2013. január 27., vasárnap

Afrika kupa: Véget ért a csoportkör második fordulója, íme a statisztikák, érdekességek

Tegnap este véget ért a második forduló az Afrikai nemzetek kupáján, ami a csoportküzdelmeket illeti.  A mai napon már a harmadik és egyben utolsó körrel dübörög tovább az "A" jelű négyes. Ahogyan az első csoportkört követően, úgy most is csinálunk egy statisztikai összegzőt, kiemeljük a torna eddigi érdekességeit, mérkőzéseket, gólátlagot, góllövőlistát...  

A 29. alkalommal megrendezett kontinensviadal első fordulója nem a góldússágáról lesz elhíresült. A négy csoportban megrendezett nyolc mérkőzésen csupán 13 gól esett, ez pedig meccsenkénti 1,62-es gólátlagot jelent, ami nagyon alacsony. A második körben ezen  szám nőtt, hiszen a nyolc meccsen 16 gól esett, ami azt jelenti, hogy ebben a körben sikerült elérni a 2,0-ás gólátlagot.

Ami az "A" csoportot illeti, végre történt valami, a gólínséget megtörve négy csapatból háromnak sikerült a gólszerzés. A "B" csoportban Ghána került nagyon kedvező helyzetbe, míg a "C" jelű kvartett egy fölényes Burkina Faso sikert tartogatott, ezzel pedig ők váltak a csoportelsősség legfőbb várományosai. A "D" csoportban már pontot is tehetünk két együttes szereplésére, Algéria második veresége a biztos kiesést jelenti, míg Elefántcsontpart sikere már biztos továbbjutást jelent Drogbáék számára. A csoport utolsó körében utóbbi két csapat csap össze, a csontparti legénység a csoportelsősségért küzdhet, míg Algéria a becsületéért. A második helyért a két három pontos Togo és Tunézia küzd majd meg egymással.

Az eddigi 16 mérkőzésen 8 döntetlen született és 8 alkalommal dőlt el a három pont sorsa. Így tehát az első fordulóhoz képest a döntetlenek száma is megcsappant némileg. Az első fordulóval ellentétben a meccsek vége nem hozott nagy változásokat, ahol az utolsó pillanatokban gól született, ott az adott meccs végeredményét az már nem befolyásolta pontok terén. 

Ami a nézőszámot illeti jelentős változás állt be, egyre több a néző, érdeklődő a stadionokban. A nézőcsúcsot még mindig a nyitómeccs tartja, ahol 50 ezren ültek a lelátókon, viszont a második kör átlag nézőszáma jelentősen megnőtt. Míg az első fordulóban 130 ezren ültek a lelátókon körülbelül, addig a második fordulóban 200 ezerre nőtt a nézők száma.

Az első forduló átlag nézőszáma: 16312 néző/ mérkőzés
A második forduló átlag nézőszáma: 25000 néző/ mérkőzés
A torna eddigi átlag nézőszáma: 20654 néző/ mérkőzés

A torna eddigi gólátlaga 16 meccset követően: 1,81 gól/ mérkőzés

A gólátlag még így is elég silánynak mondható, de azért egy kis növekedés látható. Ennek előljárólja főleg Elefántcsontpart  illetve Burkina Faso, előbbi három, utóbbi pedig négy gólos diadalt aratott.

Az eddigi tizenhat meccsen 56 sárga lap és 3 piros lap került kiosztásra. Ez meccsenkénti 3,68-as lapátlagot jelent, ha a sárga és piros lapokat egybe vesszük. 

Három játékos "büszkélkedhet" eddig két sárga lappal: Mubarak Wakaso, Efe Ambrose, Júnesz Belhanda
Eddigi piros laposok: Abdoulaye Soulama, Jemal Tassew, Efe Ambrose

A játékvezetők eddig 4 büntetőt ítéltek meg, ebből pedig a sértettek hármat értékesíteni tudtak.

Íme a góllövőlista, melyet a Burkina Fasoiak remekül teljesítő játékosa vezet.
3 gólos: Alain Traoré
2 gólos: Emmanuel Emenike, Gervinho, Yaya Touré
1 gólos: Djakaridja Koné, Jonathan Pitroipa, Dieumerci Mbokani, Trésor Mputu, Platini, Adane Girma, Emmanuel Agyemang-Badu, Kwadwo Asamoah, Mubarak Wakaso, Seydou Keita, Júszef el-Arabi, Lehlohonolo Majoro, Siyabonga Sangweni, Jonathan Ayité, Júszef Mszákni, Collins Mbesuma, Kennedy Mweene (Egy kis érdekesség, hogy Drogba még nem talált be az ellenfelek kapujába a tornán.)

A csoportok jelenlegi állása: 

Az A Csoport állása: 1. Dél-Afrika 4 pont, 2. Marokkó 2 pont (1-1), 2. Zöld-foki K. 2 pont (1-1), 4. Angola 1 pont.

A B csoport állása: 1. Ghána 4 pont, 2. Mali 3 pont, 3. Kongói DK 2 pont, 4. Niger 1 pont.

A C csoport állása: 1. Burkina Faso 4 pont, 2-3. Zambia 2 pont (2-2), 2-3. Nigéria 2 pont (2-2), 4. Etiópia 1 pont.

A D csoport állása: 1. Elefántcsontpart 6 pont (már továbbjutott), 2. Togo 3 pont (3-2), 3. Tunézia 3 pont (1-3), 4. Tunézia 0 pont.

Őszi Ádám