2015. május 16., szombat

Paksról "lopott" három pontot a Fradi

Az MTK vereségét három bajnoki ponttal fejelte meg a Ferencvásros, mely ezzel igen közel került ahhoz, hogy a szezon végén a dobogó második fokán végezzen. 

Paks - Ferencváros 0-1 (0-0)
G: - ill. Gyömbér (45+1.)

Rosszul indult a mérkőzés a Fradi számára, Nalepa már a 8. percben kidőlt a védelem tengelyéből, így helyére Batik érkezett, ezáltal Thomas Doll hamar megbontani kényszerült alap elképzelését. Egy perccel később aztán Böde révén rezgett a háló, igen ám, de csak oldalról. Szűk fél óra elteltével aztán a hazai csapat is jelezte, hogy a három pontért szállt harcba, Bartha átadását követően Könyves tekert, Csukics és Pavlovics is hibázott, a labda azonban nem jutott túl a gólvonalon, az oldalsó kapufa útját állta. A 33. percben aztán konstatálhattuk, hogy Bödének az ötös sarkáról nem megy, oldalhálója után ezúttal csúnyán a kapu fölé lőtt. Nem múlott el azonban gól nélkül az első játékrész, varga beadását Batik fejelte le, Báló pedig hatalmas luftot vétett az ötös sarkán, a labdára érkezett Gyömbér, s közelről a kapuba lőtt. 

A fordulást követően mindkét fél kisebb lehetőségeket alakított ki, majd puskázott el, míg nem a Paks is a kapuba talált, ám a játékvezető les címén, a felvételek tanúbizonysága alapján jogosan annullálta a találatot. A túloldalon aztán Lamah dönthette volna el a meccset, ám lövése a kapufán halt el. Újabb gól nem született, a Fradi idegenből csente el a három bajnoki pontot. A jövő héten biztosan nem lép pályára Csukics, a Fradi játékosa a 87. percben kapta meg második sárgáját, melynek következtében előbb engedhette meg a meleg vizes csapot, mint a társak.

Őszi Ádám

Életben maradt a stuttgarti remény, bennmaradt a Hertha

Továbbra is izgalmakat tartogat a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga), melynek utolsó fordulójában dől el, hogy ki lesz a második és a harmadik kieső. A Padeborn gyakorlatilag kiesett, már csak matematikai esélye van. A Stuttgart a Hamburg legyőzésével tartotta életben bennmaradási reményét, míg Dárdai Pál csapata a Hertha gyakorlatilag kiváltotta élvonalbeli tagságát a 2015-2016-os szezonra. 

Hertha BSC - Eintracht Frankfurt 0-0 (0-0)

Dárdai Pál csapata a Hertha hazai pályán fogadta a Meiert továbbra is nélkülöző Frankfurtot. Az első játékrészben több sárgát jegyezhettünk fel, mint kaput találó kísérletet, az arány 4-0 volt a figyelmeztető kártyák javára. A kapusoknak nem sok dolga volt, ám a labdaszedőknek azért akadt dolga, hat illetve egy alkalommal szállt a labda a lelátóra. A fordulást követően Kalou megmozdulását tapsolta meg a berlini publikum, igaz gól nem lett belőle, mivel Trapp bravúros védést mutatott be. Lapból a második félidőben is több volt, mint mint kaput találó helyzetből. a Frankfurt konkrétan kilencven perc alatt egy kaput nem találó kísérletet tudott felmutatni. A meccslabda Haraguchi lábán volt a 81. percben, ám a japán szélső ha kicsivel is de a kapu mellé gurított. Ezzel az eredménnyel bennmaradt s Hertha, ugyanis a Freiburg és a Hannover egy,ás ellen játszik az utolsó játéknapon, így döntetlen esetén is csak az egyik csapat előzhet, míg a Hamburg már három pontnyira van, s beérheti a berlinieket, ám gólarányuk jóval rosszabb, tíz felett pedig aligha gurítanak a Schalkénak.

VfB Stuttgart - Hamburg 2-1 (2-1)
G: Gentner (27.), Harnik (35.) ill. Kacar (12.)

A Stuttgart gyakorlatilag az utolsó szalmaszálba kapaszkodhatott a Hamburg elleni kiesési rangadón, mely nem indult jól a számukra. A 12. percben Van der Vaart adott remek labdát, a befejezést pedig Kacar mutatta be mesteri módon. Ekkor nagy bajban voltak a svábok, ám a 27. percben talpra ugrott a hazai publikum, Gentner egalizált. Az iramra panasz nem lehetett, hiszen mindkét fél élvonalbeli tagságáért küzdött. A 35. percben aztán eufória uralkodott el a lelátón, Harnik juttatta a labdát a gólvonal mögé, ezzel megfordítva a mérkőzést. A fordulást követően aztán a játékvezetőnek kellett csillapítania a vendégeket, akik védekezésben túllépték a keménység határait, így gyorsan villantak a figyelmeztető lapok. A második játékrész bár kiegyenlített volt, ám csak mezőnyben, nagy lehetőségei a hazai csapatnak voltak, ám sem Didavi, sem pedig Kostic nem tudta kihasználni az adódó lehetőséget. A hármas sípszó pillanatában 2-1 állt az eredményjelzőn, melynek következtében életben maradtak a stuttgarti remények. A sváb csapat jövő héten a Padeborn ellenében harcolhatja ki a bennmaradást, míg a Hamburg csakis a Schalke legyőzésével válthatja meg élvonalbeli tagságát.

Őszi Ádám

Megtört az átok! - 17 meccs után nyert újra a Hannover

Elképesztő nyeretlenségi szériát produkált 2015-ben a Hannover, melynek pontjai elfogytak, s az utóbbi két hétben a kiesőzónába esett vissza- Az Augsburg otthonában azonban megtört a rossz széria, Stindl volt a csapat hőse, mely a győzelem következtében el is lépett a halálzónából. 

Augsburg - Hannover 1-2 (1-1)
G: Hitz (30.-büntető) ill. Stindl (24., 55.)
Kiállítás: Verhaegh (90.) Babadilla (90+4.) ill. Sakai (77.)

Az idén még nyeretlen Hannover, mely idő közben a kiesőzónáig csúszott vissza az Europa Liga indulásért küzdő Augsburg otthonában vendégszerepelt. A pálya gyakorlatilag felborult, mezőnyben a hazaiak domináltak, ám a vendégek ellentámadásai ültek. A 24. percben aztán rezgett a háló, Hitz tehetetlennek bizonyult, s kapitulált a gólvonalon. Sokáig azonban nem örülhetett a tömött vendég szektor, Sakai szabálytalansága révén büntetőhöz jutottak a hazaiak, s a kapuvédő Hitz kollégája Zieler hálójába lőtt. 

Mezőnyfölény ide vagy oda, Stindl ezen a napon remekül érezte a kaput, s második lehetőségét is gólra váltotta az 55. minutumban, ezzel ideiglenesen kilépve a kiesőzónából. A 77. percben aztán megfogyatkoztak a vendégek, Sakai kapta meg a második sárgáját, így előbb mehetett zuhanyozni, mint a társak. Frontzeck mester gyorsan reagált, két cserével erősítette meg a csapat védelmét, melyet az Augsburg nem tudott feltörni. A Hannover 16 Bundesliga meccs után nyert újra, s ezzel életben tartotta élvonalbeli álmait, sőt mi több két pontra eljött a kiesőzónától. A végjáték nem sikeredett szépre, két hazai játékos is kiállítással vonult le a gyepről, néz szerint Verhaegh és Babadilla.

Őszi Ádám

Championship Play Off: A Norwich a második döntős!

Kialakult a Championship 2014-2015-ös szezonjának rájátszás béli fináléja, avagy immáron csak a Middlesbrough és a Norwich City reménykedhet abban, hogy csatlakozik a két automatikus feljutóhoz a Bournemouthoz és a Watfordhoz. A Brentford után az Ipswich Town reményei is elszálltak...! 

Norwich City - Ipswich Town 3-1 (0-0)
G: Hoolahan (50.), Redmond (64.), Jerome (76.) ill. Scmith (60.)
Kiállítás: - ill. Berra (49.)
Tj: a Norwich City 4:2-es összesítéssel

Az első félidőben teljesen partiban voltak a felek, bár sok igazán nagy lehetőséget nem láthattunk, a játékszer többnyire a mezőnyben járt. A fordulást követően aztán egy buta szabálytalanság révén megfogyatkozott a vendég csapat, a védelem tengelyéből Berra szállt ki, ezzel eldöntve a párharcot. A kiállítás mellé ráadásul büntető is járt, melyet Hoolahan értékesített. A pálya ekkor felborult, ám egy szép ellentámadás következtében egalizált az Ipswich, ám a vendégek öröme nem tartott sokáig, négy minutummal később Redmond ismételten a sárga-zöldeknek szerzett vezetést. A 76. percben aztán pont került az i-re, Jerome lőtte a hazaiakat a fináléba.

