2014. március 12., szerda

BL: A Barca kettős győzelemmel lépte le a Cityt!

Hazai környezetben, kettős győzelmet aratva jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe az FC Barcelona, mely egy a játékvezető által tarkított mérkőzésen összességében megérdemelten győzte le ellenfelét a Manchester City csapatát. 

Barcelona - Manchester City 2-1 (0-0)
G: Messi (67.), Dani Alves (90+2.) ill. Kompany (90.)
Kiállítva: - ill. Zabaleta (78.)
Tj: a Barcelona 4-1-ás összesítéssel

A hazaiak focival nyitottak, míg a vendég manchesteri legények mondhatjuk úgy is, hogy faragószakkörön érezték magukat. Habár nem tudott a tőle megszokott labdabirtoklást kialakítani a katalán klub, játékuk így is magabiztos volt, sok labdaszerzéssel fűszerezve. A City hiába szerezte meg a labdát, kiváló támadógépezete akadozott, a kapu előterében pedig többnyire elfogyott a tudomány.

A mérkőzés és egyben a párharc gyorsan eldőlhetett volna, Messi buktatása a felvételek alapján a 8. percben egyértelmű büntetőnek tűnt, ám ezt az eset közelében lévő játékvezető valamiért nem látta. Tíz perccel később aztán egy frappáns és szemrevaló támadás végén Neymar talált a kapuba, ám a játékvezető les révén érvénytelenítette a találatot, ám ez hiba volt, érvényes góltól fosztotta meg a hazaiakat.

Ezt követően némileg éledezett a City, de a "törődés" sem maradt el, melyből Iniesta bőven kapott, a statisztikákra tekintve volt 1-12 is a szabálytalanságok aránya. A 37. percben aztán minden spanyol a szívéhez kapott, Iniesta maradt lent a földön és hosszas ápolásra szorult, ám szerencsére folytatni tudta a játékot.

Az első felvonás végjátéka aztán izgalmasra sikeredett, előbb Neymar hagyta el védőjét szerencsésen, majd talált az oldalhálóba, majd ugyan ezen minutumban Xavi lövésénél kellett nagyot hárítania a vendégek kapusának. A túloldalon aztán Nasri került hatalmas helyzetbe, ám lövése középre ment, ott ahol Valdes is tartózkodott. A 44. percben aztán Neymar került helyzetbe, majd kisodródott, az őt kiszorító Hart azonban üresen hagyta a kaput, a brazil pedig átemelte, ám gól nem lett, mivel a gólvonalon ott állt és fejjel menteni tudott Fernandinho.

A második játékrészre aztán Agüero helyett Dzeko futott ki, aki mindjárt lövéssel mutatkozott be a 47. percben, Valdes azonban a helyén volt.  Négy perccel később aztán Lescott adta el a labdát, majd sprintelt hátra Messivel, ám mindhiába, egy az egyben megverte az argentin és lehagyta, ám lövése tiszta helyzetből csupán a kapufát találta telibe. A túloldalon aztán ismételten Dzeko volt a soros, remek fejesét Valdes bravúros mozdulattal tolta a léc fölé, a Nou Camp közönsége a hálóőr nevét skandálta.

Az 54. percben aztán Zabaleta lábában maradt a City vezetése, a  játékos csúnyán ellőtte az adódó lehetőséget. Összességében nagyot fordult a játék képe, a vendégek agresszívebbek voltak, feljebbtolták soraikat letámadásra, ez pedig teret adott a katalán kontráknak, támadásoknak. A 60. percben Messi szánta el magát lövésre 18-ról. a labda kicsivel kerülte el a bal kapufát. Hét perccel később aztán egy emberként ugrott fel a Nou Camp közönsége, Cesc labdája nagy nehezen megtalálta Messit, aki ziccerben nem rontott és a kapuba lőtte a labdát, eldöntve a párharc és a továbbjutás sorsát (1-0).

A 78. percben aztán Dzeko tűnt el a büntetőterületen belül, a vétkes Pique volt, ám ahogyan az első félidőben Messi esetében, úgy most is néma maradt a sít. Nem sokáig, ugyanis a hevesen reklamáló Zabaleta megkapta a játékvezetőtől második sárgáját és mehetett zuhanyozni. Ezt követően Xavi és Fabregas jelentkezett egy lövéssel, a City pedig olyan hitehagyottá kezdett válni, ahogyan teltek, s múltak a másodpercek. A 90. percben aztán egy szögletet követően Dzeko fejelt kapura, a labdába beletudott érni Kompany, aki mintegy három méterről a kapuba passzolt és egyenlített (1-1).

