2013. január 29., kedd

Coppa Italia: drámai végjátékban búcsúzott a La Vecchia Signora, készülődik a Derby della Capitale...

Egy hete Torinóban a Lazio együttese 1-1-es döntetlent csikart ki a Juventus ellen, így a fővárosi csapat kedvező előjellel várhatta a hazai pályán vívandó olasz kupa  visszavágót. A tét a döntőbe jutás volt a mai estén, a csapatok ennek megfelelő komolysággal léptek a pályára, a feszültség az első pillanattól az utolsóig tapintható volt. Mikor már úgy tűnt eldőlt minden jött a drámai végjáték... 

A Juve feladata egyértelmű volt, gólt kell szerezniük, hiszen ha ez nem történik meg, esélyük sincsen a továbbjutásra. A gól nélküli döntetlen a Lazio csapatának kedvezett volna, míg minden 1-1-nél nagyobb arányú döntetlen a Torinóiak továbbjutását jelentette volna. Mondani sem kell hogy 1-1 esetén hosszabbítás következett volna, míg bármely csapat nyer, az ott lesz a döntőben. Így festett a képlet a találkozó előtt.

Az első játékrészben mindkét csapat hevesen reklamált egy a számára meg nem adott tizenegyest, emellett a játék olykor kapkodó és pontatlan volt, érződött a játékosokon a tét. A félidő végjátékában akár Vicsinics, vagy Giovinco is megszerezhette volna a vezetést a zebráknak, ám ott a volna! A felek tehát így gól nélküli döntetlennel térhettek az öltözőkbe.

A második játékrész elején megtörtént az amit Torinóban nagyon nem akartak, Romában pedig nagyon vártak, már ami a kékebbik fővárosi csapat fanatikusait illeti. Egy remek Ledesma beadásra érkezett González és mintegy öt méterről a kapuba bólintott, a vendégek hálóőre egyszerűen tehetetlen volt. A kapott gól megfogta Az öreg hölgyet, nem igazán tudtak komoly lehetőséget kialakítani, míg nem egy újabb büntetőt kértek számon a játékvezetőn a 66. percben. Nem várhatott tovább Conte, pályára küldte csapata ászát Pirlot, aki tényleg nagyot lendített a csapat játékán. Az utolsó negyed órában a kapujához szögezte a hazaiakat a Juventus, ám nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, a beívelések pedig sorra jöttek kifelé. Mikor már mindenki azt hitte megvan a meccs a Lazionak jött a drámai vég...

A játékvezető hat perces hosszabbítást rendelt el, ez idő pedig nagyon érzelem dús pár percnek bizonyult. Előbb néma csend  lett úrrá a Stadio Olimpicoban, csupán a vendég ultrák örömteli ünnepe hallatszott, ugyanis Vidal a 92. percben egalizálta az állást és nagyon úgy festett, a hosszabbítás dönt majd a párharc sorsáról. Nem volt azonban hosszú a torinói öröm, ugyanis egy perccel később Floccari mindenkinél jobban érkezett egy szögletre és mattolta a Juve csapatát. Igazi dráma és forrongó hangulat uralkodott, öröm, bánat és bú. A meccslabda azonban nem ez volt, hanem a 95. percben Marchisio lehetősége. Ezen képsoroknak fejezetet lehetne nyitni, ugyanis Giovinco bombáját Marchetti csak kiütni tudta, a labda pedig Marchisio elé került, aki négy méterről üres kapura mellé lőtt. Ez volt ám az igazi dráma, ha bemegy akkor hosszabbítás nélkül döntős a Juve, így pedig búcsúzni kényszerült a La Vecchia Signora.

Ezzel a Lazio csapata páholyból várhatja döntő béli ellenfelét, mely akár az örök rivális, stadiontárs AS Roma csapata vagy az Inter lesz. A fővárosiak előnnyel utaznak holnap Milánóba és ha sikerül megőrizni otthon összekapart előnyüket akkor a döntőben következhet a Derby della Capitale a csizma ország egyik ha nem a legnagyobb és legvadabb derbije...


Lazio - Juventus 2–1 
Róma, Stadio Olimpico. Vezeti: Banti (olasz)
Gólszerzők: Á. González (53.), Floccari (93.), ill. Vidal (92.)
Továbbjutott: a Lazio, 3–2-es összestéssel

Őszi Ádám

Afrika kupa: búcsúzó címvédő, tovább szárnyaló szuper sasok - videó

Az "A" és a "B" csoport párosítása már kirajzolódott a negyeddöntőben, a , mai napon pedig a "C" csoport négy együttese küzdhetett meg a továbbjutó helyekért. Mindegyik csapatnak megvolt az esélye a továbblépésre, egyes eredmények akár oda is vezethettek volna, hogy a sárga és piros lapok száma döntsön a továbbjutó kilétéről, ez csak akkor fordulhat elő, ha két csapat statisztikái ugyan olyanok és az egymás elleni meccsük is döntetlen volt. A csapatoknak így nagyon kellett figyelniük a begyűjtött lapokra, mivel akár a Fair Play pontok is döntővé válhattak . Nézzük hogyan alakultak a mérkőzések... 

A pálya minősége enyhén szólva kritikán aluli volt, ugyanis fű nem sok volt látható, annál inkább por, a játékosok lépte csak úgy porzott. Egy strandfoci mérkőzés helyszínének is lehet megfelelt volna a játéktér. A felek nem kezdtek valami fergeteges iramban, azonban a Burkina Fasoi szurkolók a fejükhöz kaphattak, mikor a 11. percben le kellett cserélni a góllövőlista éllovasát sérülés miatt, Traoré helyére Bance érkezett, a támadó fájdalmas arccal hagyta el a gyepet. A találkozó továbbiakban sem a fociról inkább a sérülésekről szólt, a címvédő csapatából Nkausu kért kényszerű cserét a 15. percben.Az első komolyabb próbálkozás a címvédő nevéhez fűződik Mbesuma próbálkozott ám lövése a hálóőr kezében halt el. A 30. perchez érve minden eseménytelenül zajlott, a csapatok három lövéssel próbálkoztak összesen. Ez a mutató egészen a 45. percig nem változott, akkor Zambia csapata fejelhetett kapura, ám maradt a 0-0. Az utóbbi pár sor hűen árulkodik a mérkőzés színvonaláról.

A második játékrész úgy fojtatódott, ahogyan az első, mikor a 60. percben Mbesuma fejelhetett, ám gól nem született a próbálkozásból. Az idő és a döntetlen egyre Burkina Faso malmára hajtotta a vizet. Az utolsó negyed órához érkeztünk, a feszültség tapintható volt, a szép és tartalmas foci továbbra is elmaradt. A mérkőzés utolsó előtti percében meglehetett volna a győztes burkinai gól, ám a bepasszolt labdáról az érkező támadó éppen hogy lemaradt. A hosszabbításban Sunzu lábában maradt a címvédő gólja és ezzel búcsúzott a címvédő. A mérkőzés színvonala enyhén szólva nagyon alacsony volt.  

Burkina Faso - Zambia 0-0 (0-0)
Mbombela Stadion, Nelspruit

Vezette: Neant Alioum
Burkina Faso: Dauda– Koffi, B. Koné, Koulibaly, Panandetiguiri – D. Koné, Kaboré, Roumba – A. Traoré (Bance 11.), Pitroipa (Traore A. R. 90.), Balima (Dah H. W. 46.) .

Zambia: Mweene – Nkausu (Musonda 15.), Mbola, Sunzu, Himonde – Lungu (Sakuwaha 80.), Chansa (Mulenga M. 55.), Sinkala, Kalaba – Mayuka, Mbesuma
Gólszerzők: -
Sárgalapok: Panandetiguir ill. Musonda (31.), Mayuka (37.)

A játék irányítását Nigéria ragadta magához, az első félidő feléhez érve három alkalommal próbálkoztak, ám csak egy lövés találta el Sisay kapuját. Uche és társai roppant nagy fölényben gurigáztak, ám a labdatartás és annak birtoklása nem tesz semmit, a  félidő végéhez közeledve az állás gól nélküli döntetlen volt. Ahrach játékvezető a rendes játékidőt követően két perccel a sípjába fújt, a szünetre gól nélküli döntetlennel vonultak a felek. Ez a mérkőzés mozgékonyabb volt mint a címvédőé, Nigéria nagy fölényt alakított ki mind labdabirtoklásban, mind pedig lövések számában (8/4), ám a vezető gól hiányzott. 

A második játékrészre két friss emberrel futott ki az Etióp válogatott Fuad és Minyahil bevetése mellett döntött az afrikai válogatott kapitánya. Túl sok izgalmat nem tartogatott ez a játékrész sem, azonban a 66. percben meglehetett volna a vezetés a szuper sasoknak  Mba lövését követően óriási helyzet alakult ki, ám kimaradt. A 78. percben óriási sanszot kapott Nigéria, a játékvezető egy jogos büntetőt ítélt meg, melyet Moses nagyon magabiztosan értékesített (0-1). Ez pedig a továbbjutás kapujába juttatta Mikeléket. Az események felpörögtek, Etiópia pillanatokon belül egyenlíthetett volna, ám a tiszta fejes 7 méterről a kapus ölében landolt. Két perccel később növelhette  volna előnyét Nigéria, ám egy fejest bravúrosan hárított Sisay, a kipattanót pedig saját játékosra fejelték a szuper sasok, ám itt még nem volt vége! A bravúrt bemutató Sisay a 82 percben besárgult, majd a 85.-ben buktatta Mosest a tizenhatoson belül így magkapta második sárgáját, mehetett zuhanyozni. Mivel már mindhárom cserelehetőségét kihasználta Etiópia így a büntetőre és a hátralévő percekre egy mezőnyjátékosnak kellett beállnia. Az ítélet végrehajtó ezúttal is a Chelsea játékosa Moses volt, ezúttal a másik sarkot vette célba, a "kapus" nem tudott bravúrt bemutatni (0-2). A meccs végén a játékvezető hét perces hosszabbítást jelzett, ám fontos eseményt már nem jegyezhettünk fel, így Moses két találata a nyolcba lőtte Nigériát. 

Etiópia - Nigéria 0-2 (0-0)
Royal Bafokeng Stadion, Rustenburg

Vezette: Bouchaib El Ahrach
Etiópia: Sisay – Alula, Degu, Biyadiglign, Abebaw – Getaneh, Addis, Yussuf (Birhanu 68.) – Dawit (Minyahil 46.), Omod (Fuad 46.), Saladin.
Nigéria: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Ambrose – Ogude, Mikel (Yobo 90+1), Mba, – Emenike (Ideye 75.), Moses, Uche (Musa 65.).

Gólszerzők: Moses (80. - büntető, 90. - büntető)
Sárgalapok: Biyadiglign (21.), Degu (42.), Alula (78.), Sisay (82 és 85) ill. Mba (62.), Oguda (63.)
Piroslap: Sisay (85.)

A C csoport állása: 1. Burkina Faso 5 pont (5-1), 2.Nigéria 5 pont (4-2), 3. Zambia 3 pont, 4. Etiópia 1 pont.

Őszi Ádám