2015. december 17., csütörtök

Interjú: A Heerenveen magyar labdarúgójával beszélgettünk!

Karrier, lehetőségek, öröm, bánat, tervek és motiváció, ezekről a dolgokról beszélgettünk Varga Szabolccsal a Heerenveen labdarúgójával, aki jelenleg idehaza az MTK sikereiért harcol, s minél több tapasztalatot szeretne szerezni a felnőttek között.  

- Kicsivel több, mint egy esztendeje beszélgettünk legutoljára egy interjú keretein belül. Akkor rendre a Heerenveen első csapatával edzettél, ott voltál az utazó keretben és a debütálás kapujában. Ez azonban elmaradt, a nyáron pedig hazatértél az MTK-hoz kölcsönjátékosként egy szezonra. Mi történt? 
- Igen egy évvel ezelőtt óriási lehetőség kapujában álltam azzal, hogy egy holland első osztályú csapat tagja lehettem. Sokat tanultam sokat fejlődtem de valami mégis hiányzott. Talán a felnőtt bajnokságban, közegben való edződés, tapasztalat. Úgy éreztem, ha hazajövök egy évre kölcsönbe, akkor itthon tényleg felnőtt játékos válhat belőlem.  Reményeim szerint úgy térek vissza Hollandiába, hogy már nem csak a kispadon számolnak majd velem.

- A kölcsönszerződés a saját döntésed volt, te kérted erre a Heerenveen illetékeseit? 
- Leültünk a csapat vezetésével és az edzőkkel, megbeszéltük, hogy talán ez lenne számomra most a legjobb, leghasznosabb. Fiatal játékosok esetében megszokott, hogy a fejődés érdekében kölcsönadják őket, s mindenki próbál úgy visszatérni, hogy be tudjon épülni a csapatba és bizonyítson.

- Nem félsz attól, hogy nem lesz visszaút és megragadsz a magyar közegben?
- Szerintem ez játékosfüggő, aki nem szeretne megragadni az úgyis keményen fog edzeni és nekem óriási motivációt ad, hogy nyártól újra Hollandiában leszek. Szeretnék bizonyítani a Heerenveen szakemberei számára, de természetesen idén első az MTK! Nagyon sokat köszönhetek a csapatnak és szeretnem ezt meghálálni.

- Miért az MTK és miért nem egy alacsonyabb osztály holland gárda? Voltak netán más alternatívák?
- Volt szó a holland másodosztályról és más magyar elsőosztályú csapatokról, de konkrét megkeresés csak az MTK-tól érkezett, én pedig örömmel csatlakoztam a csapathoz.

- Hogyan értékeled az MTK-ban eltöltött eddigi időszakot? 
- Legfontosabb szempont a játéklehetőség volt, amikor hazaérkeztem. A nyári U20-as világbajnokságról ugyan lemaradtam, de sikerült visszaverekednem magam az U21-es keretbe, ez pedig idén nagyon fontos volt számomra. Az MTK-nál jobban kell koncentrálnom a kapu előtt, hiszen többször a kapufát találtam el és volt hogy hibáztam ziccerben.

Őszi Ádám

Német Kupa: Hatalmas Kiel blama hazai pályán

Hatalmas meglepetésre kiesett a Kiel a Német Kupából, avagy a Flensburg hathatós választ adott riválisának a legutóbbi BL-ben elszenvedett vereségért.

Kiel - Flensburg 27-34 (15-18)
Kiel: Duvnjak 7, Vujin 5, Ekberg 5, Dissinger 2, Klein 2, R. Toft Hansen 2, Canellas Reixach 1, Dahmke 1, Anic 1, Weinhold 1
Flensburg: Glandorf 9, Svan 9, Lauge Schmidt 6, Eggert 5, Mahe 3, H. Toft Hansen 2

A Bundesliga második, illetve harmadik helyezettje csapott össze ezen a kupapárharcon. A találkozó favoritja a hazai pályán játszó német kirakatcsapat a Kiel volt, ám itt egy újabb bizonyíték, hogy a számok azok csak számok, a papírformát pedig ki lehet dobni a kukába, a mérkőzések a pályán dőlnek el. A Flensburg nagy estélye volt a mai, jöhet az elődöntő a címvédő számára.

Hazai szempontból igen rosszul kezdődött a mérkőzés, ugyanis Vujinék beragadtak, a Flensburg pedig előbb kettő, majd három gólos előnyre tett szert, ezzel megalapozva a találkozó alaphangját. Noha a 12. minutumban sikerül egalizálni, s 6-6 állt az eredményjelzőn, az állást nem tudták megfordítani Vujinék, megrázta magát a vendég együttes, mely Glandorf  és Svan vezérletével újra megteremtette a három gólos előnyt. Még erre is volt válasza a Kielnek, Duvnjak vezérletével sikerült újra egalizálni, a 22. percben 12-12 mutatott az eredményjelző. A félidő aztán végül a címvédő vezetését hozta, Mahe gólja után harsant a duda (15-18).

