2015. július 13., hétfő

Elkelt Stephan El Shaarawy - hivatalos

Hatalmas karriernek indult, ám a sztárráválás küszöbén megtorpant Stephan El Shaarawy az olaszok nagy reménysége, aki ezidáig hasonló karriert fut be, mint Mario Balotelli, avagy a sajtóban többet beszélnek róluk, mint azt a pályán nyújtott teljesítményük indokolja. A "Fáraó" becenévre hallgató támadó most kapott egy új lehetőséget, ám ha ezúttal sem állja meg a helyét, alighanem a hírnevének is befellegzett. 

El Shaarawy nagyon fiatalon robbant a köztudatba, ám az elvárások túl nagyok voltak, a sajtó által odázott nagyságnak nem sok nyomát láthattuk, holott a tehetség ott van a lábaiban ezt mindenki tudja. Karrierjét sérülések nehezítették az utóbbi időben, nem is sikerült túl jól a mögötte álló szezon, s hírneve igencsak megkopott.

Az AS Monaco azonban látja benne a lehetőséget, s immáron hivatalosan is bejelentették, hogy El Shaarawey a jövőben a csapatot erősíti, avagy Fáraó költözik a Hercegségbe! Az AC Milan meg nem erősített hírek szerint 16 millió euróval gazdagodik, míg a felek 2018 nyaráig egyeztek meg egymással. Mind a játékos, mind pedig a francia klub hivatalos közösségi oldalán jelentette be a frigyet. 

Más kérdés, hogy sok Milan szurkoló fanyalog, mondván a keret legtehetségesebb játékosán túladni megint nagy butaság volt, s a felemelkedés így enyhén szólva is megkérdőjelezhető...!

Őszi Ádám

A Chelsea leigazolta Petr Cech utódját - hivatalos

Azt követően, hogy Pert Cech a városi riválishoz az Arsenalhoz igazolt, borítékolható volt, hogy a Chelsea kapust igazol a nyáron. Sokáig nem tétlenkedett a Jose Mourinho vezette csapat, s máris megtalálta az utódot, aki minden bizonnyal csupán a kispadon kap majd helyet Thibaut Courtois mögött. 

A Stoke City nem hivatalos források szerint közel 12 millió eurót rakhatott zsebre kapusáért. Asmir Begovic immáron átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, s kézjegye ott szerepel a hivatalos dokumentumokon, melyek 2019 nyaráig szóló dátummal lettek hitelesítve. A 28 esztendős bosnyák válogatott kapusnak azonban számolnia kell a mellőzöttséggel, ugyanis aligha tudja kiszorítani, megkérdőjelezni belga riválisa pozícióját. A Stamford Bridgen megörökli tehát Petr Cech egyes számú mezét, ám a gólvonal távolinak ígérkezik a számára.

Begovic a bajnoki címvédő második nyári szerzeménye, az már korábban eldőlt, hogy Radamel Falcao Manchesterből Londonba teszi át székhelyét, s a vörös mezt kékre cseréli. A Monaco újfent kölcsönadta kolumbiai "gólzsákját". Igen igen, gólzsák, de nagyon jól bekötötték annak a zsáknak a száját az utóbbi időben...!

A Stoke City nem tétlenkedett, két kapussal már meg is erősítette keretét. Jack Butland mellé leigazolták Jakob Haugaardot, a fiatal dán kapust, illetve a veterán 39 esztendős Shay Givent. Valószínűleg Butland lesz az első számú portás és a Stoke magyar tehetségének továbbra is várnia kell, Gyollai Dániel az U21-es csapatnak a tagja, ez pedig nagy dolog, hiszen mindössze 18 esztendős. Persze egy pillanatra mindenkiben felmerült, hogy ha nem igazol a Stoke, akát kerettag is lehet, ám igazoltak, így bezárult a kör egyelőre. 

