2014. május 13., kedd

VB 2014: Oszlopos tagok és újonc a ghánai bő keretben

Akwasi Appiah, a ghánai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 26 fős keretet hirdetett, melyet a tervek szerint a hollandok utáni felkészülési mérkőzést követően szűkít meg. A csapatban ezúttal is helyet kaptak a legutóbbi vb-n negyeddöntőig menetelős csapat oszlopos tagjai, ám meglepetéssel is előrukkolt Appiah. 

Nagyon nehéz kvartettbe kerültek a fekete kontinensről érkező ghánaiak, akik Portugália és Németország mellett az Egyesült Államok ellenében készül kivívni a továbbjutást. Ott vannak a nagy európai sztárok a keretben Boateng, Asamoah, Essien, vagy például Muntari személyében. 

Nagy meglepetésre meghívót kapott a Helsinborg játékosa David Accamo is, aki még soha nem ölthette magára a címeres mezt, illetve a Premier Leaguebe feljutó Leichester kiválósága Jeffrey Schlupp, aki korábban három éve már egyszer bevetésre került.

Íme Ghána 26 fős bő VB kerete:
Kapusok: Stephen Adams (Aduana Stars), Fatau Dauda (Orlando Pirates), Adam Kwarasey (Strömsgodset)

Védők: Harrison Afful (Espérance)  Jerry Akaminko (Eskisehirspor), John Boye (Rennes), Samuel Inkoom (Plataniasz ), Jonathan Mensah (Evian ), Daniel Opare (Standard Liege), Jeffrey Schlupp (Leicester City ), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns)

Középpályások: David Accam (Helsingborg ), Afriyie Acquah (Parma), Albert Adomah (Middlesbrough), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese), Kwadwo Asamoah (Juventus), Christian Atsu (Vitesse), André Ayew (Olympique Marseille), Michael Essien (AC Milan), Rabiu Mohammed (Kubany Krasznodar ), Sulley Muntari (AC Milan), Mubarak Wakaso (Rubin Kazany)

Támadók: Jordan Ayew (Sochaux), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04 ), Asamoah Gyan (al-Ain), Majeed Waris (Valenciennes)

Őszi Ádám

VB 2014: Algériának is megvan a bő kerete

Keretet hirdetett a bosnyák Vahid Halilhodzic is, aki Algéria nemzeti csapatának kispadján ül jelenleg. A szakember csakúgy mint sokan mások egy bő 30 fős kerettel rukkolt elő, melyben jócskán akadtak meglepetések. 

Meghívót kapott például Riyad Mahrez, aki még életében egyszer sem ölthette magára a címeres mezt, viszont oroszlánrészt vállalt abban, hogy a Leichester City megnyerte a Championshipet és feljutott a Premier Leaguebe. A kapitány indokolta döntését, mely szerint többször megtekintette Mahrezt klubcsapata bajnokijain, és egy igen izgalmas labdarúgóra lelt benne. Emellett szintén "behívót" kapott a Tottenham 19 esztendős tehetsége Nabil Bentaleb. Ott lesz Feguli a Valencia, Gilasz a Porto, illetve Taider  az Inter játékosa. A legnagyobb meglepetés tán a Livorno támadójának Ishak Belfodilnek a kimaradása.

Az Algírok csoportjában található Belgium, Oroszország és Dél-Korea.

Íme Algéria bő 30 fős VB kerete:
Kapusok: Azedin Duha (USM el-Harras), Raisz Mbohi (CSZKA Szófia ), Cedric Szi Mohamed (CS Constantin), Mohamed Lamine Zemmamus (USM Alger)

Védők: Szaid Belkalem (Watford ), Madzsid Bugerra (al-Lehvija, Liaszine Cadamuro (Real Mallorca), Fauzi Gulam (Napoli ), Rafik Halisz (Académica Coimbra), Naszreddin Hualed (USM Alger), Aissza Mandi (Stade Reims), Carl Medzsani (Valenciennes), Dzsamel Meszbah (Livorno), Mehdi Musztafa (Ajaccio)

Középpályások: Nabil Bentaleb (Tottenham Hotspur), Riad Budebuz (Bastia ), Jaszin Brahimi (Granada), Abdelmumene Dzsabu (Club Africain), Szofiane Feguli (Valencia), Adlane Gediura (Crystal Palace), Fued Kadir (Stade Rennes), Amir Karaui (Entente Szétif), Medi Laszen (Getafe ), Rijad Mahrez (Leicester City), Szafír Taider (Internazionale), Haszen Jebda (Udinese)

Támadók: Rafik Dzsebur (Nottingham Fores), Nabil Gilasz (Porto ), Iszlam Szlimani (Sporting CP ), El Arabi Szudani (Dinamo Zagreb)

Őszi Ádám

Hatalmas meglepetés a horvát kupadöntőn

Története harmadik kupagyőzelmét ünnepli a Rijeka labdarúgócsapata, mely a visszavágón is mattolta a Dinamo végelmét, hátul pedig lehúzta a rolót, ezzel nagyon magabiztosan hódította el a serleget. Az eredmény hatalmas meglepetésnek számít déli szomszédunknál, ahol hosszú évek óta a Dinamo Zagreb az egyeduralkodó. 

