2015. március 26., csütörtök

Falcao duplázott, Kolumbia hatot hintett

Sevilla, Manchester United és Borussia Dortmund támadó is rezgette a hálót csütörtök este kolumbiai részről, a tengerentúli csapat nem kegyelmezett soros ellenfelének, ahogyan Elefántcsontpart sem. A 2022-es világbajnokság házigazdája nagy meglepetést okozott, míg Omán gólparádét rendezett. 

Bahrein - Kolumbia 0-6 (0-3)
G: - ill. Bacca (14.), Falcao (32., 36.), Ramos (59.), Mojica (79.), Renteria (82.)

Kolumbia nem teketóriázott, lemosta a pályáról a bahreini válogatottat. Igaz sok jót előzetesen sem jósolhattunk a hazaiaknak, ám utólag elmondhatjuk, hogy örülhetnek, hogy ennyivel megúszták ezt a találkozást. 

Elefántcsontpart - Angola 2-0 (1-0)
G: Viera (24.), Kalou (89.-büntető) ill. -

Győzelemmel folytatta a regnáló afrikai kontinensbajnok, Elefántcsontpart magabiztos játékkal gyűrte le Angloa legjobbjait. Igaz a mérkőzés csak az utolsó pillanatokban dőlt dőlt el, Toure és társai végig kézben tartották a mérkőzést. 

Katar - Algéria 1-0 (1-0)
G: Baqer (32.) ill. -

A 2022-es világbajnokság házigazdája nagy meglepetéssel rukkolt elő a jóval magasabban jegyzett vendég csapat ellen, mely ezen az estén gólképtelennek bizonyult.

További eredmények:
Omán - Malajzia 6-0 (2-0)
G: Abdulkarim (15., 66.), Al Maqbali (42.-büntető, 50.), Said (46.), Al Khalid (88.-büntető)
Kiállítva: - ill. Rahim (87.)

Jordánia - Szíria 0-1 (0-1)
G: - ill. Masri (18.)

Őszi Ádám

Diego Costa kifakadt

Diego Costa ismételten a kritikák kereszttüzébe került, most éppen azért érte szó a ház elejét, mert egyesek szerint elkötelezettsége a spanyol válogatott iránt megkérdőjelezendő... 

A 26 esztendős gólzsák a Chelsea színeiben fantasztikusan szerepel idén, apróbb sérülései és több meccses eltiltása ellenére pedig 19 góllal holtversenyben vezeti a Premier League góllövőlistáját. Piaci ára soha nem látott magasságokba szökött, ám a spanyol nemezeit csapatban október óta nem lépett pályára, ezúttal sérülésre hivatkozva marad távol, így volt ez legutóbb is, ez pedig kételyeket ébresztett egyesekben.

Diego Costa ezúttal nem tűrt csendesen, kifakadt, s a Marca munkatársánakk elmondta véleményét - "Zavar, hogy megkérdőjelezik az elkötelezettségem. Azért döntöttem Spanyolország mellett, mert ezt akartam. Megmutattam, hogy lelkes vagyok, s hogy sikeres akarok lenni a válogatottal. A legjobb módszer a szájak befogására a jó játék, de sajnos ez még nem történt meg, így hallgatnom kell a kritikákat, és nyelnem kell. Egy dolog kritizálni a teljesítményem miatt, amiben van igazság, más dolog kritizálni az elkötelezettségemet... Ez túl erős azok után, amit Brazíliában tapasztaltam. Megpróbálom a legjobbamat nyújtani, hogy a spanyol válogatottal sikeres legyek. A történetem a csapattal még el sem kezdődött, még nem tettem le az asztalra semmit. Sajnálom, hogy nem tudok játszani. Mindig történik valami, amikor válogatott meccsek jönnek."

Őszi Ádám

Khedira döntése végleges

Régóta téma Sami Khedira jövője, a német válogatott labdarúgó azonban meghozta döntését, s ezt most a spanyol és a német sajtó munkatársainak is elmondta. A Marca és a Kicker egyaránt közli, a középpályás a nyáron elhagyja Madridot. 

