2013. szeptember 17., kedd

Bajnokok Ligája: Hatot gurított a Real, pontokat hullajtott a Juve

Hiába kezdett frenetikusan a Galatasaray és uralta harminc percen keresztül a meccset, a sérülések és a kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat és a Real Madrid nem kegyelmezett, nagy zakóban részesítette a törököket, akik ennél szebb estére számítottak, csakúgy mint a Juve. Az olasz bajnok ugyan nem szenvedett vereséget, de két pontot a dán bajnok otthonában hagyott, mely a végső elszámolásnál még nagyon hiányozhat. 

Bajnokok Ligája A csoport
Isztambul, Türk Telekom Arena
Játékvezető: Mark Clattenburg
Galatasaray - Real Madrid 1-6 (0-1)
Gólszerzők: Bulut (84.) ill. Isco (33.), Benzema (54., 81.), Ronaldo (63., 66., 92.)
Sárgalapok: Felipe Melo (31.), Amrabat (66.), Riera (85.)  ill. Pepe (45.)
Kiállítva: - ill. -

Teltház és pokoli hangulat fogadta a csapatokat a Türk Telekom Arénába, a Galata szurkolók egy nagyon látványos élőképpel készültek a találkozóra. A vendégek kezdőcsapatában egy nagy visszatérőt köszönthettünk Casillas révén, Ancelotti betartotta szavát és a Bajnokok Ligájában tényleg a spanyol válogatott hálóőr kezdett.

Casillas igen hamar kénytelen volt komolyan játékba avatkozni, ugyanis a 3. percben Felipe Melo lövésénél igen csak meg kellett nyújtózkodnia, hogy elkerülje csapata a bekapott gólt. A 14. percben aztán bekövetkezett a dráma, Iker Casillas kénytelen volt elhagynia pályát, ugyanis az első percekben ütközött védőtársával, a sérülés pedig oly komolynak bizonyult, hogy egy hosszabb ápolás, kötözés után jelezte, nem tudja folytatni. Milyen a sors! Lehetőséget ad, majd pillanatok alatt elvesz. Helyére López érkezett.

López egyből védéssel mutatkozott be, egy beívelést követően Felipe Melo testéről pattant a labda a kapu felé veszélyesen. Az ápolás és a csere miatt 5-6 percet átt a játék, így az iram igen csak megtört, folyamatos játékról nem beszélhettünk. A Real első komolyabb lehetősége Di Maria nevéhez fűződik, az argentin a 20. percben kicsivel lőtt a felsőléc fölé. A törökök többet birtokolták a labdát és több veszélyes helyzetet tudtak kialakítani, mint a vendégek. Nem hagyták, hogy a spanyolok a saját játékukat játsszák. A Galata rohamok nem szűntek, a 30. percben López a gólvonalról mentett óriásit, miután a beívelt labdát Felipe Melo bólintotta kapura. A kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat, ugyanis a 33. percben Isco volt az első vendég játékos aki kaput talát, lövése pedig a kapuvasról befelé csorgott (0-1).

A gól nem törte meg a hazaiak lendületét, azonban láthatóan a Real is sokkal könnyedebben és lazábban kezdett el játszani, mintha egy feszültséggócot kimasszíroztak volna ki a csapatból. A 45. percben aztán a hentes becenévre hallgató Pepe szállt bele Drogbába, aki hordágyon hagyta el a játékteret és minden bizonnyal kulcscsonttörést szenvedett, ezzel pedig a Galata szezonja, játéka jelentősen változhat. A hosszabbítás negyedik percében Ronaldo volt rendkívül önző és lőtt éles szögből kapura. A társ Benzema középen érkezett...! A játékvezető hat perc hosszabbítást követően az öltözőbe parancsolata a feleket.

A második játékrész két hatalmas Muslera védéssel kezdődött, előbb Ronaldo, majd pedig Di Maria lövésénél kellett hatalmas bravúrt bemutatnia a hálóőrnek. Az ellentámadásból kis híján megszületett az egyenlítés, de Yilmaz nem tudta fejjel eltalálni a kaput, így maradt a madridi vezetés. Az 50. percben Ebue fejét rúgta le Isco igen csak kiállítást érő módon, azonban a spanyol még lapot sem kapott. Négy perccel később aztán minden eldőlni látszott, Pepe átadásából Benzema lépett ki és vágta a labdát Muslera mellett a kapuba (0-2).

