2015. március 17., kedd

Otigba visszautasította Dárdait és a magyar címeres mezt

Választ kaptunk a kérdésre, Otigba Kenneth a Magyarország helyett Nigériát választotta, igaz ez az állítás így nem teljesen helytálló, hiszen az afrikai ország még nem választotta őt! Neki a magyar címeres mez nem dukál, a nigériai pedig ki tudja, hogy megadatik-e...! 

Sokan reménykedtek benne, hogy a Kenny becenévre hallgató labdarúgó, aki egyébként kettős állampolgár, végül a magyar nemzeti csapat mellett teszi le a voksot, ám nem így lett. Dárdai Pál telefonon felhívta a Heerenveen védőjét, aki elmondta, inkább a nigériai nemzeti csapat hívására vár tovább. Ezzel tehát pont került az ügy végére. 

A 22 esztendős védő Nigériában született, s ott kezdte el rúgni a bőrt, ám nyolc esztendősen Magyarországra költözött a család, előbb Gyulán, majd Békéscsabán rúgta a bőrt, míg nem 2008-ban a Heerenveen. Az utánpótlás csapatot a felnőtt gárda követte, s bár oszlopos, kihagyhatatlan tagnak nem mondható, rendszeres játéklehetőséget kap vezetőedzőjétől. Utánpótlás válogatott szinten a magyar színeket képviselte, most pedig szülőhazája telefonjára vár...

"Ahogyan sokan mások, én is bíztam benne, hogy Kenny a magyar nemzeti csapatot választja, ám nem így tett. Jobb hogy túl vagyunk ezen, így tisztán láthatunk és nem kell délibábot kergetni, hogy majd ő lesz a jövő válogatottjának gerince. Lehet, hogy csalódottságnak fog tűnni, amit mondok, de leszögezem, hogy nem az, ez csupán egy elv: Könnyen lehet, hogy Otigba két szék közül a földre huppan és várhatja a nigériai meghívót, mert az nem érkezik meg. Ezek után azonban a magyart is várhatja. Véleményem szerint ugyanis olyan labdarúgó ne öltse magára a címeres mezt, aki azt nem tudja teljes szívéből képviselni. Még egyszer mondom, ez nem a csalódottság, hanem egy elv. Ezen felül pedig tiszteletben kell tartani Kenny döntését, aki minden bizonnyal a szívére hallgatott és ez így tiszta!" - Őszi Ádám a FociClub.hu főszerkesztője 

Dárdai Pál keretet hirdetett - Íme a névsor rutinos visszatérőkkel

Ahogyan az várható volt, Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Hertha BSC vezetőedzője keretet hirdetett a görögök elleni selejtezőmérkőzésre. Ezúttal sem Gyurcsú, sem pedig Kovács nincs ott a keretben, de még a biztonsági tartalékok között sem. A kapitány a rutinra helyezte a hangsúlyt, így például Hajnal mellett Leandro is visszatérhet. 

"Az őszihez képest némileg nehezebb volt a helyzetünk a kerethirdetéskor, mert jelenleg nem mindenki kap állandó játéklehetőséget klubcsapatában. A stáb mintegy negyven játékost figyel hétről hétre, közülük választottuk ki múlt héten a bő, harmincas keretet, majd a hétvégi fordulót követően jelöltük ki azt a 24 játékost, aki a jövő héten megkezdi a felkészülést Telkiben. Az ellenfél ismeretében több szempontot is figyelembe vettünk a keret kialakításakor, a futballisták formája mellett ezúttal fontosnak tartottuk, hogy elsősorban rutinosabb, illetve nemzetközi tapasztalattal bíró játékosok kapjanak helyet az együttesben. A szűkített keretből kimaradó játékosokra ezúttal biztonsági tartalékként számítunk. Tervünkben szerepelt, hogy megnézzük a Hollandiában játszó Kenneth Otigbát is, személyesen beszéltem vele telefonon, de ő elmondta, hogy inkább a nigériai válogatott meghívására vár. Döntését természetesen tiszteletben tartjuk, sok sikert kívánunk neki további pályafutásához" - olvashatóak Dárdai Pál gondolatai a szövetség hivatalos honlapján.


Íme a 24 fős keret és a biztonsági tartalékok: 
Kapusok: Király Gábor (Fulham), Dibusz Dénes (Ferencváros), Bogdán Ádám (Bolton)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Juhász Roland (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Krakkó), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Vanczák Vilmos (FC Sion), Kádár Tamás (Lech Poznan), Leandro de Almeida (AC Omonia)

Középpályások: Tőzsér Dániel (Watford), Koman Vladimir (DVTK), Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Simon Krisztián (1860 München), Pintér Ádám (Levadiakos), Hajnal Tamás (Ferencváros), 

Támadók: Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Gera Zoltán (Ferencváros), Varga Roland (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Győri ETO)

Biztonsági tartalékok: Gulácsi Péter, Szélesi Zoltán, Lang Ádám, Forró Gyula, Varga József, Bartha László, Böde Dániel

A legutóbbi keretből kimaradók névsora: Simon Ádám, Kalmár Zsolt, Kovács István, Gyurcsó Ádám, Poór Patrik

Őszi Ádám

Loic Rémy klubot válthat! - Londonon belül...

A Daily Star értesülései szerint korábbi edzője Alan Pardew csapna le a nyár folyamán a Chelsea mellőzött támadójára, aki így Londonon belül válthat klubot. 

Sejteni lehetett, hogy Jose Mourinho egy csatáros taktikájában, ahol egyértelműen Diego Costa az első számú támadó, nem sok lehetőséget kap majd Loic Rémy és Didier Drogba. Ráadásul a portugál tréner a rotációt is igen megveti, mely végett sok kritikát is kap, sokan úgy vélik, hogy ezért eresztett le a Chelsea, fáradt a csapat magja.

A 28 esztendős francia támadó mind a négy sorozatot figyelembe véve 24 mérkőzésen lépett pályára, 5 gólt szerzett és 2 gólpasszt is jegyez. Ez a meccsszám nem is olyan csúnya, ám ha mögé tesszük a 891 játszott percet és osztunk, akkor kijön, hogy átlagosan 37 percet kapott eddig edzőjétől, s ebben benne van Diego Costa eltiltása is, amikor több bizonyítási lehetőséget kapott. Ha Costa egészséges, vagy éppen nem eltiltott, akkor nagyon kevés idő marad a számára, ha egyáltalán kap. Ezen számok tükrében tehát nem csoda, hogy Pardew megpróbálkozna egykori játékosa elcsábításával.

A Crystal Palace jó úton halad a bennmaradás felé, viszonylag biztonságos távolból figyeli a hátsó harcokat. Kérdés, hogy Rémy a nagy klubot, a több pénzt és a kevés lehetőséget, vagy a biztos kezdőt és a kevesebb pénzt választja... - Nyáron kiderül!

Őszi Ádám

Edzőváltás a Premier Leagueben

A hétvégi Aston Villa elleni 4-0-ás zakót követően a Sunderland vezetősége úgy döntött, hogy felállítja a kispadról a csapat vezetőedzőjét Gus Poyetet. Sokat az utódra sem kellett várni, holland kézbe került a Fekete Macskák sorsa. 

Gus Poyet 2013 októberében vette át a Sunderland irányítását, tavaly benntartotta a klubot, ám a helyzet az idén sem változott, az első osztályban maradás a tét, a csapat szekere pedig nagyon döcög az utóbbi időben. Legutóbbi öt meccséből egyet sem tudott megnyerni a csapat, ráadásul a QPR és az Aston Villa elleni kiesési rangadón is leszerepeltek (2-0 és 4-0), s a Hull-West Brom trió ellen sem termett egy-egy ponton kívül más. A csapat egy pontra táncol a kiesőzónától, a vezetőség pedig úgy döntött, másnak kell a Premier Leagueben tartani a csapatot. 

Kilenc forduló van vissza, a szezon végén megtudjuk, hogy jó döntést hozott-e a klubvezetés akkor, amikor Poyet munkáját megköszönte, s kinevezte a rutinos holland trénert Dick Advocaatot. A 67 esztendős szaktekintély legutóbb a szerb válogatott szövetségi kapitánya volt, de megfordult már a holland, az orosz és a belga kispadon is. Felsorolni is nehéz lenne karrierje állomásait, klubszinten irányította a PSV, a Zenit, vagy éppen az Alkmaar csapatát is. Feladata "egyszerű" a Fekete Macskák benntartása...

Ősui Ádám

Serie A: A veterán Luca Toni gólkirályi címre tör - Top10

A mögöttünk álló három fordulóban nem igen tündököltek az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) legjobb gólvágói, egy játékost azonban meg kell, hogy említsünk. A veterán Luca Toni bejelentkezett a gólkirályi címért. 

Az élen továbbra is Carlos Tevez és Icardi található, mindkét argentin egy-egy gólt jegyzett csapata utolsó három bajnokiján, ahogyan Higuain a Napoli házi gólkirálya is. Az argentin hegemónia tehát tovább tart, igaz Dybala az utóbbi hetekben kissé lemaradt, nem jegyzett találatot, így az AC Milan legeredményesebbje, a szintén egy gólt jegyző Menez beelőzte. A listát végigfutva, hátrafelé sem találunk nagy változást, Gabbiadini és Callejon sem tudott az ellenfelek hálójába találni, míg Quagliarella és Di Natale egy-egy góllal növelte teljesítményét.

Ott van azonban a dobogó harmadik fokán az immáron 38 esztendős Luca Toni, a Hellas Verona labdarúgója legutóbbi három meccsén rendre eredményes tudott lenni, sőt, a hétvégén duplázott. Fiatalokat megszégyenítő lendület, bizony innentől számolni kell az olasszal, mint a gólkirályi cím egyik várományosa. Meglátjuk, hogy hétvégén a Lazio ellen mire megy, folytatódik a jó sorozat, vagy éppen megszakad.


Őszi Ádám