2012. október 20., szombat

Óriási botrány Angliában, a pályára rontó szurkoló leütötte Chris Kirklandet, a hazaiak kapusát


Tegnap este a Championsipben óriási botrány kerekedett a Sheffield Wednesday–Leeds United mérkőzésen. A felek 1-1-re végeztek, de nem ez a fontos, hanem ami a játékon kívül történt a pályán kívül és sajnos azon is. 

A mérkőzésre megtelt a Hillsborough stadion, csaknem 40 ezer ember volt kíváncsi a két fél összecsapására. A vendég Leeds United csapatát elképesztő mennyiségű 5300 szurkoló kísérte el a mérkőzésre. Szégyenteljes dolgok zajlottak a szurkolótáborok között, a vendégek törtek, zúztak, székeket és palackokat dobáltak a pályára. A két tábor durván inzultálta egymást verbálisan. Olyan dolgokról énekeltek egymásnak, mely érinti és mélyen sérti az ellenfél táborát.

A hazai szurkolók a 2000-es istambuli esetet hozták fel, mely két Leeds szurkoló meggyilkolását hozta anno. Cserébe a vendégek arról énekeltek, hogy a hazai csapat trénere Dave Jones 1999-ben a bíróság előtt felelt azon vádakkal szemben, hogy fiatalkorúakat bántott és molesztált, sértett testileg. (Ezen vádak később hamisnak bizonyultak és felmentették a trénert)

Már ez amit fentebb leírtunk önmagában szégyenteljes, mind a két csapat ultrái a saját csapatuk nevét és szurkolóit mocskolták be ezzel, de ami a Leeds egyenlítő gólja után történt…

Egy vendég szurkoló nemes egyszerűséggel a pályára rontott és leütötte a hazaiak hálóőrét Chris Kirklandet. A kapus percekig ápolásra szorult és kisebb agyrázkódást szenvedett, míg a tettes eltűnt a szurkolók között.

A rendőrség több ügyben is nyomozást indított a szurkolókkal szemben, illetve nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy azonosítsák és elfogják a tettest. A mérkőzést követően többen is megszólaltak a sajtóban.

A Leeds United a találkozót követően hivatalos közleményt adott ki, melyben elnézést kérnek a Wednesday csapatától és Kirklandtől a sértett kapustól egyaránt – “A Leeds United nyilvánosan bocsánatot kér, és elítéli a Chris Kirklandet megütő drukkert. A klub segíti a rendőrségi vizsgálatot és együttműködik a hatóságokkal, hogy beazonosítsa a támadót. Az ilyen viselkedésnek nincs helye, és a Leeds-szurkolók többsége szégyenletesnek tartja az ügyet.”

A hazaiak trénere Dave Jones az őt ért szidalmazások, és a pályán történt esetet követően dühösen nyilatkozott a BBC-nek. A mondandóját pedig úgy zárta, hogy oda szúrt a vendégek edzőjének, aki megtapsoltatta a játékosaival az őket elkísérő szurkolókat. – “Hitvány állatok ezek. Ha így viselkednek, ki kellene őket tiltani az összes idegenbeli mérkőzésről. Minden Leeds-szurkolót bemocskol az incidens, és ez nem helyes – de elkerülhetetlen. A gyűlölködő rigmusok is elképesztőek voltak – ha felemeljük a szavunkat a rasszizmus ellen, ilyenkor miért nem? Tulajdonképpen ez is rasszizmus. Azt hittem, tizenöt-húsz éve túl vagyunk ezen a korszakon… Büntetést követelek. A hatóságoknak kellene elintézniük a dolgot. Egy ilyen támadásról kell beszélnem, amikor a futballról kéne, hogy szó essen. Nagyon mérges vagyok, hogy Warnock odaküldte a játékosait megtapsolni a szurkolókat. Ugyan miért? Mert szétverték a stadiont, és lecsapták a kapusomat?”

Egy biztos, ez még csak a kezdet, ennek az esetnek komoly következményei lesznek és már most óriási port kavart a szigetországban. A Leeds szurkolók kitiltását is kérhetik akár a vendég stadionokból, de a hazaiak is számíthatnak zárt kapus meccsekre. Több rendbontóra, illetve a Kirklandet leütő “állatra” pedig börtönbüntetés és komoly pénzbírság vár.

Szerző: Őszi Ádám