2015. május 14., csütörtök

Serie A: Nyitott kérdés, avagy ki lesz a gólkirály!? - Top10

Hétvégén immáron a 36. fordulóhoz érkeznek az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) csapatai, a gólkirályi cím pedig még nem dőlt el, nagyon szoros a verseny. Nézzük kik vannak még versenyben, illetve az egyes játékosok klubcsapataira milyen párharcok várnak. 

Menez (AC Milan), illetve Higuain (Napoli), már négy gólnyira van az éllovas Juve csatártól Téveztől, így számukra nagyon huszáros hajrára lenne szükség, hogy odaérjenek az elejére, ám soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő, ezért említjük meg őket is. Igazából azonban három fős a versenyfutás, Icardi az Inter csillaga, Luca Toni a Verona veterán ásza és Carlos Tevez a Juventus kulcsembere ezidáig a 2014/2015-ös szezon legeredményesebb Serie A játékosa.

Fontos és kiemelendő, hogy a Juventus immáron bajnok, s Coppa Italia, illetve Bajnokok Ligája finálé elé néz, így számukra a hátralévő három találkozó nem létfontosságú. A Verona simán bennmaradt, helyezésén pedig még javíthat, lehet előre fele lépni, ám a nemzetközi porond roppant távoli, míg az Inter kőkemény meccsek elé néz, ugyanis az Europa Liga indulás lehetősége ott lebeg a csapat előtt két pontnyira.

Íme a Juve, a Verona és az Inter hátralévő mérkőzései, a támadók egymás csapatai ellen is bizonyíthatnak. Azt pedig hogy ki lesz a gólkirály, nemsokára megtudjuk. 

Tevez: Inter - Juventus
Tevez: Juventus - Napoli
Tevez: Verona - Juventus

Luca Toni: Verona - Empoli
Luca Toni: Parma - Verona
Luca Toni: Verona - Juventus

Icardi: Inter - Juventus
Icardi: Genoa - Inter
Icardi: Inter - Empoli


Őszi Ádám

Morata keserédes szavai a meccs után

A sors fintora lecsapott a Real Madrid csapatára, avagy saját nevelésű játékosa Álvaro Morata ütötte el a címvédőt a berlini finálétól. A 22 esztendős támadó az odavágót követően a visszavágón is betalált. 

A Real Madridnál nem fért be a csapatba, nem kaphatott volna állandó lehetőséget, így a játékos karrierjét figyelembe véve Morata eladása mellett döntött a klub. A Juventus kifizette a 20 millió eurót, a döntést pedig biztosan nem bánták meg...!

A párharc nyilvánvalóan nagyon pikáns volt az ifjú támadó számára, így pedig, hogy ő lett a párharc hőse, kulcsembere, még kuszább a történet, avagy kissé keserédes az öröm - "A Juventusban futballozom, ma este is csak a munkámat végeztem. Kissé keserédes érzés, jobb lett volna más csapat ellen betalálni az elődöntőben. Köszönöm a madridi szurkolóknak azt a szeretetet, amelyet korábban kaptam tőlük, mindig is nagyon jók voltak hozzám. Nagyon kellemetlen érzés ez, de ilyen az élet, és ilyen a futball. Furcsa, nagyon furcsa... Sergio Ramos és Iker Casillas a meccs után gratulált nekem, minden jót kívánva. Ilyenek az igazi barátok. Nagy elégedettséggel tölt el, hogy a döntőbe jutottunk, ám nem akarunk megállni itt, történelmet akarunk írni. Nagyszerű csapat a Barcelona, de mi is nagyszerű csapat vagyunk ám!"

Morata nem ünnepelte gólját, lehajtott fejjel tűrte, hogy társai körülveszik, s eufóriában patakzanak. A gesztus szép, belül is lehet örülni. So kellenpéldát láttunk már a futballtörténelemben, le a kalappal Morata előtt.

Őszi Ádám

Buffon és Allegri értékelése, a Barca sem legyőzhetetlen...

Szerda este kiderült, hogy ezúttal is lecsapott a címvédők átka, avagy nem lesz címvédés a Bajnokok Ligájában. Az Öreg Hölgy ugyanis bemasírozott a berlini fináléba, s a katalánoktól sem ijed meg. A mérkőzést követően Allegri és Buffon is értékelt, s már a fináléra tekintett előre. 

Bizonyára sokakban élénken él még a sorsolás pillanata, amikor is minden szurkoló a Juventust szerette volna saját csapatának ellenfélül, s a sorsolást követően rendre azt lehetett hallani, hogy a Real Madrid majd hogy kitömi a torinói alakulatot. Mos, túl vagyunk a párharc két mérkőzésén, s a címvédő búcsúzott...

Szerda este a Bernabeu gyepén alakított nagyot az olasz gárda, mely hossz évek után újfent bejutott a fináléba olasz csapatként. Erre legutóbb az Inter volt képes a 2009-2010-es szezonban, s akkor Mourinho csapata meg is nyerte a finálét. Ami pedig a Juventust illeti, az olasz rekordbajnok legutóbb tizenkét esztendeje volt finalista, akkor az AC Mialn colt az ellenfél. Azt a döntőt akkor elbukta a Buffonnal felálló Juve, most reméli a kapuvédő, hogy más lesz a forgatókönyv.

Massimiliano Allegri, a Juventus mestere a következő képen értékelt, s tekintett a finálé elébe , avagy ami nem sikerült Conte irányítása alatt, az most összejött - "Nagyszerű játékosaim vannak, megérdemelten jutottunk a döntőbe, és remélem, ott is ilyen jól játszunk majd. Bár azért az első félidőben lehetett volna ma több helyzetünk. A második játékrészben két vagy három ziccerünk is akadt,  tehát ma is olyan remekül, meggyőzően futballoztunk, mint az egész idényben. Az Olasz Kupa döntőjébe is eljutottunk, és bizony ott is nyerni akarunk, ez fontos célkitűzés. Egyébként tudtam, hogy nehéz lesz a madridi fellépés, mondtam is a játékosaimnak, hogy bátran, de technikásan kell futballoznunk. Sikerünk nagyon fontos az olasz labdarúgás számára is, egy olasz csapat végre eljutott a BL-döntőbe. Tudtuk egyébként, hogy Isco és James Rodríguez nem jól védekezik, ezért ott kell támadnunk, az ő helyükön. A Barcelonát szinte lehetetlen megverni, de más dolog megnyerni ellene egy párharcot, és más dolog elverni egyetlen mérkőzésen. Ott bármi megtörténhet. Fizikailag jó formának örvendünk, a Barcának meg van egy sztratoszférikus csatártriója, de mindenképpen nyerni akarunk Berlinben."

Karrierje második BL fináléjára készülhet Gianluigi Buffon, aki elmondta, belül nagyon örül - "Ha esélyed nyílik pályára lépni egy BL-döntőben, csakis nyerni akarsz, hiszen csakis úgy szabad odamenni, hogy nyerni akarsz. A Sors akarta, hogy eljussunk a berlini döntőbe, hiszen ott lettünk 2006-ban világbajnokok, de az történt most a madridi mérkőzésen, amit szerettünk volna. Természetesen a fináléba nem turistáskodni megyünk, hatalmas jelentőséggel bír az a találkozó mindannyiunk életében. Nagyon büszke vagyok csapattársaimra, keményen dolgoztak mind, hogy ilyen messzire jussunk. A Barcelona ellen mindent beleadunk; egyébként is, csak nagyon ritkán jut el az ember a BL döntőjébe, ilyenkor senki sem futballozik fél gőzzel. Óriási lehetőség ez döntő számunkra. Nem látszik rajtam az öröm, de belül gyakorlatilag felrobbantam a végén."

Őszi Ádám

MLS: Tovább masíroz a DC United

Zsinórban nyolcadik mérkőzésén maradt veretlen a washingtoni DC United, mely immáron egyedüliként vezeti a keleti konferenciát. Ezúttal az Orlando City maradt alul, az újoncnak nem igen halad a szekere... 

D.C. United - Orlando City 2-1 (0-1)
G: Opare (70.), Rolfe (79.) ill. Larin (11.)

Noha az Orlando City kezdte jobban és támadóbban a találkozót, minden mérkőzés a hármas sípszóig tart, kissé felemás félidőket hozott ez a találkozó. A 11. percben kapitulált Hamid, egy szögletet követően több lepattanó kísérlet után valahogy sikerült eltalálni a játékszert, Larin lövésével pedig a kapuvédő nem tudott mit tenni. Mezőnyben nem sok különbség volt a csapatok között, ám a vendégek több kósza kísérletet mutattak fel, ilyen volt a jobb oldali védő Ramos lökete távolról, mely nem sokkal kerülte el a kaput.

A fordulást követően aztán kísérletező kedvét, kreativitását vesztette a vendég csapat, s a hazaiak kerültek egyre jobban meccsbe. A 68. percben még Rickett védett egy hatalmasat, ám két minutummal később már tehetetlen volt , Opera egy beívelt pontrúgást követően emelkedett magasabbra védőjénél, s bólintott a hálóba. Tizenegy perccel a vége előtt aztán a csereként beálló Rolfes döntötte el a három pont sorsát, egy labdaszerzést követően jobb oldalon szaladt meg a támadás, majd a beívelésre érkezvén a támadó lábát találta meg a játékszer, melyről a hálóba került az.

Győzelmével a United vezeti csoportját és immáron nyolc mérkőzés óta veretlen, míg a Kaká vezette Orlando tovább szenved. Folytatás a hétvégén, ezúttal is kiváló mérkőzések várnak ránk.

A folytatásban:
máj. 16. 01:00  New York City - Chicago Fire (Eurosport 2)
máj. 16. 03:00  FC Dallas - New York Red Bulls
máj. 16. 22:00  Montreal Impact - Real Salt Lake (Eurosport 2)
máj. 17. 01:00 Vancouver Whitecaps - Seattle Sounders
máj. 17. 01:30 New England - Toronto FC
máj. 17. 02:30  Houston Dynamo - Portland Timbers
máj. 17. 02:30  Sporting Kansas - Colorado Rapids
máj. 17. 04:30  San Jose Earthquakes - Columbus Crew
máj. 17. 23:00  Orlando City - L. A. Galaxy (Eurosport)
máj. 18. 01:00  Philadelphia - D.C. United (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders), Kamara (Columbus Crew)  7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps)  6 gól
5. Barnes (Houston Dynamo), Wondolowski (San Jose Earthquakes), Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 5 gól
10. Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution) – 4 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám