2013. február 10., vasárnap

Afrika kupa: harmadszor ültek fel a kontinens csúcsára a szuper sasok, Burkina Faso elbukta első fináléját.

Telt ház előtt került megrendezésre a 29. Afrika-kupa döntője, melyet Johannesburgban a Soccer City arénában rendeztek meg. A találkozó nem hozott szemet gyönyörködtető játékot, tán túl nagy volt a nyomás mindkét csapaton. Azonban győztesnek születnie kellett  és született is... 

Mindkét csapat görcsösen kezdte a találkozót. A felek közül Nigéria válogatottja oldódott fel előbb  magukhoz ragadták a kezdeményezést, ám fölényük csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult. A félidő feléhez érve 0-0 állt az eredményjelzőn. A mérkőzés a továbbiakban sem hozott izgalmakat, folyt a játék, teltek a percek, de különösebb eseményt nem tudtunk feljegyezni a 30. percben továbbra is gól nélküli döntetlenre álltak a csapatok. A 40. percben ismét Mba volt a Nigériai hős, remek találatával 1-0-ra vezettek a szuper sasok, így a fiatal játékos Elefántcsontpart ellen szerzett győztes találata után a döntőben is eredményes tudott lenni. Ettől a perctől fogva Burkina Fasonak támadnia kellett az egyenlítésért. Az eredmény a továbbiakban nem változott 1-0-ás Nigériai vezetéssel mentek  csapatok az öltözőbe. A nagy kérdés az volt, Burkina Faso felnő-e a feladathoz és sikerül-e ritmust és játékstílust váltani, gólt illetve gólokt szerezni. 

A második félidő első tíz perce említésre méltó helyzet nélkül tellett, azt azonban észre lehetett venni, hogy Burkina Faso feljebb tolta sorait, így védekezése szellősebb lett. Az 59. percben egy Bace csúsztatás tartott nigériai kapura, ám a labda a kapus ölében landolt. A 70. perchez érve továbbra sem jegyezhettünk fel egyik oldalon sem nagy helyzetet, Burkina Faso számára azonban sürgető lett volna az egyenlítőgól. A 74. percben Sanou próbálkozott szép lövéssel, ám valahogyan Eneyama hárítani tudott. Közel volt az egyenlítéshez a Pitroipa vezette csapat, de a meccs képe nem hordozta magában a gólt, gólokat. A 86. percben majdnem megduplázta előnyét Nigéria, ám a kavarodásból valahogy kikerült a labda, elmúlt a helyzet. Egy perccel később ismét jöetett volna a második találat, ám a bepasszolt labdáról lekésett az egyik szuper sas. A várva várt tűzijáték Burkina Faso részéről elmaradt a végén, Pitroipa vezette együttes nem sok mindent tudott felmutatni. A bronzmeccsen megértünk beszámolni a történésekről, a döntő azonban sajnos nem hozott ilyen izgalmakat. A játékvezető hármat fújt sípjába, mely azt jelentette Nigéria harmadszor is a kontinens csúcsára ülhet, míg történelme legjobb szereplését nyújtó Burkina Faso nem tudta győztesen megvívni első döntőjét.

Nigéria - Burkina Faso 1-0 (1-0)
Soccer City, Johannesburg
Vezette: Dzsamel Hajmúdi
Burkina Faso: Diakite – Koffi, B. Koné, Koulibaly, Panandetiguiri – D. Koné, Pitroipa, Rouamba, Niguimbe, Kaboré – Bance.
Nigéria: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Ambrose – Onanzi, Mikel, Mba –  Moses, Uche, Ideye.                                                                      
Gólszerzők: Mba (40.)
Sárgalapok: Onazi (39.), Miker (57.), Omerou (57.), Oshaniwa (71.), Ideye (91.)  ill. Rouamba (33.)

Őszi Ádám