meglehetően feszültek voltak a hazai játékosok, ez pedig szabálytalanságokban is megnyilvánult, a játékvezető lapokkal igyekezett megfogni a mérkőzést, s ez sikerült is neki. A megnyugvást hozó gólt, Florenzi szállította a 42. minutumban, lélektani szempontból egy nagyon fontos periódusának a meccsben. 

Egy gól azonban könnyen elillan, s az egyenlítés lehetősége végig ott lebegett a levegőben a második játékrészben is, főként a 75. perc után, akkor ugyanis Dzeko került a kiállítás sorsára, megjegyezvén teljesen jogosan. A Genoa előtt meg is volt az egyenlítési lehetőség, ám ez pontatlansággal párosult. A végén aztán jött Umar, a csereként beálló nigériai pedig végleg eldöntötte a három bajnoki pont sorsát. A Roma ezzel megragadt az élbolyban, s annak jelenleg a végét képezi, ötödik, ám az éllovas Inter mindössze négy pontra van, igaz a milánóiak a héten még nem játszottak, s csak eztán fognak.

Őszi Ádám

A Klub-vb történetének legeredményesebb játékosai

Egy-egy labdarúgó életében ritka pillanatnak számít az, amikor csapatával részt vehet a FIFA Klubvilágbajnokságon. Az FC Barcelona játékosainak ez az utóbbi évtizedben sűrüen megadatott, ennek fejében pedig nem csoda, hogy a legeredményesebb labdarúgók listájának élén két katalán játékos is található. 

Ki vehet részt a FIFA Klubvilágbajnokságon? Mindig van egy házigazda (európán kívüli), s ezen felül az egyes kontinensek legjobbjai, a legrangosabb sorozatok győztesei, Európa lévén például a Bajnokok Ligája győztes, míg Dél Amerikában a Libertadores-kupa regnáló címvédője. Egy rövid egyenes kieséses tornáról beszélünk, ahol Dél-Amerika és Európa legjobbja az elődöntőkben csatlakozik.

A 2015-ös esztendőig César Delgado volt a sorozat történetének legeredményesebb labdarúgója. A mexikói Monterrey korábbi támadója 2012-ben és 2013-ban is részese és társgólkirálya volt a tornának, előbbin 3, utóbbin 2 gólig jutott, így összesen 5 gólja van.

A tornát megelőzően Luiz Suarez nulla gólos volt, s számára ez a sorozat még szűz terület volt, korábban a Liverpool színeiben nem jutott el BL-győzelemig, így részvételi jogot sem nyert csapatával. Ellenben Lionel Messi harmadjára vehetett részt a tornán, s ezidáig 4 gólt szerzett. A 2006-os siker során duplázni tudott, ahogyan 2011-ben is, akkor pedig társgólkirályi címet is szerzett.

Soha, egyetlen egy alkalommal sem fordult elő, hogy egy játékos öt gólt szerezzen egy kiírás alatt, ez most összejött Suarez számára, mellyel rekorderré vált az uruguayi. Négy gólos játékos is csak egy kiírás során volt, még 2009-ben, akkor a brazil Denilson volt a gólkirály a dél-koreai Pohang Steelers játékosaként. Suarez ezzel beérte Delgadot, ahogyan Messi is, aki az elődöntőben nem játszott, a fináléban azonban betalált. Esetében kiemelendő, hogy három finálén játszott és mindhármon gólt szerzett.

A FIFA Klubvilágbajnokság történetének legeredményesebb játékosai:
Lionel Messi  (FC Barcelona), Luiz Suarez (FC Barcelona), César Delgado (Monterrey) - 5-5 gól

Végezetül pedig említsünk meg néhány sztárfocistát, akik három, vagy éppen két gólig jutottak. 
3 gólos: Romário, Nikolas Anelka, Wayne Rooney
2 gólos: Peter Crouch, Adriano, Ronaldinho, Gareth Bale, Sergi Ramos

Őszi Ádám

Klub-vb: Messiék újra a világ csúcsán!

A 2015-ös FIFA Klubvilágbajnokság fináléjában az FC Barcelona, s az argentin River Plate csapott össze. Újra pályán volt együtt, s tündökölt az MSN, a katalán csapat pedig be is húzta története harmadik klubvilágbajnoki címét, mellyel immáron egyedüli rekordernek számít. Messi harmadik fináléját játszotta, s továbbra is mindegyik döntőn eredményes tudott lenni. 

