2015. június 18., csütörtök

A Dortmund a Barcát és a Realt is lepipálta

Van statisztika, melyben a Borussia Dortmund az FC Barcelona és a Real Madrid fölé nő, sőt, egész Európa legtetejére emelkedik, ez pedig a tizenkettedik játékos a néző. A mögöttünk álló szezonban félszezonkor kieső volt a BVB, s a szezon végén is csupán a hetedik pozícióban zárt, ám a szurkolók mindvégig kitátottak csapatuk mellett. A három pont megszerzése soha nem biztos, ám az, hogy a Westfalenstadionban tömött lelátók és fantasztikus hangulat uralkodik minden egyes alkalommal az garantált. 

Mielőtt valaki belekötne az alapkoncepcióba, miszerint ez nem a Dortmund érdeme közbeszólnánk! A szurkoló a csapat tizenkettedik játékosa, s mint tudjuk fanatikusok és hangulat nélkül a labdarúgás halott. Ez a sportág nem színház...!

Utánajártunk, s megnéztük, hogy kontinensünkön mely kluboknak volt a legmagasabb átlagnézőszáma a 2014/2015-ös szezonban, illetve azt is kiszámoltuk, hogy milyen kihasználtsággal működtetik arénájukat ezen klubok. A "Sárga Falként" elhíresült legendás dortmundi tribün nem hazudik, a Signal Iduna Park (Westfalenstadion) volt átlagnézőszámban a szezon leglátogatottabb arénája. A Ruhr-vidékről egészen Katalóniáig kell repülnünk, az FC Barcelona mérkőzéseire voltak másodikként a legtöbben kíváncsiak, igaz, a Nou Camp kihasználtsága nem éppen jeles, hiába a nagy trió és a triplázás. A dobogó harmadik fokára az Old Trafford a Manchester United otthona kúszott fel, s kihasználtságban kerekített százalékban megegyezik a Signal Iduna Parkéval. Az ötös listán negyedik a Real Madrid otthona, míg a sort a Bayern München és az Allianz Aréna zárja, igaz esetükben a stadion felújításon esett át ezidőtájt, s 2015-től 4000 fővel nőtt a befogadóképessége a mostani 75 ezresre, így esetükben a számítás a kihasználtságot illetően nem mutat teljes képet, szinte biztosak lehetünk benne, hogy jövőre ez a százalékos arány javul.

Fontos, hogy mind a befogadóképesség, mind pedig a kihasználtság tekintetében kerekített számokkal dolgoztunk, az átlagnézőszámok pedig a klubok hivatalos adatait tartalmazzák.


Őszi Ádám

Szlovák válogatott támadót igazolt a Fradi - hivatalos

A Ferencvárosi Torna Club hivatalos honlapján jelentette be, hogy mindenben megállapodtak az 53-szoros szlovák támadó középpályással Stanislav Sestákkal. A 32 esztendős labdarúgó az Európa Liga selejtező készülő fővárosi klub harmadik nyári erősítése. 

Az FTC nem titkolja szándékait, idén bajnoki aranyra tör, s emellett a nemzetközi kupaporondon is szeretne a csoportkörig eljutni. A keretet ezidáig sikerült egybetartani, igaz Dibusz Dénes iránt nagy az érdeklődés Berlinből, ám jelenleg még a Fradi játékosa és a klub ragaszkodik is hozzá. 

Cristian Ramírez megvasalása fantasztikus hírnek számított a klub háza táján, míg hosszú idő után az Omonia Nicosia fedélzetét elhagyva hazatért Leandro de Almeida is.

Stanislav Sesták szerződése a VfL Bochum labdarúgócsapatával lejárt, a felek nem hosszabbítottak, így csak a játékossal kellett megegyeznie a Fradinak. Ami a mögöttünk álló szezont illeti, Sesták jól szerepelt a német másodosztályban 27 mérkőzésen 9 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Karrierje során a Bochum játékosaként a Bundesligában is rugdosta a gólokat, míg Törökországban az Ankaragücü és a Bursaspor játékosa volt. Első profi klubja a szlovák Zilina volt. A szlovák válogatottban ezidáig 53 alkalommal lépett pályára, s 13 gól fűződik a nevéhez, egy ízben pedig 2008-ban a magyar válogatott hálójába is betalált.

Őszi Ádám

US Open Kupa: Mesterhármas büntetőből, búcsúzó MLS-csapatok

Immáron teljes a 2015-ös US Open Kupa nyolcaddöntőjének mezőnye, avagy a legjobb 32 között 17-ből 14 MLS csapat sikeresen vette az elé tornyosuló akadályt, s készülhet a következő körre. A címvédő Seattle Sounders mellett a New England Revolution és az újonc New York City számára is befejeződött a küzdelemsorozat. 

A legjobb 32 között a Los Angeles Galaxy nyert a legsimábban, egy hatost gurítva a PSA Elite csapatának. A mérkpzésen a vendégek megcibálták az oroszlán bajszát, vezető találatukra hathatós válaszsorozatot adott a Keane vezette csapat. A DC United hosszabbításban rendezte le harmadik ligás ellenfelét, míg az MLS újonc Orlando City első kupameccse drámaira sikeredett. A 2-2-es rendes játékrészt egy négy gólos hosszabbítás követte, Rivas büntetőből triplázott, a továbbjutás sorsáról pedig egy drámai tizenegyespárbaj döntött. Nem volt ilyen szerencsés David Villa csapata a New York City, mely büntetőkkel kapott ki a Raúl által erősített New York Cosmostól. A New England Revolution pedig hazai pályán maradt alul harmadik ligás ellenfelével szemben, avagy a Charlotte Independence és a New York Cosmos az a csapat, mely a nyolcaddöntőben alacsonyabb osztályú csapatként szerepel.

Richmond Kickers (III.) - