2015. szeptember 17., csütörtök

Europa Liga: Megkezdődik a csoportküzdelem! - előzetes

A Bajnokok Ligája mezőnyét kedden és szerdán már láthattuk, csütörtökön az Europa Liga 2015/16-os csoportküzdelmeinek komplett mezőnye lép pályára. Ahogyan azt már megszokhattuk, lesznek kora esti, illetve kései mérkőzések, avagy két turnusban mutatkozik be a 48 főtáblás csapat. Pikáns párharcok, rangadók, na és persze magyar érdekeltségű mérkőzések. 

Jó pár olyan csapattal találkozhatunk, akik tavaly, vagy éppen az utóbbi években megfordultak a Bajnokok Ligája főtábláján, s akár meghatározóak is voltak a legrangosabb sorozatban. A Fenerbahce és az Ajax is ilyen klub, utóbbi ráadásul a Celtic vendéglátója lesz, a skótokat sem kell bemutatni a BL-t figyelőknek, az azonban idén az EL! A Borussia Dortmund is idén kénytelen beérni a második számú sorozattal, ahogyan a Napoli is, mindkét klub otthon kezd. A Villareal az osztrákokhoz, míg a Marseille a hollandokhoz utazik. A legfrissebb hírek szerint a Liverpool kapuját Bogdán Ádám védheti, míg a Legia Warszawa sikerkovácsa reményeink szerint Nemanja Nikolics lesz. A Sion otthon fogadja a Ribin Kazant, Vanczák Viliék bíznak a jó rajtba.

szept. 17. 19:00 Fenerbahce - Molde
szept. 17. 19:00 Ajax - Celtic
szept. 17. 19:00 Bordeaux - Liverpool (RTL II)
szept. 17. 19:00 Sion - Rubin Kazan
szept. 17. 19:00 Borussia Dortmund - Krasnodar (Digi Sport 1)
szept. 17. 19:00 Qabala - PAOK Saloniki
szept. 17. 19:00 Midtjylland - Legia Warszawa
szept. 17. 19:00 Napoli - Club Brugge (Digi Sport 2)
szept. 17. 19:00 Rapid Wien - Villarreal
szept. 17. 19:00 Viktoria Plzen - Dinamo Minsk
szept. 17. 19:00 Slovan Liberec - Braga
szept. 17. 19:00 Groningen - Olympique Marseille

Miután a mezőny fele bemutatkozott, jöhet a késő esti meccsdömping a másik felével. Remek párharcnak ígérkezik a Dnipro és a Lazio összecsapása, míg a Sporting CP orosz riválist fogad. A Besiktas az idei évad egyik meglepetéscsapatához utazik, az albán Seknderbeu a BL-főtábla küszöbén hasalt el. Akár Bajnokok Ligája párharcnak is elmenne a Fiorentina és a Basel összecsapása, a svájci alakulat hosszú idő után nem lesz ott a legrangosabb kupasorozatban, Paulo Sousa csapata pedig nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. A három magyart is a soraiban tudó, s Böde Dánielre pályázó Lech Poznan otthon kezd, ahogyan a Spurs és az Anderlecht is. Utóbbi az AS Monaco ellen mindjárt egy csoportrangadóval nyit. Német és spanyol élvonalbeli együttesek csatáját hozza a Bilbao és az Augsburg meccse, míg az APOEL és a Schalke 04 az utóbbi években a BL-ben is összefutott.

szept. 17. 21:05 St. Etienne - Rosenborg
szept. 17. 21:05 Dnipro - Lazio
szept. 17. 21:05 Sporting CP - Lokomotiv Moszkva
szept. 17. 21:05 Skenderbeu - Besiktas
szept. 17. 21:05 Fiorentina - Basel (Digi Sport 2)
szept. 17. 21:05 Lech Poznan - Belenenses (Digi Sport 1)
szept. 17. 21:05 Tottenham - Karabakh
szept. 17. 21:05 Anderlecht - AS Monaco
szept. 17. 21:05 APOEL Nikosia - Schalke 04
szept. 17. 21:05 Asteras Tripolis - Sparta Praha
szept. 17. 21:05 Athletic Bilbao - Augsburg
szept. 17. 21:05 Partizan - Alkmaar

Őszi Ádám

Kihívója akadt a Barca (MSN) és a Real (BBC) triójának!

Gareth Bale madridi szerződtetését követően megalakult a sajtó által BBC névre keresztelt Real Madrid trió. Ezt követte az ősi rivális FC Barcelona támadósora, mely Luis Suarez érkezésével lett teljes és az MSN becenevet kapta. A tavalyi évadban előszeretettel hasonlíthatták össze a két támadósor teljesítményét, melyet mondhatni toronymagasan a katalánok nyertek, mind gólok, gólpasszok, illetve a lejátszott mérkőzések és a fent említett két adat hatékonysági átlagát tekintve. Persze a BBC produktuma is világklasszis volt. Idén azonban úgy fest, hogy kihívója is lesz a két spanyol triumvirátusnak, az MMA ugyanis bejelentkezett. 

