2014. május 9., péntek

Barca: Igent mondott, érkezhet az első védő - sajtóhír

Az FC Barcelona háza táján igen jártas katalán lap a Sport információi szerint igent mondott a katalán klub ajánlatára az Athletic Bilbao fiatal francia tehetsége Ayméric Laporte, ám a boldogság nem felhőtlen, a baszkok ugyanis hallani sem akarnak a transzferről. 

A francia utánpótlás-válogatott védő remek szezont fut a Bilbaóban, melynek alapembere lett fiatal, mindössze 19 esztendős kora ellenére. Korosztályában az egyik legnagyobb ígéretként tartják számon a középső védőt, akinek piaci árát a transfermarkt.de 10 millió euróra taksálja. Ami pedig a szerződést illeti a felek között, Laport hosszútávon 2018 nyaráig kötelezte el magát. A kontraktusban szerepel egy 36 millió eurós kivásárlási át, ám ezt az összeget szinte biztosan nem fogja letenni az asztalra a katalán klub.

A hírek szerint Laporte azután mondott igent, miután a Barca  sportigazgatója Andoni Zubizarreta személyesen tett rá hathatós benyomást. A 198 centiméter magas védő jövőre a Bilbao színeiben indulhatna a Bajnokok Ligájában, ő azonban már eltökélte magát a váltás mellett. Kérdés, hogy milyen üzletbe egyezik bele a Bilbao, ha beleegyezik, 15-20 millió euró? Netán ennyi sem elég?

Őszi Ádám

Hatalmas elismerésben részesült Ryan Giggs

Csütörtök este került megrendezésre a Manchester United hagyományos éves díjátadó ünnepsége, melynek középpontjában Ryan Giggs a csapat legendája, jelenlegi játékosa és megbízott menedzser állt. 

A 41. életévében járó walesi 1990 óta szolgálja a Vörös Ördögök felnőtt csapatát és csaknem 700 tétmérkőzésen öltötte magára a csapat címeres mezét. Giggs a mai napig nem döntötte el, hogy folytatja-e játékos karrierjét, jelenleg a leköszönő Moyes után a csapat ideiglenes vezetőedzője is. A gála fénypontja egy a karrierjéről szóló videó volt, mely láthatólag elérzékenyítette a legendás labdarúgót. A képsorok végeztével Giggs életműdíjat kapott.

"Nem vagyok általában egy érzelmes ember, de ez megérintett. Életműdíjat kapni egy speciális dolog, és ez az egyik legkülönlegesebb díj, amit valaha kaptam! A klub megérinti mindenki szívét, ez nem csak egy klub, hanem egy család. Oly sok különleges ember volt a tagja, hogy egy ilyen elismerésben részesülni nagyon érzelmes számomra, és ez egy különleges este. Sok nagyszerű játékossal futballoztam együtt, és ők nagy hatással voltak rám, mint ahogyan természetesen Sir Alex Ferguson is, aki a legnagyobb hatással volt karrieremre. Szerencsés ember vagyok." - mondta Ryan Giggs a díjátadó ünnepséget követően

A legfrissebb pletykák szerint Giggs jövőre Louis van Gaal jobbkeze lehet a klubnál, a holland tréner érkezését nemsokára bejelenthetik.

Őszi Ádám

Címvédés a román bajnokságban, csúcson a "Militarii"

Három fordulóval a román labdarúgó-bajnokság (Liga I) vége előtt bajnoki címet ünnepelhet a Steaua Bukarest, mely csütörtök este az Universitatea Cluj egy gólos legyőzésével története során 24. alkalommal hódította  el a bajnoki aranyat. 

A "Militarii" becenévre hallgató fővárosi csapat nagyon magabiztos szerepléssel, rendkívül kevés kapott góllal és csupán egyetlen egy vereséggel a háta mögött ült fel keleti szomszédunk trónjára. A kolozsvári látogatás nem volt egyszerű, ugyanis a CFR városi riválisa az Universitatea a kiesőzóna peremén toporog és szüksége van minden pontra. A két együttes mind mezőnyben, mind pedig helyzetek tekintetében kiegyenlített párharcot vívott, a különbséget Prepelita első félidő végén szerzett gólja jelentett. A végére maradt egy hazai piros, majd kezdődhetett az önfeledt ünneplés a Steaua részéről.

Universitatea Cluj - Steaua Bukarest 0-1 (0-1)
G: - ill. Prepelita (45.)
Kiállítva: Tarnacop (90+4.) ill. -

A román bajnokság állása 31 forduló után:
1. Steaua Bukarest 74 pont - már bajnok!, 2. Petroul 64 p., 3. Astra 63 p., 4. Dinamo Bukarest 52 p., Vaslui 51 p., 6. CFR Cluj 45 p., 7. Pandurri 43 p.,... 15. Otelul Galati 34 p., 16. V. Constanta 34 p., 17. nNvodari 32 p., 18. Corona Brasov 14 p.

Őszi Ádám

Playoff: a Wembley küszöbén a Derby

Egy lépésnyire került a Wembley küszöbétől a Dery, miután a Championship rájátszásának első elődöntőjén idegenben aratott győzelmet a Brighton felett. A mérkőzés főszereplői jelenlegi és korábbi Manchester United játékosok voltak. 

Bő negyed óra után rezgett először a háló a Falmer stadionban, mikor is a Vörös Ördögök kölcsönjátékosa Jesse Lingard talált a hálóba. A mérkőzés harmadához érve aztán büntetőt ítélt a játékvezető a vendégek javára, a tizenegyest pedig Chris Martin értékesítette. A félidőt és egyben a találatok számát egy korábbi Manchester United játékos, a  Brighton jelenlegi kapuvédője Kuszczak zárta, miután a kapufáról visszapattanó labda peches módon róla került a hálóba.

Idegenbéli győzelmével közel került a rájátszás döntőjéhez a Derby, mely hazai pályán vívhatja ki a döntben való részvétel jogát. A Chamiponship két automatikus feljutót már adott a Premier Leaguenek a Leichester City és a Burnley személyében.

Championship
Rájátszás, Elődöntő, 1. mérkőzés
Brighton and Hove Albion–Derby County 1-2 (1-2)
G: Lingard (18.) ill. C. Martin (29.-büntető), Kuszczak (45+2.-öngól)

A másik ágon pénteken: 
Wigan Athletic–Queens Park Rangers

Őszi Ádám