2014. november 19., szerda

Íme a világ 10 legnagyobb labradúgó-stadionja - képekkel

A világ első számú sportága a labdarúgás, mely minden országban jelen van és hatalmas népszerűségnek örvend. A gólok, a cselek és a kedvenc csapathoz fűződő szurkolói érzelet hatalmas tömegeket mozgat meg, ezáltal pedig óriási stadionok születtek az építészek "tollából". Íme a világ tíz legnagyobb labdarúgó-stadionja!

1. Reungrado Mayday 
A világ legnagyobb stadionja Észak-Koreában található, azon belül pedig Phenjan városában. Az 1989-ben átadott létesítmény magasan kiemelkedik a mezőnyből, ugyanis 150000 férőhelyes. Otthona az észak-koreai labdarúgó-válogatottnak és számos népi rendezvénynek. Klubcsapatnak nem ad otthont.



2. Salt Lake Kolkata
A világ második legnagyobb labdarúgó-stadionja Indiában található. A válogatott mellett igen egyedülálló módon négy klubnak is otthont ad. Harminc évvel ezelőtti átadása óta szolgálja a Kingfisher East Bengal, a Sporting Club és a Mohun Bagan csapatát, 2014-es kezdettel pedig az újonnan indított Indiai Szuperligában szereplő Atletico Kolkata otthona is. Kihasználtsága felől kételyünk nem lehet...




3. Estadio Azteca
A dobogó harmadik fokára Mexikóváros büszkesége, a Club América otthona került fel 105064 fős befogadóképességével. Része a futballtörténelemnek, ugyanis 1966-os átadása óta  1970-ben és az 1986-ban a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek adott otthont, illetve helyszíne volt az  1968-as mexikói olimpiának. Magyar szívnek ez a stadion különösen kedves, ugyanis Bulgária ellenében itt lett olimpiai bajnok labdarúgó-válogatottunk. Ebben a létesítményben született Maradona híressé vált kezezős találata az Argentína-Anglia világbajnoki meccsen.




4. Camp Nou
Európa legnagyobb labdarúgó-stadionja Spanyolországban, vagy ha úgy tetszik Katalóniában található. A futballtörténelem egyik legsikeresebb klubjának az FC Barcelonának az otthona. 1957-es átadása óta gyepén számtalan világsztár megfordult. Ami a befogadóképességét illeti, teltház esetén 99354 néző foglalhat helyet a lelátókon. Ezen stadion gyepén rúgta a bőrt Kubala László és Kocsis Sándor, előbbinek a stadion előtt emlékszobrot is állítottak. A stadion látványképe,  ahogyan az a lenti képen is látható káprázatos.




5. FNB Soccer City
Afrika legnagyobb stadionjáról van szó, mely 1987-ben épült Johanesburgban, ám jelenlegi formáját és befogadóképességét a 2009-es felújítás során kapta. A 2010-e labdarúgó-világbajnokság egyik fő helyszíne volt, a nyitómérkőzés mellett számos csoportmérkőzésnek, egy nyolcaddöntőnek és egy negyeddöntőnek is az otthona volt. Itt zárult a torna is, Spanyolország ezen lelátók között hódította el világbajnoki címét, melyet nyáron Németország elkobzott. A stadion befogadóképessége 94736 fős. Klubcsapatnak nem ad otthont, a Dél-afrikai labdarúgó-válogatott otthona.




6. Rose Bowl
Egy többfunkciós stadion az Egyesült államokban. A Rose Bowl Game színhelye, az 1994-es labdarúgó világbajnokság egyik helyszíne. Tudomásunk szerint jelenleg profi labdarúgócsapat nem használja, ám korábban az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxy otthona volt. Tányérra emlékeztető lelátóján 92542 néző foglalhat helyet. Nincsen fedett lelátórésze, nyílt az egész.



7. Wembley
Bizonyára senkinek nem kell bemutatni a "Futball Otthonának" becézett stadiont, melyet 1923-ban építettek és egyedülálló módon 5 BEK, illetve Bajnokok Ligája finálénak is otthont adott. A magyar szív számára rendkívül kedves, hiszen Puskásék itt verték el 6:3-ra az addig hazai pályán veretlen angol nemzeti csapatot. Alapvetően 126047 néző befogadására volt alkalmas, ám szerkezete felett eljárt az idő, így 2002-ben eredeti szerkezetét lebontották és új stadiont építettek, melyet 2007-ben adtak át, immáron "csak" 90000 férőhellyel. A létesítmény klubcsapatnak nem ad otthont, az Angol labdarúgó-válogatott székhelye. Íme a Futball-katedrálisa!




8. Gerola Bung Karno
A nyolcadik helyre fért fel a Jakartában található stadion, melynek befogadóképessége 88083 fős. A létesítmény klubcsapatnak nem ad otthont, az indonéz nemzeti csapat otthona. Számos nívós eseménynek adott már otthont, legyen az Ázsia-kupa vagy Ázsa-játékok. helyszíne lesz a 2018-as kontinensjátékoknak, emellett pedig rendre vendégül lát nívós európai klubokat egy-egy gálamérkőzés kedvéért. Az utóbbi években megfordult itt az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea és a Juventus is.



9. Bukit Jalil
A lista utolsó előtti helyezettje a Kuala Lumpurban található malajziai nemzeti stadion, mely 87411 néző befogadására alkalmas. Csakúgy mint az imént említett indonéz létesítmény ez a stadion is otthont adott már Ázsia-Kupa mérkőzéseknek és szintén bevett szokás az utóbbi években sztárcsapatok gálamérkőzésének fedél alá hozása. Az utóbbi években megfordult itt az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United is. Hivatalosan a malajziai válogatott otthona. 




10. Borg El-Arab
A tízes listát az alexandriai nemzeti stadion zárja, mely az utóbbi időben hanyatló egyiptomi válogatott otthona és 86000 néző befogadására alkalmas. Túl nagy múlttal nem rendelkezik, ugyanis 2007-ben építették. Roppant kis részen van fedett lelátórésze.


Ezzel listánk végéhez értünk, ezek lettek volna, illetve ezek a világ jelenlegi legnagyobb labdarúgó mérkőzések rendezésére használt stadionok. Körülnézve a világban számos stadiont találunk, melyek felférnének ezen listára, sőt a stadionok nagy részét leszorítanák a listáról, ám ezeken többnyire amerikai futball mérkőzéseket rendeznek. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy egyes európai topcsapatok stadionja hol állhat a futballmérkőzések megrendezésére alkalmas stadionok listáján, folytatva a sort csináltunk egy kis gyűjtést!

15. Santiago Bernabeu (Real Madrid) 81044 néző
16. Signal Iduna Park (Dortmund) 80667 néző
18. San Siro (AC Milan és Inter) 80018 néző
25. Old Trafford (Manchester United) 77731 néző

Arrow

ManUnited: Behúzták a kéziféket, lakat került a kasszára!

Közeledik a téli átigazolási időszak, a pletykák pedig úgy repkednek, mint Magyarországon az adótervezetek! Jó pár szaftos pletykát hallhattunk már a Manchester United terveivel kapcsolatba, most azonban a klub  vezérigazgatója Ed Woodward tiszta vizet öntött a pohárba. Kassza lezárva! Kézifék behúzva! 

A United, illetve Van Gaal elképesztő 150 millió fontos összeget költött a nyár folyamán, ennek a befektetésnek a hozománya pedig egyelőre csupán egy bajnoki hetedik helyezés. Nincsen könnyű helyzetben a holland tréner, amikor csapata összeállításán gondolkozik, ugyanis a keret egy igen jelentős része sérült, harcképtelen. Nem jöttek jól a válogatott mérkőzések, Blind komolyabb sérülése után Di Maria is összeszedett egy kisebbet.

Ed Woodward a klub vezérigazgatója így nyilatkozott a téli átigazolási  tervek kapcsán - "Nem szeretnénk rövid távú javítások miatt igazolni. Mindazonáltal vannak olyan célpontjaink, akiket a következő nyáron leigazolnánk, de nem most! Ha valamelyikük januárban elérhetővé válik - ami nyilvánvalóan elég ritka - akkor megfontoljuk, mit tegyünk. De ennek kicsi az esélye."

Hogy minden keresendő a "pénzmegvonás"? Nos, a klub nem indulhatott a Bajnokok Ligája idei kiírásában, ezáltal pedig rengeteg közvetítési jog, illetve extra jegybevétel úszott el. A klub bevétele az elmúlt három hónapban 10 százalékos esést mutat, mely fontra átszámolva hatalmas összeget jelent. 

A diplomatikus  Ed Woodward nyilatkozat burkoltan azt takarja, Van Gaal a télen nem költekezhet kénye-kedve szerint. Illetve a hírek szerint azon dolgozik a klub, hogy felbontsa Nani kölcsönszerződését idő előtt, mivel a portugál remek formában van, a holland tréner pedig megbánta "elbocsátását".

Őszi Ádám

Kétszer is legyőzte a rákot, most pedig válogatott lett

Tegnap este élete első válogatott mérkőzésén léphetett pályára Francesco Acerbi a Sassuolo középső védője. Ez önmagában nem is lenne nagy szám, ám egy olyan labdarúgóról van szó, aki kétszer is legyőzte a rákot és teljesült az álma azzal, hogy pályára léphetett hazája címeres mezében. 

A 26 esztendős korábbi Milan játékos karrierjét az emberiség egyik legsúlyosabb betegsége a rák törte ketté, hererákot diagnosztizáltak nála, majd miután felépült, a daganat újfent kiújult. A legutóbbi intenzív kemoterápiás kezelések után azonban gyógyultnak nyilvánították, szervezetéből eltűnt a halálos kór. Nem adta fel és elképesztő akaraterővel küzdött tovább, azért, hogy élete legfőbb álmát teljesítse, olasz válogatott legyen. 

Tegnap az Olaszország-Albánia mérkőzés hajrájában eljött az ő ideje, a 82. percben Bonuccit váltotta a pályán. A továbbiakban sok sikert és főként ami a legfontosabb egészséget kívánunk neki.

Conte mester valóra váltotta tehát Acerbi álmát, kíváncsian várjuk, hogy a jövőben is kap-e majd helyet az olasz keretben, vagy kivételes egyszeri alkalomról volt szó az esetében.

Arrow

Ezúttal nem lesz sóher az Arsenal!? - 75 milliós ajánlat két játékosért

Portugáliában ma arra ébredtek az emberek, hogy a Bola és számos más portál is vezető hírként kezeli az Arsenal és a Porto közötti transzfer lehetőségét. Nem mindennapi üzletet neszeltek meg a zsurnaliszták, a hírek szerint Arsene Wenger 75 millió eurót szánna a télen csapata megerősítésére. Kolumbiai duó, csatár és középpályás érkezhet az Emiratesbe. 

Az emberek tudatában Arsene Wenger és az Arsenal úgy ivódott be, mint egy sóher, ám mégis jól gazdálkodó klub, mely mindig ott van az elitben, ám az igazán nagy eredmények eléréséhez mindig hiányzik egy kis plusz, vagy ahogy mondani szokták pár millió euró és egy klasszis a csapatban.

Nyáron Alexis Sanchez szerződtetésével őrülten jó üzletet csináltak az Ágyúsok, a chilei gyorsan beilleszkedett, teljesítménye pedig ámulatba ejti a futball világát, ám egy fecske nem csinál nyarat, a társak nem tudták felvenni a kellő ritmust, így a klub jelen pillanatban úgy áll a bajnokságban ahogy. 

A télen erősíteni kell és menteni a menthetőt! Itt jön a képbe a Porto és  Wenger két kolumbiai kiszemeltje  Jackson Martínez és Juan Quintero. A sajtóban elképesztő 75 millió eurós üzletet szagoltak meg, kíváncsian várjuk mi lesz belőle.

A 28 esztendős Jackson Martinez mondhatni későn érő típus. Európai karrierjét 26 esztendősen kezdte meg, ekkor szerződtette a Porto, mely biztosan nem bánta meg a transzfert, ugyanis a kolumbiai gólfelelős ezidáig 107 mérkőzésen 72-szer volt eredménye. Egy igazi befejezőcsatár, aki ott van a kapu előtt és ha labdát kap, azt kegyetlenül kihasználja. Piaci árát a német transfermarkt.de 30 millió euróra taksálja, ám klubja a Porto jól bebiztosította, jelen állás szerint még 2017 nyaráig van a feleknek érvényes szerződése, így aki el akarja csábítani jó mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon. Mint ismeretes a Porto nem igen szeret engedni, emlékezhetünk több játékos esetében is, hogy jól elhúzták a transzfert és anyagilag a számukra legjövedelmezőbb pontot keresték meg. Így volt ez Hulk esetében is, ahol nem feltétlenül a játékos érdekeit vették figyelembe. Korábban a Chelsea és a Real Madrid is érdeklődött, ám bicskájuk beletört a transzferbe...

Ami Juan Quintero átigazolását illeti, a 21 esztendős támadó középpályást hatalmas ígéretként tarják számon, egyre többet tesz le az asztalra és egyre több lehetőséget kap mind klubcsapatában, mind pedig hazája felnőtt válogatottjában. Piaci árát a transfermarkt.de  pár hónappal ezelőtt 9 millióra taksálta, míg szerződése 2017 nyaráig köti jelenlegi klubjához. 

Őszi Ádám

Nani újra Manchesterben!? - "Miért is ne...!"

