2013. március 4., hétfő

Hazánk az elitben és annak közelében - a magyar kézilabda jelenének elemzése

A cím már sejtet valamit! Igen a magyar kézilabdázás ott van a világ elitjében, annak küszöbén, szélén, ám a válogatottat és a klubcsapatokat külön kell kezelnünk, csakúgy mint a férfi és a női szakágat. Cikkünkben a jelenkori magyar kézilabdázást elemezzük, klubok és válogatottak eredményeit, honi és nemzetközi szereplését, illetve a sportág helyzetét hazánkban.  

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kézilabda nem mozgat meg akkora tömegeket és nincs benne közel sem akkora pénz mint a labdarúgásban, de nem ez határozza meg, hogy egy sportág jó vagy sem. A sportág története nem nyúlik túl messzire, mélyre a történelembe, mondhatni a mai modern kézilabda nem is olyan rég rakta le az alapjait, és ezen alapok lerakásában, illetve a sportág fejlődésében jelentős szerepet játszott Magyarország. Azonban ne a múltról, annál is inkább a jelenről beszéljünk és a közelmúltban elért eredményekről, esetleges kudarcokról. Mint fentebb említettem két-két részre bontjuk a magyar kézilabdát  külön megvizsgáljuk a férfi, majd pedig a női szakág helyzetét és ezen belül klubszinten és válogatott szinten is körbetekintünk.

Kezdjük akkor a hölgyekkel, hiszen az övüké az elsőbbség:

Klubszinten nyugodtan kilehet jelenteni, hogy jelenleg a magyar női kézilabdázás fénykorát éri és a világ elitjébe tartozik. A Győri Audi ETO és az FTC csapata a világ legjobb csapatai közt van, az együttesek rendszeres résztvevői a nemzetközi kupáknak és nem csak tetszelegnek, hanem bizony komoly eredményeket érnek el. Mellettük pedig mindig van egy-egy csapat, mely kisebb nagyobb eredményeket ér el, jelenleg említhetnénk a Vác meneteséét az egyik kisebb európai sorozatban. Ami a honi bajnokság színvonalát illeti, Európa egyik ha nem a legerősebb bajnoksága a magyar, melyből kiemelkedik a fent említett két együttes. Az utánpótlás kiemelendő, az NB I-ben rengeteg nagyon fiatal magyar hölgy kézilabdázik.

Győri Audi ETO: Hosszú évek óta meghatározó a nemzetközi porondon, a szakértők évről évre a Bajnokok Ligája legesélyesebb csapataként emlegetik, ám meg kell jegyezni, hogy a keretet nem csupán magyarok, hanem kiváló külföldi játékosok is alkotják, azonban nincsenek túlnyomó többségben, ez nagyon pozitív. A klub tavaly egészen a döntőig menetelt a BL-ben ahol azonban alulmaradt montenegrói riválisával szemben. Bár a párharc döntetlen lett, azonban idegenben lőtt több gól döntött a trófeáról, sajnos nem a győri lányok javára. A tavalyi remek teljesítményt  idén még magabiztosabb eredménysor követi, a csapat veretlen a BL-ben és már biztos elődöntős, külön kiemelve, hogy minden riválisát rendkívül elpáholta, reméljük ez kitart a szezon végéig és felülhetnek Európa csúcsára Görbicz Anitáék.  

FTC: A fővárosi klub két egymást követő esztendőben is elhódította Európa második legrangosabb kupasorozatát a KEK-et- azonban ezt harmadszor biztosan nem tehetik meg, hiszen idén a Bajnokok Ligájában szerepelnek nem is akár hogyan. A Fradinak komoly esélye van az elődöntőbe jutásra, hétvégén szenvedte el első vereségét a csapat a középdöntős meccsek folyamán. A csapat gerincét magyar játékosok alkotják, a klub idén kimondható csatlakozott az elithez. 

A két klub közt azonban gy is nagy különbség tátong, a Győr immáron több mint 4 éve nem talált legyőzőre a honi bajnokságban. Kiemelendő az utánpótlás, mint fentebb említettem rengeteg fiatal játszik a felnőtt NB I-es bajnokságban.

Válogatott: Ami azt illeti komorabb időket élt meg, mint klubcsapataink, mondhatni teljesen ellentétes irányt vett a kettő. A 2012-es nyári olimpiára nem jutottak ki a lányok, a válogatott sajnos alulmaradt a német csapattal szemben a selejtezőn. Megjegyzendő, hogy két olyan válogatott mérkőzött meg Londonért, melynek ott lett volna a helye, azonban csak egy lehetett. Arra, hogy milyen jó is ez a válogatott, tanúbizonyságot kaptunk, hiszen nem is olyan régen bronzéremmel tértek haza a szerbiai EB-ről, úgy, hogy a bravúr sem volt messze. Igen, az a bizonyos selejtező, az magyarok nélküli olimpia és az EB bronz egy esztendőben volt. A csapat egy esztendővel korábban a 2011-es VB-re sem tudta magát kvalifikálni, az idei 2013-as VB-nek pedig résztvevője a csapat. Összességében egy jó és fejlődő válogatottunk van, melynek több alkalommal nem jött ki a lépés, de megmutatták, hogy tudnak kézilabdázni és a jelenlegi válogatott ott van az elit küszöbén, egy esetleges EB-n nyújtott jó szerepléssel pedig oda is kerülhet...

Összességében a magyar női kézilabda mind válogatott, mind pedig klubszinten jó irányba halad, a jelenlegi két legjobb női kézilabdázónk talán Görbicz Anita és Tomori Zsuzsanna, ám sok remek játékosunk van hála az égnek...

Cikkünk második felében a férfiakkal foglalkozunk:

Csakúgy mint a nőknél a férfiaknál is kiemelkedik két klub a mezőnyből. Ez a két együttes az MKB Veszprém, illetve a Pick Szeged, azonban a csapatok közt nagy különbség fedezhető fel a bakonyiak javára. Elég ha azt mondjuk, az utóbbi 20 esztendőben 17 alkalommal Veszprémbe került a bajnoki cím. A szegediek örökös másodiknak vallhatják magukat, hiszen az utóbbi 11 esztendőben 10 alkalommal ők végeztek a Veszprém mögött a második helyen. Ezen adatok alátámasztják a fent említetteket, és a helyzet jelenleg is így fest. A honi bajnokság nem tartozik Európa topligái közé, hiszen férfi szinten a német és a spanyol bajnokság magasan viszi a prímet, az igazi elit klubok ott találhatóak, azonban az MKB Veszprém évek óta kopogtat azon a bizonyos küszöbön és talán majd, idén... 

MKB Veszprém: Megjegyzendő, hogy a férfi mezőny sokkal szorosabb, mint a női, több kiemelkedő klub van, az sztár gárdák és a "kisebb" csapatok közt óriási a különbség. Az MKB évek óta a Bajnokok Ligájában szerepel és a csoportküzdelmeket rendre túlélik, sikerül kiharcolni a továbbjutást hol jobb, hol pedig gyengébb szerepléssel. a nyolcaddöntő szinte mindig garantál, azonban a csapat többször ott volt a negyeddöntőben és már a döntő küszöbén is álltak, ennek azonban már jó pár esztendeje. Az utóbbi két szezonban a nyolcaddöntő volt a végállomás. A sorsolás tekintetében nem vagyunk túl szerencsések, hiszen a Barcelona vagy a Kiel is a legelitebb klubok közé tartozik, a végső győztessel szemben nem szégyen kiesni. Tavaly az Ademar León jelentette a végállomást, reméljük idén ez nem lesz így. Egy új és más felfogású Veszprém van kialakulóban, talán már ki is alakult, de mindig van hova fejlődni. A csapat nem kisebb fegyvertényt hajtott véghez, mint hogy csoportelsőként jutott tovább a "halálcsoportból", megelőzve a két tavalyi döntőst a Kielt és az Atleticot. A sors ismét az Ademar León gárdáját hozta szemben, ezúttal azonban a Veszprém a párharc mondhatni toronymagas favoritja. A csapat nagy átalakuláson ment át, teljesen új kézilabdát játszanak a spanyol Ortega mester és a spanyol légió érkezésének köszönhetően, illetve Nagy László hazatérése nagyon sokat számít. Bízunk benne, hogy idén nagyon sokáig menetelhet a Veszprém, az esély megvan a mutatottak alapján. 