River Plate - FC Barcelona 0-3 (0-1)
Helyszín: Nemzetközi Stadion: 72300 néző; Vezette: A. Faghani (iráni)
Gólszerzők: ill.  Messi (36.), Suarez (50., 68.)
Sárga: Kranevitter (10.), Ponzio (32.) ill.  Jordi Alba (16.), Rakitic (43.), Neymar (61.), Sergi Roberto (72.)
Kiállítás: ill.  -

River Plate: Barovero - Mercado, Maidana, Alvarez, Vangioni - Kranevitter, Sanchez, Viudez (Driussi 56.), Ponzio (Gonzalez 46.) - Mora (Martinez 46.), Alario. Vezetőedző: Marcelo Gallardo

Barcelona: Bravo - Jordi Alba, Mascherano (Vermaelen 81.), Pique, Dani Alves - Iniesta, Busquets, Rakitic (Sergi Roberto 67.) - Neymar (Mathieu 89.), Messi, Suarez. Vezetőedző: Luis Enrique

1. félidő: Szervezett letámadással és zavaró játékkal kezdte a találkozót a River Plate, mely ahogyan teltek a percek, úgy szorult hátrébb, a katalánok egyre inkább ellenfelükre erőltették akaratukat. Az iráni játékvezető határozottnak bizonyult, sárga lapok felmutatásával igyekezett elejét venni a későbbi durvaságoknak. Mascherano és Messi számára pikáns volt a mérkőzés, hiszen egy hazájuk béli együttes ellen léptek pályára, előbbi esetében pedig nevelőegyüttesről van szó a River Plate személyében. A 11. minutumban csakis Barovero védésén múlott, hogy Messi nem szerezte meg a vezetést a katalánok számára, a kapuvédő bravúrosan ért le a sarokhoz. A River játékosai helyenként igen keményen és szurkálódva próbálták elvenni a Barca támadóinak kedvét, Neymar kapta a legtöbbet, próbálták kibillentei lelki egyensúlyából több-kevesebb sikerrel. Az argentin klub kevés alkalommal jutott el Bravo kapujáig, s nem igazán tudtak veszélyes lövési kísérletet felmutatni. Ellenben a túloldalon ficánkolt az MSN hármasa, bő fél óra elteltével Messi veszélyeztetett szabadrúgásból, majd a 36. percben a hálót is megrezgette az argentin, egy zseniális összjátékot követően, melyet Neymárral játszottak le. Az első játékrész hajrájában Suarez duplázhatta volna meg az előnyt, ám Messi átadását követően lövése nem talált kaput jó helyzetben. Összességében a River megnehezítette a katalánok dolgát, a Barca nem igazán tudta saját játékát játszani, érvényesíteni. 

2. félidő: A River a félidőben két cserét eszközölt, a csapat pedig a hátrány tudatában támadóbb szellemben futott ki a gyepre, ezt pedig gyorsan kihasználta a Barca, Suarez kapott remek kiugratást, s lőtt Barovero lába között a kapuba. Kapusgólként is aposztrofálható az eseménysor. Pár perccel később Messi duplázhatott volna, érezhető volt, hogy megbontott taktikájával és védelmével a River akár egy nagy pofonba is beleszaladhat. Helyzet után helyzet, az egyik River védő a gólvonalról mentve akadályozta meg a harmadik katalán gólt. Az argentinok védelme kezdett emlékeztetni egy kisebb átjáróházra az 57. percben előbb Messi, majd Suarez is kihagyott egy ziccert. Az eredményjelzőn akár 0-6 is áthalott volna az eredményjelzőn. Ezt követően némileg kezdett eldurvulni a mérkőzés, a River úgy döntött, nem feltétlenül a focit helyezi előtérbe. Érdekesség, hogy az argentinok a brazil Neymart igencsak faragták, míg Messi gyakorlatilag rúgást, faultot sem kapott "sajátjaitól". A 68. percben aztán végleg eldőlt a meccs, Neymar második gólpasszát adta, Suarez pedig duplázni tudott ,s ezzel két meccsen öt gólossá lépett elő, s a torna gólkirálya lett. A 84. percben aztán közel állt a szépítéshez a River, Bravo azonban kapufára tolta a lövést. Több gól nem született, harsant a hármas bírói sípszó, s kezdődhetett a katalán örömünnep.

A nap folyamán oldalunkon további cikkeket olvashattok majd a tornáról, megnézhetitek a gólokat, lesz statisztikai összegző és rekordokról is szót ejtünk.

Őszi Ádám