A másik ágon a Middlesbrough 5-0-ás összesítéssel kettős győzelemmel ejtette ki a Brentford legjobbjait. Finálé május 25-én, a feljutó kilétéről egyetlen egy mérkőzés dönt.

Őszi Ádám

Bundesliga: Az utolsó előtti játéknap! - előzetes

Elérkezett a nap, a 2014/2015-ös szezon utolsó előtti játéknapja, avagy szép lassan minden kérdőjelre pont kerül a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesligában). Ezidáig még egyetlen csapat sem esett ki, a küzdelem ádáz a hátsó szektorban, míg a nemzetközi kupaindulást érő helyekért is hatalmas a harc. Egyetlen nap, szombaton, egyetlen időpontban fél négykor játsszák az összes mérkőzést. 

Hat klubot fenyeget még a kiesés réme, a Hertha, Hamburg, Freiburg, Hannover, Padeborn, Stuttgart hatos még az élvonalbeli tagságért küzd, közülük hárman biztosan a másodosztályban kezdik meg a következő szezon, ám hogy ki lesz az a három, az jelen pillanatban még nem tudhatjuk. A Padeborm a roppant hullámzó Schalke otthonába látogat, ám a kékek számára is roppant fontos meccsről beszélünk, ugyanis pontvesztés esetén a csapat elvesztheti nemzetközi kupaindulást érő helyét. A Freiburg dolga roppant nehéz, a Bayern Münchent kellene legyőzni, míg a 2015-ös szezonban ezidáig nyeretlen Hannover az Augsburg legyőzésével menthetné meg szezonját, ám utóbbinak is nagy szüksége van a pontokra a nemzetközi kupaindulást érő hely megtartásáért. Dárdai Pál csapata a Hertha már ma bennmaradhat, ehhez le kellene győzni a Frankfurt csapatát, s lássuk be ez nem egy kivitelezhetetlen feladat. Végezetül pedig a hétvége kiesési rangadójáról is essen pár szó, a Stuttgart hazai pályán fogadja a Hamburgot. A svábok számára gyakorlatilag csakis a győzelem az elfogadható, ahhoz, hogy elmozduljanak a kiesőzónából, míg a Hamburg számára egy döntetlen is nagyon sokat jelenthet a bennmaradásért vívott harcban, nem is beszélve egy győzelemről, mely Bundesliga tagságot érhet a következő szezonra tekintve.

Rangadó vár a BVB-re is, Jürgen Klopp utolsó előtti alkalommal vezeti csatába a sárga-feketéket, akik a Wolfsburg otthonába látogatnak, s mindkét csapatnak roppant fontos a mérkőzés. A Dortmund a nemzetközi kupaindulást érő helyért küzd, míg a Farkasok második helyüket védik a Mönchengladbach ellenében. A Mainz és a Köln összecsapása igazándiból egyik félnek sem fontos, míg a Werder és a Möndhengladbach gyakorlatilag tétben megegyezik az imént említett Dortmund- Wolfsburg mérkőzéssel. 

Végezetül pedig a Hoffenheim és a Leverkusen összecsapása. A gyógyszergyári alakulat immáron biztosan negyedik BL indulást érő helyen végez, számukra se előre se hátra, míg a Hoffenheim esélye még megvan az Europa Liga indulásra, ám ez elég gyatra esély immáron. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem csak saját kezükben van a sorsuk.

Szombat:
máj. 16. 15:30  Schalke 04 - Paderborn
máj. 16. 15:30  Wolfsburg - Borussia Dortmund
máj. 16. 15:30  Mainz - 1. FC Köln
máj. 16. 15:30  Bayer Leverkusen - Hoffenheim
máj. 16. 15:30  Werder Bremen - Mönchengladbach
máj. 16. 15:30  Freiburg - Bayern München
máj. 16. 15:30  Augsburg - Hannover 96
máj. 16. 15:30  Hertha BSC - Eintracht Frankfurt
máj. 16. 15:30  VfB Stuttgart - Hamburger SV

Őszi Ádám

MLS: A City és a Red Bulls is csak egy-egy pontot szerzett

Sem a New York City, sem pedig a New York Red Bulls nem tudta begyűjteni a három bajnoki pontot, mindkét együttes egy-egy egységgel lett gazdagabb ezen a hétvégén. Míg David Villa csapata úgy mentett pontot a ráadásban, addig Henry korábbi csapata remekül játszott a konferencia első Dallas otthonában, s az eredmény a hazaiakra nézve hízelgőbb. 

