2014. december 15., hétfő

Kiváló párosítások az Európa Ligában! - Íme

A Bajnokok Ligáját követően az UEFA nyoni központjában a második számú európai kupasorozatban az Európa Ligában is sorsoltak. Tizenhat párharc, köztük remeknek ígérkező derbikkel. 

Ami a magyar vonatkozású csapatokat illeti, Dzsudzsák Balázs klubja a Dinamo Moszkva a belga Anderlecht ellenében  vívhatja ki a nyolcaddöntőbe jutást, míg a Megyeri Balázst mellőző Olympiacos az ukrán Dnipróval került össze. Az osztrák bajnok Salzburg, Gulácsi Péterrel a kapuban spanyol földre látogat majd a Villareal otthonába.

Kiemeltek: Mönchengladbach (német), FC Bruges (belga), Besiktas (török), Salzburg (osztrák), Celtic (skót), Dinamo Moszkva (orosz), Internazionale (olasz), Feyenoord (holland), Everton (angol), Napoli (olasz), Dinamo Kijev (ukrán), Fiorentina (olasz), Legia Warszawa (lengyel),Olympiakosz (görög), Sporting CP (portugál), Athletic Bilbao (spanyol), Zenit (orosz).

Nem kiemeltek: Villarreal (spanyol),  Torino (olasz), Tottenham Hotspur (angol), Sevilla (spanyol), Dnipro (ukrán), PSV (holland), Wolfsburg (német), Young Boys (svájci), Aalborg (dán), Guingamp (francia), Trabzonspor (török), Anderlecht (belga), Ajax (holland), Liverpool (angol), AS Roma (olasz).

Ami a sorsolás szabályait illeti, a 24 továbbjutóhoz csatlakozott a nyolc Bajnokok Ligája búcsúzó együttes, mely harmadikként végzett csoportjában, így alakult ki a 32 fős mezőny. Ami a kiemelést illeti, a csoportelsők mellett a négy jobb mérlegű BL-csoportharmadik került egy kalapba. Ahogyan a Bajnokok Ligájában, úgy az Európa Ligában sem találkozhat egy szövetség égisze alá tartozó, illetve egy csoportból érkező együttes. Idén külön kiemelt kritérium a politikai feszültség végett, hogy ukrán és orosz párharc sem jöhet létre. Az odavágókat február 19-én, míg a visszavágókat 26-án rendezik.

Íme az Európa Liga párosítása:
Young Boys - Everton
Torino - Athletic Bilbao
Sevilla - Mönchengladbach
Wolfsburg - Sporting CP
Ajax - Legia Warszawa
Aalborg - Club Brugge
Anderlecht - Dinamo Moszkva
Dnipro - Olympiacos
Trabzonspor - Napoli
Guingamp - Dinamo Kijev
Villareal - Salzburg
AS Roma - Feyenoord
PSV - Zenit
Liverpool - Besiktas
Tottenham - Fiorentina
Celtic - Internazionale

Őszi Ádám

BL: Surranópályán a Real, jól belehúzott a Barca és a Chelsea...

Az UEFA nyoni központjában 12 órai kezdettel megtartották a Bajnokok Ligája 2014/2015-ös kiírásának első egyenes kieséses szakaszra vonatkozó sorsolását. A nyolcaddöntőben fantasztikus párosítások várnak a futball szerelmeseire. Madridban örülnek, katalán földön már annyira nem... 

Tavaly a negyeddöntőben, most már a legjobb tizenhat között találkozik egymással a Paris Saint-Germain és a Chelsea, míg megismétlődik a Barcelona és a Manchester City párharca is, tavaly ugyan ezen szakaszban futottak össze a felek. Akkor a Chelsea és a Barcelona jött ki győztesen ezekből a párharcokból.

Madridban mind az Atletico Madrid, mind pedig a Real Madrid szurkolói és klubvezetői örülhetnek. A tavalyi döntős Matracosok a Bayer Leverksuen ellen harcolhatják ki a negyeddöntős részvételt, míg a Real Madrid csakúgy mint tavaly, idén is Gelsenkirchenbe utazik. Egy évvel korábban 9:2-es összesítéssel lépett tovább a későbbi győztes.

Egy klasszikus párharc, mely a régi szép időket idézi, a Juventus a Borussia Dortmundon keresztül harcolhatja ki a továbbjutást. Valószínűleg mindkét oldalon elfogadtak volna könnyebbnek ígérkező ellenfelet...! A Bayern München az ukrán bajnokot kapta, míg az Arsenal készülhet egy francia kalandra. A sorsolás végén a két nevető utolsó a Basel és a Porto volt, ezt nevezzük kiegyenlített párharcnak. Valamelyikük ott lesz a legjobb nyolcban... 

Csoportelsők: Atletico Madrid, Real Madrid, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, Bayern München, Chelsea, FC Porto.

Csoportmásodikok: Juventus, Basel, Bayer Leverkusen, Arsenal, Manchester City, Paris Saint-Germain, Schalke 04, Shakhtar Donetsk.

Íme a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párosítása:
Paris Saint-Germain – Chelsea
Manchester City - FC Barcelona
Bayer Leverkusen - Atletico Madrid
Juventus – Borussia Dortmund
Schalke 04 – Real Madrid
Shakhtar Donetsk – Bayern München
Arsenal  – AS Monaco
Basel - FC Porto

A csoportelsők pályaelőnyt élvezhetnek, az odavágókat idegenben kezdik, míg a párharcot hazai közönség előtt zárják. Az odavágókat február 17., 18., 24. vagy 25-én rendezik, míg a visszavágókra március 10., 11., 17. vagy 18-án kerül sor.

Őszi Ádám

Csatárt igazolhat a ManCity! - a jelölt megvan

Manuel Pellegrini a Manchester City trénere nincsen könnyű helyzetben, ugyanis csapata egyik legjobbja, a Premier League góllövőlistáját vezető Agüero a maródiak listájára került igen hosszú időre. Télen tehát támadót kell néznie a Polgároknak, a Daily Mirror szerint már meg is van a jelölt. 

Habár Jovetic és Dzeko is bevethető, Pellegrini mester nem lehet elégedett a merítési lehetőséggel, így került képbe a Swansea City remek formában lévő gólfelelőse Wilfried Bony. A 26 esztendős elefántcsontparti válogatott támadó 8 találatnál jár az idei szezonban 16 meccsen, míg neve mellé a statisztikusok három gólpasszt is felvéshettek. Pályán mutatott játéka több mint meggyőző, ám a társak sokszor nem tudnak felnőni hozzá akaratban és játéktudásban. 

Bony a Sparta Praha játékosa volt először Európában, majd 2011-ben 4 millió euró ellenében a Vitesse légiósa lett. A holland klub színeiben 77 mérkőzésen 58 gólt lőtt, s gólkirály lett. Ezt követően csapott le rá tavaly nyáron a Swansea, mely vaskos 14 millió eurós összeget tett le az asztalra. A német transfermarkt.de jelen állás szerint 17 millió euróra taksálja az elefántcsontparti piaci árát, akinek 2018 nyaráig szóló szerződése van a walesi klubbal. 

Amennyiben januárban Manchesterbe teszi át székhelyét Bony, a Swansea 20 millió euró feletti összeggel lehet vaskosabb. 

Őszi Ádám