2015. január 22., csütörtök

Felkészülés: Elsöprő Hoffenheim siker Szalai duplával - eredmények

Javában készülnek a német Bundesliga csapatok, jövő hétvégén ugyanis folytatódik a pontvadászat a téli szünetet követően. Csütörtökön pályán volt Szlai Ádám csapata a Hoffenheim, mely gálázott dán ellenfelével szemben, a magyar támadó pedig duplázni tudott, míg a Stuttgart nem bírt portugál második ligás ellenfelével.

Hoffenheim - Bröndby 7-0 (2-0)
G: Ornskov (17.-öngól), Modeste (43.), Bicakcic (53.), Schipplock (69.), Szalai ( 70., 75.), Elyounoussi (73.)

Szalai nélkül kezdett a gelsenkircheni klub, mely hamar vezetést szerzett egy öngólnak köszönhetően, majd a szünete előtt Modeste duplázta meg az előnyt a dán pontvadászat 4. helyezettjével szemben. A fordulást követően Szalai Ádámmal futott ki a Schalke, a gólhenger pedig nagyon beindult, a 69. és a 75. perc között négy alkalommal kapitulált a Bröndby védelme, a magyar válogatott támadó kétszer volt eredményes. A Hoffenheim jövő héten az Augsburg otthonában kezdi meg a szezon második felét.

A Hoffenheim felkészülési eredményei:
Kaizer - Hoffenheim 0-1
Pretoria U. - Hoffenheim 1-1

Farense - Stuttgart 1-1 (0-1)
G: Yang (61.) ill. Kostic (35.)

Nem bírt portugál második ligás ellenfelével a Stuttgart, hiába szerzett vezetést Huub Stevens csapata Kostic találata révén, a második játékrészben egalizált a Farense. A Stuttgart jövő hét végén a Mönchengaldbach ellenében kezdi meg a szezon második felét, cél a bennmaradás. Jelen állás szerint a kiesőzóna peremén táncol a sváb klub, mely csak jobb gólarányának köszönhetően előzi meg a már kieső helyen tanyázó Werder Brement.

A Stuttgart felkészülési eredményei:
Stuttgart - Laci 5-0

Őszi Ádám

Barca: Célkeresztben Martín Montoya klubváltása - sajtóhír

Immáron 23 esztendős Martyn Montoya az FC Barcalona saját nevelésű játékosa, ám karrierjében a nagy áttörés még mindig várat magára. Hosszú ideje tagja a katalánok első számú keretének, ám játéklehetőség szűkében van. Kérőből nincsen hiány, a télen bekövetkezhet a klubváltás. 

Egyre többször hallhattunk az utóbbi hetekben, hónapokban Montoya esetleges klubváltásáról, számos klubbal szóba hozták a spanyol védőt, mostanra pedig letisztult a kép, két klubb érdeklődése tűnik komolynak. Egyik a Juventus, a másik a francia pontvadászatban szereplő Marseille, utóbbi állítólag hivatalos ajánlatot készül tenni a katalánoknak. 

Ami a piaci viszonyokat illeti, a német transfemarkt.de 12 millió euróra taksálja Montoya piaci árát, ami pedig a felek közti kontraktust illeti a szerződésre 2018-as dátum van vésve.

Tudván, hogy a katalánok sem most, sem pedig nyáron nem igazolhatnak, igaz keresik a kiskapukat korántsem biztos, hogy hajlandóak megválnia  védőtől. Ezen transzfert befolyásolhatja Dani Alves esetleges távozása is, ám úgy fest, a télen biztosan marad a brazil.

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Cahill duplája elődöntőt ért a házigazdának

Menetel a házigazda, Ausztrália elütötte a továbbojtás elől Kínát, így elődöntőt játszhat a hazai rendezésű kontinensviadalon. A mérkőzés hőse a New York Red Bulls veterán támadója Tim Cahill volt. 

Kína - Ausztrália 0-2 (0-0)
Helyszín: Lang Park, Brisbane 
Gólszerzők:  - ill. Cahill (49., 65.)
Sárga lap:   Zhang Linpeng (54.) ill. Jedinak (19.)
Kiállítás:  - ill. -

Kína: Rao Weihui - Zhang Chengdong, Zhang Linpeng, Fang Mei (Jiang Zhupeng 46.), Hang Ren . Wu Xi (Xu Yang 83.), Zheng Zhi, Sun Ke (Yu Hai 72.) Ji Xiang, Cai Huikang - Wu Lei. Vezetőedző: Perrin

Ausztrália: Ryan - Davidson, Wilkinson, Sainsbury, Franjic - Luongo, Jedinak, Bresciano (Troisi 61.), Kruse, Leckie (Burns 69.), Cahill (Milligan 81.). Vezetőedző:  Postecoglou

Hatalmas, már-már barcelonai mezőnyfölénnyel kezdett a házigazda, ám ennek ellenére az első húsz percben Kína kontrái ültek, Perrin csapata több veszélyes és ígéretes támadást vitt véghez, ám a vezető találatot nem sikerült megszerezni. A félidő második felében aztán Ausztrália is több veszélyes kísérletet jegyzett, nem sokon múlott, hogy éppen Cahill, vagy Kruse ne szerezzen vezetést.

A fordulást követően aztán változott a játék képe, Kína bátrabbnak bizonyult, jobban kinyílt, ez meglátszott a labdabirtokláson, s bár Wu Lei és Sen Ke előtt is adódott lehetőség, nem sikerült gólt szerezni. Ellenben a túloldalon Cahill góllal kezdte a játékrészt, a New York Red Bulls veterán támadója a 49. percben vette be Rao Weihui kapuját, így adott volt, hogy a kínai csapatnak cselekednie kell. Ennek következtében a védelem fellazult, a házigazda pedig sorra alakította ki a helyzeteket. A 65.percben aztán másodszor is rezgett a háló, a gólszerző újfent Cahill volt, ezzel pedig Ausztrália pontot tett a meccs végére. Bár sok idő volt még vissza, a kínai szépítő találat nem jött, így a remény sem. Ausztrália ezzel ott van az elődöntőben, míg Kína búcsúzott a tornától.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak ?-?
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Mahmoud, Yasin (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Hős született, avagy Dél-korea ráadást követően elődöntős

Véget ért a nagy sorozat, megvan az AFC Ázsia-kupa 2015-ös kiírásának első döntetlenje. Erre egészen a rájátszás első meccséig kellett várni, Dél-Korea és Üzbegisztán ugyanis nem tudott egymás kapujába találni két félidő alatt. A mérkőzés hőse Son Heung-Min lett, a duplázó középpályás elődöntőbe lőtte Dél-Koreát. 

Dél-Korea - Üzbegisztán 0-0 - hosszabbítás után 2-0
Helyszín: Rectangular Stadion, Melbourne 
Gólszerzők:  Son Heung-Min (104., 119.) ill. -
Sárga lap: Kwak Tae-Hwi (56.), Kim Young-Kwon (115.) ill. Denisov (57.), Ismailov (86.)
Kiállítás:  - ill. -

Dél-Korea: Kim Jin-Hyeon - Kim Chang (Cha Du-Ri 70.), KwakTae-Hwi, Kim Young-Kwon, Kim Jin-Su - Park Joo-Ho, Ki Sung-Yong, Lee Keun-Ho (Jang Hyun Soo 111.), Nam Zae-Hee, Son Heung-Min - Lee Jung-Hyup (Han Kook-Young 82.). Vezetőedző: Stielike

Üzbegisztán: Nesterov - Denisov, Ismailov, Mullajanov, Mukhammadiev - Ahmedov (Kapadze 30.), Haydarov, Tursunov (Sergeev 107.), Turajev (Iskanderov 85.), Rashidov - Nasimov. Vezetőedző: Kasimov

Dél-Korea esélyesnek megfelelően ragadta magához a kezdeményezést, Stielike tanítványai mezőnyben uralták a játékot, ám helyzetek tekintetében igen kiegyenlített volt az első játékrész. Koreai részről Lee Jung-Hyup és Park Joo-Ho állt közel a gólszerzéshez, míg a túloldalon Rashidov szerezhette volna meg a vezető találatot. Kasimov mester a 30. percben kényszerű cserét hajtott véghez Ahmedov nem bírta folytatni a játékot, helyére Kapadze érkezett. A felek gól nélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe.

A második félidő első felében aztán Dél-Korea megpróbálta döntésre vinni a mérkőzést, ám vagy a lövések voltak pontatlanok, vagy pedig Nesterov tette remekül a dolgát a gólvonalon. Az üzbégek nem igazán jutottak helyzethez, egy kaput találó lövésük igen karcsúnak bizonyult. A hajrára fordulva aztán mindkét fél egyre óvatosabbá vált, nem igen mertek kockáztatni, ez pedig látszott a játék képén. A felek nem tudták döntésre vinni a rendes játékidőben, így következhetett a hosszabbítás.

Úgy festett, hogy a felek továbbra is gól nélkül fordulnak majd a hosszabbítás második felére, ekkor azonban a 104. percben érkezett Son Heung-Min és megszerezte a vezetést Dél-Koreának. A folytatásban természetesen megváltozott a játék képe, az üzbégek mindent egy lapra feltéve megpróbáltak egyenlíteni, ám ez nem sikerült. Védelmük teljesen szétnyílt, ezt pedig Son Heung-Min a 119. percben megbüntette. Dél-Korea ezzel elődöntős, s várja ellenfelét, míg Üzbegisztán válthatja a repülőjegyet hazafele.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea – Üzbegisztán 0-0 - hosszabbítás után 1-0
Kína – Ausztrália ?-?
Irán – Irak ?-?
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Mahmoud, Yasin (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám

Kölcsönadta támadóját az AC Milan - hivatalos

Immáron hivatalos, a szezon végéig a Genoa kölcsönjátékosa lesz M'Baye Niang, az AC Milan 20 esztendős francia tehetsége. 