New York City - Chicago Fire 2-2 (1-2)
G: Ballochy (45+1.), Shelton (90+1.) ill. Cocis (14.), Larentowicz (27.)
Kiállítás: Allen (26.) ill. -

Gyorsan belekezdett a gólgyártásba a Fire, ám a hetedik percben jegyzett találatot a játékvezető les címén érvénytelenítette, így 0-0-val folytatódhatott a mérkőzés. Sokáig azonban nem mutatta ezt a számpárost az eredményjelző, a 14. percben ugyanis egy beívelést követően Cocis bólintott Saunders kapujába. A népes hazai publikumnak nem sok öröm jutott, a 26. percben egy pompás kiugrást láthattunk, majd egy csúnya hátulról történő becsúszást, melynek következtében Allen számára befejeződött a mérkőzés, a vendégek pedig büntetőköz jutottak. A megítélt tizenegyest  Larentowicz  magabiztosan értékesítette, így szűk fél óra elteltével már 0-2 állt az eredményjelzőn. A félidő lefújása előtt azonban visszajött a meccsbe a hazai csapat, a ráadásban előbb Johnson védett egy nagyot David Villa kísérleténél, ám a kipattanóra hazai játékos érkezett Ballochy személyében, a játékvezető pedig a kezdőpontra mutatott.

A fordulást követően kevés volt az említésre való esemény, egy-egy nagyobb lehetőséget jegyezhettünk fel, s mást semmit. A ráadásban azonban talpra ugrott a hazai publikum, ugyanis Shelton a kapuba pöccintette a labdát, ezzel otthon tartva egy bajnoki pontot.

FC Dallas - New York Red Bulls 0-0

Nem hozott gólt a konferencia első Dallas és a Red Bulls összecsapása, Kennedy és Robles nemes egyszerűséggel lehúzta a rolót. A mérkőzésen a vendégek irányítottak, ám mindkét csapatnak megvoltak a gólszerzési lehetőségei, azonban az utolsó passzok, nüánszok döntöttek, hiányoztak.

A hét eddigi eredményei:
D.C. United - Orlando City 2-1 

A folytatásban:
máj. 16. 22:00  Montreal Impact - Real Salt Lake (Eurosport 2)
máj. 17. 01:00 Vancouver Whitecaps - Seattle Sounders
máj. 17. 01:30 New England - Toronto FC
máj. 17. 02:30  Houston Dynamo - Portland Timbers
máj. 17. 02:30  Sporting Kansas - Colorado Rapids
máj. 17. 04:30  San Jose Earthquakes - Columbus Crew
máj. 17. 23:00  Orlando City - L. A. Galaxy (Eurosport)
máj. 18. 01:00  Philadelphia - D.C. United (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders), Kamara (Columbus Crew)  7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps)  6 gól
5. Barnes (Houston Dynamo), Wondolowski (San Jose Earthquakes), Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 5 gól
10. Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution) – 4 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Championship Play Off: A Premier League kapujában a Middlesbrough

Megérkezett a Premier League kapujába a Middlesbrough labdarúgócsapata, mely a visszavágón is elintézte a Brentford csapatát, így már csak egy mérkőzés választja el a legmagasabb osztálytól. 

Middlesbrough – Brentford 3-0 (1-0)
G: Tomlin (23.), Kike (55.), Adomah (78.) ill. -
Tj: a Middlesbrough kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel

Ahogyan az odavágón, úgy a Riverside Stadionban is a Brentford dominált, s alakított ki hathatós mezőnyfölényt, ám ez hiábavalónak bizonyult, a Middlesbrough megmutatta, hogy ki az úr hazai gyepen. Button nem igazán tudott hozzátenni csapata teljesítményéhez, az angol kapuvédő négy kaput találó kísérletből hármat a hálóból szedett ki, így volt ez a 23. percben Tomlin kísérleténél is. A behúzódó bal oldali szélső 17 méterről belsővel higgadtan lőtt a kapuba. 

Fölényét a szünet után sem tudta kamatoztatni a Brentford, Kike pedig pontot tett a párharc végére az 55. percben egy kontratámadás végén. Gólöröm, mezlevétel, s villanó sárga, de kit érdekelt ez abban a pillanatban a Riverside gyepén és lelátóján, mely eufóriában úszott. A vendég cserék sem hozták meg a csodát, sőt a szépítő találat is elmaradt, ellenben a hazai öröm tovább fokozódott, a 78. percben Adomah is a kapuba talált szintén egy kontra végén. 

Ezzel a Middlesbrough ott van a Play Off döntőjében, s várja ellenfelét a Norwich és az Ipswich párharcából.

A Play Off  további menetrendje:
máj. 16. 13:15 Norwich – Ipswic

Őszi Ádám