A mérkőzésnek itt még nem volt vége, az i-re a pontot a Barca tette fel, mikor is Iniesta kicselezte a City kapuvédőjét, majd visszagurított az érkező Alvesnek, aki a kapuba vágta a labdát (2-1)!

A Barcelona összességében megérdemelten jutott a negyeddöntőbe, ahol várhatja soron következő ellenfelét. Pellegrini csapata pedig a továbbiakban koncentrálhat a bajnokságra.

Őszi Ádám

Barca: Martino mester a távozás mellett döntött - sajtóhír

Igazi bombahírként robban a Katalán Rádió bejelentése, mely szerint  az FC Barcelona nyáron kinevezett vezetőedzője Gerardo Martino úgy döntött, hogy a szezon végeztével elhagyja a klubot és nem tölti ki két esztendős annak ellenére, hogy Josep Maria Bartomeu klubelnök már a hosszabbításról tárgyalt volna. 

Mint ismeretes valami nincsen rendben a katalán klub háza táján, folyamatosan van valami, ami miatt nem tud nyugodtan dolgozni a csapat. Azt, hogy Martino mester miért hozta meg ezt a döntést nem lehet tudni és egyenlőre erős sajtóhírként kell kezelni nem másként. Egy biztos, a Barcelona legutóbbi kilenc bajnokijából csupán négyet tudott megnyerni, ezzel pedig elvesztette listavezető pozícióját a ligában, sőt immáron négy pontos hátrányba került.

Sokan abban látják a gondot, hogy Martino mester sem tudott változtatni azon a játékstíluson, mely a Guardiola éra idejében beleégett a játékosok fejébe, ez a taktika pedig elfásult, egyre több csapat egyre hatékonyabban tud ellene játszani. Aztán ott volt az a bizonyos Neymar transzfer, mely a mai napig még tisztázatlan, a brazil csillag ráadásul nem is úgy játszik, ahogyan azt sokan várták, tán a két dolog összhangban van egymással. Nem volt ideje különösebben összeszoknia Messivel, sokan pedig bírálják azt, mikor együtt a pályán vannak, mondván nem túl dinamikus, nincsen meg a harmónia. A jelenleg Messi körüli hányós dologról pedig ne is beszéljünk, sokan úgy vélik, az aranylabdás zseni komoly gondokkal, akár betegséggel is küzdhet.

A sort lehetne még növelni tetézni, egy biztos, nem könnyű most az élet az FC Barcelona háza táján, ezáltal pedig Gerardo Martino munkája sem könnyű...

Azt, hogy mi lesz nem lehet tudni, mint fentebb is említettük, kezeljük ezt erős sajtóhírként!

Őszi Ádám

Hatalmas gondban Gera Zoltánék

Elvesztette csapatkapitányát a West Bromwich Albion, mely jelenleg csak jobb gólkülönbségének köszönhetően nem áll kiesőhelyen az angol labdarúgó-bajnokságban. A gond egyre nagyobb, kérdés, hogy lesz-e kiút, vagy jövőre irány a második vonal!? 

A Manchester United elleni hétvégi 3-0-ás vereség során a 65. percben az oldalvonalon kívülre kényszerült Shris Brunt, a WBA csapatkapitánya, akinél az orvosok a részletes vizsgálatokat követően térdszalagsérülést állapítottak meg, mely  öt-hat hetes kihagyást hordoz magával. Ha ez nem lenne elég, akkor két másik labdarúgó játéka is kérdéses a hétvégén, előfordulhat, hogy Claudio Yacob és Steven Reid sem áll majd Pepe Mel szolgálataira, előbbi comb, utóbbi pedig térdproblémával küzd.

Nem áll tehát jól a csapat szénája, mondhatni a gond hatalmas, azonban Gera Zoltán szerencsére egészséges és ott lehet a gyepen, legjobb tudása szerint segítheti csapatát a bennmaradás felé. Hétvégén a Swansea ellenében lehet lépést tenni a Premier League tagság megőrzéséért.

