2015. június 23., kedd

Ilyen a világon nincsen! - De mégis...

Percek óta a monitort bámulom és azt kértem asszonypajtástól, hogy csípjen meg. Mondom ilyen nincsen! Valamit elírtak, megnézem másutt is...! De nem szerkesztői hiba, Brazília tényleg megverte Horvátországot a Vízilabda-világliga 2015-ös bergamói tornájának első játéknapján. Még mindig nem tértem magamhoz, bután bámulom a monitort, miközben pötyögök a klaviatúrán, igen pont azt, amit ebben a pillanatban olvasol.

Hogy lehet ez? Alapvetően nem voltam rátekeredve a vízilabda világára és magára erre az eseményre az elmúlt hetekben, ám felkészülési eredményeket láttam és tisztában vagyok a csapatok erőviszonyával. A vízilabda az a sportág, melyben kiütköznek a különbségek, s a meglepetés ritkább mint a szökőév. Van egy bizonyos elit, azon belül bármi megtörténhet, s a szakadékból hiába nyúlnak fel csapatok, a perem túlságosan magasan van. Brazília azonban ma elkapta ezt a peremet, a kérdés, hogy meddig tudja megtartani. 

Alap esetben 6-8 gólos horvát győzelmet simán várhattunk volna, s bizonyára szoros mérkőzésre sem sokan számítottak. De hogy brazil győzelem!? Milyen brazil győzelem! Az olimpiai bajnok horvát csapat hálójában 17 alkalommal pihent meg a háló, válasz pedig csak 10-szer érkezett. Igen, hét gólos különbség egy olyan sportágban, mint a vízilabda egy esélytelen csapat számára. 

A horvát vízilabda válogatott nem kapott 17 gólt mióta én az eszemet tudom, még olyan csapatoktól sem, mint Szerbia, vagy éppen a magyar válogatott. Mi történt a bergamói éjszakában, kérdem én úgy, hogy nem láttam a mérkőzést és nem tudok semmit, csak arra a tudásanyagra hagyatkozom, mely a fejemben van, mely tudatom számára reális képet fest.

Apropó Horvátország és Brazília! Csak hogy jelezvén a két nemzet közti különbséget: Három évvel ezelőtt a 2012-es Világliga csoportmérkőzésein 20-3-ra nyertek déli szomszédaink...! 

Számtalan kérdés, okfejtés, összefüggés és miegymás kevereg a fejemben, a vízilabdáról, a sportág fejlődéséről..., de ezeket most nem vetem lapra, mert vár a labdarúgás "Száguldó Cirkusza"!

Őszi Ádám

Premier League szerződés születésnapra

Nem mindennapi ajándékot kapott 26. születésnapjára a svéd válogatott kapuvédő Kristoffer Nordfeldt. A holland élvonalban szereplő Heerenveen kapuvédője a Premier Leagueben folyatahatja pályafutását. 

A walesi Swansea City hivatalos honlapján jelentette be a szülinapos kapus szerződtetését, melynek részleteiről ezidáig még nem sokat tudunk. A felek nem hozták nyilvánosságra az anyagiakat, azonban az biztos, hogy Nordfeldt sikeresen átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon és kézjegye már ott van a hivatalos papírokon. 

Ami a csapaton belüli rivalizálást illeti, tavaly az első számú hálóőr az Ágyúsoktól érkező kapuvédő Lukasz Fabianski volt, míg a második és harmadik számú kapuvédő szerződése jövő hónap elsején jár le, így szabadúszóvá válnak. 

Garry Monk a csapat vezetőedzője komoly terveket sző az előttünk álló szezonra nézve, a svéd válogatott kapuvédő a harmadik érkező egy héten belül. 

Érkezők: Komoly erősítésnek számít Andrá Ayew, aki a Marseille együttesét hagyta maga mögött a walesi klub kedvéért, míg Franck Tabanou szintén Galliából, a Saint-Etienne fedélzetéről érkezett.

Távozók: Hivatalos távozója még nincsen a klubnak. A fentebb is említett két kapuvédő Gerhard Tremmel és David Cornell szerződése július 1-én lejár, s hasonló helyzetben van Rory Donnelly és Alan Tate is.