Ezidáig az MMA elnevezés még nem terjedt a sajtó útján, most azonban a FociClub.hu útjára indítja a Borussia Dortmund nagy hármasának mozaikszó változatát. Avagy MMA = Marco Reus, Mkhitaryan és Aubameyang.

Mint ismeretes a Borussia Dortmund nagy váltáson ment keresztül, a sikeredző Jürgen Klopp felállt a kispadról, s helyét Thomas Tuchel vette át. Az új tréner új lendületet hozott, a BVB parádés szezonrajton van túl. Minden sorozatot figyelembe véve 9 tétmérkőzésen van túl a csapat, s mind a 9 mérkőzést megnyerte, támadójátéka imponáló, mint a gólaránya. A szóban forgó mérkőzéseken 34 gólt lőtt a csapat, ez közelít a meccsenkénti 4-es átlaghoz. A 34 találatból 24 az MMA nevéhez fűződik, ám gólpasszok terén sem állnak rosszul a csapatok. 

Ami pedig az összehasonlítást illeti, fontos szegmens a gól és a gólpassz, ahogyan ez a táblázatban is látható, illetve a játékosok által lejátszott meccsszám. Az 'Összesen' sorban összesítjük a három játékos ezen adatait, a gólt és a gólpasszt összeadjuk és elosztjuk egyiket a másikkal, melynek következtében kapunk egy hatékonysági átlag mutatót. Tavaly az FC Barcelona (MSN) triója mindenben felülmúlta a BBC-t, idén azonban ezidáig más a helyzet, persze még hosszú a szezon.

Ahogyan tavaly, úgy idén is jelentkezünk sorozatunkkal, időről időre összehasonlítjuk majd a triók teljesítményét, s láthatjuk a változásokat. A táblázatban is láthatjátok, hogy a meccsszámok nagyon eltérnek, így a gól/gólpassz sokszor nem mérvadó, ilyenkor jó a hatékonysági átlag.

Az FC Barcelona szuperkupa mérkőzéseken van túl, míg a Dortmundnak fel kellett kerülnie az Europa Liga főtáblájára. A katalánok és a madridiak már túl vannak egy hétközi Bajnokok Ligája mérkőzésen, a BVB triója (MMA) csütörtökön este növelheti, vagy éppen ronthatja hatékonyáig átlagát az Europa Ligában a Krasnodar ellenében. 


Őszi Ádám

Liverpool: Eljött Bogdán Ádám ideje

A Bajnokok Ligáját követően csütörtökön az Europa Liga csoportküzdelmei is megkezdődnek, s a legrangosabb kupával ellentétben itt már magyar játékosoknak is szoríthatunk. A Legia Warszawa, a Lech Poznan és a Sion mellett a Liverpoolnak is van magyar légiósa Bogdán Ádám személyében. Úgy hírlik, a válogatott hálóőr számára eljő a bizonyítás lehetősége. 

Az angol sajtó úgy tudja, csütörtökön a Bordeaux otthonában Simon Mignolet csupán a kispadon kap helyet, a vörösök gólvonalát Bogdán Ádám védheti. A hírt meglovagolva meg is kérdezték Bogdán Ádámot, aki természetesen kulisszatitkot nem fecsegett ki, még akkor sem, ha már tud valamit - "Bármikor megkérhetnek, hogy álljak be a kapuba, kész vagyok rá. Az előző hetekben kőkeményen dolgoztunk, és ez jót tett az önbizalmamnak. Éppen ezért már alig várom, hogy pályára léphessek az első liverpooli tétmeccsemen. Keményen harcolok az esélyért, és ha megkapom, akkor reménykedem, hogy jól fog menni a játék." 

A Liverpool remekül kezdte a szezont, meccs-meccset követett kapott gól nélkül, ám az utóbbi két bajnokin valami változott. Előbb a West Ham távozott 3-0-ás győzelemmel az Anfieldről, mag hétvégén a Manchester United otthonában kellett háromszor maga mögé nyúlnia a belga portásnak. Azt, hogy a váltás ennek köszönhető, vagy csupán hasonló szisztémáról van szó, mint az FC Barcelona háza táján Ter Stegen és Claudio Bravo esetében, avagy egyik portás a kupasorozatokban, míg a másik a bajnokságban bizonyíthat. 

Reméljük az angol sajtó jól informálódott, s tényleg Ádám védi majd a Liverpool kapuját. 

Őszi Ádám