2015. november 24., kedd

Carles Puyol új szerepkörben

Két fajta labdarúgó létezik, az egyik, aki a profi karrier után eltávolodik a labdarúgástól, a közegtől, melyben addig élt, illetve vannak azok akik szeretett sportáguk berkein belül végeznek szakmai tevékenységet legyen az játékosügynök, megfigyelő, vagy éppen edző. Carles Puyol esetéében immáron tudjuk a választ, az FC Barcelona 2014-ben visszavonuló csapatkapitánya nem tud meglenni a labdarúgás közege nélkül, s első körben játékosügynöknek állt, immáron pedig meg is van első pártfogoltja, korábbi csapattársa Marc Bartra, akinek nevéhez mindjárt párosíthatunk is egy kis pletykát. 

A 24 esztendős középső védő nemrégiben szakított korábbi ügynökével, s egykori csapattársát fogadta maga mellé. Bartra helyzete nem egyszerű, hiszen már jócskán belépett abba a korba, amikor egy labdarúgót már nem tehetségként emlegetünk. Nyilvánvalóan mindenki játéklehetőségre vágyik, ez pedig az FC Barcelona berkein belül nem túl sokszor adatik meg a számára, avagy Pique, Mascherani, Vermaelen és Mathieu mögött mondhatjuk, hogy csak ötödik a csapatrangsorban. Ezt az is jól mutatja, hogy bár a nyáron távozni akart, meggyőzték, ám csupán tíz meccsen jutott szóhoz, mindössze 600 játékperce van, a Real Madrid ellen pedig legutóbb a keretben sem volt.

Bartra piaci értékét a nívós német szaklap a transfermarkt.de 12 millió euróra taksálja, s a nyáron állítólagosan hatalmas volt az érdeklődés iránta. Most a legfrissebb hírek szerint a Manchester United került a látképbe, a zsurnaliszták pedig már meg is találták a közös pontot, ami nem más, mint Puyol, avagy a legendás védő remek kapcsolatot ápol egykori trénerével, a jelenleg a Vörös Ördögöket irányító holland szaktekintéllyel. Van Gaal éppen építi a jövő csapatát Manchesterben, kérdés, hogy a képletben helyet kap-e majd Bartra.

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: Aubameyang kérői

A világ egyik legjobb formában lévő támadója jelen pillanatban a Borussia Dortmund gólfelelőse, a gaboni válogatott Pierre-Emerick Aubameyang. A gólok és a remek forma remek sajtóvisszhangot, egyre több figyelmet és kérőket eredményez. Újabb sága van kialakulóban, az utóbbi években Götze, Lewandowski és Reus esetében is emlékezhetünk sok-sok pletykára, a történésekkel a tényekkel pedig bizonyára mindenki tisztában van. 

Nincsen egyszerű helyzetben a BVB, ugyanis a klub nem tartozik a legtehetősebb csapatok közé, ezáltal pedig kiszolgáltatott a pénzügyi színtéren. Nem tud olyan vonzó kontraktust ajánlani játékosainak, mint az esetleges kérők. Itt jön képbe az adott játékos klubhűsége, pénzéhsége s egyénre szabottan a motivációs gondolkodásmódja.Az előttünk álló hetekben, hónapokban, s ha nem is a téli átigazolási szezonban, de nyáron választ kapunk arra, hogy Aubameyangra a fent említettek miként vonatkoznak.

Hol van már a tavalyi hó...
Na és hol van a tavalyelőtti és az azelőtti, avagy az AS Monaco és az AC Milan klubvezetői most foghatják a fejüket, hogy anno nem ismerték fel a gaboniban rejlő lehetőséget, s ingyen vagy éppen aprópénzért túladtak rajta. Hol vannak már a St. Etienne színeiben eltöltött évek, s hol van már az a jeles dátum, amikor Aubameyang 13 millió euró ellenében a BVB játékosa lett. 

2013/2014, avagy az első szezon a Dortmund színeiben: 48 mérkőzés - 16 gól - 5 gólpassz
2014/2015, a szezon amikor már tudni lehetett, csillag születik: 46 mérkőzés - 25 gól - 11 gólpassz
2015/2016, avagy a jelen, egy klasszis kiteljesedése: 21 mérkőzés - 23 gól - 5 gólpassz

S, itt meg kell jegyeznünk, hogy még a szezon felénél sem járunk. A fejlődés megkérdőjelezhetetlen, Pierre-Emerick Aubameyang a Borussia Dortmund húzóemberévé lett, ez pedig magában hordozza a problémát, melyet kérők címszó alatt aposztrofálhatunk.

A gond és a pénz együtt jár
Sok-sok pletyka kering az internet éterében, megéri az ember kiszűrni a komolyabbnak tetszőket, illetve azokat, melyek több forrásból vannak megerősítve. Illetve azért tudni lehet, hogy a nemzetközi sajtóorgánumok közül melyik mennyire megbízható. Aubameyang révén most három klubot szeretnénk kiemelni, avagy az FC Barcelona, az Arsenal és a Chelsea is kacérkodik a támadó megszerzésének gondolatával.

