2015. január 23., péntek

Korábbi Inter támadót szerződtetett a Pécs

Az utóbbi időben folyamatos témát szolgáltatott a sportújságírók számára a PMFC-Matias élvonalbéli labdarúgócsapata, s többnyire nem a labdarúgás volt a téma. Most úgy fest, hogy stabilizálódott a helyzet a baranyai klubnál, s lehet koncentrálni a bennmaradásra, mely nem lesz könnyű. A klubvezetés pénteken bejelentette, korábbi Inter támadóval erősödött a keret. 

Ami a pécsi csapat tabellán elfoglalt helyét illeti, előre nézve nagy betűrengeteg és csapatnevek, míg hátratekintve fekete űr, avagy holtszezonban liga utolsó az együttes 10 egységgel. Legutóbbi tíz mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni a klub, ám vészharangot még nem kell kongatni, sok csapat szerepel hasonlóan gyengén. A 11. pozícióig bezárólag mindössze négy pont különbség van a csapatok között, így ádáz küzdelem várható a bennmaradásért. A tizedik pozícióban helyet foglaló Kecskemét mondhatni hátradőlve figyelheti az eseményeket, a kiesés szele igen távoli. Hogy mely csapatokkal kell felvennie a versenyt a Pécsnek? Nos, a haladás, Honvéd, Dunaújváros, Pápa, Nyíregyháza ötössel. 

Semmi sincs tehát veszve, egy jó felkészüléssel és remek erősítésekkel meg lehet tartani az élvonal béli tagságot. A klubvezetés pénteken bejelentette Dimitar Makriev érkezését, a 31 esztendős bolgár válogatott labdarúgó hosszú időn keresztül volt az Inter játékosa, ám rendre kölcsönadta a kék-fekete klub, így bemutatkozására nem került sor. Ami karrierjét illeti, számos helyen megfordult, a CSKA Sofiában nevelkedett, majd lett profi, mígnem lecsapott rá az Inter. Karrierje csúcsán remekül teljesített a szlovén Maribornál (48 meccs 23 gól), illetve ezt követően az izraeli Ashdodban (84 meccs 30 gól). Légiósodott Ukrajnában, Oroszországban, Lengyelországban és Svájcban, míg legutóbb Hongkongba sodorta az élet. A baranyai klub szabadúszóként szerződtette, a kontraktusra odakerültek a felek aláírásai.

Makriev piaci árát a transfermarkt.de 500 ezer euróra taksálja.

Őszi Ádám

Svéd középpályással erősíthet a Shalke 04

A footballdatabase.eu információi szerint megköttetett az üzlet a Schalke 04 és a svéd Djurgårdens IF között, a gelsenkircheni klub egy tehetséges középpályást vett. Hivatalos bejelentés egyelőre nincsen, így kezeljük a dolgot sajtóhírként. 

A szóban forgó játékos a svéd u17-es válogatott tagja, a Djurgårdens IF saját nevelésű játékosa Christian Rubio Sivodedov. Posztját tekintve védekező középpályás, korosztályából kiemelkedik,  a tavalyi szezon során bemutatkozott a svéd élvonalban.

A német transfermarkt.de 300 ezer euróra taksálja piaci árát, arról nincsenek információk, hogy a Schalke 04 milyen anyagi ajánlatot tett az ifjú titánért, a felek azonban állítólag megegyeztek.

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Hatalmas meglepetés, kiesett a címvédő

Kialakult a 2015-ös AFC Ázsia-kupa elődöntője, eldőlt, hogy nem lesz címvédés, ugyanis Japán büntetőpárbajban maradt alul az Egyesült Arab Emirátusokkal szemben. A meglepetések napja volt ez a mai, ugyanis Irán is búcsúzott. 

Japán - Egyesült Arab Emirátusok 1-1 (0-1) - büntetőkkel: 4-5
Helyszín: ANZ Stadion, Sydney
Gólszerzők: Shibasaki (81.) ill. Al Hajeri (7.)
Sárga lap: - ill. Al Hammadi (26.), Esmaeel (45+3.), Abdulrahman (120.)
Kiállítás: - ill. -

Japán: Kawashima - Sakai, Yoshida, Morishige, Nagamoto - Hasebe, Honda, Endo (Shibasaki 54.), Kagawa, Inui (Muto 46.) - Okazaki (Toyoda 65.). Vezetőedző: Aguirre

Egyesült Arab Emirátusok: Naser - Al Hammadi, Salem, Gharib Juma, Sanqour - Abdulrahman A. (Hassan 54.), Esmaeel, Khalil (Fardan 58.), Abrulrahman O., Al Hajeri - Hussain (Ahmed 76.). Vezetőedző: Hassan

A mérkőzést megelőzően volt olyan fogadóiroda, mely tízszeres pénzt fizetett az Egyesült Arab Emirátusok győzelmére, ez hűen tükrözi a felek között papíron lévő különbséget, ám a játék képe nem ezt mutatta, Hassan tanítványai nagyon dinamikusan érkeztek meg a mérkőzésbe Al Hajeri a 7. percben megrezgette a címvédő hálóját. A támadónak ez volt a tornán a negyedik találata, ezzel pedig beérte a góllövőlista élén a Jordán Al-Dardourt. Aguirre tanítványai sem tétlenkedtek, Honda és Kagawa vezérletével beindult a japán támadógépezet, Okazaki pedig már jegyezte is az első kihagyott helyzeteket. A mérkőzés elején mutatott hatalmas labdabirtoklási arány szépen átfordult japán oldalára, Hassan tanítványai a kezdeti lendületet követően még lövési kísérletet sem tudtak bemutatni, ellenben japán kísérletezett, Endo, Honda és Okazaki is tüzelt, ám vagy pontatlanul, vagy pedig Naser tette remekül a dolgát. A felek így egy gólos emirátusi vezetéssel vonultak az öltözőkbe.

A második játékrész japán támadójátékáról szólt, ezt hűen tükrözi a statisztika, Agueirre tanítványai 72 százalékban birtokolták a labdát, s 21 lövést vonultattak fel 1 ellenében. Sokáig úgy festett azonban, hogy hiába a sok kísérlet, Naser kapuja érintetlen marad, az Egyesült Arab Emirátusok pedig hatalmas meglepetésre kiveri a címvédőt. A 81. percben azonban góllá érett a nyomás, Aguirre cseréje Shibasaki mentette meg a címvédőt a kiesés torkából, így jöhetett a hosszabbítás. Érdekesség, hogy a csoportmérkőzések során egyetlen döntetlen sem született, a negyeddöntők közül pedig ez a harmadik mérkőzés, mely döntetlennel ért véget, s hosszabbításba torkollott.

A játék képe nem változott a ráadásban sem, Hassan csapata fél óra alatt egy lövési kísérletet sem tudott felmutatni, igaz japán is eléggé kifújt, nem tudták feltörni a betömörülő védőfalat, agy jöhetett a büntetőpárbaj. 

A tizenegyesrúgást Japán kezdte, azon belül pedig a csapat vezére Honda, ám nem sikerült megrezgetni a hálót, így egyből hátrányba került a címvédő, ugyanis a túloldalon Abdulrahman betalált. A második párnak nem okozott gondot a gól kivitelezése, a harmadik karikában azonban Shibasaki belőtte, míg Esmaeel kihagyta, így újfent döntetlen volt az állás. A negyedik, majd az ötödik páros sem hibázott, aztán következett a japánok másik sztárja Kagawa és Hondához hasonlóan ő is hibázott, mely sorsdöntőnek bizonyult. Az i-re a pontot Ahmed tette fel, ezzel eldőlt, hogy nem lesz címvédés. 

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea – Üzbegisztán 0-0 - hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak 1-1 - hosszabbítás után 3-3 - büntetőkkel: 6-7
Japán – Egyesül Arab Emírségek 1-1 - büntetőkkel: 4-5

Az elődöntőben:
Dél Korea - Irak
Ausztrália - Egyesült Arab Emírségek

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Drámai elődöntő büntetőpárbajjal fűszerezve

Felejthetetlen, a történelemkönyvekbe bevonuló mérkőzést játszott egymással az AFC Ázsia-kupán Irán és Irak, a párharcból végül a jóval esélytelenebbnek számító Irak jött ki jól. Volt kiállítás, hosszabbításban jegyzett dráma és négy gól, míg a végén büntetőkkel döntöttek a felek. 