A törökök védelme teljesen szétesett, sőt ez a csapat játékáról is elmondható volt, melynek eredménye képen a madridiak könnyed támadásokat vezethettek. A 63. minutumban aztán Ronaldo lőtte meg csapata harmadik, saját maga pedig első idei BL gólját (0-3). A portugálnak nem volt nehéz dolga, csupán egy méterről kellett a labdát a kapuba pofoznia. 

Szokás mondani, hogy ha egy üzlet egyszer beindul, a portugál klasszis három perccel később újra eredményes tudott lenni, egy Bale szabadrúgást követően egy megcsúsztatott labdát juttatott a portugál Muslera kapujába, miközben a hazai szurkolók elindultak haza (0-4).

A 73. percben Bale lövését kellett hárítania a hazaiak hálóőrének, ekkora már átjáróházként működött a védelem, azonban az iram igen csak megapadt. A 81. percben Ronaldo volt rendkívül önzetlen, és ahelyett, hogy triplázott volna Benzemának adott egy gólpasszt (0-5). Három perccel később jött a szípítő találat, ez tényleg csak a szépítésre volt elég, Bulut vette be López kapuját, ám ez így is úgy is óriási kiütés lett (1-5).

Ronaldo a hosszabbításban még triplázni tudott, a Real fölényes 6-1-es győzelmet aratott, míg a törökök a vereség mellett Drogba egészségéért is aggódhatnak, hiszen a kiválása ezt a meccset is döntően befolyásolta és ez így lehet a csoportra, illetve a Galata egész szezonjára tekintve.

Bajnokok Ligája A csoport
Koppenhága, Parken Stadion
Játékvezető: Ivan Bebek
FC Köbenhavn - Juventus 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Jorgensen (14.) ill. Quagliarella (54.)
Sárgalapok: Mellberg (45.), Bengtsoon (49.) ill. Peluso (49.), Lichtsteiner (49.)
Kiállítva: - ill. -

Hiába szerepel rendkívül rosszul hazája bajnokságában a Köbenhavn, a mai Juventus elleni meccsre nagyon felszívta magát a csapat és mind labdabirtoklásban, mind pedig helyzetek számában felvették a harcot az olasz bajnokkal. Az első tíz perc egy Tevez és egy Adi lövéssel kezdődött, az állás azonban maradt mindkét esetben 0-0. A 14. percben hangrobbanás következett be a Parken Stadionba ugyanis Sigurdsson remek átadását Jorgensen váltotta gólra, ezzel megszerezve a vezetést a dánoknak. Igazi hidegzuhany volt ez a Juve számára (1-0).

A bekapott gólra gyorsan szeretett volna reagálni az Öreg Hölgy, azonban mind Tevez, mind pedig Quagliarella lövése elkerülte a kaput. A 21. percben kis híján Chiellini egyenlített, azonban Wilard a hazaiak hálóőre bravúrosan hárítani tudott. A folytatásban Ogbonna, Bonucci és Tevez is próbálkozott. ám mindhiába, a félidőben  egy gólos hazai vezetés állt az eredményjelzőn.

A második játékrész egy valóságos lapesővel kezdődött, a 49. percben három játékos is besárgult.Öt perccel később visszaállni látszott a világ rendje, a zebrák egyenlítő találatát Quagliarella jegyezte (1-1). A gólt követően igazi tűzijátékot rendeztek a vendégek, Tevez, Pogba és a gólszerző Quagliarella is több ízben próbálkozott, a csapatok azonban 1-1-es állással fordultak az utolsó húsz percre. Hiába próbálkoztak azonban a torinóiak, egyetlen egy labda sem akadt a dánok hálójába, ez pedig a hármas sípszó pillanatában azt jelentette, hogy nagyon fontos pontokat bukott ez az olasz bajnok, míg a Köbenhavn bravúrost pontszerzést könyvelhetett el.

Az 'A' csoport állása:
1. Real Madrid 1 1 0 0 6-1 3 pont
2. FC Köbenhavn 1 0 1 0 1-1 1 pont
3. Juventus 1 0 1 0 1-1 1 pont
4. Galatasaray 1 0 0 1 1-6 0 pont

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Pályán a címvédő, indul a futball száguldó cirkusza - íme a mai menetrend


Eljött az idő, a nagy nap, melyet már oly régóta vár a futballvilág, a sportág fanatikusai. Kedd este 20:45-kor útjára indul a csillagos labda nyolc pályán, ez pedig a  2013/2014-es Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek kezdetét jeleni. Az első játéknapon mindjárt remek párharcokat tekinthetünk meg. A címvédő mellett számtalan remek csapat kezdi meg a küzdelmet egyetlen célért a Bajnokok Ligája serlegéért, azért a trófeáért, mely minden futballista álma, mely nem hiányozhat a legnagyobbak vitrinjéből.


A csoport: 

Manchester United - Bayer Leverkusen 20:45 (Digi Sport 2)
Real Sociedad - Shakhtar Donetsk 20:45 

Igen szép és igen erős csoportról beszélünk, melynek végkimenetelét nehéz lenne megjósolni. A favorit természetesen a Manchester United, azonban a mutatott forma nem feltétlen erre utal. Sem a szezonrajt, sem pedig a felkészülés nem sikerült jól az angoloknak. Ellenfelük a Leverkusen azonban nagyon motivált, jó formában játszanak és ami ennél is fontosabb, hogy a csapat húzóembere Kießling sem hagyta el tavalyi góllövőcipőjét. Igen pikáns meccsre lehet számítani ma este Manchesterben. Ami a másik párharcot illeti, a Sociedad hosszú idő után tér vissza, a Lyon kiejtése és a mutatott játék bámulatos volt, azonban a bajnoki rajt nem sikeredett túl fényesen. A túloldalon sem repesnek az örömtől az utóbbi hetekben, az ukrán sztárklub ugyanis valami elképesztő formahanyatláson megy keresztül és zsinórban két vereséget is elszenvedte, erre nem volt példa isten tudja mióta. Jó és kiélezett meccsre lehet számítani.

B csoport:

FC Köbenhavn - Juventus 20:45
Galatasaray - Real Madid 20:45 (Sport1)

Ami azt illeti, a csoport kakukktojásának tűnik a dán bajnok, ám soha ne írjunk le egy csapatot sem, minden meccs és párharc más és más. Emlékezzünk, tavaly a Juve a Nordsjelland ellen égett meg, az is egy dán csapat volt, azonban a meccs egyértelmű favoritja a torinói együttes, mely hétvégén egy 1-1-es döntetlennel hangolt az Inter ellen. A Köbenhavn ugyan öt meccs óta veretlen hazájában, azonban nyolc fordulót követően csak a tizedik pozíciót foglalják el a tizenkét csapatos mezőnyben. Ezt nézve akár egy kiütéses vendégsiker is kinézhet. A nap egyik ha nem a legjobban várt találkozója egy nagy visszavágó, hiszen tavaly a kieséses szakaszban találkozott egymással a Galata és a Real, akkor egy fantasztikus párharcot láthattunk, melynek végén a spanyolok örülhettek. A Galata azonban nem kezdte valami jól a szezont, három döntetlen és egy győzelemmel a csapat csak hetedik hazájában és négy meccsen csupán négy gólt lőtt a csapat. De semmi kétség, a srácok a Real ellen felpörögnek és megmutatják majd mit tudnak. Ezt az edző és a játékosok is állítják. Ekközben Conte a Juve edzője kijelentette, hogy a királyiak a csoport favoritjai, a nagy harc a második helyé lesz. Behódolás? Szó sincs róla, a kiváló edző csak elhinti a szót, csökkenti a terhet.

C csoport:

Benfica - Anderlecht 20:45
Olympiakos - PSG 20:45

Ez a kvartett az egyik leggyengébbként lett elkönyvelve és egybehangzó vélemények szerint a PSG csoportelsősségét nem fenyegetheti semmi és senki, ezt azonban majd meglátjuk. A görög bajnok otthonában mindig nehéz nyerni, a közönség a tizenkettedik ember, ez ma is így lesz. A párizsiak rossz szezonrajtja egyre jobb és meggyőzőbb játékba csap át, mely remek formaidőzítés lehet a BL rajtra. Az Olymipakos tőle megszokhatott módon tarol hazájában, ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a színvonal enyhén szólva nem veri az eget. Az Anderlecht jó formát mutat, 5-0-ás diadallal hangolt, azonban Benfica együttesét sem kell félteni. A meccs esélyesei a portugálok, akik a PSG mögött illetve mellett mindenképpen szeretnének majd továbblépni a kieséses szakaszba.

D csoport:

Bayern München - CSZKA Moszkva 20:45 (Digi Sport 1)
Plzen - Manchester City 20:45

Megkezdi szereplését a címvédő Bayern München, a kispadon azonban nem a sikeredző, hanem Guardiola foglal helyet. A klub jól rajtolt a bajnokságban, másodikok a tabellán, ám az elnök nem elégedett a mutatott játékkal, ami nem is csoda, ha megtekintette, miként pörgeti a labdát a nagy rivális Dortmund. Az ellenfél egy nagyon szívós és masszív orosz gárda lesz, a listavezető a CSZKA személyében. Mindenre számíthatnak Münchenben, csak könnyű meccsre nem. A Plzen otthonában csak a győzelem elfogadható a City számára, ha végre valami maradandót szeretnének alkotni a BL-ben. Ne írjuk le azonban a csek bajnokot, emlékezzünk, tavaly a Napoli mekkora mellénnyel ment nekik az EL-ben és mi lett a vége.