A fordulást követően nem engedte közelebb ellenfelét a Flensburg, sőt, előbb négyre, majd ötre növelte előnyét, ez pedig a 36. percben már igen komoly differenciának számított, s Lauge Schmidt és társai formáját látva igen nagy hullámvölgy kellett volna ahhoz, hogy a Kiel újra meccsbe jöjjön, Ez nem is következett be, közte kettőre még visszajöttek Ekbergék, ám közelebb nem sikerült férkőzni. A mérkőzés vége a vendégek örömjátékát hozta, végül hét gólos különbség alakult ki a csapatok között. Hazai részről Duvnjak volt a legeredményesebb 7 találattal, míg vendég részről Glandorf és Svan is extraklasszis teljesítményt nyújtva egyaránt kilenc gólig jutott.

A negyeddöntő további párharcai:
Bergischer - Minden
Rhein-Neckar - Melsungen
Magdeburg - Göppingen

Őszi Ádám

SEHA: Nagyon megszorították a Vardart

Rangadót rendeztek a SEHA - Gazprom League keddi játéknapján, avagy az éllovas Vardar Skopje a dobogó harmadik fokán álló Tatran Presov otthonába látogatott. A találkozó nem várt küzdelmet és hatalmas izgalmakat hozott. 

Tatran Presov – RK Vardar Skopje 27-28 (14-15)
Vardar: Sterbik (12 védés) – Lackovic 1, Cindric 6, Gorbok 6, Dibirov 3 (1), Manaskov 4 (2), Dujshebaev 1, Stoilov 1, Shishkarev 2, Marsenic 4 
Presov: Chupryna (10 védés) – Rabek 1, Hrszka 4 (2), Krok 3, Sadovy 3, Urban 3, Furlan 5, Cip 3, Antl 3, Petro 2
Hétméteres: 2/2 ill. 5/3
Kiállítás: 4 perc ill.4 perc

Íme az eredmény alakulása: 5. p.: 2-3; 10. p.: 4-5; 15. p.: 7-7; 20. p.: 9-9; 25. p.: 11-12; 30. p.: 14-15; 35. p.: 15-18; 40. p.: 18-21; 45. p.:  21-22; 50. p.:  23-23; 55. p.: 25-26; 60. p.: 27-28

Nem sok jó előjele volt a bajnoki rangadónak a szlovák kirakatcsapat szempontjából, a Presov ugyanis legutóbbi két mérkőzését elbukta nagy meglepetésre a Nexe és a Borac ellenében, ezzel pedig az éllovas pozíciójából a harmadik helyre csúszott vissza. Az említett két blamát leszámítva a szezonban eddig csakis a Vardar tudta megállítani a Tatrant, itt persze meg kell jegyezni, hogy a Veszprémmel még nem mérkőztek idén. Ellenben a macedón csapat szép sorozatot fut az utóbbi időben, még Veszprémből is pontot raboltak, s az élre álltak. Ezen tények tükrében könnyed Vardar győzelemmel számolhattunk, ám nem így lett.

1. félidő: Vendég góllal kezdődött a találkozó, Cindric kezdte meg a gólgyártást, ám nem tudott ez elején elhúzni a Vardar, a hazaiaknak volt válaszuk. Egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól, gólra gól volt a válasz, a csapatok pedig váltakozva vezettek egy-egy góllal. A gólgyártást az első félidőben Cindric kezdte és ő is fejezte be, ezzel keretbe foglalva a játékrészt (Félidő 14-15).

2. félidő: A második félidő vendég góllal kezdődött, ez pedig egy ilyen szoros találkozón sokat jelenthet. A mérkőzés folyamán a 39. percben volt a csapatok között a differencia három gólos (18-21). Ettől a pillanattól fogva a Tatran kapaszkodni kényszerült, jobban, mint valaha a mérkőzés során és ez sikerült is. A 46. percben Hrstka egalizált, majd Krko góljával meg is fordította a mérkőzést a szlovák kirakatcsapat, mely nem tudta megőrizni előnyét, s végül a Vardar szerezte meg a győzelemért járó három bajnoki pontot. Az 58. percben Furlan a Tatran játékosa állította be a végeredményt, s bár az egyenlítésre is megvolt az esélye a hazaiaknak, Sterbik eszén nem sikerült huszonnyolcadjára is túljárni.

Őszi Ádám

Klub-vb: Kiütéses győzelemmel finalista a Barca

Az FC Barcelona jutott a fináléba, avagy megvan a River Plate ellenfele a FIFA Klubvilágbajnokság idei kiírásában. Iniesta gyakorlatilag csukott szemmel, zseniálisan osztogatott, míg Suarez mesterhármassal végezte ki Ázsia legjobbját. Messi és Neymar hiányában is van élet! 

FC Barcelona - Guangzhou 3-0 (1-0)
Helyszín: Yokohama, Nemzetközi Stadion: 72327 néző; Vezette: J. Aguilar (salvadori)
Gólszerzők: Suarez (39., 50., 68.-büntető) ill. -
Sárga: - ill. Feng Xiaoting (16.)
Kiállítás: - ill. -

FC Barcelona: Bravo - Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba (Adriano 76.) - Busquets, Rakitic, Iniesta (Samper 81.) - Sergi Roberto (Sandro 72.), Suárez, Munir. Vezetőedző: Lius Enrique

Guangzhou: Li Shuai - Zheng Zou (Li Xuepeng 35.), Kim Y.J., Feng Xiaoting, Zhang Linpeng - Zheng Zhi, Paulinho, Huang Bowen, Zheng Long (Yu Hanchao 56.) - Goulart, Elkeson (Gao Lin 67.). Vezetőedző: Luiz Felipe Scolari

Mondani sem kell, hogy a torna és az elődöntő toronymagas favoritjának az az FC Barcelona számított, mely legutóbbi három tétmérkőzését egyaránt csak döntetlenre tudta hozni. Sok jó előjele nem volt a mérkőzésnek katalán szempontból. Neymar a sérültek listáját erősítve utazott el, míg Messi az éjszaka folyamán rosszul lett, vesegörcse volt. Előbbi a padon kapott helyet, míg utóbbi helyzetéről egyelőre nem sok információt kaptunk. A kezdő sípszó előtt volt fogadóiroda, mely 26-os pénzt fizetett kínai győzelem esetén. Egy dolgot azonban mindenképpen fejben kellett tartani, a Guangzhou csapatát egy olyan rutinos róka trenírozza, mint Luiz Felipe Scolari, csapatának pedig egy igen veszélyes brazil szekciója van. Sok volt a kérdőjel, végezetül aztán szép lassan mindenre választ kaptunk.

1. félidő: Két hiányzó csillaga (Neymar, Messi) nélkül is roppant magabiztosan kezdte a találkozót az FC Barcelona, mely gyakorlatilag labdához sem engedte ellenfelét az első tíz percben. Nyilvánvalónak tetszett, hogy Elkeson és Goulart csakis kontra révén kerülhet majd helyzetbe , Scolari csapata pedig megmutathatja, hogyan tud védekezni a tizenhatosa előterében. A 16. percben aztán rendkívül jó helyről végezhetett el szabadrúgást a katalán csapat, ám Rakitic a sorfalba lőtt, komolyabb helyzet nélküli első negyedórán voltak túl a csapatok. A játékrész felénél aztán Iniesta adott zseniális labdát, Munir léphetett ki egy az egyben, Li Shuai azonban olvasta ezt, remekül lépett ki, s testtel hárítani tudott. Fél óra elteltével újra Munir kerül helyzetbe, meglehetősen tisztán fejelhetett, ám a labda a kapufa bal oldali vasa mellett hagyta el a játékteret. A katalánok támadógépezete Messi és Neymar hiányában közel sem emlékeztetett egy kreatív sorra, a mérkőzés képe elég egyhangú volt, az események azonban a játékrész zárására felpörögtek. A 35. minutumban előbb Zheng Zou szenvedett horrorisztikus sérülést egy test a test elleni párharc után, lába esés közben a teste alá fordult, s rendellenes formációt vett fel. A 39. percben aztán talpra ugrott minden katalán szurkoló, Rakitic távoli lövését Li Shuai csak kipattanó árán tudta hárítani, a labdára Suarez lecsapott és a kapuba lőtt (1-0). Ezt követően némileg beszorult a Barca, sőt Elkeson kis híján az egyenlítést is megszerezte, csúsztatott fejesénél Claudio Bravo mutatott be bravúros védést. Szűk, egy gólos katalán előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe. 

2. félidő: A félidőben egyik mester sem változtatott, Suarez pedig gyorsan megduplázta a Barca előnyét, Iniesta löbbölését mellel tette maga elé, majd lőtt a kapuba, s bár Li Shuai  belekapott a játékszerbe hárítani nem tudott (2-0). Az első játékrészben masszívnak számító kínai védelem egyre inkább megbomlott, egyre többször kerültek lövőhelyzetbe a Barca játékosai, s több ízben a védelem mögé tudtak kerülni. A 67. percben aztán Munir elé léptek be szabálytalanul a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, Suarez pedig feliratkozott egy újabb góllal, immáron mesterhármasnál járt (3-0). Az embernek olyan érzése volt, hogy Enrique csapat ezt a mérkőzést félgőzzel húzza be, a végjáték már csak formalitásnak ígérkezett, Munir, Samper vagy éppen Sandro számára pedig további bizonyítási lehetőséget adott. Bár több helyzet és lövés is akadt még a meccsen, több gól nem született, a katalánok magabiztos játékkal jutottak a fináléba.

A bronzmeccset és a finálét egyaránt vasárnap rendezik!
A 3. helyért: Hiroshima - Guangzhou
A döntőben: River Plate - FC Barcelona

Őszi Ádám