2012. szeptember 18., kedd

BL D-csoport: A "halálcsoportban" remek támadófoci várható, nagy kérdés a Real Madrid szereplése

Ezt a csoportot megilleti a "halálcsoport" név, hiszen négy nagy bajnokság bajnok csapata található a kvartettben. A csoport első számú és legnagyobb esélyese a Real Madid még akkor is ha tudjuk, hogy milyen formában vannak az utóbbi időben. A Manchester City az a csapat, melyet még továbbjutónak várnak a szakemberek, de akár az első hely is könnyedén meglehet ha kijön a lépés számukra. A Dortmund csapata okozhat meglepetéseket, főleg hazai pályán, csak úgy mint az Ajax együttese, bár a négy klub közül a holland tűnik a leggyengébbnek. De ez csak a papírforma, ami viszont garantált eme négy csapat esetében, hogy remek és látványos támadójátékot láthatunk majd. Egyik klub sem a védekezéséről, mint inkább a támadójátékáról híres. 

Real Madrid-Manchester City 20:45

A két csapat először találkozik egymással és egyik csapat sem élete legjobb periódusát futja jelenleg, de a Real Madrid háza táján nagyok a gondok, nem csak a mutatott játék miatt, de ez egy másik hosszú téma, nem ide tartozik. Sokan úgy vélik, hogy ez a mai meccs vízválasztó lehet a Királyi Gárda számára, hiszen ha kikapnak rég látott mély gödörbe kerülhetnek. A győzelem viszont nagyot lendíthet a szekéren. Minedn esetben benne van a levegőben egy City siker.

José Mourinho, a Real Madid vezetőedzője
„Meggyőződésem, hogy ezúttal lesz csapatom. Egy eltökélt, egységes és erős csapatom. A futballban csak a ma és a holnap számít. A tegnap már történelem. Sajnos nem tudtam kellőképpen motiválni a játékosaimat, noha úgy vélem, annál jobb kapcsolatot, mint amilyet én tartok a csapatommal, nem lehet kialakítani. Ha nyerünk, együtt nyerünk, ha vesztünk, az az én felelősségem, ez tiszta sor. Hogy nagy a nyomás rajtam? Nézzék, ezen a szinten sokat nyert játékosok és edzők dolgoznak, megvan az anyagi biztonságunk, szóval nem igazán kell foglalkoznunk mások véleményével. Ha valaki nyomást fejt ki rám, az én magam vagyok. Ha valaki motivál engem, az én magam vagyok. S nekem mindegy, hogy Manchester City vagy Getafe, Bajnokok Ligája vagy más sorozat, a motiváció egy s ugyanaz.” 

Robero Mancini, a Manchester City vezetőedzője
„Az elmúlt szezon tapasztalatszerzésre jó volt. A csoportkörben nem voltunk rosszak, de amit nyújtottunk, mégsem volt elég. Az idei csoportunk még nehezebb, egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, de bárhogy alakuljon is, tovább akarunk jutni. Egyelőre csak egyvalamit tudok megjósolni: borzasztóan keményen kell dolgoznunk. Fontos lenne a jó rajt. Nagy meccs lesz, az biztos, hiszen mindkét klubnak fantasztikus játékosai vannak. A Real Madrid a világ legjobb csapata, arra törekszünk, hogy kihozzuk magunkból is a legjobbat.”

Dortmund-Ajax 20:45

Igazi gól gazdag találkozónak ígérkezik a mérkőzés, a csapatok a nyílt támadójáték hívei, akik megnézik ezt a meccset szinte garantált, hogy gólokat látnak. A papírforma Dortmundi sikert ígér, Klopp a hazaiak trénere pedig továbbjutást vár csapatától.

Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője
"Sokkal kevesebb hibát engedhetünk csak meg magunknak, mint tavaly. Az Ajax rendkívül fiatal csapat, mióta Frank de Boer átvette az irányítást Amszterdamban, évről-évre jobbak és jobbak lesznek. Csodálatos munka zajlik az ottani utánpótlásközpontban, elképesztő, mennyi technikás fiatal kerül ki onnan minden szezonban. Az ajax rendkívül támadószellemű, gyors játékot játszó csapat, igazi kihívás lesz ellenük pályára lépni! Nem sok változtatást tervezek a bajnokikhoz képest, igyekszünk a saját játékunkat játszani. Tavaly még tapasztalatlanok voltunk, de idén sokkal jobbak leszünk! Nagyon szeretnénk győzelemmel rajtolni, hiszen csak így maradna reális esélyünk a továbbjutásra."

Frank de Boer, az Ajax vezetőedzője
"A Dortmund kicsit atipikus német csapat, hiszen amellett, hogy megvannak bennük a tradicionális német erények (energikusság, hatalmas munkabírás), igencsak támadószellemben fociznak. Fiatalok vagyunk, a tapasztalatszerzés miatt lesz fontos nekünk az idei kiírás. Nem mindenáron kell nyerni, játszani kell a saját játékunkat, aztán meglátjuk, mire lesz elég mindez. Igyekezni fogunk a Dortmund sorait megbontani, bár igaz, hogy ellenfelünk játékosai igencsak kötetlen szerepkörökben futballozhatnak. Nálunk Ryan Babel játszik hasonlóan. Megpróbálunk mindent, hogy megnyerjük a mérkőzést, vagy legalább pontot szerezzünk."

Szerző: Őszi Ádám

BL C-csoport: A képlet nagyon bonyolult! Edző nyilatkozatok és esélylatolgatás

Aki nem kíséri figyelemmel a történéseket az ránéz erre a csoportra és azt mondja, hogy az egyértelmű esélyes az AC Milan csapata. Nos, ez csöppet sincsen így, ebben a csoportban bármi előfordulhat. Az AC Milan rengeteget gyengült Ibrahimovic és Thiago Silva távozásával és azt se feledjük el, hogy számtalan rutinos futballista hagyta el a klubbot. Anyagi gondok miatt jelentősen nem sikerült erősíteni és a bajnokságot is egy győzelemmel és két vereséggel kezdték. Ha a forma marad, akkor a továbbjutás is kérdéses lehet. A Zenit bombaerősítéseket eszközölt például Hulk személyében, ám sok a sérült és a remek bajnoki rajtot követően a csapat egészen a negyedik helyig csúszott vissza az utóbbi fordulók rossz szereplése végett. Akár meg is nyerhetik a csoportot, de a továbbjutásuk sem garantált. A Málaga csapata óriási anyagi gondokkal küzd, el kellett adniuk értékeiket, mint például Cazorlát, de érkezők is voltak. A bajnoki rajt ennek ellenére jól sikerült, a csoport sötét lova lehet a csapat. Az Anderlecht egyértelműen a leggyengébb csapat a négy közül, a formája sem az igazi. Okozhat meglepetéseket, de a továbbjutása nagy bravúr lenne. 

AC Milan - RSC Anderlecht 20:45

Hazai pályán a milánói csapat számára csupán a győzelem az elfogadható, de a jelenlegi forma alapján ez nem egy fix eredmény. meglátjuk, hogy Juhász Rolandéknak van e keresnivalójuk az olasz csapat otthonában.

Massimiliano Allegri, a Milan vezetőedzője
"A legfontosabb, hogy ne sajnáljuk magunkat, mert azt nagyon nem szeretem. Ma lesz az első meccsünk a BL-ben, ezt szeretnénk megnyerni. Ha siekrül, akkor biztos sokkal jobb lesz a szánk íze. Szombaton nem játszotunk jól, de megvoltak a lehetőségeink, amiket azonban kihasználatlanul hagytunk. Az Anderlechtnek megvan a kupatapasztalata, így türelmesnek kell majd lennünk a meccs közben. Jól szervezett csapattal fogunk találkozni, amelyik remekül kontrázik. Nagyon figyelnünk kell az első perctől az utolsóig."

John van der Brom, az Anderlecht vezetőedzője
"Minőségi játékra lesz szükségünk, ha pontot akarunk szerezni. Ki kell használni az erősségeinket, és akkor lehet esélyünk. Számunkra nem ez a kulcsfontosságú meccs, hiszen papíron a Milan jobb csapat nálunk."

Málaga CF - Zenit Szentpétervár 20:45

Noha ez még csak az első forduló, mondhatjuk azt, hogy a meccs eredménye komoly befolyással lehet a továbbjutást illetően. Remek mérkőzés várható, könnyen elképzelhető a pontosztozkodás. Viszont ha nyer a Zenit akkor nagy hátrányba kerülhet a Málaga csapata.

Manuel Pellegrini, a Málaga vezetőedzője
"Jelenleg a Zenit a legveszélyesebb riválisunk, hiszen vele játszuk a következő mérkőzésünket. Ők az orosz bajnokok, és azt hiszem, senki nem szeretne velük játszani. Ugyanazzal a céllal futnak neki a mérkőzésnek, mint mi: nyerni akarnak. Csak erre figyelünk, hiszen lépésről-lépésre kell haladnunk. Ha a mai meccset lejátszottuk, akkor lesz értelme a továbbiakról beszélni. Tudjuk, hogy eufóriával nem lehet meccset nyerni. Hideg fejre lesz szükség, és ezt próbálom a játékosaimba is beleplántálni. Jól kell játszanunk, ha kell, akkor küzdenünk kell - csak így lehet esélyünk a sikerre és a továbbjutásra."

Luciano Spalletti, a Zenit vezetőedzője
"Pellegrini szenzációs munkát végez a Málagánál, hiszen az előző szezonban is rememkül játszottak, és most is kiválóan kezdték a bajnokságot. Csak akkotr tudjuk kihasználni a csapata esetleges gyengeségeit, ha végig a legjobbunkat nyújtjuk. Van pár tapasztalt játékosuk, ráadásul mindig irányítani szeretnék a mérkőzéseket. Ezt kell megakadályoznunk. A mi keretünk is erős, még akkor is, ha sérülés miatt nem számíthatok Axel Witsel, Domenico Criscito és Szergej Szemak játékára. A Milan kiemelkedik a csoportból, de képesek lehetünk meglepetést okozni. Tudom, hogy kell motiválnom a játékosaimat, hogy eljussunk az egyenes kiesés szakaszba."

Szerző: Őszi Ádám

BL B-csoport: Az Arsenal és a Schalke a két esélyes, lesz vajon meglepetés? Edzői nyilatkozatok és esélylatolgatás

A kvartett egyértelmű esélyese az Arsenal csapata, nagy csalódás lenne számukra, ha a klub nem az első helyen lépne tovább a csoportból, a továbbjutás kötelező számukra. A második hely tán legnagyobb várományosa a Schalke, mely mondhatni jó formában kezdte a szezont, de ehhez lesz pár szava a görög és a francia bajnoknak is. A csoport második helyéért kemény küzdelem várható, viszont ami a formát illeti a Montpellier jelenleg nagyon rossz szériában van. Az Olimpiakosz pedig remekül kezdte a görög pontvadászatot, bánatunkra Megyeri nélkül. 

Montpellier - Arsenal 20:45

Az Ágyúsok nem leplezett célja, hogy három pontért érkeztek a francia bajnokhoz, mely rendkívül mély gödörbe esett a szezon lején. Öt bajnoki fordulót követően csupán négy pontjuk van a bajnokságban, nem lenne meglepő, ha ma sem tudnának pontot szerezni. A találkozó pikantériája, hogy Giroud az Arsenal csatára éppen a nyáron hagyta el a Montpellier együttesét, mellyel tavaly gólkirályi címe szerzett.

René Girard, a Montpellier vezetőedzője
"Megvannak a bajaink mostanság, de ezeken túl kell lépni. Nem sírunk, hanem dolgozunk. A játékosaim nagy része még soha nem szerepelt a BL-ben, de csak így tudunk előrelépni, ha rendszeres résztvevőivé válunk a sorozatnak. Meglepetésre nyertük meg tavasszal a bajnokságot, miért ne nyerhetnénk meg meglepetésre a Bajnokok Ligáját is?!"

Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője
"Lesznek változások a hétvégi bajnoki meccsen látott csapathoz képest, de azért igyekszem az állandóságra törekedni. A Montpellier nem lett sokkal gyengébb az előző évhez képest, egyszerűen nem volt eddig szerencséjük. Nyilván kettőzött erővel fognak hajtani, hogy megszakítsák a rossz sorozatukat. Bosszússággal tölt el, hogy nem ülhetek a kispadon, hiszen ott lenne a helyem, de minden eshetőséget megbeszéltünk a játékosokkal. Soha nem kaptunk még ki francia csapattól Franciaországban, szeretnénk folytatni ezt a sorozatot."

Olimpiakosz Pireusz - Schalke 04  20:45

Nem ígérkezik könnyűnek a Schalke mai vendégjátéka, hiszen az Olimpiakosz remekül kezdte a bajnokságot és fanatikus szurkolói hajtani fogják a csapatot a győzelem felé. A német klub viszont a három pontért jött, kérdés sikerül-e megszerezni azt. Sajnálatos dolog viszont, hogy Megyeri Balázs kiszorult a görög csapat kapujából, a szezont már nem vele, hanem a rutinos Roy Carollal kezdték meg.

Leonardo Jardim, az Olimpiakosz vezetőedzője
"Hazai pályán kezdünk, ezt mindenképpen ki kell használnunk! A saját közönségünk előtt jól szoktunk szerepelni, most is szeretnénk jó startot venni a BL-ben. Az erős csapatszellemünkben bízunk, de nagyon oda kell figyelnünk a Schalke pontrúgásaira, mert abban nagyon jók."

Huub Stevens, a Schalke vezetőedzője
"Mindkét csapat csak most kezdte a szezont, így nehéz megtippelni, mit hozhat a mai mérkőzés. Ellenfelünk kerete kicserélődött, de az, hogy itt vannak, azt jelenti, msot is jó csapatot alkotnak. Csak magunkra szabad figyelnünk, és akkor eredményesek lehetünk. Raúl elvesztése fájdalmas számunkra, de nem lehet csak egy ember távozásával foglalkozni, hiszen itt van a többi játékos, akik el tudják dönteni a meccseket."

Szerző: Őszi Ádám

BL A-csoport: Esélylatolgatás, edzői nyilatkozatok

Első ránézésre ez a csoport elég fakó, úgymond a nagy sztárklubok elkerülték ezt a kvartettet, de nem szabad lebecsülni őket. Kiegyenlített küzdelem várható, viszont ha ránézünk a csoportban szereplő négy klubra egyértelműen kijelenthető, hogy a leggyengébbnek számító csapat a Dinamo Zagreb, mely tavaly pont nélkül zárta a csoportkört, most viszont céljuk jobban szerepelni mint tavaly. A Porto szeme előtt a továbbjutás lebeg, de nem lesz könnyű dolguk, a célkitűzés megvan minden esetre. A PSG együttese egyértelműen a továbbjutást tartja csak elfogadhatónak, cél a csoportelsősség, de ehhez lesz pár szava a többi klubnak is. A negyedik csoporttag a Dinamo Kijev, mely csak úgy mint a Porto a továbbjutásban reménykedik. Kijelenthető, hogy nagy csata várható az "A" csoportban, kiegyenlített erők küzdelme várható. 

PSG - Dinamo Kijev 20:45

Az újgazdag olajmilliárdos francia alakulat hazai pályán természetesen szeretné begyűjteni a három pontot, de az ukrán ezüstérmes nem zsebre tett kézzel érkezik, pontot, pontokat szeretnének elhozni a francia fővárosból. Valjuk be erre kevés esélyük van, de nem lehetetlen a küldetés, sok múlik azon, hogy a PSG svéd sztárja Zlatan Ibrahimovic hogyan áll a góllövéssel, mivel a bajnokságban szerzett hat találatból ötöt ő jegyez. így némi túlzással mondhatjuk, hogy Ibra függő a csapat.