A 27 esztendős védekező középpályás öt esztendeje érkezett a Bernabeuba, a Mourinho éra alatt alapembernek számított, ám sérülése, illetve Carlo Ancelotti érkezése törést hozott karrierjében. Szerződése a szezon végeztével lejár, ezáltal pedig szabadon igazolhatóvá válik. 

Azt, hogy pontosan mi zajlott le a háttérben nem tudhatjuk, ám a középpályás elmondása szerint nem a Real Madrid ellen szól döntése, csupán új kihívások elé néz.

Apropó új kihívások! - Khedira a nyári átigazolási piac egyik legkelendőbb játékosa lehet, csupán vele kell majd megállapodnia jövő béli klubjának. Noha hazájában nem mindenki lát fényes jövőt, Franz Beckenbauer nemes egyszerűséggel kinyilvánította véleményét, mely szerint egy sztárklub sem veszi majd hasznát a játékosnak, érdeklődőből van bőven. A Schalke 04, a Borussia Dortmund és a Bayern München mellett az Arsenal és a Chelsea is a kérők között lehet. 

Egy biztos, Khedira ideje a Bernabeuban lejárt, hogy miként az pedig ne firtassuk...

Őszi Ádám

Balhé a Fradinál! - "Van lejjebb..."

... kérdik a stadionon kívül maradó szurkolók, akik kitartanak eszméik mellett, politika mentes magyar futballt követelnek és az összefogás napján várják maguk közé a száműzött kabala figurát a 20 éve uralkodó Fradi-sast! 

A Fradi-sas a magyar klub szimbólumává nőtte ki magát, az 1990-es évek elején jelent meg, most azonban utat mutattak neki. Természetesen a felháborodás hatalmas, mondhatni olaj a tűzre. A Green Monsters nevű közösségi oldal bejegyzését most változtatás nélkül olvashatják:

"Fradisták!

A tegnapi nap folyamán véget ért egy korszak... 
Elküldték az üllői úti stadionból a FRADI SAST! A klub indoklása szerint a szurkolók egy új modernebb sasra vágynak, ami jobban illik a klubhoz. Mindezt persze a szokásos közvélemény-kutatásokkal alátámasztva.

Újabb gusztustalan lépés a vezetőktől, ami tökéletesen szimbolizálja a jelenlegi helyzetet. 
Új Tábor, új név a Szentélynek, új Fradi induló, új Fradi busz, új Fradi média, új Sas…
Mindenkit el akarnak üldözni a klubtól, akik önzetlenül, szívből tenni akartak és tettek valamit ezért a klubért! Csak valamiért a régi gárda kemény titánjai nem akarnak eltűnni onnan fentről a vezetőségből, meg azok sem, akik őket segítik!
Ki ne emlékezne, amikor a kilencvenes évek elején megjelent a Fradi Sas. Sokaknak gyerekként hatalmas élményt jelentett a látványa. Közvetlensége és a szurkolók iránti rajongását mi sem mutatja jobban, hogy kevés kisgyerek mondhatja el, hogy nincs közös képe a híres Fradi Sassal! A sas megálmodója, megalkotója természetesen önköltségen vett részt a mérkőzéseken és minden juttatástól mentesen járult hozzá a klubunkat régen körülvevő családi hangulathoz.

A Fradi Sas is a Stadionon kívül rekedt!
Egy dolog biztos! Április 12-én vele is találkozhattok az Összefogás napján!

Hajrá Fradi! Politikusmentes magyar futballt!"

Mind eközben a játékosoknak, illetve a vezetőedzőnek megmondják, hogy a sajtó, a nyilvánosság előtt miről beszélhetnek, mi az ami tabu. Ami kényes, azt a szőnyeg alá söpörik, nem beszélnek róla...

Hogy mi lesz a történet vége!? - Nem tudhatjuk....