Tegnap este az argentin és a portugál nemzeti csapat mérte össze tudását az Old Trafford gyepén barátságos mérkőzés keretei között. A pályán ott volt Nani, aki ezzel visszatért egy rövid időre korábbi sikerei helyszínére. A mérkőzést követően az újságírók kérdésére a középpályás elmondta nem zárkózik el a végleges visszatéréstől sem. Könnyen előfordulhat, hogy a 28 esztendős szélső már januárban ismételten Vörös Ördög lesz.  

A mérkőzést követően Nani így reagált arra a kérdésere, miszerint visszatér-e a Unitedbe - "Miért is ne! Igaz, most hazatértem a Sportinghoz, és sokkal többet játszom. Nekem ez a legjobb, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő."

Mint ismeretes nyáron hét év után döntött úgy a portugál, hogy elhagyja szeretett klubját, miután az új vezetőedző Van Gaal nyilvánvalóvá tette számára, hogy nem számít rá. Egykori klubja a Sporting tárt karokkal várta, az üzlet pedig a Vörös ördögök számára is kapóra jött, hiszen Nani kölcsönszerződése része volt a Marcos Rojo üzletnek.

Nani az utóbbi időben klasszis teljesítményt nyújt, a Sporting igazi vezére lett, 13 mérkőzésen 5 gólt és 4 gólpasszt jegyez. A hírek szerint Van Gaal megbánta a portugál "menesztését" és mielőbb újra a csapatban szeretné látni, nem várná meg a kölcsönszerződés lejártát. A hírek szerint a Unied felvette a kapcsolatot a Sporting illetékeseivel az ügyben, hogy megszakítsák a felek közti kölcsönszerződést. 

Nani egyébként tegnap este nem feltétlenül lopta be magát Van Gaal szívébe, ugyanis sérülést okozott Di Maria számára, akinek játéka még kérdéses így az Arsenal elleni hétvégi derbin.

Őszi Ádám

Baljós árnyak! - Messi otthagyhatja a Barcát

Igen meglepő nyilatkozatot tett Lionel Messi az FC Barcelona argentin válogatott klasszisa. A négyszeres aranylabdás zseni a jelennek él és nem tudja mi lesz a jövőben, de nem zárkózott el a távozás gondolatától, nyilatkozata gondot, gondokat sejtet. Ezen szavak alapján katalán földön vihar készül... 

Az Ole volt az a lap, mely megszólaltatta az argentin, a mikrofon túlsó végén lévő újságíró pedig aligha számított ilyen őszinte és nyílt válaszra - "Egyszerűen csak a jelennek élek!  Arra koncentrálok, hogy ez egy nagyszerű év legyen a Barcelonánál, s hogy címeket nyerjünk, semmi többre. Ezt követően majd meglátjuk mi lesz! A futballban nagyon sok a fordulat. Mindig is hangsúlyoztam, hogy örökre itt akarok maradni, de a dolgok nem mindig úgy mennek, ahogyan szeretnénk."

Ezt követően Messi a katalán klubra terelte a figyelmet, amikor a zsurnaliszta megkérdezte, távozása rajta, vagy nevelőegyüttesén múlik - "Már számos alkalommal jeleztem, hogy ha rajtam múlna, akkor örökre itt lennék. Mint mondtam az imént, a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk, különösen a labdarúgásban, ami annyira változékony, és oly sok minden történik!"

A 27 éves klasszis először nyilatkozott ilyen baljósan, mert konfliktust, de legalábbis rendezetlen dolgokat sejtet klubon belül. A nyilatkozat demoralizáltsága egyben a pályára is kivetül, hiszen Messi igen "visszafogottan", kedvtelenül játszik az utóbbi időben. Találgatásokba felesleges lenne belemerülni, egyelőre elégedjünk meg ezen nyilatkozattal, a többit pedig mindenki gondolja maga mögé saját véleménye szerint. Egy biztos, ennek még lesz folytatása...

Ami a pletykákat illeti, Messit az utóbbi időben többször összeboronálták Mourinho csapatával, míg az argentin egyik jó barátja Xavi nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy Messi számára a Premier League nagyon kézenfekvő lenne...

Arrow

Csereüzlet az Atletico Madrid és az Inter között - sajtóhír

Roberto Mancini az Inter régi-új vezetőedzője igen gyorsan elég szép kívánságlistát rakott össze a klub vezetői számára. A legújabb név az Atletico Madrid válogatott csatára Alessio Cerci. Igen ám, de az üzletnek ára van, a Matracosok nem pénzt, hanem játékost kérnek cserébe. 

A Corrierre dello Sport beszámolója szerint Madridban tudnak Mancini tervéről és nem is zárkóznak el az üzlet elől, ugyanis Cerci eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A nyáron érkező olasz válogatott csatár eddig mindössze hat mérkőzésen kapott 122 percnyi játékot és csupán egy gólt jegyez. Hol van már a tavalyi Serie A szezon, ahol a 27 esztendős játékos ontotta a gólokat és a gólpasszokat...! Úgy fest tehát a váltás nem jött be, a La Liga stílusa nem fekszik a Torinó korábbi kiválóságának.

Ami Cerci piaci értékét illeti, a transfermarkt.de 18 millió euróra taksálja, míg a matracosok 2017 nyaráig szóló kontraktus kötöttek vele. Ha Mancini tényleg Cecit akarja, annak ára van, mely nem euróban mérendő, hanem Mauro Icardi játékjogában! 

Igen ám, de kinek érné meg ez az üzlet? Icardi ugyanis karrierje elején van és bombaformát mutat, a jövő egyik nagy reménysége. A transfermarkt.de 21 millió euróra taksálja piaci értékét, mely hosszútávú 2018 nyaráig szóló szerződéssel párosul. A 21 esztendős argentin idei statisztikái lenyűgözőek, 16 mérkőzésen 11 gólt és 1 gólpasszt számlál. Mancini aligha akarja eladni csapata egyik legjobbját, persze nem láthatunk bele a tréner elképzeléseibe...

Arrow

Megszakadt Chile nagy sorazata

Az éj leple alatt a tengerentúli csapatok is pontot tettek a 2014-es esztendő végére, Chile elvesztette hosszú ideje tartó veretlenségi sorozatát, míg Bolívia és Peru igen kacifántos, fordulatos mérkőzésen tartotta otthon a "három pontot". 

Chile - Uruguay 1-2 (1-1)
G: Sanchez (28.) ill Roland (45+1.), Gonzalez (80.)

Megfiatalítva, Suarez nélkül érkezett az uruguayi válogatott Chilébe, oda, ahol csapat 15 mérkőzés óta nem nyert. Nem sok esélyt adtak a vendégeknek, Cavaniék azonban bizonyították, a rutin és a generációváltás ötvözete sem alkot majd rossz csapatot. Sanchez fejese révén  a 28. percben Chile szerzett vezetést, ám az első játékrész hosszabbításában  egy rögzített szituációt, beadást követően Roland csúsztatott a kapuba, így döntetlennel mehettek a felek az öltözőbe. A győztes gól a 80. percben született, ekkor egy továbbfejelt labdát két hazai védő sem tudott eltakarítani, ezt Gonzalez kihasználta és a kapuba lőtt. Ezzel megszakadt a chileiek nagy sorozata, Uruguay pedig győzelemmel zárta az évet.

Bolívia - Venezuela 3-2 (1-1)
G: Raldes (41.), Lizio (53.), Arce (87.) ill. Wilker (39.), Gonzalez (71.)

Két olyan csapat találkozott, mely a 2014-es naptári esztendőben még nem aratott győzelmet. Ez a sorozat most megszakadt Bolivia nyerni tudott, míg Venezuela nyeretlenként zárta az esztendőt. A vezetést a vendégek szerezték meg, ám Raldes révén két percen belül egalizáltak a hazaiak. A fordulást követően Lizio a vezetést is megszerezte, ám Gonzalez egyenlíteni tudott vendég részről. Úgy festett, egyik csapatnak sem lesz idén győzelme, ám a végjátékban jött Arce és a kapuba pofozta a játékszert, ezzel megszerezve Bolívia első és egyben utolsó győzelmét 2014-ben.

Peru - Paraguay 2-1 (0-1)
G: Ascues (73., 81.) ill. Santa Cruz (42.)
Kiállítás: Guerrero (67.), Reyna (90.) ill Gonzalez (90.)

Fordulatokban, illetve indulatokban gazdag mérkőzést vívott egymással Peru és Paraguay. Az első játékrész végén Santa Cruz góljával a vendégek szereztek vezetést, míg a 67. percben Guerrero összeszedte második sárgáját hazai részről, így elég reménytelenné vált a küldetés. Jött azonban a védelem tengelyébe a 72. minutumba a 22. esztendős Carlos Ascues, aki győztes cserének bizonyult. A Benfica utánpótlásában is megforduló, jelenleg Görögországban futballozó védő beállását követően egyből a kapuba talált, majd védő létére szűk tíz perccel később újra megismételte ezt a bravúrt. A végjátékban mindkét oldalon villant az egyből piros, Peru 9, míg Paraguay 10 emberrel fejezte be az év utolsó meccsét.


További eredmények:
Nicaragua - Salvador 0-2 (0-1)
G: - ill. Nurgos (44.), Bonilla (80.)

Panama - Kanada 0-0

Arrow