2013. június 14., péntek

Portugál korosztályos válogaott támadóval erősített a BL-főtáblára vágyó Cetlic

A Celtic tavaly is ott volt a Bajnokok Ligájában a legjobbak között, és erre idén is megvan az esélye, hiszen óriási fölénnyel nyerték az első csonka skót bajnokságot, melyet a Rangers nélkül rendeztek meg. A cél idén is a főtáblára jutás, és hasonló sikerek elérése, mint a tavalyi Barcelona ellendi diadal. Jó lenne egy továbbjutás a csoportból, na de még be is kell jutni, ahhoz pedig sosem árt erősíteni, változtatni a kereten kicsit. 

Ezen célok érdekében a portugál Vitória Guimaraes együttesének csatárát Amido Baldét szerződtette a kelta klub. A 22 esztendő portugál és bissau-guineai állampolgársággal is rendelkező támadó 19-szeres portugál U19-es válogatott és az U20-as csapatban is szerepelt több alkalommal. Tehetsége vitathatatlan, ám érettsége és rutinja még csiszolandó.

Az idei portugál pontvadászatban 27 meccsen segíthette együttesét a Guimaraes gárdáját, mely végül a középmezőnyben a 9. pozícióban végzett. Csapata házi góllövőlistáját pedig 9 találatával holtversenyben megnyerte.

Piaci értéke igaz csak 1,5 millió euró, ám szerződésének köszönhetően ára feljebb srófolódott, így a Celtic 2,2 millió euróban egyezett meg a Guimaraes vezetőivel. Új szerződése 2017 nyaráig, azaz négy szezonra köttetett. 

Őszi Ádám

Újabb sztárigazolás, újabb brazil válogatott Donetskben

Nem túlzás, ha azt mondjuk, csak úgy cserélődnek az eurómilliók a Shakhtar kasszájában, a brazil játékosok pedig csak úgy jönnek, mennek. Fernandinho távozása játékerőben érzékenyen érintette a klubot, ám az érte kapott 40 millió euró ellensúlyozza a mögötte hagyott űrt és ne feledjük, pótolhatatlan játékos nincsen. Ebből a pénzből aztán rendesen lehet erősíteni, az ukrán klub pedig nem is tétlenkedik. 

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a brazil válogatott támadó Wellington Nem elhagyta a Fluminense együttesét az ukránok hívására, klubja pedig rábólintott a 9 milliós ajánlatra. Fernandinho vételárából tehát már "csak" 31 millió maradt.

Nos, a friss igazolás sem volt olcsó, nem játszik kis tétekben a Shakhtar. A 21 esztendős Fernando Lucas Martins a Gremio csapatától érkezett, klubja pedig több mint piai értékének kétszeresére, egy 11 millió eurós ajánlatra bólintott rá. Még így is maradt 20 millió euró Fernandinho eladási árából.

Posztját tekintve Fernando védekező középpályás és remekül ismeri a csapat másik friss Igazolását Wellington Nemet,  hiszen  mindketten 21 esztendősek, így a korosztályos válogatottakban együtt szerepeltek.

Luiz Felipe Scolari a Selecao kapitánya jelenleg is számol vele a válogatottban és ott van a Konföderációs Kupa utazó keretében. Legutóbb vasárnap a franciák elleni barátságos meccsen szerepelt a nemzeti csapatba. Most tehát Konföderációs Kupa, aztán jöhet Európa meghódítása, hiszen ne feledjük Donetskben úgy számolnak, hogy idén is jó sok borsot törnek a BL-ben a sztárklubok orra alá.

Őszi Ádám

Univerzális több poszton bevethető portugál középpályást vett a Málaga

Úgy tűnik remek üzletet kötött a Málaga, hiszen olcsón, áron alul sikerült megszerezni egy fiatal 21 esztendős, mégis tapasztaltnak mondható és több poszton otthonosan mozgó portugál tehetséget.  

Az Académica Coimbra játékosa Flávio Ferreira három szezon erejéig, azaz 2016 nyaráig szóló szerződést kötött az anyagilag nem éppen jól álló Málaga csapatával. Apropó anyagiak! Piaci árához képest 2 millióval olcsóbban kaparintották meg a portugált. Mindössze 500 ezer eurót tett le az asztalra a spanyol klub, tudván, hogy jó alkupozícióban van, hiszen Flávio szerződése 2014-ig érvényes és ha pénzt szeretne látni belőle klubja, akkor kénytelen áron alul eladni, nos ez így is történt.

Posztját tekintve mint a címben is említettük univerzális játékosról van szó, mind belsővédőként, mind pedig védekező középpályásként remekül mozog a pályán. Az idei szezonban 24 portugál bajnokin lépett pályára és kivétel nélkül az összes találkozót végigjátszotta. Emellett a nemzetközi porond sem ismeretlen már számára, hiszen az Európa Ligában szerepelt a Coimbra, ahol mind a hat csoportmeccsen pályán volt.

Őszi Ádám