Hazai pályán botlott a világbajnok német válogatott

Nagy meglepetésre hazai pályán botlott a regnáló világbajnok. A Nationalelf gépezete döcögött, Joachim Löw pedig kísérletezett, míg Ausztrália nem szeppent meg, s akár meg is nyerhette volna a találkozót, mely végül négy gólos döntetlent hozott. 

Németország - Ausztrália 2-2 (1-1)
Helyszín: Kaiserslautern, Fritz-Walter-Stadion - 46000 néző
Vezette: Michael Oliver
Gólszerzők: Reus (17.), Podolski (81.) ill. Troisi (40.), Jedinak (50.)
Sárga lap: ill. -
Kiállítás: ill. -

Németország: Zieler - Mustafi, Howedes, Badstuber (Rudy 46.) - Gündogan, Khedira (Kramer 64.), Bellarabi (Schürrle 64.), Özil, Hector - Reus (Kruse 74.), Götze (Podolski 74.). Kapitány: Joachim Löw

Ausztrália: Ryan - Davidson, Wilkinson (Wright 77.), De Vere, Franjic - Troisi (Juric 88.), McKay (Bozanis 77.), Jedinak, Milligan (Mooy 69.), Burns (Oar 61.) - Leckie. Kapitány: Postecolou

Mondhatni tartalékos, kísérletező összeállításban küldte csapatát a pályára Joachim Löw, a támadóduót Götze és Reus alkotta, míg a padon olyan játékosok kaptak helyet, mint Boateng, Hummels, Kroos, Müller, Posodlski, Schürrle, vagy éppen Schweinsteiger, ráadásul a kapuban ezúttal nem Neuer kapott helyet. A vendégek nem illetődtek meg a világbajnok otthonában, s határozottan léptek fel. Az első tíz perc végére kanyarodva akár az előnyt is megszerezhették volna, ám Leckie ha centikkel is de a jobb kapufa mellé lőtt. Nem volt ez másként a 15. minutumban sem, ekkor Burns fejese múlott egy hajszálnyin. A túloldalon aztán rezgett a háló, ám Reus találatát a játékvezető Michael Oliver les címén annullálta. Ami késett az nem múlott, egy perc sem telt el, s a BVB sztárja ismételten Ryan mögé helyezte a labdát, a védők reklamáltak, az asszisztens nem intett, ezálltal pedig megvolt a vendégek vezető találata. A félidő közepén aztán Reus megduplázhatta volna góljainak számát, ám ezúttal lövése a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Nem rogyott meg Postecolou csapata, ennek pedig a 40. percben meg is lett az eredménye, a Fritz-Walter-Stadion közönségét Burns halkította el.

A németek dinamikus játéka a fordulást követően is elmaradt, sőt mi több, a vendégeknek voltak lehetőségei. Az 50. percben Jedinak tekert szabadrúgásból a kapuba, a 24 méterről eleresztett lövésnél Zieler a másik oldalt fogta, s nem ért át a túloldalra. Négy percre rá aztán már 1-3 is állhatott volna az eredményjelzőn, Troisi lövése veszélyesen tartott a bal alsó felé, ám végül a kapufa mellett az alapvonalon hagyta el a játékteret. A 71. percben aztán ismételten közel álltak a harmadik gól megszerzéséhez és a mérkőzés lezárásához a vendégek, ám Oar beadását Leckie nem tudta a hálóba juttatni...! Hatalmas lehetőség volt. A németek próbáltak nyomást gyakorolni az ausztrálokra, ám Götze lövésébe is beleléptek, vagy éppen lövésig sem jutottak el egy-egy támadás végén. A sok csere aztán meghozta gyümölcsét hazai oldalon, Podolski a 81. percben egalizált. A találkozó vége a hazaiaké volt, Podolski közel állt a győzelem megszerzéséhez is, ám távoli kísérlete a felsőléc fölött hagyta el a játékteret. A vége tehát 2-2, Ausztrália meglepetést okozott a döcögős német gépezettel szemben...

Őszi Ádám