Rijeka - Dinamo Zagreb 2-0 (1-0)
G: Mitrovic (35.), Kvrzic (82.) ill. -
Kupagyőztes a Rijeka kettős győzelemmel

Az idegenben 1-0-ra megnyert első találkozót követően úgy érkezett vendégségbe a Dinamo, hogy nyílt sisakos támadójátékra készülhetett, hogy ledolgozza hátrányát, a győzelemhez minimum két találat kellett volna. Emellett azonban nagyon figyelnie kellett hátul, ugyanis egy hazai találat szinte a párharc végét hozhatta. Bő fél óra elteltével aztán Mitrovic megszerezte a hőn áhított vezetést a hazaiaknak, ami azt jelentette, hogy a Dinamo háromig meg sem állhat, ha célja a legfényesebb érem. Nem hogy három, még egy sem jött össze, ellenben Kvrzic a végén még belőtt egyet. A Rijeka nyerte a 2013/2014-es magyar kupát, a csapat 2005 és 2006 után harmadszor diadalmaskodott.

Őszi Ádám

VB 2014: Spanyol és olasz légióval az első vb-győzelemért - Íme a chilei keret

Bő keretet hirdetett a brazíliai világbajnokságra Jorge Sampaoli, a chilei labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A keretben többnyire légiósok szerepelnek, ebből 5-5 az olasz vagy a spanyoll pontvadászatban keresik kenyerüket. 

A rutinosabb játékosok közül talán a Fiorentina 34 esztendős játékosa David Pizarro, illetve a 33 éves Humberto Suazo az, aki nem kapott meghívót. A chilei pontvadászatból tízen kaptak behívót, a szűkítéskor valószínűleg többen kipotyognak. Ott vannak a keretben a legnagyobb nevek Mauricio Isla, Arturo Vidal, Eduardo Vargas és Alexis Sánchez személyében, akiktől sokat várnak hazájukban. Két másodosztályú játékos is behívót kapott, mindketten egyaránt a Championshipben rúgják a bőrt, Gonzalo Jara a Notthingham, míg Jean Beausejour a Wigan játékosa.

Chile egyébként roppant nehéz kvartettben van, a hollandok és spanyolok mellett Ausztrália található az ellenfelek között. Többen azt mondták, ha a csoportkört túlélik, meg sem állnak az aranyig...

Íme Chile 30 fős bő VB kerete:
Kapusok: Claudio Bravo (Real Sociedad), Cristopher Toselli (Universidad Católica), Johnny Herrera (Universidad de Chile). Paulo Garcés (O'Higgins)

Védők: Gonzalo Jara (Notthingham Forest), Enzo Andìa (Universidad Católica), José Rojas (Universidad de Chile), Marcos González (Unión Espanola), Gary Medel (Cardiff City), Mauricio Isla (Juventus), Eugenio Mena (Santos), Miiko Albornoz (Malmö)

Középpályások: Francisco Silva (Osasuna), Felipe Gutiérrez (Twente), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Pablo Hernández (O'Higgins), Marcelo Díaz (Basel), Arturo Vidal (Juventus), Carlos Carmona (Atalanta), Charles Aránguiz (Internacional), Jean Beausejour (Wigan), Matías Fernández (Fiorentina), Jorge Valdivia (Palmeiras), Rodrigo Millar (Atlas)

Támadók: Esteban Paredes (Colo Colo), Gustavo Canales (Unión Espanola), Eduardo Vargas (Valencia), Alexis Sánchez (Barcelona), Fabián Orellana (Granada ), Mauricio Pinilla (Cagliari)

Őszi Ádám

VB 2014: Bombaerős 24 fős belga keret egy nagy meglepetéssel!

Keretet hirdetett Marc Wilmots, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A 45 esztendős szakember hatalmas meglepetést okozott csatárposzton, a neveket átböngészve pedig megállapíthatjuk, hogy ez a belga csapat bizony igen acélosnak mondható. Sokan a torna titkos favoritjaként beszélnek Wilmots csapatáról. 