Carlo Ancelotti, a PSG vezetőedzője
"Nagyok az elvárásaink a nyitómeccs előtt, mivel a csapat nem járt a BL-ben immáron nyolc éve. Minden első meccs nehéz, de bízom abban, hogy győzelemmel tudjuk megalapozni a továbbiakat. Hat meccsünk van továbbjutni, minden találkozón a maximumot kell nyújtani."

Jurij Szjomin, a Dinamo Kijev vezetőedzője
"Ez lesz a harmadik meccsünk a PSG ellen. 1994-ben kiejtettek minket a BL-ből, három éve mi vertük ki őket az UEFA-kupából. Rendkívül nehéz nyitómeccs ez számunkra, de szerencsére legalább minden játékosomra számíthatok. Három év alatt sok minden változott, a PSG tele van sztárokkal, akik nagyon magas szinten képesek játszani. Ha csak egy pontot is szerzünk, már elégedettek lehetünk."

Dinamo Zagreb - Porto 20:45

A párharc nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen a horvát csapat otthon könnyen elcsípheti bármelyik csapatot. A közönség lesz a 12. játékos, mely óriási erőt és lendületet adhat. A Porto pedig immáron gólvágója Hulk nélkül fut neki a sorozatnak, nehéz lenne megmondani a mérkőzést megelőzően milyen eredmény születik ma.

Ante Cacic, a Dinamo Zagreb vezetőedzője
"Erős csapat ellen mutatkozunk be, amely előkelő helyen áll az európai klubfutballban.  A célunk egyértelmű: jobban szeretnénk szerepelni, mint az előző szezonban. A csapatunk magja együtt maradt, így bizakodóak vagyunk. Hosszú ideje menetelünk veretlenül, szeretnénk ezt folytatni. Ha nyerni akarunk, akkor legalább két gólra szükségünk lesz - ehhez nagyon kell a közönség támogatása is. Bízom abban, hogy kiváló hangulatot fognak teremteni."

Vitor Pereira, a Porto vezetőedzője
"A Dinamo sok tapasztalatot gyűjtött az elmúlt szezonban, így mindenképpen veszélyes ellenfél. Semmi nem változott attól, hogy Hulk elment tőlünk, hiszen eddig sem egy emberre, hanem a csapatra építettük a játékunkat. Kemény meccsre számítok, hisz a BL más kávéház, mint a nemzeti bajnokságunk. Tovább szeretnénk jutni a csoportból, ehhez pedig szeretnénk jó rajtot venni."

Szerző: Őszi Ádám

Dani Alves felszólalt honfitársa Kaká mellett, fricska a madridi vezetőknek


Mindenki tisztában van azzal, hogy Kaká milyen tudás birtokában van, nem véletlenül nyert aranylabdát, viszont a Real Madrid csapatánál nem igazán becsülik meg őt. Mourinho egyszerűen nem számol vele, a klubvezetés pedig nem engedte el őt sehova, egy szóval a világ csúcsáról nagyon alulra esett. Dani Alves a honfitárs nem tudta szó nélkül tovább tűrni az eseményeket és az  Esporte Interactivónak adott nyilatkozatot. 

„Kaká helyében már rég elhagytam volna a Real Madridot. Imádok futballozni, és ha valaki ebben megakadályozna, akkor értelmét vesztené az életem. Szomorú vagyok, mert nagyra tartom Kakát, nem szeretném átélni azt, ami vele történik. Oda jutott, ahova csak nagyon kevesen, a világ legjobbja volt, most pedig nem kap tiszteletet a tulajdonosoktól. Úgy gondolom, a Barcelonánál nem kerülne ilyen helyzetbe.” – nyilatkozta az egykori válogatott béli csapattárs.

Nektek mi a véleményetek a brazil játékmester nélkülözöttségéről és a vele szembeni bánásmódról?

Szerző: Őszi Ádám