Barcelona: A katalánokat gyakorlatilag ki is lehet húzni gondolatban, nehéz elképzelni, hogy a Messi - Neymar - Suarez trió mellett még egy ilyen kvalitásokkal bíró labdarúgót foglalkoztatna a klub. Addig, míg ők hárman a Barca alkalmazásában állnak, aligha érkezik Aubameyang léptékével bíró csatár. Persze soha se mond, hogy soha, a labdarúgásban minden megtörténhet, a pénz nagy úr, s a tényt ne feledjük, Enrique mindenáron támadót akar venni, ugyanis Munir és Sandro nem felel meg a klub kvalitásainak. Hiába, Alexis Sanchez és Pedro azért magasra tette azt a bizonyos szintet.

Arsenal: Az Emiratesben kulcskérdés, hogy tud-e Wenger minőségi támadót igazolni. Ezen múlhat a szezon, az, hogy végül hosszú idő után sikerül-e visszaülni a Premier League trónjára. Giroud önmagában kevés befejezőcsatárként. Noha, a transfermarkt.de az Ágyúsokat nem említi, több angol sajtóorgánum is foglalkozott már a lehetőséggel, s azt is megemlítik, hogy londoni belháborúvá nőheti ki magát az Aubameyang ügy...!

Chelsea: Nem csak az Emiratesben, de a Stamford Bridgen is szívesen látnák a gabonit. A legfrissebb hírek szerint Mourinho igen jelentős összegeket mozgatna meg az ügy  érdekében. Hajlandó megfizetni a klubot, s olyan kontraktust kínálni a játékosnak, melyen sokan nem gondolkoznának el. Halkan megjegyezzük, hogy rá is férne az erősítés a londoni kékekre, Pedro és Diego Costa jelenleg együtt nem ér egy fél sztárcsatárt sem.

Őszi Ádám

Footgolf: Klubváltás, célok, világbajnokság! - exkluzív interjú

A hétvégén került megrendezésre a Hinora Winter Tour második állomása, melyet mind felnőtt, mind pedig abszolút kategóriában Varga Gábor a nemrégiben alapított Royal Footgolf Club új igazolása nyert meg. Gábor a sportág zászlós hajójának számít honi szinten, s készségesen válaszolt a FociClub.hu kérdéseire. Szóba került a "debütálás" és a hétvégi diadal, a klubváltásának okai, a megnevezett célok, s azt is megtudhattuk, hogy végül ott lesz-e az argentínai világbajnokságon, mely a sportág történetének eddigi legnagyobb mérföldkövének számít.  

-  Gratulálok, ezt nevezik sikeres bemutatkozásnak egy új klubban! Milyen volt az első versenyed a Royal Footgolf színeiben?
- Hivatalosan már az első fordulóban, a budapesti versenyen is a Royal Footgolf Club színekben indultam két héttel korábban. Noha a  vezetők szerették volna megvárni, amíg a klub kommunikációs csatornáin is be tudják jelenteni az érkezésemet. Azonban a Hinora Winter Tour állomásain, -első alkalommal- már a csapatok közt is folyik a pontgyűjtögetés, nem szerettünk volna egyből hátrányba kerülni a többi csapattal szemben. (A csapatversenybe csapatonként maximum 4 fő legjobb eredménye számít, itt máris hátrányban vagyunk, hiszen nálunk jelenleg 3 fő tud pontokat gyűjtögetni)

A kérdés nyilván a tegnapi győzelmemre vonatkozik,(az első fordulóban holtversenyben a 4. helyre értem oda), és azt kell mondjam, ebben az évben nem nagyon volt részem sikerekben...! Valami kis plusz mindig hiányzott a játékomból, vagy ha nekem jól ment, akkor egy ember biztos volt, aki "extrábbat" ment. Ez a zirci pálya egyébként a kedvenceim közé tartozik már most is. A FOB versenysorozat zirci állomásán egy 3. helyet tudtam szerezni, úgyhogy mondhatom, hogy számomra kedves ez a helyszín.

Tegnap a hideg, és az erős szél megnehezítette a játékosok dolgát, de egy kiegyensúlyozott játék segítségével oda tudtam érni a dobogó legfelső fokára, felnőtt és abszolút kategóriában is. Szoros volt, hiszen a Budapest Footgolf Team játékosai közül ketten is "extrát" mentek, par -5 ös eredménnyel, ami jelen körülmények közt szintén megsüvegelendő, ezúttal is gratulálok nekik.

Miért döntöttél a váltás mellett, és miért éppen az újonc csapathoz, a Royal Footgolf Clubhoz szerződtél?
- Egy hosszú sztori vége lett az, hogy elhagytam a Ferencvárost. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mi lenne a helyes döntés, hiszen labdarúgás terén a Fradi a mindenem, de sajnos Footgolf szinten nem úgy alakultak a dolgok ahogy az indult, és ahogy terveztem, így hát egy elvi kérdés vége lett a távozásom!Amit egy pillanatig sem bántam meg, hiszen úgy tűnik jó helyre és jókor érkeztem!