Az ifjú csatár számára nem jutott kellő lehetőség a riválisok gyűrűjében, így a klubvezetés a fejlődés és a rutinszerzés reményében kölcsönszerződésben állapodott meg. Niang mindössze 5 mérkőzésen kapott 87 percnyi játéklehetőséget az idei szezonban, ez pedig roppant kevés.

A mellőzöttség nem csoda, ugyanis a milánóiak keretében olyan támadók vannak, mint El Shaarawy, Menez, Pazzini, vagy éppen az Ázsia-kupán szereplő Honda. Ráadásul újabb rivális is érkezett Cerci személyében az Atletico Madridtól.

Ami a gonovai szerepvállalást illeti nem lesz könnyű a csapatba kerülés, ám Matri jelenleg sérült. Nemsokára meglátjuk, hogy Gian Piero Gasperini vezetőedzőnek mik az elképzelései.

Őszi Ádám

Afrika Kupa: 41 éves átok tört meg Kongó

Tovább tart a gólínség az Afrika Kupa 'A' jelű kvartettjében, ahol a kora esti gól nélküli döntetlent követően a gaboniak mérkőzésén sem szakadt ki a gólzsák. Az Aubameyang vezette Gabon meglepetésre beégett, Kongó egy kósza találattal begyűjtötte a három pontot, ezzel 41 év után újfent nyert a kontinenstornán. 

Gabon - Kongói Köztársaság 0-1 (0-0)
Helyszín: Estadio de Bata, Bata
Gólszerzők: - ill. Oniangue (48.)
Sárga lap: Biyogo Poko (74.) ill.  Moubhio Ngonga (45+1.)
Kiállítás:ill. -

Gabon: Ovono - Palun, Ecuele Manga, Appidangoye, Obiang - Madinda (Mbingui 84.), Bulot (Lengoualama 89.), Ndong (Kanga 56.), Biyogo Poko, Aubameyang - Evouna. Vezetőedző: Jorge Costa

Kongó: Mafoumbi - Bissiki, Moubhio Ngonga, babele, Baudry - Bouka Moutou (Nganga 87.), Ndinga, Oniangue, Gandze (Nguessi 74.) - Dore (Malonga 75.), Bifouma. Vezetőedző: Le Roy

Hatalmad goboni kapáslövéssel indult a találkozó, a 4. percben egy visszatett labdát Bulot suhintott meg, Mafoumbi káprázatos védéssel mentett szögletre. A labda jóval többet volt Jorge Costa csapatánál, a kongói csapat igen feltoltan védekezett. A 19. percben aztán Evouna került remek helyzetbe, a kimozduló kapustól lőni nem tudott, ám belepöccintett a labdába, mely a földön fekvő védő fejéről kis híján a kapuba csorgott. Ezt követően feljegyezhettünk egy Poko löketet, mely fölé szállt, majd hosszas mezőnyjáték következett apró taktikai faltokkal vegyítve. A 41. percben Bifouma az Almeria támadója a hordágyon hagyta el a játékteret, ám szerencsére nagyobb volt az ijedelem, mint a baj. Egy minutummal később aztán Madinda hozta magát helyzetbe, lövése pedig csak centikkel ment el a kongói kapufa mellett. A hosszabbításban aztán Moubhio Ngonga a védőfalban kézzel akadályozta a labda útját, így nem jött össze a kiugratás, a sárga járt, a megítélt szabadrúgás pedig sistergősen tartott a kapura, ám túlságosan középre, így Mafoumbi hárítani tudott.

A fordulást követően aztán mint derült égből fasírt, úgy érkezett Kongó vezető találata, a 48. percben egy szögletet követően a gaboni védők egymást zavarták, a labdára pedig a csapatkapitány Oniangue csapott le, s lőtt nyolc méterről a kapuba. Van az a mondás, hogy evés közben jön meg az étvágy Oniangue hatalmas kapáslövést eresztett el az 54. percben, a gaboni kapuvédőnek egy szerencséje volt, hogy a labda középre ment. A 68. percben aztán ajtó ablak helyzetet hagyott ki Evouna, aki szinte az üres kapu mellé lőtt, a kapuvédőnek esélye sem lett volna odaérni a szélre. A 81. percre kanyarodva aztán Madinda tört be a tizenhatoson belülre, majd életerős lövése az oldalhálót érintve halt el. A végjátékban aztán Kongó teljesen beszorult, ám Gabon nem tudott nagy helyzetet kialakítani, így elmaradt az egyenlítés, a kongói csapat hatalmas meglepetésre nyert, és ezzel a csoport élére állt. Történelmi győzelem ez, ugyanis Kongó 41 esztendő után tudott ismételten nyerni a kontinenstornán sok döntetlen és vereség mezsgyéjét követően.

Az A-csoport állása:
1. Kongói Köztársaság – 4 pont (2-1)
2. Gabon – 3 pont (2-1)
3. Egyenlítői-Guinea – 2 pont (1-1)
4. Burkina Faso – 1 pont (0-2)

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Bifouma, Oniangue (Kongó), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew (Ghána), Diouf, Sow (Szenegál), Phala (Dél-Afrika),  Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare (Mali), Oyongo (Kamerun)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Őszi Ádám