2015. június 2., kedd

Roberto Carlos új csapatot talált magának

Alig, hogy felállt a török Akhisar Belediyespor kispadjáról, máris új kalandba vágott bele Roberto Carlos a Real Madrid és a brazil válogatott korábbi védője, akit immáron edzői szerepkörben tisztelhetünk. Noha szakemberként még nem ért el hasonló sikereket, mint aktív játékosként, immáron harmadik klubcsapatát irányíthatja majd, s gyűjtheti a tapasztalatokat, formálhatja saját edzői személyiségét. 

Nemrégiben még az Anzhi Mahackala játékosa volt Roberto Carlos, azonban döntött, szögre akasztotta a stoplist, s egy ideig a szakmai stábban foglalt helyet a dagesztáni klubban másodedzőként. Viszonylag gyorsan saját talpra állt, első vezetőedzői megbízatását a török Sivassportól kapta. Első idényében jól szerepelt a csapattal, az előkelő ötödik helyre hozta be azt, ám a második szezon hamar kudarcba fulladt, a csapat a kiesés ellen küzdött, s el is váltak egymástól a felek. Akkor sem volt sokáig munkanélküli a brazil, mindössze tíz nap telt el, s máris a szintén török Akhisar Belediyespor kispadján ült. Az együttes bennmaradt az élvonalban, Roberto Carlos azonban fél esztendőnyi munka után elhagyta az együttest.

Itt kezdődik az új történet, egy új korszak, két nap sem telet el, s máris bejelentették, hogy  ő lett a katari al-Arabi új trénere. A 42 esztendős brazil tehát nem csak klubcsapatot, országot is váltott, s az uruguayi Daniel Carreno örökségét vette át, a szakembert ugyanis kinevezték a katari válogatott élére.

A mögöttünk álló szezonban az al-Arabi a 8. pozícióban végzett a 14 csapatos katari Premier Leagueben.

Őszi Ádám

U20-as vb: Meglepő pofonba szaladt bele Argentína

Két forduló után még semmi sem dőlt el a B-csoportban, avagy a döntés az utolsó harmadik karikára maradt. Ausztria legyőzte Panamát, míg Argentína nagy meglepetésre beleszaladt egy Ghána elleni vereségbe.  

Ausztria U20 - Panama U20 2-1 (1-1)
G: Hormechea (45+1.-öngól), Grubeck (51.) ill. Escobar (38.)
Kiállítva: - ill. Hormechea (80.), Pereira (82.)

Mind Panama, mind pedig Ausztria egy-egy pontot szerzett az első fordulóban, ennek tükrében pedig mindkét csapat számára roppant fontos volt a mérkőzés. Némileg meglepő módon Panama birtokolta többet a labdát, irányította a játékot, ám ezáltal több területet kaptak az osztrák támadók. Nyugati szomszédunk sokkalta több lövési kísérletet tudott felmutatni a mérkőzés során, ennek pedig végül meg is lett az eredménye. Nem volt egyszerű találkozó, a 38. percben ugyanis Escobar révén a tengerentúliak szereztek vezetést, ám a mérkőzésnek volt egy negatív hőse Hormechea, aki az első felvonás ráadásában öngólt vétett, s a kálváriája itt még nem ért véget. A fordulást követően aztán Grubeck révén a vezetést is megszerezte Ausztria, majd a 64. percben a mérkőzést is lezárhatták volna, ám Gillitsch büntetőt hibázott. A 80. minutámban aztán megfogyatkozott Panama, az öngól után a kiállítást is összehozta Hormechea, akit pár perccel később Pereira is követett a zuhanyzóba a társak előtt. Újabb büntetőhöz jutott szomszédunk, azonban Blutsch sem tudta kihasználni a lehetőséget. A három pontot így is megszerezte Ausztria, ám kérdés, hogy a végelszámolásban ez fontos lesz-e...!

Argentína U20 - Ghána U20 2-3 (0-1)
G: Simeone (80.), Buendia (90.) ill. Tetteh (44.), Aboagye (60.), Yeboah (69.-büntető)

Az előzetesen kimért erőviszonyok alapján a találkozó toronymagas esélyesének Argentína számított, ám Ghána remekül érkezett meg a meccsbe, mezőnyben felnőtt ellenfeléhez, s kapura sokkalta veszélyesebben játszott. Ennek pedig az első félidő hajrájában meg is lett az eredménye, Tetteh révén az afrikaiak szerezték meg a vezetést, nehéz helyzetbe hozva ezzel az U20-as világbajnokságok történetének legeredményesebb nemzetét. A fordulást követően aztán sorjáztak az események, lüktetővé vált a játék, a középpálya átjáró házzá vált, a kapusok pedig repkedhettek. A flúgos futamból aztán Ghána került ki jobban, a 60. percben Aboagye duplázta meg csapata előnyét. Itt azonban még korántsem volt vége a meccsnek. A 69. minutumban büntetőhöz jutott Ghána, Yeboah pedig magabiztosan értékesítette a tizenegyest, s sokan ekkor azt hihették, talán a ghánaiak is, hogy zsebben van a meccs, azonban a dél-amerikaiak nem adták fel.

Argentína egyébként a torna egyik favoritjaként érkezett, egy roppant összeszokott és sikerre éhes csapatról beszélünk. Dél-amerikai bajnokságot rendeztek ugyanis január és február mezsgyéjén, melyet az együttes megnyert. Az összeszokottság egyébként mindhárom a tornán résztvevő dél.amerikai csapatra érvényes, hiszen ez a bajnokság tabellára és nem kieséses rendszerre épült, így egységesen mindenki kilenc találkozóval hangolt az új-zélandi eseményre. Az említett bajnokság legjobb játékosa és egyben gólkirálya pedig Giovanni Simeone volt, 9 mérkőzésen 9 gólt szerzett, s tőle nagyon sokat várnak most is. Ő egyébként az Atletico Madrid trénerének Diego Simeonénak a fia. Az ifjú tehetség a 80. percben be is talált, ezzel szépítvén az igen meglepő eredményen, majd a rendes játékidő utolsó percében Buendia egyre csökkentette a különbséget. Argentína azonban későn ébredt, nem tudott pontot menteni, így számukra az utolsó forduló életbevágóan fontos lesz.

A B-csoport állása az 2. fordulót követően:
1. Ghána – 4 pont (4-3)
2. Ausztria – 4 pont (3-2)
3. Argentína – 1 pont (4-5)
4. Panama – 1 pont (3-4)

Ami az esélyeket illeti, semmi nem dőlt el az utolsó forduló előtt, bárki kieshet és bárki továbbjuthat, akár körbeverés is kialakulhat, az is előfordulhat, hogy négy darab négy pontos csapat lesz a végén egy körbeverés révén. Argentína és Panama győzelemre kell, hogy játsszon, előbbi Ausztriával, utóbbi pedig Ghánával találkozik majd.

A góllövőlista élmezőnye:
1. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG), Mukhtar (Németország) – 3 gól
3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman (USA), Rubin (USA) – 2 gól

A holnapi menetrend:
06:00 Katar U20 - Portugália U20
09:00 Szenegál U20 - Kolumbia U20
06:00 Mexikó U20 - Uruguay U20
09:00 Szerbia U20 - Mali U20 (Eurosport 2)

Őszi Ádám