Őszi Ádám

Wenger a Bundesligából igazolhat csatárt

A legfrissebb híresztelések szerint Arsene Wenger szemet vetett az 1.FC Nürnberg fiatal támadójára Josip Drmicra. A londoniak a Hertha BSC elől happolhatják el a fiatal válogatott csatárt, amennyiben szándékaik ténylegesen komolyak..  

Mint ismeretes az Arsenal folyamatosan csatárproblémákkal küzd. Folyamatos téma egy-egy csatár érkezése, és bár mindig sztárcsatárt várnak, az érkezése elmaradt. Előfordulhat, hogy így lesz ez most is, Wenger inkább egy olcsóbb fiatal mellett teszi majd le voksát.

A 21 esztendős Dramic az FC Zürich saját nevelésű játékosa, és egyben profi debütánsa. A Nürnberg 2013 nyarán szerződtette az ifjú támadót és írtak alá a felek egy négy esztendőre szóló kontraktust. Dramic gyorsan beilleszkedett és a szezonban 11 gólnál tart a nem éppen élcsapatnak mondható Nürnberg színeiben.

A transfermarkt.de legutóbbi felmérése alapján a kétszeres svájci válogatott labdarúgó piaci ára 7 millió euró. A kérdés tehát adott, Hertha BSC vagy Arsenal?

Őszi Ádám

Kritika a javából! - "Ez a Milan nem csapa..."

Erősen bírálta korábbi csapatát a klub legendás edzője Arrigo Sacchi, miután a csapat csúfos kudarcot vallott az  Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája párharc során.  

"Szomorú nap ez a Milannak és az olasz futball egészének is. Ez a Milan nem csapat. Nem védekezik egységben, és ez csak ráerősít az egyéni hiányosságokra. Támadásban sok az egyéni megmozdulás, de a stílusukban nincs logika. Nagy csalódást okozott Adel Taarabt, aki csak bóklászott a pályán. A másik oldalon meg ott volt egy remek kollektíva egy Diego Costához hasonló klasszis csatárral, aki káprázatosan mozog labda nélkül." - fogalmazta meg bírálatát Sacchi a port Mediaset szakértőjeként.

Úgy fest, hiábavaló volt az edzőváltás, Seedorf sem tud többet kihozni ebből a csapatból egyenlőre. A nemzetközi kupaporondnak meszeltek, ezzel pedig az utolsó olasz csapat is kiesett a Bajnokok Ligájából, mely nem segíti a liga megítélését a kontinensen. Ráadásul a Serie A szereplés sem kecsegtet sok jóval, a csapat 11 fordulóval a vége előtt csupán tizedik, az Európa Liga indulást érő ötödik hely pedig kilenc pontnyira lebeg. Kérdés, mi lesz így jövőre, mi lesz egyes játékosokkal, akik a Bajnokok Ligájában szeretnének szerepelni, gondolhatunk itt elsősorban Balotellire!?

Az olasz futball becsülete az Európa Ligában még áll, ott talpon van a Bajnokok Ligájából a csoportkör után búcsúzni kényszerülő Juve és a Napoli, míg a Fiorentina pont a regnáló bajnokkal csap majd össze csütörtökön, a két csapat párharcának első meccsén.

Őszi Ádám

Courtois: "A híresztelések egyáltalán nem igazak!"

A minap beszámoltunk róla, hogy Thibaut Courtois az Atlético Madrid kölcsönkapusa két év múltán a Real Madrid kapuját védi majd sajtóhírek szerint. Nos, a hálóőr az AS-nek nyilatkozott és tagadta, hogy elhangzott volna ilyen beszélgetés a "Matracosok" ügyvezetőjével Ángel Gil Marínnal.  

A belga válogatott hálóőr csupán kölcsönben szerepel Madridban, játékjoga a Chelsea tulajdonát illeti még két esztendőn át. A pletyka szerint ennek lejártával ingyen lenne Courtois a királyiak hálóőre. - "Ezek a híresztelések egyáltalán nem igazak! Nem mondtam semmi ilyet Gil Marínnak, ez nem igaz. Mindenki tudja, hogy szerződésem van a Chelsea-vel, s hogy boldog vagyok az Atléticónál."

Őszi Ádám