2013. január 2., szerda

Hazai pályán kapott ki a Chelsea a sereghajtó QPR-től !

A Premier League 22. fordulójában a sereghajtó QPR együttese látogatott a tabella negyedik helyét elfoglaló Chelsea otthonába. Igaz a hazaiak két meccses hátránnyal állnak, így könnyen felkúszhatnak, ha elmaradt meccseiket bepótolják. A találkozó országos egyesnek számított, viszont az első félidő nem erről adott tanúbizonyságot. A második játékrészben nagyon érett a Chelsea gól, de ezen az estén nem érett be és mint az köztudott a kihagyott helyzetek megbosszulják önmagukat... 

1. Félidő: A mérkőzést puhatolózó mezőnyjátékkal kezdték a felek,  az 5. percben Marko Marin durva belépőjét díjazta a bíró sárga lappal. Ezt követően sem láthattunk sziporkázó játékot, többet volt a labda a hazaiaknál, ám ez meddő fölénynek bizonyult. A 13. percben David Luiz próbálkozott 18 méterről kapásból, ám pattintott lövése kapu fölött landolt.

Különös izgalmaknak a 30. percig nem lehettünk szemtanúi, előbb egy kényszerű QPR csere, Junior Holiett helyére Wright-Phillips érkezett, míg hazai részről Luiz és Oscar, két hazai játékos ütközése okozta a legnagyobb aggodalmat, izgalmat, viszont szerencsére sérülés nem történt. A játékvezető olykor engedte a kemény játékot, vagy mondhatni nem vett észre teljesen egyértelmű szabálytalanságokat. Küzdelmes mezőnyjáték zajlott, mindkét fél részéről akadtak lövések, ám ezek a kapukat nem veszélyeztették.

A félidő utolsó 15 percében a hazaiak próbálkoztak többször, előbb Oscar tekert jócskán kapu mellé takarásból, mintegy 14 méterről, majd pedig Torres mutatott be egy nagyon gyenge lövést, mely éppen elgurult a vendégek brazil kapusáig.

A játékidő letelte előtt egy perccel Oscar lövése volt a legveszélyesebb próbálkozás, az elvetődő Julio Cesar csupán lábbal tudott hárítani,a kipattanó labdát pedig Moses vágta kapu fölé 17 méterről. A hosszabbítás még tartogatott egy Lampard lövést, de ez sem volt veszélyes, így 0-0 állt az eredményjelzőn mikor szünetre vonultak a felek.

2. Félidő: A Chelsea játékosai mintha egy másik dimenzióban jöttek volna ki, kapujához szegezték a QPR együttesét. Két szöglettel nyitottak Marinék, a másodikat követően, hozzá került vissza a labda, szépen tört be és gurította el a labdát gólvonal előtt keresztbe, senki nem tudott beleérni a labdába, pedig voltak ott jó páran. Teljesen beszorultak a vendégek,  az 51. percben egy blokkolt lövés után következhetett sarokrúgás, majd újabb és újabb. Utóbbinál Ivanovic fejelhetett, ám felese centikkel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Pár perccel később egy lepattanó lövés Torres elé került, aki 7 méterről lőhetett, ám Cesar bravúrosan szögletre hárított. A második játékrész első nyolc percében több dolog történt, mint az első félidőben, nagyon érett a hazaiak vezetése. A vendégek a térfelüket alig tudták elhagyni, akkora volt a hazai nyomás.

Az 57. percben egy QPR lövés a semmiből Granero részéről, ám Cech magabiztosan hárított. Két perccel később már a másik kapunál adódott nagy lehetőség, egy indításba Moses már csak belepöckölni tudott, Cesar a helyén volt és bravúrral hárított. Benítez cserére szánta el magát, a 60. percben Marin helyére Hazard jött. 

A 61. percbe a semmiből majdnem megszerezte a vezetést Buzsáky Ákos korábbi csapata, ám az utolsó pillanatban Cahil remekül mentett szögletre. A sarokrúgás Derry fejét találta szabadon, de jó helyen volt a Chelsea kapusa, így nem lett belőle gól. Öt perccel később Moses válaszolt egy váltást követően remek lövéssel, de a labda elkerülte a bal felső sarkot. 

GÓL! A várva várt Chelsea találat Lampard révén a 66. percben, ám a találatot a játékvezető les címén jogosan érvénytelenítette, így maradt a 0-0. A 75. percben 15-5 volt a kapura lövési arány, ám mindkét fél csupán három alkalommal talált kaput. Moses helyére Mata állt be, a spanyol mester negyed órát adott játékosának.

Óriási fordulat következett be a 78. percben! A semmiből szerezte meg a vezetést a QPR egy szögletet követő kipattanót a kényszercsere Wright-Phillips helyezett el mintegy 20 méterről az alsó sarokba. mindössze 11 perccel maradt a fordításra a Chelsea együttesének. Az utolsó hazai csere is elérkezett, Lampard helyére Ramires jött.

A 87. percben 17 méterről a kapuval szemben jöhetett szabaddal a Chelsea, ám a lövés a sorfalon elhalt, nagy lehetőség maradt ki. A rendes játékidő utolsó percében Mata csúsztatott 6 méterről centikkel fölé, ezt már csak egy kétségbe esett David Luiz lövés követte a 93. percben.

A Chelsea így otthon bukta el a három bajnoki pontot, ráadásul a sereghajtó ellen. Ez a győzelem már nagyon kellett a QPR-nek, helyzetük kezdett teljesen kilátástalanná válni. Ébred a remény...

Chelsea-QPR 0-1 (0-0)
Gól: Wright-Philips 79. perc

Őszi Ádám