2013. május 2., csütörtök

EL: Elmaradt a svájci csoda, finalista a Chelsea

Csütörtök késő este Európa Liga elődöntő visszavágót rendeztek London városában, azon belül pedig a Stamford Bridge gyepén a Chelsea fogadta a Basel együttesét.  Az első félidő lefújásának pillanatában teljesen nyitottá vállt a párharc, ám egy tíz perces hazai henger mindent eldöntött, a találkozó vége könnyed játékot  hozott. Ezzel finalista a Chelsea!

Nem tétlenkedtek a vendégek, mindjárt az első minutumban egy Steller lövés nyitotta a találkozót. Az első hazai helyzetre a 8. percig kellett várni, ez azonban igazi ziccer volt, mely a kapufán csattant Lampard lövését követően. A kipattanót Moses gyűjtötte be, aki az első gólt szerezte múlthéten, most azonban lövése gyatrára sikeredett, így Sommer a vendégek hálóőre magabiztosan hárított. Ahogyan arra számítani lehetett, a Basel felvette a kesztyűt és nem állt be kontrákra, így pedig nagy tér nyílt a hazai támadások előtt. A 18. minutumban Sommer mutatott be óriási védést , miután Torres eresztett meg egy lövést, mely igen csak a bal alsóba tartott. Két perccel később Hazard suhintott meg egy távoli lövést, de középre ment és erős sem volt benne, így a hálóőr kezében pihent meg a játékszer.

Átléptünk az első játékrész második felébe, a Basel pedig még nem tudott felmutatni kaput eltaláló lövést, a hazai védelem nagyon hatékonyan állította meg a svájci támadásokat. Ezt követően két vendég lövés is zúdult Cech kapuja felé, azonban Streller és Stocker lövése is elzúgott a ketrec mellett. A 31. percben remek támadást vitt végig a hazai együttes, melynek végén Ramires lőtte kapura a középre visszagurított gurított labdát, de Sommer bravúrosan fogta azt. A 40. percben Salah lövését hárította Cech bravúrosan, a kipattanót pedig Stocker lőtte egy blokkoló védő vállára. A vendégek reklamáltak, a síp viszont néma maradt, jó döntést hozott a bíró azzal, hogy nem ítélt tizenegyest. Egy perccel a félidő vége előtt Torres csalezte magát lövőhelyzetbe, majd megmutatta, milyen az a jó lövés bedobás szisztéma. Amikor már a fél nézőtér a büfénem állt, lecsapott a svájci gépezet. A hosszabbításban Stocker adott remek labdát, a ziccerbe kerülő Salah pedig magabiztosan lőtte a labdát a hálóba, ezzel 0-1-el vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

A második félidő harmadik percében egy Elneny lövéssel jelezte a Basel szándékát, a löket viszont csúnyán fölszállt. Csakúgy, mint az első meccsen most is azt lehetett érezni, hogy félgőzzel robog a Chelsea, míg a Basel sokkal motiváltabb. De elég egy rövidzárlat! Az 50. percben Lampard lövését követően a kipattanót Torres pofozta a kapuba lesipuskás módjára (1-1). Két perccel később pedig egy szintén lecsorgó labdát lőtt a hálóba Moses, ezzel pedig pillanatok alatt nagyot fordult a világ (2-1).

Innentől egyértelmű volt a felállás, a Basel kénytelen volt támadni ezzel pedig feladni védekezését, hiába rejtegette ez önmagában egy esetleges nagy kiütést, ilyenkor nincs más lehetőség. A 60. minutumban jött is a harmadik hazai gól, David Luiz ragasztotta a labdát a bal felső sarokba mintegy 22 méterről. A labda valami fantasztikus ívet írt le, ez a szezon EL találata is lehet akár (3-1). 

Teljesen szétesett a Basel, a Chelsea könnyed kontrákat vezethetett, a 62. percben Hazard lövése kerülte el Sommer kapuját. A 64. minutumban majdnem ott volt a második vendég gól, Frei lövése a keresztlécet találta el elemi erővel, Cech csak nézte az esetet. A találkozó színvonala leült, igazi foit nem sokat láthattunk a meccsen, de a Chelsea megmutatta, milyen az, ha ütemet vált és odateszi magát. A percek csak úgy peregtek, az eredmény pedig nem változott, a levegőben érezni lehetett a beletörődöttség illatát. A találkozót egy Torres lövés zárta, az eredmény azonban nem változott. Finalista a Chelsea!

Chelsea-Basel 3-1 (0-1)
Gólszerzők: Torre (50.), Moses (52.), David Luiz (60.) ill. Salah (45+1)
Sárgalapok: Azpilicueta (54.) ill. Schar (67.), Steinhofer (69.), Die (88.)
Kiállítás: - ill.-

Továbbjutott: A Chelsea 5-2-es összesítéssel, kettős győzelemmel.

Őszi Ádám

Higuanin szedheti a sátorfáját, érkezők a láthatáron! - hivatalos

Nem kertelt José Ángel Sánchez A Real Madrid általános igazgatója, aki a  Le 10 Sport-nak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Higuain menni fog, míg Benzema marad a királyiaknál. Emellett arról is szót ejtett, hogy két csatár is érkezni fog a nyáron. 

„Egy olyan klubban, mint a Real Madrid, két vagy három kiemelkedő képességű 9-es fér el. Ez most Benzema és Higuaín. Higuaín menni fog, Benzema pedig marad, két másik pedig érkezik” - hangzottak el ezen szavak Ángel szájából.

A hír nem meglepő, hiszen a csatár rengeteg kritikát kapott az utóbbi időben és mindössze 15 találatot tudott elérni az egész szezont és minden sorozatot figyelembe véve. Kérőből azonban nem lesz hiány, korábbi hírek szerint a Juventus és a Manchester City is szívesen látná soraiban a 25 esztendős argentin válogatott támadót, akinek jelenlegi piaci értéke 38 millió euróra rúg. Ez a Juve számára sok lehet, míg a City több mint valószínű játékoscserével bonyolítaná le az üzletet.

A Real Madrid háza táján sokszor felvetődött már Agüero neve, aki azonban nem egy kaliber Higuainnal, ami a piaci értéket illeti. A 24 esztendős szintén argentin támadó 45 milliót ér, így jó pár millió euró ráfizetés is az üzlet része lehet. 

Sénchez úr emellett nem beszélt arról, kik lehetnek az érkezők és azt sem tudni, hogy Mourinho és a klub most hányadán állnak...

Őszi Ádám

Balotellit utcára tette barátnője! Ennyi! Vége! - nem meglepő...

Eddig tartott Fanny Neguesha és Mario Balotelli idilli kapcsolata. A modell lány kitette az AC Milan csillagának szűrét, miután az felajánlotta a lányt a Real Madrid sztárjainak egy éjszakára, amennyiben továbbjut a királyi gárda. 

Nos, Neguesha elég kellemetlenül érezhette magát a meccs utolsó perceiben, hiszen ha továbbjut a Real akkor a sajtó ízekre szedte volna a sztorit. A lány már a hétvégi bajnoki mérkőzésen sem jelent meg, és a Sun információi szerint végleges döntést hozott, tehát "utcára tette" Balotellit.

A döntést nem csupán a kijelentés hozta meg, ez már csak egy csepp volt a pohárba, hiszen Balo éjjelente bulizgatott, kimaradozott, ez pedig nem tetszett a lánynak.

Úgy tűnik ezúttal sem váltotta meg egy nő a világot Mario számára, aki bánatában vett magának egy Ferrari 450-et. Micsoda vigasz...

Talán legközelebb meggondolja mit mond, mit tesz, bár ismerve őt, nem igazán tanul a hibáiból!

Őszi Ádám

Lezárulhat a nyár nagy átigazolási kérdése

Mindenki nagyon várja már az átigazolási piac nyitását, azon belül pedig az egyik slágertéma Wayne Rooney jövője. Többször lehetett hallani, az angol válogatott csatár távozásáról, most azonban úgy hírlik, a klub nem szeretné elengedni a csatárklasszis fenegyereket. 

Szóba hozták a PSG együttesével és kiszivárogtak olyan hírek is, mely szerint Rooney egyes csapattársainak beszélt távozási szándékáról. Többször hallhattuk, hogy a skót mester Sir Alex Ferguson elégedett csatára teljesítményével, mondván nem ad ki magából mindent. A csatár a szezonban 36 meccsen 16 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját és egyel kevesebb azaz 15 alkalommal adott gólpasszt a társaknak.

A hírek szerint a klub és a mester szeretnék biztosítani Rooney maradását és újabb 4 esztendővel hosszabbítanák meg jelenlegi 2015-ig érvényes szerződését. Amennyiben ez bekövetkezik, aligha lesz kérdéses, hogy marad-e vagy távozik a balhés angol.

Őszi Ádám

EL: Londonban alkotna nagyot az idei év csodacsapata a Basel

Kétség sem fér hozzá, hogy az idei esztendő legnagyobb meglepetését a Basel okozta a nemzetközi kupaporondon. Az út viszont most vége érhet, a "csodacsapatnak" tényleg csodára lesz szüksége csütörtök este Londonban, ahol a Chelsea együttese lesz a házigazda. A föld kerek, a labda gurul, bármi előfordulhat... 

Az első mérkőzés igen furcsára sikeredett, hiszen a BL címvédő, de már idén a csoportkört követően elvérző Chelsea Moses révén a találkozó korai időszakában betalált és nagyon fontos idegenben lőtt gólt szerzett. A Benítez irányította együttes ezt követően visszaállt és félgőzzel megpróbálták kihúzni a hátralévő időt, ami nem sikerült. Egy ajándék büntetőből egyenlíteni tudott a svájci egylet, majd pedig David Luiz tartott rá az egyik hazai játékos lábára,  mozdulat igencsak kiállítást érő volt, azonban csupán egy sárga kártya villant. Ez befolyásolta a meccset, ugyanis a hosszabbítás negyedik minutumában Daviv Luiz lőtt győzelmet érő gólt szabadrúgásból.

A Chelsea tehát 2-1-re diadalmaskodni tudott idegenben, ezzel pedig nagyon közel került az amszterdami fináléhoz. A Basel azonban nem adja fel, egy nagyon motivált csapat érkezik és lép pályára este Londonban. Számukra ez lesz az év, sokaknak közülük karrierjük meccse. Ha a Chelsea hátradől könnyen ráfázhatnak. Azt is meg kell jegyezni, hogy a londoniak motiváltak, de közel sem annyira mint ellenfelük, aki mindent egy lapra feltéve rohamoz majd a győzelemért, csak nem mindegy milyen arányban, hiszen a 0-1 még kevés lenne, ne feledjük Torresék két idegenben lőtt góllal büszkélkedhetnek.

Ami a két csapat formáját illeti ellenkezőnek mondható. A londoni kékek hétvégente hazai pályán a Swansea 2-0-ás legyőzésével hangoltak, több mint biztató játékot mutatva. Nem igaz ez a Basel együttesére, mely hazai pályán szenvedett igen csak jelentős vereséget, a Luzern együttese tudott diadalmaskodni 3-0-ra. Ennek viszont oka lehet az, hogy a svájciak csak az EL-re koncentrálnak.

A kérdés nagyon egyszerű: Folytatódik a svájci álom, vagy döntőbe menetel a BL cmvédője?

Mindenre választ kapunk késő este!

Chelsea - Basel 21:05 (Story4)

Őszi Ádám

Gyász: Álmában hunyt el a horvát válogatott hálóőr

Gyászol a futballvilág, gyászba borul Horvátország. Lakásában találtak rá Ivan Turinára a svéd AIK horvát válogatott hálóőrére, aki a vizsgálatok alapján álmában kapott szívrohamot. 

Patrik Nuss rendőrségi szóvivő megerősített a tényeket, mely szerint szívroham okozta az élsportoló halálát, aki hátrahagyta feleségét és két esztendős lányát. Szörnyű és elkeserítő hírek ezek, de nincs mit tenni, el kell fogadni...

Ivan Turina 1980-2013. május 2. †

Pályafutását a Dinamo Zagreb együttesénél kezdte 1998-ban, majd kölcsönben több horvát együttesben is megfordult. A horvát ligát 2007-ben hagyta el a görög Xanthi kedvéért, akkor már horvát válogatott hálóőrként, hiszen 2006-ban bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben. Ez volt az egyetlen fellépése a csapatban. Egy esztendővel később a lengyel Lech Poznan csapatához szerződött, majd 2010 májusában igazolt jelenlegi, immáron utolsó csapatához az AIK együtteséhez.

Isten nyugosztalja! 

Mily rövid az emberi élet, nem tudhatod hol, s mit rejt néked...

Őszi Ádám