Őszi Ádám

MLS: Flúgos futam! - Történelmi meccs

Igazán közönségszórakoztatóra sikeredett a New York City és a Toronto bajnoki összecsapása, avagy a Yankee Stadion látott már pár sporttörténelmi pillanatot, ez most egy újabb volt. Elképesztő fordulatok, nyolc gól és egy David Villa-Giovinco párharc, melyet az olasz nyert, ám a csapatok így is osztozkodtak a pontokon, ezzel pedig a riválisok jártak a legjobban. 

Ez a mérkőzés lett volna Frank Lampard bemutatkozó meccse, ám az angol megsérült a héten, kisebb húzódást szedett össze, így már a meccs előtt tudhattuk, hogy ez az este nem róla fog szólni. Iraola azonban ott volt a kezdőben, s nem mindennapi találkozón debütált, biztosan emlékezetes marad a találkozó a számára, melyet a hazai csapat dominanciája mellett egy roppant lüktető játékot hozott. A 17. percben nyílott a gólcsap, ekkor még nem is sejthettük, hogy mi vár ránk. David Villa remekbe szabott szabadrúgásgólt akasztott Konopka kapujába. Sokat nem kellett volna várni a válaszra, a vendégek ugyanis gyorsan büntetőhöz jutottak, ezt azonban Giovinco elhibázta. A példát látta David Villa és utánozta is, a 29. minutumban a spanyol is tizenegyest rontott, ám hatalmas pechre Perquis beleért a kipattanóba, s vétett borzasztóan peches öngólt.

Két gólos hátrányban sem adta fel a kanadai csapat, a 34. percben megkezdődött a Giovinco-show. Az olasz támadó másodjára is odaállt a büntetőpontra, s ezúttal nem hibázott, majd a 40. és a 43. percben is bevette Sounders kapuját, ezzel kilenc minutum alatt jegyzett mesterhármast, s a félidőre vendég vezetéssel mentek a csapatok.

A fordulást követően David Villa is megpróbálta még egyszer a tizenegyes címletű műfajt, s a 65. percben sikerült egalizálnia. A végjátékra 3-3-as döntetlennel fordultak a csapatok, roppant lüktető volt a játék, Giovinco zsenialitása és gyorsasága azonban újabb gólt ért. A Juventustól érkező támadó előkészített, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy kihagyhatatlan helyzetbe hozta Delgadot, aki nem is hibázott. Itt azonban még nem volt vége a meccsnek, a csattanó Mullins fejében volt. A nézők tehát nyolc gólt láthattak egyenlő eloszlásban, a David Villa-Goivinco párharcot pedig egyértelműen az olasz nyerte. Előbbi 10, míg utóbbi 11 találatnál jár, nagyon szépen elkapták a fonalat.

New York City – Toronto FC 4-4  (2-3)
G: Villa (17., 65.-büntető), Perquis (29.-öngól), Mullins (84.) ill. Giovinco (34.-büntető, 40., 43.), Delgado (82.)

A hét eddigi eredményei:
San Jose Earthquakes – Houston Dynamo 0-2
Orlando City – FC Dallas 0-2
Montreal Impact – Columbus Crew 3-0
Chicago Fire – Seattle Sounders 1-0
Colorado Rapids – Real Salt Lake 3-1
Philadelphia – Portland Timbers 3-0 
New York Red Bulls – New England Revolutoin 4-1

A folytatásban:
júl. 13., 03:00 Vancouver Whitecaps – Sporting Kansas City

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 12 gól
2. Giovinco (Toronto FC) - 11 gól 
3. David Villa (New York City) – 10 gól
4.. Wondolowski (San Jose Earthquakes), Kaká (Orlando City) – 9 gól
6. Adi (Portland Timbers), Bruin (Houston Dynamo), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 8 gól
9. Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Dempsey (Seattle Sounders), Davies (New England Revolution), Rivero (Vancouver Whitecaps), Martins (Seattle Sounders), Castillo (FC Dallas) – 7 gól



Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám