2014. április 3., csütörtök

EL: Hollandiában szerzett előnyt a Benfica

Ellenkező félidőket és Benfica győzelmet hozott az Európa Liga csütörtök esti mérkőzése a hollandiai Alkmaarban. Nehéz helyzetbe került Advocaat csapata, de a párharc még nem úszott el. 

AZ Alkmaar - Benfica 0-1 (0-0)
G: - ill. Salvio (48.)

Remek hangulat és teltház fogadta a csapatokat az AFAS Stadionban, ahol az első percektől kezdve a hazai csapat dominált. A 19. percben kis híján Johannsnon szerzett vezetést, ám lövését Artur lábbal hárítani tudta. Egy perccel később aztán Berghuis előtt adódott lövőhelyzet, a holland nem röstellte ellőni 23 méterről és bizony Artur csak bravúrt bemutatva tudott hárítani. A Benfica nem tudott nagy helyzetet kialakítani az első játékrész során, melyet egy Berghuis lövés zárt, ám a kapuvédő ezúttal is a helyén volt, testtel hárítani tudott.

A második játékrészben mintha az öltözőben ragadtak volna a hazaiak és ez jellemezte az egész félidőt. A 48. percben Viergever az Alkmaar csapatkapitánya hibázott nagyot, nem tudott felszabadítani, ezzel pedig remek helyzetbe hozta a vendégeket, ám egy blokkoló lábról kifelé pattant a labda, melyet az argentin Salvilo kapásból küldött vissza, megszerezve a vezetést és a győzelmet érő egyetlen találatot. A gólt követően az 55. minutumban Rodrigo közeli fejesét védte bravúrosan Alvarado, a spanyol könnyen eldönthette volna a meccset, illetve a párharc sorsát is. A portugálok elemükben voltak, teljesen ellenkező félidőket láthattunk. Az utolsó nagy lehetőség a csereként pályára lépő Lima nevéhez fűződik, csúsztatása kis híján utat talált a kapuba.

Advocaat mester törheti a fejét, hogy a visszavágón milyen taktikával küldi az Estádio da Luz gyepére csapatát, egy biztos, támadni kell a továbbjutás reményében. Jesus mester némileg hátradőlhet és kényelmesen várhatja a visszavágót, de elkényelmesedni nem szabad, hiba lenne. 

Őszi Ádám

Premier League: Fokozódó harc a bajnoki címért - előzetes

Hétvégén a 33. fordulót rendezik meg az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League), mely roppant izgalmasnak mondható mind a tabella elejét, mind pedig a végét nézve. Vannak akik a bajnoki címért, mások pedig a nemzetközi kupaindulásért harcolnak, egyesek a középmezőnyben pihegnek, míg az alvégen ott van a pokol tüze, mely egyre perzselőbb. 

A hétvégét az a Manchester City kezdi, mely két meccses hátrányban van és ha nem hibázik, akkor a pótlásokat követően az élen találhatja magát. Most azonban előbb a Southampton lesz az ellenfél, hazai pályán nem szabad hibáznia Pellegrini tanítványainak, ám tudjuk, a Lallana vezette vendégek sok csapat orra alá törtek már idén borsot.

Az Aston Villa kényelmesen hátradőlve várhatja a Fulham elleni meccset, mely a vendégek számára létfontosságú lesz. Amennyiben a londoni csapat ismételten elhasal nagyon közel kerül a kieséshez. A hétvége hat pontos kiesési rangadója a 18. Cardiff és a 16. Palace összecsapása lesz. Moyes és a Manchester United számára két pontnyira van az európai porond, a remény tehát még él, ám ehhez tökéletes meccseket kell hozni és bízni az ellenfél a Tottenham bukásában. Most azonban előbb a Newcastle lesz az akin túl kell lépni, a "Szarkák" otthonában ez nem tűnik könnyű feladatnak. Kényelemben lévő csapatok csatáját hozza a Hull és a Swansea összecsapása, persze azért még figyelniük kell a csapatoknak, egy téli álom még jelenthetne gondot, míg a WBA Gera Zoltánnal a fedélzeten a Norwich vendége lesz. Ezt is nevezhetjük kiesési rangadónak.

A játéknap zárómeccsén az utóbbi hetekben váratlan vereségekbe futó Chelsea a Stoke ellen javíthat, mely remek formában van, utóbbi öt meccsén 13 pontot szerzett. Mourinho tanítványai számára nem igazán fér bele botlás, amennyiben még élnek a bajnoki álmok és miért is ne élnének.

Szombat
13:45 Manchester City - Southampton (Digi Sport 1)
16:00 Aston Villa - Fulham
16:00 Cardiff - Crystal Palace
16:00 Newcastle United - ManUnited (Digi Sport 1)
16:00 Hull - Swansea
16:00 Norwich - West Bromwich
18:30 Chelsea - Stoke (Digi Sport 1)

A vasárnap csakúgy mint múlt héten a két liverpooli csapat mérkőzéseit hozza majd, előbb az Arsenal és az Everon méri össze tudását a kékek otthonában. Ez a párharc bátran kijelenthető, hogy a forduló meccse, ugyanis a 4. és az 5. csap össze a tét pedig a Bajnokok Ligája indulás. Egy esetleges Everton siker egy pontra hozná fel Lukakuékat, viszont az Ágyúsok győzelem esetén kényelembe helyezhetik magukat. Előre már nagyon nincsen, a bajnoki cím elúszott, most a hátulról érkező támadásokat kell visszaverni.

A jelenleg listavezető Liverpool a West Ham United vendége lesz, a hazaiak igen forró kilencben percre számíthatnak. A pool utóbbi tíz meccséből kilencet győzelemmel abszolvált, míg egyet döntetlenre hozott.

Vasárnap
14:30 Everton - Arsenal (Digi Sport 1)
17:00 West Ham United - Liverpool (Digi Sport 1)

A forduló zárómérkőzését szokás szerint hétfőn rendezik, a Tottenham az Európa Liga indulásért, a Sunderland pedig a bennmaradásért száll harcba. A vendégeknek minden szalmaszálba kapaszkodni kell, mert nagyon hamar itt lesz a bajnokság vége.

Hétfő
21:00 Tottenham - Sunderland AFC (Digi Sport 1)

Őszi Ádám

Barca: Küszöbön volt a nyár legnagyobb transzfere, most azonban sok a kérdőjel! - sajtóhír

Egybemutató és igen megbízható hírforrások szerint csupán az aláírás hiányzik Marco Reus barcelonai szerződéséről, ám könnyen lehet, hogy hiába a sok munka, a FIFA döntése alapján a katalán klub nem igazolhat játékost. Az ítélet fenntartása esetében nagyot borulhat a nyári átigazolási piac. 

A Reus transzfer komolyságát jelzi, hogy Andoni Zubizarreta klubigazgató személyesen tárgyalt a német válogatott labdarúgóval, aki középen és a széleken is bevethető, igen univerzális labdarúgó hírében áll. A 24 esztendős játékos szerepel a Chelsea és a PSG kívánságlistáján. Ha nem születik enyhítés a FIFA részéről, akkor Reus biztosan nem lesz a katalánok játékosa egyenlőre, ebben az esetben pedig felmerül a kérdés, hogy marad Dortmundban és kivár, vagy netán továbbáll egy másik klubhoz. 

Nem csupán Reus az aki ebben a cipőben jár, Ter Stegen menedzsere szerda esti nyilatkozatában elszólta magát, azt lehetett leszűrni. hogy a felek megegyeztek a kapus már aláírt. Az üzlet februárban köttethetett, ám hivatalossá tenni csak a kapunyitás után lehet, lehetett volna. A menedzser azóta már újra nyilatkozott, kicsit másképpen, lehetséges, hogy próbálják menteni a menthetőt...

Alen Halilović a horvátok legnagyobb tehetsége, a "balkáni messi" becenévre hallgató fiatal zseni jövője is kérdőjelekkel teli, a felek nyilvánosságra is hozták már az átigazolást, ám míg nincsen átigazolási időszak nem lehetett hivatalossá tenni.

Végül pedig Tajti Mátsás, a fiatal magyar labdarúgó, aki hatalmas lehetőségről maradhat le...

Őszi Ádám 

FIFA vs Barca: Tizennégy cikkelyes támadást indít a katalán klub

Az FC Barcelona labdarúgócsapata hivatalos honlapján reagált a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tegnap közzétett ítéletére, mely szerint a katalánok megszegték a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat, ezért két időszakos átigazolási tiltást kaptak.  

"A klub fellebbez a FIFA-nál, és ha szükséges, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul jogorvoslatért" - olvasható a Barcelona hivatalos honlapján, mely közzétett egy 14 pontos cikkelyt, amivel támadni, meggyőzni kívánja a szövetséget tévedéséről. A tizennégy pontot változtatás nélkül közöljük, érdemes elolvasni figyelmesen.

1. A FIFA által kiadott hivatalos közlemény alapján a Spanyol Labdarúgó-szövetség is büntetésben részesült a nemzetközi átigazolások kapcsán.

2. Annak a szabálynak, amit az FC Barcelona állítólagosan megszegett, az a célja, hogy megvédje a fiatal játékosokat azoktól a kluboktól, akik számukra nem garantálják a kellő figyelmet a gyerekek megfelelő fejlődése érdekében. Az FCB azonban ezt minden tekintetben biztosítja a fiataljai számára.

3. A Masia modellje magában foglalja a szellemi oktatást, a szállást, az étkeztetést, az egészségügyi ellátást és minden olyan speciális igényt, amire egy gyereknek szüksége van. Az FC Barcelona mindenekelőtt felnőtt embereket nevel, s csak ezután sportolókat, ez egy olyan tény, amit a FIFA nem vett figyelembe. Ezzel szemben a FIFA egy olyan büntetési kritériumot alkalmaz, ami teljességgel figyelmen kívül hagyja a képzésünk oktatási funkcióját.

4. Az FC Barcelona összes játékosa rendelkezik a szükséges szövetségi igazolással, amit megkövetelnek a klubtól a FIFA tagszövetségei. Mindegyik játékosunk és minden pillanatban.

5. A FIFA által kifogásolt játékosok közül néhányat még a Katalán Labdarúgó-szövetség is meghívott a korosztályos válogatottjába, hogy szerepeljenek a katalán nemzeti csapatban a regionális sorozatokban.

6. Amióta a vizsgálatot megkezdte a FIFA, az érintett játékosok igazolásai már megszűntek, és azóta nem is szerepeltek a klub színeiben hivatalos tétmérkőzéseken. Ennek következtében az említett játékosok közül egyik sem lépett pályára, így nem is történt jogosulatlan szerepeltetés a klubnál.

7. Az FC Barcelona nem ment szembe egyetlen egy polgári törvénnyel sem, és az összes gyerek, aki a Masia képzésében vesz részt, Spanyolország rezidense.

8. Azoknak a játékosoknak, akiknek a játékengedélyét a FIFA bevonta, megvolt a lehetősége arra, hogy a klubnál folytassák a pályafutásukat, annál a klubnál, amelyik elkötelezett az iránt, hogy biztosítsa a képzésüket, elkerülendő bármiféle szociális hátrányt, annak ellenére, hogy őket a FIFA eltiltotta a klubunkban való szerepléstől.

9. Jelenleg az FC Barcelona egyetlen egy játékosa sem szerepel jogosulatlanul csapatainkban.

10. Az FC Barcelona már korábban is közölte, hogy a fiatalok védelmében létrejött szabályozást felül kell vizsgálni. Az a célunk, hogy ezt a szabályozást sokkal hatékonyabbá tegyük.

11. Az FC Barcelona képzési struktúrája mindig is megkapta a FIFA külön elismerését, a Masiát mindig kiváló példaként emlegették szerte a világon.

12. Az FC Barcelona Aranylabdára jelölt játékosai a példák arra, hogy a FIFA elismeri a sportszakmai- és oktatási képzésünket.

13. Az FC Barcelona képzési modellje támogatja a játékosok családjait annak érdekében, hogy azok beilleszkedjenek a társadalomba.

14. Katalóniában nagyjából 15 ezer 18 év alatti játékos van, akik Spanyolországon kívül születtek, és érvényes, a szövetségben regisztrált játékengedéllyel rendelkeznek, akiket – a FIFA által használt kritériumrendszer alapján – úgy kell tekintenünk, hogy jogosulatlan versenyzői státuszban vannak.

Őszi Ádám

A FIFA vizsgálatot indít a Real és az Atletico ellen is

Mint ismeretes, tegnap a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) súlyos büntetést szabott ki az FC Barcelona labdarúgócsapatára, melynek értelmében a katalán sztárgárda két átigazolási időszakból is ki lett tiltva. A szervezet ennyivel nem elégszik meg, a hírek szerint a Real Madrid és az Atletico Madrid átvilágítása, vizsgálata következhet. 

A vizsgálat napokon belül megkezdődhet és amennyiben szintén beigazolódnak  a sejtések a két fővárosi klub is eltiltásra számíthat. 

Eközben már a Barcelona illetékesei a fellebbezésen dolgoznak és a hírek szerint igen komoly "támadást" indíthatnak a FIFA ellen! 

Modern kori háború a zöld asztalnál!

Őszi Ádám

Baljós árnyak Barcelona és Madrid felett!

Egyre kevesebb szurkoló látogat ki az FC Barcelona és a Real Madrid hazai mérkőzéseire, a klubok lassacskán alig könyvelhetnek el teltházas mérkőzéseket. A "betegség" előbb a katalánoknál ütötte fel a fejét, mostanra azonban már a Bernabeu lelátóit is tizedeli... 

Tény, hogy hatalmas arénákról beszélünk és többnyire a Nou Camp és a Santiago Bernabeu befogadóképessége is meghaladja az európai topklubok arénáit, ám mind idáig ezek a lelátók tömöttek és zsúfoltak voltak. Az FC Barcelona egyes szezon béli meccsein negatív nézőszámokat regisztráltak,  fórumokat és véleményeket olvasva sokan a késő esti kezdésnek tulajdonították a jelenséget, mely szerint 22 órakor egy másnap munkába igyekvő ember  nem tud kimenni, inkább a fotelből nézi meg a meccset (máskor is voltak 22 órai kezdettel meccsek és teltház volt). Elhangzott, hogy majd a délutáni meccseken teltház lesz, nos ez is elmaradt, s odáig jutottunk, hogy egy Bajnokok Ligája negyeddöntőn, amit a Barca és az Atletico Madrid vívott nem regisztrálhattak tömött lelátót.

A Real Madrid esetében szintén megfigyelhető ez a folyamat, ám náluk most vetette meg a lábát a "betegség". A klub elszállt a bajnokságban csúnyán, a szurkolók pedig kifütyülték a csapatot, ám ettől még nem fogják tömegesen visszamondani a Dortmund elleni meccsjegyeket. Amit pedig szerda este láttunk az siralmas volt, a stadion minden szegletében foltokat, üres széktámlákat lehetett felfedezni!

Az emberek már nem kíváncsiak annyira a két gigászra? Nem szeretnénk sem találgatásokba sem pedig elemzésekbe bocsátkozni, ám a jelenség igen csak érdekes és van egy dolog ami mellett nem haladhatunk el szótlanul. Ez pedig a jegyek ára!

Az ember azt gondolná, hogy Barcelona, vagy Real Madrid meccsre nagyon drágák a jegyek, ez így is van, ám más klubokkal összehasonlítva, ha csak a magyar utazási irodákat, jegyeladással foglalkozó cégeket vesszük figyelembe megdöbbentő amit látunk. Klubok sorát lehetne górcső alá venni, akik a jegyárak dupláját, sőt akár tripláját is elkérik egy-egy jegyért, a teltház pedig így is garantált. 

Őszi Ádám

Bámulatos új stadiont kap a Tottenham – íme a látványtervek

Kinőtte jelenlegi otthonát a Tottenham Hotspur labdarúgócsapata, melynek vezetői egy új modern és igen csak fényűző stadion felépítése mellett döntöttek. Az új létesítmény a tervek szerint 2017-re készül el a White Hart Lane szomszédságában.  

A klub elnöke Daniel Levy elmondta, hogy a jelenlegi stadion telt házzal üzemel, a csapat pedig kinőtte azt, mely 36 ezer néző befogadására alkalmas. Azt is megemlítette, hogy a következő szezonra a bérletet igénylő szurkolók száma meghaladja a 47 ezer főt, így több mint tízezer szurkoló maradhat Spurs bérlet nélkül Londonban. A tendert az esztendő második felében írják majd ki, az új aréna kapacitása pedig 56 ezer férőhelyes lesz. 

Az észak-londoni csapat vezetői azt követően döntöttek a beruházás mellett, miután elbukták a Queen Elizabeth Olympic Parkért folytatott versenyt, mint ismeretes az új Olimpiai Stadion a West Ham United otthona lesz hamarosan.

Íme a látványtervei az új Spurs arénának:

Őszi Ádám