2012. november 24., szombat

Jelen, Érzelmek és Pénz: Ronaldót Madridban marasztalják, Manchesterbe tán a szíve húz, a PSG világrekordot jelentő összeggel kopogtat...

Mindenki emlékezhet rá, hiszen nem volt olyan régen, mikor minden arról szólt napokig, hogy Cristiano Ronaldo bánatos, nem boldog. Találgatások hosszú sorát követően a kedélyek lecsitultak és úgy tűnt minden rendben van. Azt, hogy mi az igazság és mi volt az akkor, csupán egy színjáték vagy valós gondok nem tudhatjuk, de a történet újra kezdődött, valahol CR7 szemsérülését követően.  

Hallani lehetett a sportmédiában puhatolózó dolgokról, információkról, mely úgy tűnik ismét tetőzik. Jelen állás szerint három klub szeretné magáénak tudni a portugál klasszist, aki elképzelhető, hogy komoly választás elé néz a téli szezonban. Ezen klubok a Real Madrid, a Manchester United és a PSG együttese. Nézzük meg külön külön a klubokat, ki mit szeretne, és mit ajánl...

Real Madrid: Ronaldo 2009-ben került az együtteshez a Manchester United csapatától, azóta számtalan remek szezont tudhat maga mögött, viszont ebben az esztendőben folyamatosan problémák merülnek fel. Azt, hogy ezek valós gondok, vagy csak a média generálja nehéz megmondani, úgy gondolom mindkettő. Mostanra tényként kezelhetjük, hogy a  portugált igen is szeretnék elcsábítani két irányból is, egyik oldal puhatolózó és érzelmi vonalon halad, míg a másik hisz a pénz hatalmában. A Királyi Gárda célja CR7 megtartása és mielőbb szeretnének szerződést hosszabbítani vele a hírek szerint. Lehet hallani csapaton belüli ellentétekről, klikkesedésről és ellentmondásos hírek láttak kapcsolatot Mourinho és Ronaldo kapcsolatáról egyaránt.

PSG: Az újgazdag olajmilliárdos klub tulajdonosa hisz a pénz hatalmában és úgy gondolja, van az az összeg, amit Cristiano Ronaldo és a Real Madrid együttese is elfogad. A Gola.com sajtóértesülései szerint Párizsban nem köntörfalaznak és világrekordot jelentő 100 millió fontos ajánlatot készülnek tenni a spanyol bajnoknak, mely euróra átváltva 123 millió. Ez az összeg azt jelentené, hogy a történelem eddigi legdrágább transzferét bonyolítanák le a felek. Szakmailag a francia liga visszaesés, a PSG-vel BL-t nyerni kihívás, és a pénz mindig is ott motoszkál az emberek fejében. Ha megy az ajánlat kérdés, van-e az a pénz...

Manchester United: A végére hagytuk a támadó régi klubját, azt a csapatot, ahol világsztárrá vált, azt az arénát, közönséget és edzőt, ahol igazán szerették őt, egy nagy család részese lehetett. Anno váltott és otthagyta az "Álmok Színházát", viszont előfordulhat, hogy eljön a visszatérés ideje. Az utóbbi hetekben egy nagyon puhatolózó "udvarlásnak" lehettünk szemtanúi, melyre szép lassan a sajtó is felkapta a fejét. Ez a történet valahol ott kezdődhet, mikor Ronaldo azt a nyilatkozatot tette, hogy Fergusonra úgy tekint, mintha az édesapja lenne, a mai napig nagyon jó a kapcsolatuk, és nem zárta ki azt, hogy egyszer majd visszatérjen a Vörös Ördögökhöz. Ezt  követően volt egy kis csend, majd maga a skót tréner is tett egy nyilatkozatot, melynek lényege az volt, nagyon szívesen dolgozna ismét egykori kiválóságával. Ez természetesen magától értetődő, hogy csupán a United csapatában fordulhat elő, ezen nyilatkozatnak voltak érdekes szavai, melyen lehet gondolkozni. A minap Sir Alex Ferguson szobrot kapott az Old Traffod előtt, mely óriási megtiszteltetés, élő emberek ritkán kapnak szobrot, ő pedig jelenleg is még a klub első számú embere. Az átadást követően Cristiano Ronaldo az internet segítségével videón keresztül élőben üzent, a jelenlévő tömeg pedig óriási ovációval fogadta az egykori közönség kedvencet, mikor meglátták a kivetőn. Ezt az udvarlást nehéz ezen pár sorral átadni, de ez már túl látványos, nem lehetett felette elsiklani.

Kérdés, maga Cristiano Ronaldo mit érez, valóban gondolkozik-e a távozáson és ha igen akkor merre veszi az irányt? A napokban minden bizonnyal számtalan pletyka lát majd napvilágot, melyek közt lehet ott lesz az igazság...

Őszi Ádám

Hamburg: A vereség mellett, még holland játékmesterét is elvesztette a klub

Tegnap este totális csődöt mondott a Hamburg csapata, amellett, hogy beleszaladtak egy 2-0-ás sima pofonba a Düsseldorf ellen még csapatkapitányukat is hosszú időre elvesztették. 

Rafael van der Vaart a 29 esztendős korábbi Real Madrid és Tottenham játékos a klub hivatalos honlapján jelentette be sérülését, mely könnyen elképzelhető, hogy combizomszakadást jelent. Pontos részleteket még nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy a szezonban amúgy sem túl fényesen vitézkedő hamburgi egyesület hosszabb időre kénytelen lesz nélkülözni karmesterét, csapatkapitányát.

Őszi Ádám 

Brazil válogatott: Guardiola és Scolari közt dőlhet el a kispad sorsa?

Most, hogy menesztették Mano Menezest természetesen azonnal elindultak a találgatások, vajon ki lesz az a szakember aki átveheti a Selecao kispadját és irányíthatja majd azt a 2014-es VB-n. Természetesen ha valahol menesztenek valakit, vagy csupán felmerül az edzőváltás kérdése akkor azon pillanatban felmerül Guardiola a Barcelona nyáron leköszönő sikeredzőjének neve. Így történt ez például a Chelsea és az AC Milan kapcsán is, emellett már Ferguson utódjaként is emlegették a spanyol trénert, most viszont a brazil kispad első számú várományosa lett hirtelen, de nincs egyedül. 

A brazil sajtóban megjelentek olyan hírek, melyek szerint maga Guardiola is örömmel vállalná ezt a feladatot, ám ebben az esztendőben biztosan nem nevetik ki, ezt a katalán tréner menedzsere is megerősítette. Egybevágó hír lehet, hogy a szövetség idén már nem fedi fel a kapitány kilétét, minden bizonnyal januárban lesz hivatalosan is kinevezve valaki a Selacao kispadjára.

De nem csak Guardiola neve merült fel, hanem a korábbi sikeredző a 2002-es máig utolsó brazil világbajnoki címet nyerő csapat trénere Felipe Scolarié, aki jelenleg munkanélküli, az ő kinevezése sem lenne nagy meglepetés.

Vannak információk, amik viszont egy hazai trénert tartanak befutónak Muricy Ramalhóra, aki jelen pillanatban a Santos trénere.

Minden esetre kíváncsian várjuk, ki lesz az a szakember aki hazai VB-n irányíthatja majd a Selacaot.

Őszi Ádám

Chelsea: Benítez szerint Cole és Lampard távozik, forr körülötte a levegő...

A hét közepén nagy események zajlottak le a Chelsea háza táján. A Juve elleni BL vereséget követően Abramovic menesztette a Sikeredzőt Di Matteot, ezen történések előtt a szurkolók többsége, legyen az Chelsea szimpatizáns, vagy bármely más klub fanatikusa némileg értetlenül álltak. Tény, ami tény menesztették és új edzőt kellett keresni. 

A tulaj választása a Liverpool korábbi sikeredzőjére, a munkanélküli Rafa Benítezre esett, aki első körben hét hónapos megbízatást kapott  A 2012-2013-s szezon végéig. Kinevezése tűzlabdaként csapott a szimpatizánsok közé, sokan nem kedvelik őt. Ha különböző fórumokról kellene kiemelni szövegeket akkor sok jót nem találnék

A levegő azóta is forr Londonban, a tréner viszont ezzel nem törődik, igyekszik munkájára koncentrálni, szeretne minél többet kihozni a csapatból ezen rövid idő alatt. Nem is lesz könnyű dolga, hiszen hétvégén a címvédő és listavezető Manchester City ellen debütálhat a kispadon.