Őszi Ádám

Bayern: Pepe Reina megunta a padozást! - irány a Serie A

Egybehangzó hírek szerint Pepe Reina egy szezont követően elhagyja a Bayern München labdarúgócsapatát, s visszatér Olaszországba. A klubváltást nyílt titokként kezelik, a spanyol kapuvédő még a keddi nap folyamán áteshet az orvosi vizsgálatokon. 

A Barcelonában nevelkedő 33-szoros spanyol válogatott kapuvédő karrierjének legszebb és legsikeresebb éveit Liverpoolban töltötte, ám az angol klubnál lejárt az ideje, 2013-ban a Napoli kölcsönvette. Egy szezonon át védte az olasz csapat kapuját, ám anyagi és egyéb gondok miatt az opciós jogból nem lett semmi, a Bayern München pedig lecsapott. Reina sejthette, hogy sok vizet nem zavar majd a német klubnál, ám mégis belevágott a kalandba, melyből most igyekszik kiszállni, avagy elég a padozásból, a 2014/15-ös szezonban mindössze három mérkőzést játszott. 

A friss kérő a Napoli, tehát régi-új környezet várhat a 32 esztendős kapuvédőre, amennyiben a feleknek sikerül egyezségre jutnia.

Távozók: Játékos még nem távozott a csapattól, azonban a kispadon változást történt, immáron nem Rafa Benítez irányítja a klubot.

Érkezők: Az új vezetőedző Maurizio Sarri, az 56 esztendős szakember karrierje legjelentősebb korszakára készülhet, avagy ekkora feladatot még ezidáig nem bíztak rá, legutóbb az Empolit irányította. A tréner tehát saját arculatára formálhatja a nápolyi klubbot. Ezidáig egy labdarúgó írt alá Mirko Valdifiori személyében, a 29 esztendős egyszeres olasz válogatott védekező középpályásért 5,5 millió eurót fizetett a Napoli az Emploinak.

Őszi Ádám

Copa America: Csoportkör a számok nyelvén! - statisztikai körkép

Túl vagyunk a 2015-ös Copa America csoportküzdelmein, 12 együttesből immáron csak 8 reménykedhet a végső győzelemben. Nézzük kicsit a tornát a számok nyelvén, avagy mind csapat, mind pedig egyéni szinten keressük a legeket.

A csapatok összesen 18 mérkőzésen vannak túl, ezek közül hat végződött döntetlenre, s csupán két olyan találkozó volt, mely nem hozott gólt. Apropó gólok, ezidáig 40 alkalommal fogta meg a labda a hálót, avagy a torna gólátlaga 2,22 gól/mérkőzés, mely nem mondható rossznak. A 18 mérkőzésen 393250 néző foglalt helyet a lelátókon, mely 21847 fős átlagnézőszámot jelent. 

A labdabirtoklást tekintve Argentína és Chile kiemelkedik a mezőnyből, nézzük, milyen csapatstatisztikákat hozott a csoportkör.


Ami az egyéni statisztikákat illeti, a góllövőlistát Arturo Vidal vezeti 3 góllal, míg mögötte nyolc labdarúgónak is két találata van, ám közülük már csak négyen vannak versenyben csapatukkal. A torna legagresszívabb játékosa cím jelenleg Neymar kezében van (2 sárga 1 piros), ám Amorebieta, Bacca és Fernandez is kapott pirosat, középső pedig sárgával is rendelkezik, míg Lastra két sárgát gyűjtött. Gólpasszok terén nincsen nagy remeklés 2-2 áll Alderte (mexikói) és Valdivia (chilei) neve mellett. Mérkőzésenként a legtöbb lövéssel Lionel Messi próbálkozott 5,7-es átlag, s ezidáig a teljesítményrátát is a Barca klasszisa vezeti (7,99). Őt követo Alexis Sanchez (7,95) és Murillo (7,87).

A torna álomcsapatát és a negyeddöntő menetrendjéért KATT. 

Őszi Ádám