2015. június 10., szerda

Copa America: Helyszínbemutató, stadionmustra! - képekkel

Magyar idő szerint pénteken 01:30-kor kezdetét veszi a dél-amerikai seregszemle, a 44. Copa America, melynek házigazdája Chile. Nyolc város kilenc stadionja ad otthon a kontinenstornának, a 12 résztvevő csapatnak, s az előzzünk álló 26 mérkőzésnek, melynek végén bajnokot avatnak majd. Ismerkedjünk meg a létesítményekkel, melyek a torna otthonául szolgálnak.

Antofagasta - Estadio Regional de Antofagasta: A kontinenstorna legészakibb helyszíne, egy igazi óceánparti üdülőparadicsom. A város stadionja az élvonalbeli Deportes Antofogasta otthona, melybe teltház esetén 21178 néző fér be. Sokszor nem láthatjuk a torna folyamán, ugyanis mindössze két csoportmeccset rendeznek a gyepén.  A stadion egyébként a tengerpart közvetlen közelében fekszik, s jelentős felújításon esett át.


Vina Del Mar - Estadio Sausalito: Szintén egy gyönyörű óceánparti városról beszélünk, melynek stadionja jelentős felújításokon esett át. Korábban egy betonteknőre hasonlított a létesítmény, mostanra azonban szépen leszékezték és kicsinosították, új betonszerkezetet adtak neki. A másodosztályú Everton otthona, melybe teltház esetén 22340 néző fér be. A stadion két csoportmeccsnek és egy negyeddöntőnek lesz a helyszíne.


La Serena - Estadio La Portada: Szintén egy óceánparti városka, melynek labdarúgócsapata a Deportes La Serena a másodosztályban szerepel. A felújított stadion befogadóképessége 17194 főre rúg. A kontinenstorna során három játékvezető ténykedik majd lelátói között, három csoportmérkőzésen.


Valparaiso - Estadio Elías Figueroa: Minő meglepetés ezen város is az óceán partján fekszik, egy kikötővárosról van szó, melynek labdarúgócsapata az élvonalban szereplő Santiago Wanderers. Az aréna felújítása már 2014-ben befejeződött, lelátóin 20575 néző foglalhat helyet. A torna során csupán két csoportmérkőzést játszanak a létesítményben.

Rancagua - Estadio El Teniente: Végre egy város, mely nem érintkezik az óceánnal. Az El Teniete a maga 15252 férőhelyével a chilei kontinenstorna legkisebb befogadóképességű létesítménye, a z élvonalbeli O'Higgins labdarúgócsapatának otthona. Két csoportmeccsnek szolgál otthonául.


Temuco - Estadio Municipal Germán Becker: A torna legdélebbi állomáshelye, távol az óceántól. A stadion a második vonalbéli Deportes Temucp otthona. Befogadóképességét tekintve 18125 férőhelyes, s a kontinenstorna során két csoportmeccs mellett az egyik negyeddöntőnek is helyszíne lesz. 



Concepción - Estadio Municipal de Concepción: A torna harmadik legnagyobb stadionja a maga 30448 fős befogadóképességével. Az élvonalbeli Universidad de Concepción és a másodosztályú Deportes Concepción otthona egyaránt. Felújítása több mint két és fél esztendőt vett igénybe. A csoportmérkőzések folyamán nem láthatjuk, ugyanis az egyenes kieséses szakaszban csatlakozik be, egy negyeddöntőnek és az egyik elődöntőnek és a bronzmeccsnek ad otthont.


Santiago: Chile fővárosa két stadiont ad az eseménynek, a torna két legnagyobb létesítményét, s számtalan látványosságot a turistáknak.

Estadio Monumental David Arellano: Az Európában is jól csengő Colo-Colo arénája, mely 47347 néző befogadására alkalmas. Méretei ellenére csupán két csoportmeccsnek lesz helyszíne.


Estadio Nacional: Végezetül pedig a döntő színhelye, a chilei labdarúgó-válogatott otthona, az Universidad de Chile székhelye. A finálén kívül három csoportmeccset, egy negyeddöntőt és az egyik elődöntőt is ebben a stadionban rendezik. Teltház esetén 48885 néző fér be.


Őszi Ádám