2013. február 24., vasárnap

Balotelli vs Mancini: a balhés támadó némileg meglepő módon volt trénerét magasztalta

Sok részes sorozatot lehetne forgatni Robarto Mancini a Manchester City vezetőedzője és Mario Balotelli az angol klub korábbi játékosának kapcsolatáról. Tréner és tanítványa viszonya igen csak hullámzó volt, a balhés támadó okozott pár nehéz percet Mancininek, szinte hétről hétre lehetett hallani kettejük kapcsolatának változásáról, míg nem eljött a szakítás ideje januárban.  

Mint ismeretes Balotelli az AC Milan együttesét választotta, a váltást megelőzően pedig egy edzésen tettlegességig fajult a szakember és játékos vitája. Alias lökdösődé és szópárbaj történt a City edzőközpontjában. Ezt követően nehezen lehet elképzelni, hogy Mario magasztalja volt trénerét, azonban mindig tud meglepetést okozni Balo. A Sun-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy Mancini a legmegfelelőbb ember a klub élére, a játékosok szeretik és barátjukként tekintenek az olaszra. - "Nincs, aki jobb lenne nála a City irányítására  és ami a legfontosabb, hogy a játékosok szeretik őt. Ha megkérdezed tőlük, hogy kit szeretnének edzőnek a következő idényre, akkor mindenki Robertót mondaná. Ő nem csupán az edzőjük, a barátjuk is." - hangzottak el ezen szavak Balotelli szájából.

Őszi Ádám

Mancini Nasri és Hart játékát kritizálta, utóbbinak akár a kispad is kinéz...

Roberto Mancini, a Manchester City trénere a Guardiannak adott nyilatkozatot és ezen beszélgeté során részletesen kitért két játékosára Nasrira, illetve a kapuban mostanság igencsak gyengélkedő Joe Hartra. A tréner alatt a hírek szerint inog a pad, jó eredményekkel kell zárnia a szezont, ahhoz, hogy jövőre is ő ülhessen a kispadon és ez igaz a fentebb említett két játékosra is. Az olasz mester szerint Nasri posztja egyik legjobbja a világon, ám nem küzd, és ezzel nagy hibát követ el, míg vele ellentétben Hartnak inog az első számú helye, ha továbbra is így teljesít kinéz a kispad. 

Mancini a következő képen nyilatkozott francia játékosáról Nasriról - "Úgy gondolom, Samirnak fantasztikus kvalitásai vannak. Ezzel a képességgel mindig jól kellene játszania, minden mérkőzésen döntő lehetne. Ilyen kvalitásokkal Európa egyik legjobb játékosai közé tartozhatna, de nem ez a helyzet. Néha egy játékos úgy gondolja, elég az, amit korábban tett, és nem érti meg, hogy napról-napra fejlődni kell. Ha egy topfutballista vagy, akkor tudnod kell, hogy karriered utolsó napjáig fejlődhetsz, de vannak olyanok, akik azt gondolják, nem fontos dolgozni, ez pedig a legnagyobb hiba. Samir tud ennél jobban teljesíteni. Ő egy topjátékos, de nem játszik a saját szintjén."

A mondandóját pedig kapusával Hartal folytatta - "Hittem Joe-ban, amikor senki sem. A kapuba raktam őt, amikor mindenki azt gondolta, hogy ez lehetetlen, hiszen nem lehet Shay Given előtt a rangsorban, mivel ő akkoriban Európa egyik legjobb kapusa volt. Kedvelem Joe-t, ha nem így lenne, két éve nem adtam volna neki bizalmat. A helyzet azonban egyszerű: ha továbbra is hibázik, a padra kerül. Megtettem ezt Samirral, Silvával (David) és Tévezzel (Carlos) a szezonban, és megtörténhet Joe esetében is. Tudod, az a gond, hogy ha a kapus hibázik, elveszítjük a meccset. Megvan a képessége ahhoz, hogy a legjobb kapus legyen akárhol. Itt Angliában ő a legjobb, de itt a Manchester City-nél ha a toppon akarsz maradni, dolgoznod kell és csak a futballra koncentrálnod. Neki is a munkájára kell gondolnia." - fejezte be nyilatkozatát az olasz tréner.

Őszi Ádám

Csoportelsők! - Könnyed veszprémi siker a meglehetősen tartalékos Atletico ellen

Elérkeztünk a 2012-2013-as férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek utolsó, azaz 10. fordulójához. A tét a csoportelsősség volt, ehhez nem kellett mást tenni, mint hazai pályán legyőzni a meglehetősen tartalékos és taktikázó Atletico Madrid együttesét. Nézzük mi történt ma Veszprémben! 

A csoportelsősségnek nagyon fontos szerepe van, hiszen az elsők a csoport negyedikekkel, míg a másodikok a harmadikokkal küzdenek majd meg az egyenes kieséses szakaszban. A mérkőzést megelőzően már tudták a srácok, hogy a győzelem kötelező, ugyanis a Kiel megnyerte utolsó tizedik meccsét és ezzel ha ideiglenesen is de átvette a vezető pozíciót a csoportban. A kérdés az volt,  Nagy Lászlóék feltudnak-e állni az elképesztő Kiel elleni pofont követően.

Ebben a vendég együttes úgymond partner volt, hiszen a spanyol klub már taktikázott és otthon hagyta több nagy sztárját, köztük Ivano Balicot, Kiril Lazarovot, Joan Canellast, Julen Aguinagaldét és Magnus Dahlt. Mind-mind olyan név, mely remekül cseng a kézilabda világában. Ennek a nagy lazításnak oka, hogy az Atletico számára a meccs tét nélküli volt, hiszen már biztos csoport harmadiknak mondhatta magát a tavalyi döntős, a kulcsemberek pedig pihenhettek a hétközi mérkőzésre.

A mérkőzést a vendégek kezdték, és az első gólt is ők szerezték Masachs révén, azonban egyből volt válasz veszprémi részről Iváncsik Gergő tudott eredményes lenni. Ahogyan arra számítani lehetett, a két csapat közti különbség az első pillanattól megmutatkozott, a 10. percben 6-2 állt az eredményjelzőn. A srácok remekül védekeztek, a támadójátékra pedig egy szavunk nem lehetett, császár mellett Nagy László boldogította három góllal a vendégeket.

Ezt követően beállt egy magabiztos öt gólos differencia a két együttes közt, előbb 8-3-ra, majd pedig a 20. percben 10-5-re vezettek Csasziék. Vendég részről Masachs egy tíz perces gólcsendet tört meg spanyol részről, míg az Ortega irányította bakonyi csapatban Renato Sulic is belőtte magát.

Az első félidő utolsó tíz perce sem hozott különösebb változást, az Atletico nem igazán tudott közelebb lopózni, többnyire váltakozva estek a gólok. A dudaszó pillanatában közte négy állt az eredményjelzőn (12-8). Külön kiemelendő a Veszprém remek védekezése, akár milyen "B" kerettel is jött az Atletico, a nyolc kapott gól önmagáért beszél, mind a védekezés, mind pedig a kapusteljesítmény kiváló volt.

A második játékrész egy Ugalde góllal indult, azonban a vendégek kétszer is három gólra zárkóztak, Úgy tűnt, Romero elkaphatja a fonalat, ez nem lett volna szerencsés, a második félidőben hamar két gólt szerző vendég játékost ezt követően levették a pályáról Gulyásék. Romero góljaira, az MKB részéről Nagy és Ugalde is válaszolni tudott, a 40. percben 16-12 állt az eredményjelzőn.

Míg Romerot hatástalanítottuk, addig Talant Dusebajev tanítványainak nem volt ellenszere Ugalde lövéseire, aki újabb góllal rukkolt elő. A meccs akár szorossá is válhatott volna, megvolt az esélye a vendégeknek két gólra zárkózni, ez azonban nem sikerült és innentől szépen fokozatosan elnyúlt a veszprémi csapat. 

A második játékrész felénél jött egy 4-1-es hazai roham, melynek vezére Ugalde, Iváncsik és Sulic volt, ez pedig azt jelentette, hogy öt góllal ellépett a Veszprém, korábban a meccs elején már volt ekkora a különbség a csapatok közt (21-16).

Az utolsó tíz perc nem hozott különösebb változást, a csapatok közti különbség szép lassan hétre duzzadt, a dudaszó pillanatában 26-19 állt az eredményjelzőn és ez azt jelentette, hogy csoportelső az MKB Veszprém. Kiemelendő a csapat védekezése, a 19 kapott gól a mai modern férfi kézilabdában nagyon kevés, ami a támadójátékot illeti, némi hiányérzet maradhatott bennünk, azonban a lényeg a két pont és az elsőség.

Ami a lehetséges ellenfeleket illeti, a sorsolás február 26-án lesz és könnyen előfordulhat, hogy magyar rangadóra kerül sor a nyolcaddöntőben. Három lehetséges ellenfele van az Ortega csapatnak, a Pick Szeged, a spanyol Ademar León és a dán Silkeborg trióból kerül ki az ellenfél. Ami a folytatást illeti szerdán magyar bajnoki rangadóra kerül sor Veszprémben, a regnáló bajnok és kupagyőztes a Szegedet fogadja, azt a Szegedet, mely hazai pályán komoly pofont adott Nagy Lászlóéknak a bajnokság első körében.

A találkozót követően Carlos Ortega örömmel nyilatkozott, ám kritizálta csapatát - "A csoportban az első hely megszerzése jó eredmény, ezzel elégedett vagyok. Ugyanakkor az utóbbi két BL-mérkőzésünkön a játékunk elmaradt a várakozásomtól. Le kell ülnöm a játékosokkal, hogy ezt alaposan megbeszéljük."

MKB Veszprém KC – Atletico Madrid 26–19 (12–8)
Veszprém, 5000 néző. V: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
Veszprémi gólszerzők: Császár 1, Sulic 4, Nagy László 5, Terzic 2, Iváncsik Gergő 1, Iváncsik Tamás 2, Laluska 1, Chema Rodríguez 1, Dzsamali 1, Ugalde 6, Gulyás P. 1, Pesics 1.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2

A csoport végeredménye:
1. MKB VESZPRÉM 10 9 – 1 295–242 +53 18
2. THW Kiel (német) 10 8 – 2 329–265 +64 16
3. Atlético (spanyol) 10 5 – 5 268–269 –1 10
4. Celje (szlovén) 10 4 – 6 245–258 –13 8
5. Constanta (román) 10 2 – 8 234–283 –49 4
6. Sävehof (svéd) 10 2 – 8 276–330 –54 4

 Őszi Ádám