Irán - Irak 1-1 (1-0) - hosszabbítás után 3-3 - büntetőkkel: 6-7
Helyszín: GIO Stadion, Canberra
Gólszerzők: Azmoun (24.), Pouraliganji (103.), Ghoochannejhad (119.) ill. Yasin (56.), Mahmoud (93.), Dawood (114.-büntető)
Sárga lap: Pooladi (22.), Teymourian (90+5.) ill. Khalaf (2.), Kasim (68.), Salim (90+3.), Adnan (95.), Mahmoud (99.), Abdulameer (101.), Hussein (120+1.)
Kiállítás: Pooladi (43.) ill. -

Irán: Haghighi - Ghafouri, Hosseini, Pouraliganji, Pooladi - Teymourian, Nekounam, Dejagah (Ghoochannejhad 84.), Shojaei (Amiri 46.), Hajsafi - Azmuon (Jahanbakhsh 63.). Vezetőedző: Queiroz

Irak: Hassan - Dawood, Shakir, Khalaf, Salim - Kasim, Adbulameer, Adbul-Zahra (Adnan 65.), Meram (Hussein 46.), Yasim (Kalaf 106.) - Mahmoud. Vezetőedző: Shenaishil

Meglehetősen szerényen kezdtek a felek, többnyire mezőnyben folyt a játék, s elvétve találkozhattunk kósza lövésekkel. A jóval esélytelenebbnek számító Irak nem rettent meg, s felvette a kesztyűt, ennek ellenére Azmoun 24. percben szerzett találatával Irán szerzett vezetést, ám a mérkőzésnek sorsfordító momentuma volt a 43. minutum, ekkor az irániak védője Pooladi gyűjtötte be második sárgáját, így idő előtt mehetett zuhanyozni. 

A folytatásra kigördülve egy roppant motivált és energikus Irak futott ki, mely kapujához szegezte Queiroz csapatát, ezt jól jelzi a 72 százalékos labdabirtoklás és az, hogy a második játékrészben Irán nem talált kaput. Ellenben a túloldalon Yasin eredményes tudott lenni az 56. percben, ezzel pedig mint később kiderült döntetlenre mentette csapatának a mérkőzést, ugyanis a nagy labdabirtoklás ellenére mindössze két kapuralövése volt Iraknak. Jöhetett tehát a hosszabbítás, ekkor még senki nem sejtette, mekkora drámai küzdelem elébe állnak a felek.

Irak hamar, a 93. percben megszerezte a vezetést Mahmoud révén , ez pedig nyílt sisakos támadójátékra kényszerítette Irán legjobbjait. A mérkőzés ezen periódusában rengeteg volt a szabálytalanság, az iraki játékosok szedték a lapokat, míg Pouraliganji az első ráadás végén emberhátrányban tudott egalizálni. A fordulást követően a 116. percben úgy festett, hogy eldől a párharc, Irak kapott büntetőt, Dawood pedig a hálóba juttatta a labdát. Nem volt azonban vége a drámának, a mérkőzésbe csereként érkező Ghoochannejhad a 119. percben 3-3-ra egalizált, ezzel pedig következhettek a büntetők.

Egyik fél sem kezdett jól, előbb Hajsafi, majd Abdulameer is kihagyta az első büntetőt, ám ezt követően rendre rezgett a háló, elértünk az öt büntető végéig és 4-4 állt az eredményjelzőn. Ezt követően a következő két pár sem rontott, majd Amiri iráni részről hibázott, Shakir lába azonban nem remegett meg, így a jóval esélytelenebbnek számító Irak jutott az elődöntőbe, ahol Dél-Korea lesz az ellenfél.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea – Üzbegisztán 0-0 - hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak 1-1 - hosszabbítás után 3-3 - büntetőkkel: 6-7
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az elődöntőben:
Dél Korea - Irak
Ausztrália - ???

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám