2013. július 29., hétfő

Fradi: Az Ajaxban és a Celticben is megforduló holland középpályást happolhatnak el a Twente elől

Tovább folytatódhat a holland légió számának a növekedése a Ferencváros együttesénél, legalábbis a klub ezt szeretné, viszont a kiszemelt nem biztos, hogy szívesen jönne hazánkba. 

Evander Sno neve biztosan sokak számára ismerős, mivel a 26 esztendős védekező középpályás több nagy kluban is megfordult, két alkalommal pedig szívproblémákkal is küzdött, azonban elvileg meggyógyult, az orvosok engedélyezték karrierjének folytatását. Sno a Feyenord együttesében kezdte meg profi pályafutását, majd országot váltott és a skót Celtic együtteséhez szerződött. Teljesítménye  meggyőzte az Ajax vezetőit, ám csupán 19 meccsen kapott lehetőséget 2008 és 2011 között, ám ezen meccseken 4 alkalommal eredményesnek bizonyult. Angliát sem hagyta ki, amszterdami játékosként tett egy kitérőt kölcsönben a Bristol City játékosa volt, míg nem leigazolta őt a Waalwijk. Jelenlegi csapata a NEC tavaly azaz  2012-ben szerezte meg, Babos Gábor biztosan sokat tudna mesélni a játékos kvalitásairól, hiszen nap mint nap együtt edzenek. 

Sno a múlt héten már járt hazánkban, de nem sikerült a feleknek megállapodni, viszont a Fradi vezetői még nem adták fel. azonban több hír arra utal, hogy a holland Twente is szeretné a középpályást. Elég furcsán hangzana, ha a Fradi törne borsot egy ilyen "elitklub" orra alá. Persze sosem lehet tudni...

Emellett továbbra is kérdéses a próbázó bosnyák csatár Mirza Halilagic sorsa, azonban Nagy Dominik szerződtetését könnyen lehet, hogy hamar bejelentik majd.

Őszi Ádám

Bombahír: A Real Madridból erősíthet a Fradi!

A címre minden bizonnyal sokan felkapják a fejüket és van is miért, hiszen nem mindennap szerezhet meg egy magyar klub egy Real Madrid játékost. Nos, úgy tűnik erre most van esély. 

A Ricardo Moziz vezette fővárosi gárda a Real Madridban szereplő 26 esztendős védőjét David Matesot szemelte ki. A játékos még nem érkezett meg hazánkba, hiszen a Real Madrid első keretével jelenleg a tengerentúlon van az ilyenkor szokásos nyári turnén. A hírek szerint azonban előrehaladott egyeztetések folynak az ügyben. A piaci értéket tekintve 1,2 milliós árról beszélhetünk, de ne feledjük el, hogy a két klub nemrégiben kötött egy megállapodást egymással.

Mateos a mögöttünk álló szezonban a Real Madrid B csapatában szerepelt és 31 mérkőzésen kapott lehetőséget. Emellett a felnőtt gárda sem ismeretlen számára, hiszen már magára ölthette a királyiak mezét Jose Mourinho irányítása alatt. Igaz ez még a 2010-2011-es szezonban történt az Ajax elleni Bajnokok Ligája meccsen. Nem ez az egyetlen elsőosztályú tapasztalata, egy fél szezont eltöltött Zaragozában.

Őszi Ádám

Gyászol a futballtársadalom: egy kiváló csatárt és embert vesztettünk el!

Soha nem lehet tudni, melyik az utolsó napod, Christian „Chucho” Benítez sem gondolta volna, mikor tegnap este bemutatkozott új csapatában, hogy az lesz élete utolsó fellépése. A jelenkor legismertebb ecuadori játékosa, akinek szerződtetésével a Tottenham is kacérkodott a nyáron ellentmondásos körülmények közt hunyt el. 

A hír sajnos igaz, ugyanis mind új klubja a katari Al-Dzsais FC, mind pedig a játékos apósa és menedzsere is megerősítette „Chucho” halálhírét, csupán a körülmények ellentmondásosak, mindenki mást állít. 

Egyes hírek szerint egy szívrohamot követően fellépő komplikáció okozta a 27 esztendős támadó halálát, angol lapok viszont úgy értesültek, hogy autóbaleset áldozata lett Benítez. A családtagok azonban vakbél- és hashártyagyulladás miatt bekövetkezett légzésleállásról beszélnek. Egy biztos, akármi is történt, sajnos már nem tudjuk visszahozni őt.

Új együttese az  Al-Dzsais FC nemrégiben szerezte meg játékjogát 12 millió euróért a Club Americától, Csupán három hetet és egy meccset tölthetett Katarban. Tegnap még játszott a Katar SC elleni kupameccsen és semmi jele nem volt annak, hogy bármilyen egészségügyi gondja lenne Benítez-nek.

„Chucho” az El Nacional nevelése, és itt is kezdte meg felnőtt karrierjét, majd pedig a Santos Laguna együtteséhez szerződött. Kölcsönben szerepelt a Birmingham City csapatában, mielőtt lecsapott rá a Club America. Fontos kiemelni, hogy Ecuador nemzeti csapatában 58 meccsen lépett pályára és 24 alkalommal keserítette az ellenfeleket és szurkolóit. Ezzel az ország történetének harmadik legeredményesebb válogatott labdarúgója volt és könnyen a legeredményesebb lehetett volna, hiszen a csúcstartó Agustin Delgado 31 találattal.

Ifjúsági karrier
1997-2005 El Nacional

Profi pályafutás
Év Csapat Apps † (Gól) †
2004-2007 El Nacional 84 (29)
2007-2011 Santos Laguna 95 (51)
2009-2010 → Birmingham City 30 (3)
2011-2013 América 79 (52)
2013         El Jaish 0 (0)

Válogatott
2005-2013 Ecuador 58 (24)

"A hirtelen jött halála sokkolta a klubunk minden tagját. Őszinte részvétünket fejezzük ki a családjának. Olyan játékos volt, aki a sportbeli kvalitásai mellett emberként is lenyűgözött minket."- tudatta közleményében az Al-Dzsais FC vezetősége. 

Antonia Valencia a Manchester United sztárja, Benítez barátja és válogatott béli társa a következő képen nyilatkozott -  "Miért most, testvér? Isten veled és a családoddal van."

Őszi Ádám

Gold Cup: bajnok az Egyesült Államok csapata

Nem sikerült a bravúr Panama számára, így ezúttal is, mint 2005-ben csupán az ezüstéremmel kell beérniük. A fájdalom még nagy, de nemsokára nagyon szépen csillog majd az az ezüst is. A házigazda egyszerűen nem tudott hibázni a tornán, és magabiztos játékkal végig menetelve nyerte meg a trófeát.  

Az első félidőben óriási amerikai fölénynek lehettünk szemtaui, hiszen a labdabirtoklás 77-23 volt Donovanék részére, mégis Panama volt a kapura veszélyesebb kontráinak köszönhetően. A második jétékrészre azonban kihajtották magukat a "vendégek" és foggal körömmel a védekezésre koncentráltak, már csak arra jutott az erőből, ennek pedig meg is lett az eredménye. A hazai nyomás a 69. percben góllá érett, a találatot pedig az a Shea szerezte aki nem egészen egy perccel korábban lépett pályára csereként. Ilyen a tökéletes csere! Menj fel fiam és lőj egy gólt! Igen mester...

Persze a fenti szavakat csak mi találtuk ki, de az államok edzője Klinsmann biztosan nem mondott ilyet, mivel csupán a lelátóról követhette végig sajátjait, ugyanis a Honduras elleni meccset követően eltiltást kapott. Az eredmény nem változott, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben, a játékosok valahogy nem igazán vették be a célzóvizet, ugyanis kaput találó labda alig volt a meccsen.

USA válogatottja ezzel 5. alkalommal hódította el a kiírt trófeát és ezzel egyetlen egy győzelemre került a rekordbajnok Mexikó együttesétől, mely 6 diadallal büszkélkedhet.

A tornának három gólkirálya is lett, hiszen 5 gólt szerzett az amerikai Wondolowski, Donovan és a panamai Torres is, azonban a legjobb játékos egyértelműen Donovan volt, ehhez kétség sem férhetett.

Gold Cup Döntő
USA - Panama 1-0 (0-0)
Gólszerző: Shea (69.)

Őszi Ádám