A kedélyeket borzolta a Daily Mailnek adott interjúja ,melyben elmondta, hogy nem lát reális esélyt arra, hogy a klub két veterán ikonja Cole és Lampard a "kékeknél" maradjon. - "Jelen pillanatban az a legvalószínűbb, hogy mindketten távoznak. Csupán hét hónapra szerződtem le, talán ha két-három évre szólna a szerződésem lenne befolyásom a dologra, de így nincs. Nehéz dolog ez, de egy menedzsernek néha szembesülnie kell ilyen döntésekkel."

A kedélyeket a spanyol mester egy esetleges Manchester City elleni diadallal könnyedén lecsitíthatja.

Őszi Ádám

Romario örül Menezes menesztésének, és meg is nevezte, szerinte ki lenne méltó a kispadra

Romário ez egykori brazil kiválóság soha nem rejtette véka alá véleményét, és mindig nyíltan kritizálta Mano Menezest, akit most már nyugodtan említhetünk ex-kapitánynak. Az aranylabdás korábbi kiválóság nagyon elégedett a Brazil Labdarúgó Szövetség döntésével, melyet inkompetensnek tartott és úgy nyilatkozott, végre valami jót is cselekedtek. 

Egyik közösségi oldalán Romário úgy fogalmazott, ez egy ünnepi nap, történelmi pillanat, tűzijátékokkal és partikkal kellene ünnepelni. Ezt követően pedig azt is kijelentette, szerinte ki lenne a legmegfelelőbb választás a kapitányi posztra. A név, mely elhangzott Raí, a korábbi kiválóság aki a Sao Paulo és a PSG együttese mellett a brazil válogatottban is maradandót alkotott, igaz komoly edzői múlttal még nem rendelkezik.

A sajtó más nevekkel boronálja össze egyenlőre a Selacaot, erről későbbi cikkünkben olvashatnak.

Őszi Ádám

CAF: Szűkítették a listát, már csak öten harcban az Afrika játékosa címért, köztük Drogba és a tavalyi győztes

A kontinentális konföredáció (CAF) pénteki közleményében megnevezte azon öt játékos nevét, akik továbbra is harcban vannak a 2012-es esztendő legjobb afrikai játékos címéért. A végső győztest december  20-án nevezik meg Ghána fővárosában Accarábn. A díjat pedig ünnepélyes keretek között adják át. Nézzük mely öt afrikai labdarúgó van harcban.  

Yaya Toure: A tavalyi győztes, aki ismét joggal pályázhat a díjra, hiszen egész esztendőben remek formát mutatott, angol bajnoki címet nyert a Manchester City együttesével, igazi vezéregyénisége csapatának.

Didier Drogba: Ő jelenleg a Kínai ligában szereplő Shaghai Shenhua labdarúgója, nyáron hagyta el a Chelsea együttesét, mellyel Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett. A diadalból oroszlánrészt vállalt fontos góljaival, a döntő hőse volt. Emellett a PL-ben is remekül segítette a Chelsea együttesét.

Demba Ba: Ontja a gólokat az angol bajnokságban, tavaly 5. helyezett lett  Newcastle United, mely Európa Liga indulást ért a csapat számára, emellett góljai között szerepelt jó pár igen szép és látványos találat.

Alexandre Song: A kameruni az Arsenal csapatában mutatott igen jó teljesítményt, erre remek igazolás, hogy az FC Barcelona labdarúgó csapata le is igazolta őt a nyáron. Ő nem a góljaival, inkább védekező, szűrő szerepkörben jeleskedik, de abban nagyon otthon van.

Andre Ayew: A Marseille fiatal 22 esztendős kiválósága, kulcsszerepe a francia csapatban vitathatatlan, bár ha ötünkre tekintünk, talán ő a leges éjtelenebb, ám ezt a hazai környezet némileg feltornászhatja.

Te kinek adnád ötük közül az év afrikai labdarúgója címet?  

Őszi Ádám

Menesztették a brazil válogatott kapitányát, így nem Menezes irányítja a Selecaot a hazai VB-n

Meglepő és váratlan döntés született Brazíliában, menesztették a válogatott szövetségi kapitányát Mano Menezset. A tréner 2010-ben vette át a válogatott irányítását és nem titkolt célja volt, hogy a 2014-es hazai rendezésű VB-n ő irányítsa a világ egyik legjobb válogatottját.   