És, hogy miért a Royal? - Nos, itt van ugye mindjárt Hrutka Jani, akinek tizenpár éve a televízió előtt szurkoltam, hogy a Bajnokok Ligájában minél tovább meneteljen a Fradival, vagy épp a románoknak lőjön hatalmas szabadrúgás gólt. Megtisztelő egy klubban játszani vele. A sportigazgatói titulust viselő Hinora Ferencet is meg kell, hogy említsem, aki olyan feltételeket ajánlott, amit nem lehetett visszautasítani. A célok és a küldetés amit megfogalmazott, szintén nagyon szimpatikusak, örömteli hogy részt vehetek benne. Ezúton is köszönöm nekik, hogy a jelenlegi footgolfos közegből éppen engem szemeltek ki.

- Milyen célokat tűztél ki magad elé? 
- Céljaim közt rövid távon szerepel az, hogy a téli bajnokságban a dobogón végezzek. Nyakunkon az argentínai világbajnokság, amivel kapcsolatban még reális célt, -amivel elégedett is lennék- nem sikerült megfogalmaznom. Hosszabb távon a 2016-os Magyar Bajnokságban szeretnék az első tízbe kerülni, ami cseppet sem tűnik könnyű feladatnak, hiszen kellően sok jó játékos van a honi mezőnyben. Ide tartozik még, hogy a klub céljait közösen sikerüljön megvalósítanunk, nevezetesen, hogy teljesen új játékosokat vonjunk be szeretett sportágunkba, akik azonosulni tudnak a Royal elveivel, szabályaival!

- Mik a csapat hosszútávú céljai?
- A csapat hosszú távon szeretné megmutatni azt, hogy a Footgolf játékosok semmivel sem "rosszabbak" mint a golfosok. Szeretnénk az új játékosoknak, és a golfpálya tulajdonosoknak is bebizonyítani, hogy egy footgolfos is lehet úriember. Követendő példa és jó irány a Budapest Footgolf Team is, az összetartásával, az egységességével, a megjelenésükkel és nem utolsó sorban a játékukkal. De említhetném a Hole Hunters csapatát is, akik szintén nagy létszámban, és kulturáltan viselkedve mutatnak jó példát...! Úgy gondoljuk, elengedhetetlen a sportág fejlődése szempontjából, hogy új játékosok jöjjenek, belőlük akár új csapatok alakuljanak, és minőségi tömegesítés valósuljon meg.

- Bár kvalifikáltál, korábban úgy volt, hogy nem utazol a világbajnokságra! Hogyan áll most ez a projekt?
- Ott leszek Argentínában, amiért szintén óriási köszönettel tartozom a csapatomnak, akik lehetővé tették nekem az utazást. Magyar füleknek szokatlanul nagy összegről van szó, úgyhogy lesz mit ledolgoznom az előttem álló versenyeken! Fantasztikus élmény lesz, a 300 fős mezőnnyel napokon keresztül játszani, és részt venni a sportág ezen történelmi mérföldkövén. Abban biztos vagyok, hogy a kinti körülmények hibátlanok lesznek, úgyhogy egy kifogást már előre ki tudunk zárni.../

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: A Fradi első téli igazolásról írnak

Ahogy közeledünk az átigazolási időszak nyitásához, úgy jönnek a pletykák és nem csak a nemzetközi, hanem a honi színtéren egyaránt. A bosnyák sajtó kész tényként közli a bajnoki éllovas Ferencváros első téli igazolását. 

Két bosnyák lap, a sport1.ba és a sportprimus.ba is tényként közli, hogy a télen a Zeljeznicar jobb oldali szélsője a magyar fővárosba, pontosítva a Ferencvároshoz szerződik. A 27 esztendős Ognjen Djelmicet a bosnyák csapat legjobbjaként emlegetik, s megjegyzik, hogy bár korábban arról volt szó, hogy a felek hosszabbítanak, ez dugába dőlt, így Ognjen Djelmic a télen szabadúszóvá válik. Szerződése 2016. január 31-én lejár, így a magyar bajnokaspiráns átigazolási díj ellenében köthet megállapodást a korábbi utánpótlás-válogatott labdarúgóval.

A szóban forgó bosnyákra minden magyar szurkoló emlékezhet, ugyanis a két csapat az Europa Liga selejtezőpárharca során találkozott, Djelmic pedig be is talált Dibusz hálójába. A 27 esztendős szélső, aki egyébként védekező középpályásként is szokott szerepet kapni a szezon egészét figyelembe véve 23 mérkőzésen 9 gólnál tart, s kirobbanthatatlan klubcsapata kezdőjéből. 

Őszi Ádám