Pick Szeged: Mint említettük jó csapatról van szó, rendszeres résztvevői ők is a BL-nek, azonban más szintet képviselnek mint a bakonyi gárda. Többnyire a csoportkört követően búcsúzni szoktak így volt ez tavaly is, az előtt azonban a nyolcaddöntő volt a végállomás. Idén sikerül túlélni a csoportkört, nem volt könnyű, de lényeg hogy sikerült és következhet a nyolcaddöntő. A Szegedtől nem vszámthatunk nagy eredményre, azonban egy sikeresen megvívott párharc a Kielce ellen óriási bravúr lenne. 

A Veszprémben sok a külföldi, míg szegeden inkább a magyar játékosok dominálnak, sajnos a többi klubcsapat nemzetközi szerepléséről nem nagyon tudunk beszámolni kisebb sorozatokban, mert nem nagyon  férnek oda sajnos. Ami az utánpótlást illeti férfi vonalon nem állunk túl jól, kevés a fiatal az NB I-ben, ez probléma lehet a későbbiekben a válogatottra tekintve.

Válogatott: A férfi mezőny nagyon kiélezett, sok ország jön fel, szinte minden világversenyen vannak meglepetés csapatok. Női válogatottunkkal ellentétben a férfiak ott voltak minden utóbbi világeseményen, legutóbb idén januárban szerepeltek a spanyolországi VB-n, ahol a 8. helyet sikerült elcsípni, kis szerencsével lehetett volna jobb is, de ezen már kár bánkódni. Ezt megelőzően a 2012-es londoni olimpián 4. lett a válogatott, remekül játszott a csapat, hihetetlen küzdeni akarásról tettek tanúbizonyságot és bizony nagyon de nagyon közel volt az a bizonyos olimpiai döntő, de nem volt szerencsénk, talán el is fáradt a csapat a folyamatos terhelés során. A 2012-es esztendőben EB is volt, itt csakúgy mint a VB-n 8. helyet sikerült elcsípni, bár megemlítendő, hogy az új szabályok szerint nem játszanak helyosztókat, hanem az addigi eredmények alapján állapítják meg ki hányadik helyen végez, tehát nem feltétlen mérvadó, hogy egy csapat 8. vagy éppen 5. helyen zár. Nem egy rossz generáció ami most van, azonban a férfi mezőny nagyon kemény, nüanszok és pillanatnyi formák döntenek, míg női ágon sok csapat közt nagy a különbség. Ami óriási erősítést jelent az Nagy László hazatérése, visszatérése, azonban nem igazán lehet látni az utánuk következő generációt, ami nem sok jót ígér az elkövetkezendő évekre...

Összegzés: Összességében megállapíthatjuk, hogy klubszinten ott vagyunk az elitben, válogatottaink pedig a küszöbön táncolnak toporognak. A kézilabda nagyon is él Magyarországon, azonban női szinten sokkal jobbak az eredmények mind válogatott, mind pedig klubszinten. A történelmet tekintve pedig ténylegesen kimondható, hogy a női szakág erősebb és eredményesebb ez erősebb neménél. Ami jó, hogy női vonalon van utánpótlás és nem is akár milyen, azonban a férfi szakág szenved, kevesen kézilabdáznak, nincs új megfelelő generáció, a labdarúgás rengeteg fiatalt elvisz nem csak a kézilabda, sok másik sportág elől.

Őszi Ádám 

Bajnokok Ligája: Az Old Traffordon törné ketté a vörösök álmait a Real - beharangozó

Eljő a várva várt visszavágó, vagyis Manchester United-Real Madrid visszavágót rendeznek a Bajnokok Ligája keddig játéknapján. Az odavágót követően (1-1) a hazai vörösök tekinthetők a párharc favoritjának, azonban szinte kiszámíthatatlan mi történik majd az Old Traffordon. Egy biztos, Mourinho erre a meccsre teszi fel a szezont, nagyon sok mindent meghatározhat a találkozó, a párharc végkimenetele. Egy biztos, Cristiano Ronaldo azért tér vissza szeretett csapatához, hogy széttörje a csapat és a szurkolók álmait Manchesterben.  

Ami a két csapat első párharcát, tehát az odavágót illeti, a United remek eredményt ért el Madridban, vagy mondhatjuk úgy, hogy hazai pályán nem tudta hozni a "kötelezőt" a királyi gárda. A találkozó 1-1-es döntetlent hozott, ezen azonban már kár rágódni, előre kell nézni és a keddi meccsre koncentrálni. Ami tény, hogy van egy idegenben lőtt gólja a Ferguson vezette vörösöknek, azonban bármely több gólos döntetlen a királyiak malmára hajtja a vizet, így a Bernabeuban kihagyott helyzetek még megbosszulhatják önmagukat. Emlékezzünk vissza például Alonso óriási mentésére a gólvonalról, de említhetnénk a Real helyzeteit, kapufáját is. A múlt helyett nézzünk a jövőbe, illetve a meccs elé.

A szurkolók és a média nagyon várja Cristiano Ronaldo "hazatérését", azt azonban nem tudni, hogy a meccs után miként távozik majd a portugál zseni. Haragudni aligha haragszanak meg rá Manchesterben, azonban nagyon pikánsnak ígérkezik ez a visszatérés. Emellett rossz hír a United szurkolói számára, hogy CR7 legrosszabb rémálma nem lehet majd ott a pályán, ugyanis Phile Jones bokasérülésből való felépülése nem haladt a várt ütemben. Hiába tűnt úgy, hogy esély nyílik a játékosa, Sir Alex Ferguson a sajtótájékoztatón elmondta, hogy fiatal védője biztosan nem játszik majd. Ez kulcsfontosságú lehet, hiszen Jones remekül hatástalanította Ronaldot az első meccsen, a sérülés pedig azt eredményezi, hogy a portugál klasszist másnak kell kordában tartania. Ha azonban a portugál lába elsül, vagy csupán könnyedén fickándozva helyzetbe tudja hozni társait az döntő momentum lehet...

A Real Madrid híveinek is van mitől félniük, hiszen a hírek szerint minden megfelel, hogy Rooney és Van Persie a világ egyik legjobb csatárduója rohamozza majd a vendégek kapuját. Emellett pedig ne feledkezzünk meg Kagawa remek teljesítényéről, hétvégén 3 gólt lőtt, de a lényeg nem a gólokban, hanem a mutatott teljesítményben rejlik.

Bátran állíthatjuk, hogy a világ tán jelenlegi két legjobb formában lévő csapata mérkőzik meg az "Álmok Színházában", legalábbis a jelenlegi forma erre utal. A Real Madrid zsinórban kétszer győzte le a gödörbe kerülő ősi rivális katalán óriást, ám ne feledjük, hogy a királyiak ebben a szezonban hajlamosak nagyon hullámzó teljesítményre. Mondván egyszer a csúcson vannak, egyszer pedig a mélyben, ezt több vereség és meglepő döntetlen tükrözte a szezon során. Ami a Manchester United gárdáját jelenti, esetükben sokkal kiegyensúlyozottabb és magabiztos teljesítményről beszélhetünk, az egész szezon így telik az Old Traffordon. Azonban mint korábban már említettük, elég lehet, ha egyszer elsül egy láb, a gól/gólok fog dönteni...

Emellett fontos szerepet játszik a két edző személye, hiszen Sir Alex Ferguson a tapasztalat, a rutin, míg Mourinho a pszichológia nagy mestere és emellett bátran mondhatjuk, hogy a jelenkor két legnagyobb edzőikonjáról beszélünk. Kérdés, ki miként taktikázik majd, és milyen összeállításban küldi pályára csapatát, hiszen egyben óvatosnak is kell lenni, viszont merésznek is. Nem bocsátkozunk jóslatokba, milyen kezdőcsapatok léphetnek pályára, ezt majd megtudjuk amikor a hivatalos kezdők megjelennek.

Egy dolog azonban biztos, egy remek és gigászi ütközet elébe nézünk, melyet a világ minden pontján izgatottan várnak a futball szerelmesei, a csapatok fanatikusai.

Bajnokok Ligája Nyolcaddöntő, visszavágó
Manchester, Old Trafford
Manchester United - Real Madrid Kedd 20:45

A párharc jelenlegi állása: 1-1

Őszi Ádám