Nos, tudjuk, hogy ez már nem következik be, kirúgták őt 33 mérkőzést követően. Ezen találkozókon a válogatott mérlege 21 győzelem, 6 döntetlen és 6 vereség volt. Az irányítása alatt tavaly már a negyeddöntőben elvérzett a brazil csapat a Copa America küzdelmein, majd ebben az esztendőben nagy elvárás volt az olimpiai bajnoki cím. Az ország ugyanis még soha nem nyert olimpiát és nagyon kiélezték ezt az esztendőt a sikerre, mely mint tudjuk csupán egy ezüstérem lett lett Neymaréktól, Mexikó elhappolta a legfényesebb érmet.

Ezt leszámítva a csapat barátságos mérkőzéseket játszik, hiszen házigazda révén automatikus résztvevő 2014-ben, így nem kell selejtezniük. Az utóbbi időben ment a szekér, ám a szurkolók még a győzelem esetén is háborogtak, mondván a Dél-Afrika elleni 1-0-ás győzelem nem volt közönségszórakoztató a válogatott játéka nem méltó a hagyományokhoz. A kapitányt és Neymaréket számtalanszor kifütyülték, majd jó pár csattanós eredménnyel válaszoltak a srácok az őket kritizálóknak.

Ha rátekintünk a 21, 6, 6-os mérlegre 33 találkozón, ez egy brazil csapattól tényleg nem a legfényesebb, de tegyük hozzá, hogy itt voltak olyan találkozok, mikor csak a hazai bajnokságban szereplő játékosok kaptak meghívót. Ilyen volt Menezes utolsó meccse is Argentína ellen, melyen 2-1-es vereséget szenvedtek. Ez lett volna a kapitány buktatója? Nem tudni, tény ami tény menesztették.

Őszi Ádám

Özil megy a Citybe? - Az édesapa cáfol

A sajtóban több helyen is megjelent, hogy Mesut Özil a Real Madrid és a német válogatott kiválósága szerepel az újgazdag Manchester City bevásárlólistáján. A hrek arról szóltak, hogy a manchesteri egylet már ajánlatot is tett a játékosért, ám az édesapa cáfol. 

Musztafa Özil, aki egyben fiának a az ügynöke is, a Skysportsnak adott rövid interjújában cáfolta, hogy a City érdeklődne Mesut iránt és leszögezte, semmiféle ajánlat nem érkezett az angol klubtól.

"Nem kaptunk ajánlatot a Manchester Citytől, Mesutot 2016-ig a Realhoz köti szerződése"

Őszi Ádám

Adriano ismét a címlapokon, sajnos ezúttal sem góljaival hívta fel magára a figyelmet...

Jó pár héttel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy Adriano Leite Riberio, a korábbi kiváló Inter és brazil válogatott csatár kapott egy utolsó és meglepő lehetőséget korábbi csapatától a Flamengo együttesétől. Hallottunk ekkor ígéreteket, ám tudjuk, sajnos a remek játékos korábban is elkallódott, drogügyletek, nők és ital társaságában látták nem egyszer. Kimondhatjuk, ekkor tönkretette karrierjét, a csillogás és a pénz elvakította, mondhatni "nyomorba" döntötte. Ennek ellenére megvolt az esélye és ezt követően is piáláson kapták, készültek fotók, mikor edzés helyett a város egyik külső negyedében mulatott fényes nappal. Ez már a múlt, azóta jó pár hét lepergett. 

Sajnos nem hallottunk olyan híreket, hogy Ardiano gólt lőtt, mesterhármast szerzett volna, esetleg visszatért a tékozló fiú. Ha címlapra kerül az nem foci, és ez most is így van, a minap mulatni látták őt egy népszerű brazil táncegyüttessel, melyet hölgyek alkotnak. A képre ránézve, Adriano súlyfeleslege nem kicsi, nem úgy néz ki mint egy edzésben lévő labdarúgó, ám hivatalosan a Flamengo játékosa...

Úgy tűnik a 30 esztendős korábbi kiváló csatárról végképpen lemondhatunk. Kár érte, de legyen ez sokak számára egy tanulságos történet...

Őszi Ádám