2013. szeptember 11., szerda

Brazília Neymar vezérletével hármat vágott a portugáloknak

Meglepetéssel indult, aztán könnyed hazai győzelmet hozott a Brazília-Portugália barátságos összecsapás. A vendég együttesben nem lépett pályára Cristiano Ronaldo, ez pedig meglátszott a csapat játékán. 

A találkozó első találatát Meireles szerezte a 18. percben, mikor is egy az égbe felpattanó labdát a brazil védő megpróbált hazafejelni, a szemfüles portugál azonban lecsapott rá és a kapus mellett a hálóba helyezte azt. Nem volt azonban hosszútávú az öröm, ugyanis Thiago Silva hat perccel később egy szögletet követően tudott eredményes lenni és ezzel egalizálta az állást. A vezetés megszerzésére sem kellett sokat várni a hazai szurkolóknak, hiszen a 35. percben a közönségkedvenc Neymar talált a hálóba. A Barca játékosa a félpályáról indulva könnyedén jutott el a portugál tizenhatos előteréig, ahonnan a labdát mondhatni igen könnyedén helyezte el a hálóba. 

A második félidő elején az öltözőben maradtak a portugálok, egy labdavesztést követően Jó szerzett tőle megszokott találatot, a kapu elé érkező támadó két méterről verte be a középre tett labdát, ezzel kialakítva a végeredményt. 

Brazília - Portugália 3-1 (2-1)
G: T. Silva (24.), Neymar (35.), Jó (49.) ill. Meireles (18.)

Őszi Ádám

CONCACAF-zóna: Costa Rica és USA kijutott, Mexikó óriási bajban

Hétvégén arról számoltunk be, hogy Mexikó együttesére sorsdöntő mérkőzés vár majd USA legjobbjai ellen. Nos, pontot sem sikerült szerezni, ezzel pedig már a pótselejtezőt érő negyedik helyről is lecsúsztak Hernandezék. Üröm az örömben, hogy a nagy vetélytársak nem tudtak nyerni, így a remény tovább él, míg az amerikaiak és Costa Rica jegyet váltottak Brazíliába két fordulóval a vége előtt. 

Jamakia - Costa Rica 1-1
G: Anderson (90.) ill. Brenes (75.)

USA - Mexikó 2-0
G: Johnoson (49.), Donovan (78.) ill. -

Honduras - Panama 2-2
G: Costly (27.), Palacios (61.) ill. Torres (50., 90,)

Továbbra sincsen meg az utolsó Jamaika első győzelme, azonban megvan a negyedik döntetlen. A pontmentés az utolsó játékpercben sikeredett Anderson révén, azonban az eredmények alakulása végett ez is kijutást jelentett a vendég gárda Costa Rica számára.

Óriási rangadóra került sor az Egyesült Államokban, ahol a két ősi rivális USA és Mexikó nemzeti csapata csapott össze. A tét ellenkező volt, Donovan és társai a kijutásért, míg Hernandezék az életbenmaradásért küzdöttek. AZ első játékrészben nem született gól, a második elején azonban beindult a hazai gépezet és Johanson vette be Corona kapuját. A 78. percben Donovan tudatta, hogy a déli szomszédnak ma nem osztanak lapot, a Gold Cup legjobbja megszerezte csapata második találatát, ezzel pedig eldöntötte a három pont sorsát. A hosszabbításban Dempsey még kihagyott egy büntetőt, de ennek már nem volt jelentősége. Az amerikai csapat jegyet váltott Brazíliába és visszavette első helyét a csoportban, míg Mexikó elvesztette a pótselejtezőt érő helyét, melyet Panama vett magához. Ami külön figyelemreméltó, hogy Mexikó nyolc mérkőzésen csupán négy gólt lőtt. Azonban semmi nincsen veszve, hiszen Panama is csak döntetlent játszott, így nem tudott meglépni. Óriási harc várható a pótselejtezős helyért...

Honduras pár másodpercre volt a sikertől, azonban Torres volt Panama hőse és az utolsó pillanatban döntetlenre mentette a meccset második találatával. Igen érdekes végjáték várható az utolsó két körben...

Az CONCACAF csoport állása:
1. USA 8 5 1 2 – 16 pont (10-6)
2. Costa Rica 8 4 4 1 – 15 pont (11-5)
3. Honduras 8 3 2 3 – 11 pont (10-10)
4. Panama 8 1 5 2 – 8 pont (7-9)
5. Mexikó 8 1 5 2 – 8 pont (4-6))
6. Jamaica 8 0 4 4 – 4 pont (3-9)

Ami még hátravan:
Október 11. Mexikó - Panama
Október 11. USA - Jamaika
Október 11. Honduras - Costa Rica

Október 15. Jamaika - Honduras
Október 15. Panama - USA
Október 15. Costa Rica - Mexikó

Őszi Ádám

Ádáz küzdelem, hosszabbítás, áramszünet és 17 büntető! - Jordánia pótselejtezős

Korábban arról számoltunk be, hogy Üzbegisztán nagy lépést tett az Interkontinentális pótselejtező felé azzal, hogy Jordániában 1-1 es döntetlent játszott. Nos, ez kevésnek bizonyult és egy elképesztő izgalmakat hozó meccsen a Jordán válogatott idegenben vívta ki Ázsia pótselejtezős helyét. 

A találkozó remekül kezdődött az üzbégek számára, ugyanis Ismailov már öt perc elteltével megszerezte a vezetést. Ez azonban lehet hiba volt, túl korán hátradőltek a hazaiak, láthatóan kissé ráültek az eredményre, melynek meglett az eredménye. A félidő vége előtt három perccel ugyanis Murjan szerezte a vendégek egyenlítő találatát, mely mint később kiderült az utolsó gól volt a rendes játékidőben, így kilencven perc játék után hosszabbítás következhetett.

Az óriási tét egyértelműen, láthatóan nyomta a csapatok vállát, mindkét fél biztonsági védelmet játszott, azonban a 100. percben csődöt mondott a stadion világítása, így minden teljes sötétségbe borult. A találkozó fél óra szünetet követően folytatódhatott, azonban a felek nem tudták bevenni a másik kapuját, ez pedig egyenes utat jelentett a büntetőpárbaj felé. A hazaiak sztárja egyből elrontotta az első tizenegyest és úgy tűnt, ez az egyetlen rontott találat dönt, azonban a Jordánok ötödik embere hibázott, megremegett a lába, így jöhettek a párok egyesével, míg nem 8-9 arányban a vendégek bizonyultak jobbnak és ünnepelhették a diadalt idegenben.

Üzbegisztán - Jordánia 1-1 - büntetőkkel 8-9
G: Ismailov (5.) ill. Murjan (42.)
Tj: a Jordán válogatott 2-2-es összesítést követően büntetőkkel 9-8 arányban

Az Interkontinentális pótselejtezőn az ellenfél Dél-Amerika ötödik helyezettje lesz majd.

Őszi Ádám