A kapitány azt is elárulta, hogy ez már az utazók névsora, csupán kapus poszton lesz egy kieső, annak függvényében, hogy Koen Casteels felépül-e megfelelően a torna kezdetéig. Behívót kapott emellett Adnan Januzaj aki nemrégiben tette le voksát a belga nemzeti csapat mellett, így sejthető volt, hogy repülhet Brazíliába. nem kapott azonban lehetőséget Radja Nainggolan az AS Roma játékosa, aki nagyon szeretett volna ott lenni a tornán, Wilmots azonban csak a biztonsági tartalékok közé tette. A legnagyobb meglepetés azonban a támadósorban van, a sérült Benteke helyettese egy olyan játékos lesz, aki még életében nem öltötte magára a nemzeti csapat mezét a 19 esztendős Divock Origi aki a Lille csapatában pallérozódik és a torna nagy felfedezettje lehet.

A belgák komoly eséllyel pályázhatnak a csoportelsősségre az erőviszonyok alapján, az ellenfelek között Oroszország, Dél-Korea és Algéria szerepel.

Íme Belgium 24 fős VB kerete:
Kapusok: Thibaut Courtois (Atlético Madrid), Simon Mignolet (FC Liverpool), Koen Casteels (1899 Hoffenheim), Silvio Proto (Anderlecht)

Védők: Toby Alderweireld (Atlético Madrid), Anthony Vanden Borre (Anderlecht), Daniel Van Buyten (Bayern München), Vincent Kompany (Manchester City), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Thomas Vermaelen (Arsenal), Nicolas Lombaerts (Zenit), Laurent Ciman (Standard Liege)

Középpályások: Axel Witsel (Zenit), Marouane Fellaini (Manchester United), Steven Defour (Porto), Moussa Dembélé (Tottenham Hotspur), Nacer Chadli (Tottenham Hotspur), Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg), Eden Hazard (Chelsea), Kevin Mirallas (Everton), Dries Mertens (Napoli), Adnan Januzaj (Manchester United)

Támadók: Romelu Lukaku (Everton), Divock Origi (Lille)

Biztonsági tartalékok: Sébastien Pocognoli (Hannover 96), Thorgan Hazard (Zulte Waregem), Michy Batshuayi (Standard Liege), Guillaume Gillet (Anderlecht), Jelle Van Damme (Standard de Liege), Radja Nainggolan (AS Roma)

Őszi Ádám

Történelmi 700 millió dolláros üzlet az MLS-ben

Egyre felkapottabb és népszerűbb sportág a labdarúgás az amerikai foci és a baseball hazájában az Egyesült Államokban. A Major League Soccer (MLS) igen jelentős 700 millió dollárról szóló szerződést kötött három televíziós csatornával. Ez az összeg közel sincs az NFL, NBA és NHL közvetítési jogaihoz, ám egy jelentős lépés, mozzanat a sportág történetében. 

A megállapodás értelmében a jövő szezontól egészen 2023-ig az ESPN, Fox Sports, Deportes Univision trió közvetítheti a bajnokság mérkőzéseit. Éves szinten több mint 125 mérkőzés kerül majd a képernyőre, mely soha nem látott nézettséget hozhat a labdarúgásnak. Új és nagy nézőközönséget hódíthat mag az Egyesült Államokban a foci.

Az MLS jelenleg két csoportban zajlik, alapszakaszon alapuló rendszerben, melyet egyenes kieséses párharcok követnek.

Nyugati Főcsoport: Seattle, Real Salt Lake, Dallas, Vancouver, Colorado, San Jose, Chivas, Los Angeles, Portland

Keleti Főcsoport: Kansas City, New England, Houston, DC United, New York, Columbus, Toronto, Chicago, Philodelphia, Montreal

Őszi Ádám

FootGolf: Lengyel Béla továbbra is megállíthatatlan

Vasárnap került megrendezésre a Footgolf Országos Bajnokság (FOB) harmadik fordulója. A Hinora versenynek ezúttal is a Kisorosziban található Magyar Golf Club adott otthont, az időjárás pedig ezúttal sem fogadta kegyeibe a versenyzőket, a mezőny egy részét. A felnőtteknél Lengyel Béla mínusz kettővel diadalmaskodott ezzel pedig zsinórban harmadik győzelmét könyvelhette el, előnye utcahossznyi a mezőnnyel szemben. A szervezők nagy örömére ezúttal női versenyzője is volt a mezőnynek. 

Reggel felhőkre és igen csúnya időjárásra ébredtünk, ám a tíz órai rajtra az eső elállt. A mezőny eleje megúszta a bőrigázást, ám a délután indulóknak ezúttal is meg kellett küzdenie az időjárással, igaz szerencsére erős szél nem nehezítette a dolgukat, ám a körülmények nem voltak feltétlenül egyenlőek. A Hinora versenyen ezúttal sem hibázott Lengyel Béla (par -2), aki az első hely mellett egy  két éjszakás, teljes ellátással járó hétvégi üdülési jogot is kapott a névadó szponzor jóvoltából. A dobogó második fokára az FTC FootGolf játékosa Bogár Krisztián (73) állhatott, míg élete első versenyét produkáló Takács Ákos (76) egy bronzéremmel nyitott. Az összetettben harmadik Varga Gábor ezúttal rontott, így pedig csupán a 9. helyen zárt. A FociClub.hu három férfi indulója közül ezúttal senki nem szerzett pontot, Kőszegi József és Őszi Ádám egyaránt nüánszokkal csúszott ki az első húszból.

Férfi Felnőtt ranglistapontok a Hinora verseny végeredménye alapján
1. Lengyel Béla 100 pont
2. Bogár Krisztián 85
3. Takács Attila 70
4. Sipter Ákos 64
5. Tomas Kikus 58
6. Nagy Balázs 52
7. Gyenes Andás 46
8. Bihary Péter 40
9. Varga Gábor 36
10. Fazekas Gábor 32
11. Becsei András 28
12. Tomas Obert 25
13. Juhász Zoltán 22
14. Rinhoffer Zsolt 19
15. Bücs Dénes 16
16. Bak Balázs 13
17. Bakó Attila 10
18. Modróczky György 7
19. Sós László 4
20. Hinora Ferenc 1

Senior kategóriában igen csak sűrűsödik a mezőny, ezúttal Pivaecsek Antal (70) diadalmaskodott egy hatalmas egyéni csúccsal. Mögötte Pandúr János (74) végzett, míg a dobogó harmadik fokára Kövecses László (80) férkőzött fel. Ezzel pedig három új dobogósa volt a kategóriának, ugyanis ők hárman idén még nem kaptak érmet a nyakba. Eddig...! Ezzel közel kilencen állnak harcban a bajnoki címért, persze a vége még jócskán odébb van.

Senior ranglistapontok a Hinora verseny végeredménye alapján
1. Pivaecsek Antal 100 pont
2. Pandúr János 85
3. Kövecses László 70
4. Kiss Sándor 64
5. Kiss Rudolf 58
6. Kokai Ferenc 52
7. Ivánkovics Zoltán 46
8. Boros Attila 40
9. Kuts Zoltán 36
10. Gazdik Attila 32
11. Hankó Péter 28
12. Kiszel Imre 25
13. Dr. Schenider Ferenc 22
14. Rigó Zsolt 19
15. Bene Zoltan 16
16. Oláh Attila 13
17. Kovács Gábor 10

A junioroknál a Ferencváros u13-as csapatának növendéke Juhász Donát (86) diadalmaskodott, a Hörman verseny után a Hinorát is megnyerte, ezzel pedig duplázni tudott, ám összetettben még mindig Kiss Roland vezet, aki ezúttal csupán ötödik lett. Az ezüstérem Czika Bojta (88) nyakába vándorolt a 9-6-3-1 szabály alapján, míg a bronz Rozsáli Artúrt (88) illette meg.

Junior ranglistapontok a Hinora verseny végeredménye alapján
1. Juhász Donát 100 pont
2. Czika Bojta 85
3. Rozsáli Artúr 70
4. Papp Marcell 64
5. Kiss Roland 58
6. Kokai Bence 52
7. Ifj. Kövecses László 46
8. Bertalan Márton 40
9. Orosz Marcell 36
10. Sipter Ádám 32
11. Papp Gergő 28
12. Sipter Dániel 25

A FociClub.hu segítségével történelmi verseny volt a Hinora, ugyanis a bajnokság történetében először köszönthettünk női versenyzőt, az MTK női labdarúgócsapatának Ujvári Izabellának személyében, aki élete első versenyét 91 rúgással fejezte be. 

Női ranglistapontok a Hinora verseny végeredménye alapján
1. Ujvári Izabella (FociClub.hu FootGolf Team) 100 pont

Találkozunk legközelebb Kisorosziban a negyedik, Future FM Footgolf Versenyen június 14-én. Aki teheti jöjjön el, nézze meg a versenyt, illetve ha teheti próbálja ki a sportágat, nevezésre bárkinek van lehetősége.

Őszi Ádám

Banándobálás: Megkapta büntetését az Atalanta

Hétvégén csakúgy mint a Villareal és a Barcelona összecsapásán, a Serie A-ban is banándobálós esetnek lehettünk szemtanúi. Az Atalanta hazai környezetben fogadta az AC Milan csapatát, Kévin Constant mellett pedig egy banán landolt. A büntetést gyorsan kiszabta az illetékes testület, mely jóval nagyobb, mint a Villareal esetében. 

A bergamói csapat 40 ezer eurós (12 millió forint) pénzbírságot kapott, mely majdnem négyszer annyi, mint a Villareal esetében (11 ezer euró). Emellett szektorbezárással sújtják a csapatot, ám ennek végrehajtását egy évre felfüggesztették, ám ha újra hasonló eset történik, súlyos következményei lesznek. Arról, hogy a banánt a pályára hajító szurkolót sikerült-e azonosítani nincsen hír.

Az Atalanta elnöke Antonio Percassi az incidens után telefonon kért elnézést Adriano Gallianitól a milánóiak ügyvezetőjétől.

Őszi Ádám

Playoff: Austin a Wembleybe lőtte a QPR-t!

Hétfő késő este kialakult a Championship rájátszásának döntő párosítása, miután a Queens Park Rangers hosszabbításban felülmúlta a Wigant. A mérkőzés hőse a duplázó Austin volt, irány a Wembley! 

Queens Park Rangers - Wigan 2-1 - hosszabbítás után
G: Austin (73.-büntető, 96.) ill. Perch (9.)

Az 1-1-es döntetlennel végződött első felvonást követően a Loftus Roadban igen gyorsan megszerezték a vezető találatot a vendégek, McClean a bal szélen kevergetett, majd beadása a kapu torkában Perch lábát találta meg, a labda a hálóban kötött ki. A bekapott gól után azonban hiábavalóak voltak a hazai rohamok, Carson rendre jól avatkozott játékba, vagy a rúgólábak tévesztettek kaput. A 73. minutumban aztán Hoilet kapott egy faultot a tizenhatos vonalán belül pár centivel a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Austin állt, a kapus balra, a labda pedig jobbra ment. A gólörömnél aztán történt egy sérülés, a csereként pályára lépő Zamora ünnepelni futott társához, Carson kapus pedig dühében előre rúgta volna a labdát, ám Zamorát találta el csúnyán. Nem esett több gól a rendes játékidőben, megismétlődött az első meccs eredménye, így jöhetett a hosszabbítás.  A 96. percben aztán Zamora juttatta el a játékszert a tizenhatoson belülre, ahol az érkező Austin belepiszkált, s győztes gólt szerzett. A hármas sípszó után a szurkolók elözönlötték a pályát, kezdődhetett az önfeledt ünneplés.

Playoff Döntő: 
Wembley, 2014.05.24. 
Derby County - Queens Park Rangers

Őszi Ádám

VB 2014: Íme Kamerun bő kerete! - Léiósáradat

Kihirdette bő keretét a kameruni szövetségi kapitány is, Volker Finke első körben 28 játékosnak küldött behívót, ám közülük csak huszonhármat nevezhet majd a június 12-én kezdődő világbajnokságra. 

A 2013 óta posztjában lévő szakember négy kapusnak is behívót küldött, közülük egy biztosan kiesik majd, míg a támadószekcióban is hét játékos kapott bizalmat, köztük Samuel Eto'o, akinek ez lehet az utolsó nagy világversenye. A keret többnyire légiósokból tevődik össze, hazájában játszó játékos csupán kettő található a névsorban, a Coton Sport kapusa és védője.

Kamerun az 'A' jelű csoportban található, ellenfelei Brazília, Horvátország és Mexikó lesznek. A csoportból való továbbjutás reális célkitűzésnek tűnhet, a brazilok mögötti második hely elérhető.

Íme Kamerun 28-as, bő kerete:
Kapusok: Charles Itandje (Konyaspor), Ndy Assembe (Guingamp), Sammy Ndjock (Fetihespor), Loic Feudjou (Coton Sport)

Védők: Allan Nyom (Granada), Dany Nounkeu (Besiktas), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Nicolas Nkoulou (Marseille), Armel Kana-Biyik (Rennes), Henri Bedimo (Lyon), Benoit Assou-Ekotto (QPR), Gaetang Bong (Olympiakos)

Középpályások: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean II Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (Sevilla), Landry Nguemo (Bordeaux), Alexandre Song (Barcelona), Cedric Loe (Osasuna), Edgar Sally (Lens)

Támadók: Samuel Eto'o (Chelsea), Eric Choupo Moting (Mainz), Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Achille Webo (Fenerbahce), Mohamadou Idrissou (Kaiserslautern), Fabrice Olinga (Zulte-Waregem)

Őszi Ádám