Őszi Ádám

Öt gólos őrült meccsen hozta a három pontot a Bilbao

Hétfőn két mérkőzést rendeztek a La Ligában, a forduló zárómérkőzésén az Atletic Bilbao a Celta Vigo csapatát fogadta. A szurkolók nem unatkoztak, a találkozó ugyanis igen csak fordulatosra, izgalmasra sikeredett, mondhatni egy igazi flúgos futam volt. 

Előbb azonban térjünk ki az újonc Elche és a Valladolid meccsére. A felek gól nélküli döntetlent játszottak egy igen kiegyenlített meccsen. Mindkét csapat felemás szezonrajtot könyvelhet el, kettejük közül azonban a Valladolid áll jobban, nekik már van egy győzelmük is, míg az Elche zsinórban harmadszor zárta meccsét egy szerzett ponttal.

A Bilbao remekül rajtolt, ám Madridban a Bernabeu gyepén megtorpantak egy héttel korában. A jó forma azonban nem veszett el, és sikerült elkönyvelni az újabb győzelmet, ez azonban igen kacifántosra sikeredett a tavaly még a kiesés torkából megmenekülő Celta ellenében. A vezetést a hazaiak szerezték meg Charles révén, azonban sokáig nem örülhettek, hiszen négy perccel később San Jose egalizálta az állást. A vendégek óriási sanszot halasztottak el a 27. minutumban, mikor is Charles nem tudta értékesíteni a javukra megítélt büntetőt.

A második játékrészben kapcsolt egy fokozatot a Bilbao és gyorsan eldöntötték a meccse. Előbb Iraola volt eredményes a 61. percben, majd pedig hét minutummal később Etxeberria is megzörgette az ellenfél hálóját, így pedig két gólos előnnyel fordultak a meccs finisére. A szépítés Mina révén érkezett, az egyenlítés azonban már nem sikerült, így otthon tartotta a Bilbao a három pontot. Charles foghatja a fejét a büntető miatt...

Elche - Valladolid 0-0 (0-0)

Athletic Bilbao - Celta Vigo 3-2 (1-1)
G: San Jose (18.), Iraola (61.), Etxeberria (68.) ill. Charles (14.), Minas (79.)

A La Liga állása négy forduló után:
1. Barcelona 12 pont (14-4), 2. Atletico Madrid 12 pont (14-4), 3. Villareal 10 pont (10-5), 4. Real Madrid 10 pont (8-4), 5. Athletic Bilbao 9 pont, 6. Espanyol 8 pont,.... 10. Málaga 4 pont,.... 16. Valencia 3 pont,... 18. Almeria 2 pont (8-11), 19. Sevilla 2 pont (5-8), 20. Osasuna 0 pont

A góllövőlista állása:
Messi (Barcelona) 6 gól
Costa (Atletico Madrid) 4 gól
Rios (Almeria) 4 gól 
El Hamdaoui (Málaga) 3 gól
Isco (Real Madrid) 3 gól
Postiga (Valencia) 3 gól
Dos Santos ( Villareal) 3 gól

Őszi Ádám

Hármat gurított a Roma, ott vannak a listavezető Napoli nyakán

Remek szezonrajtot tudhat magának az AS Roma együttese és ez a lendület a harmadik forduló zárómeccsén is kitartott a Parma otthonában. A csapat elszenvedte első bekapott gólját, de ami lényeg, hogy  pontok terén hibátlan a gárda és ott vannak Napoli nyakán. 

A hazaiak igen jól kezdték a meccset és bizony feladták a leckét a fővárosi gárdának. Mind mezőnyben, mind pedig a kapu előtt felvették a kesztyűt és ami még fontosabb volt, hogy a vezető találat is az övüké volt. A 39. minutumban egy remek beadást követően Biabiany vette be fejjel a kaput, ezzel a találattal pedig 1-0 állt az eredményjelzőn a félidőben. 

A második játékrész elején az öltözőben ragadtak a hazaiak, két perccel a kezdő sípszó után megvolt az egyenlítő találat Florenzi révén. A vendégek játékosa elemi erővel lőtte ki a rövidet, úgy, hogy a labda a kapufáról pattant be. A vezető gólról a veterán Totti gondoskodott. Húsz perccel a vége előtt óriási labdát kapott a hosszabbító támadó, egy az egyben találta magát a hazaiak hálóőrével és bizony nem hibázott, tőle megszokható módon értékesítette a helyzete. Jó az öreg a háznál! Az i-re a pontot Strootman tette fel a 85. percben, ekkor a Farkasok büntetőböl voltak eredményesek.

HÁrom fordulót követően a Roma hibátlan és 8-1-es hólkülönbséggel csupán aa tabella második helyére szorul, előttük a több góllal büszkélkedő Napoli foglal helyet. Ami a Parma együttesét illeti, a csapat ismét pocsék szezonrajttal nyit, csupán egy ponttal büszkélkedhetnek három forduló után, ám így sem kiesők jelenleg....

Ami kiemelendő a Roma együttesében, hogy a gólok nagyon megoszlanak, Florenzi az egyetlen duplázó a csapatban, az eddigi találatokon hat játékos osztozik.

Parma - AS Roma 1-3 (1-0)
G: Biabiany (39.) il. Florenzi (47.), Totti (70.), Strootman (85.-büntető)

A Serie A állása három fordulót követően:
1. Napoli 9 pont (9-2), 2. AS Roma 9 pont (8-1), 3. Inter 7 pont (6-1), 4. Juventus 7 pont (6-2), 5. Fiorentina 7 pont (8-4),.... 7. Lazio 6 pont,.... 9. AC Milan 4 pont,.... 18. Chievo 1 pont, 19. Catania 0 pont (1-7), 20. Sassuolo o pont (1-8)

A góllövőlista élmezőnye:
Hamsik (Napoli) 4 gól
Callejon (Napoli) 3 gól
Paulinho (Livorno) 3 gól
Rossi (Fiorentina) 3 gól
Vidal (Juventus) 3 gól

Őszi Ádám

Újra listavezető, de már nem hibátlan a Liverpool

Hétfő este a Liverpool vendégjátékával zárult a Premier League 4. fordulója. Az eddig makulátlan mérleggel rendelkező vörösök Walesbe látogattak vendégében, ahol elvesztették első pontjaikat, ám a tabella élére azért sikerült visszamászniuk. 

A Swansea City együttese nem bizonyult jó vendéglátónak, már az első pillanatokban éreztették, hogy bizony itt meg kell küzdeni a pontokért. A Liverpool kapuját érintő hosszú gólcsend gyorsan megtört, ugyan is két perc elteltével Shelvey találata egy 272 perces gólcsendet tört meg, a vendégek elszenvedték első bajnoki találatukat. A válasz igen csak gyorsan érkezett, két perccel később Sturridge rezgette meg Vorm hálóját. A pool immáron három gólos támadója egy hátrapasszolt labdát fülelt le és ha már arra járt köszönte szépen. A félidő hajrájába fordulva az állás is fordult, ugyanis Moses találata vendég vezetést eredményezett. A főszerepben ezúttal is egy hazai játékos tetszelgett, a gólszerző Shelvey adta el a labdát, passzolta azt Moses "ölébe", aki a félpályáról megindulva egészen a tizenhatos előteréig caflatott azzal, mikor is lövésre szánta el magát. Az eredmény ismeretes, Vorm ismét maga mögé nyúlhatott.

A hazaiak nem adták fel, Shelvey pedig valamelyest javította hibáját, ugyanis Michu számára készített le fejjel egy labdát, a spanyol támadó pedig megszerezte első bajnoki találatát, mely mint később kiderült pontot ért a listavezető ellen. A döntetlen ellenére a Liverpool visszavette a vezetést a tabella élén, míg a Swansea csupán a 13. pozícióban kullog. Ezzel négy fordulót követően nincsen hibátlan csapat a PL-ben.

Swansea City - Liverpool 2-2 (1-2)
G: Shelvey (2.), Michu (64.) ill. Sturridge (4.), Moses (36.)

A Premier League állása négy fordulót követően:
1. Liverpool 10 pont, 2. Arsenal 9 pont (8-5), 3. Tottenham 9 pont (4-1), 4. Manchester City 7 pont (8-3), 5. Manchester United 7 pont (6-2), 6. Chelsea 7 pont (4-2),.... 9. Everton 6 pont,.... 18. Crystal Palace 3 pont, 19. West Brom 2 pont, 20. Sunderland 1 pont

A góllövőlista élmezőnye:
Benteke (Aston Villa) 4 gól
Giroud (Arsenal) 4 gól
Sturridge (Liverpool) 3 gól
Van Persie (Manchester United) 3 gól

Őszi Ádám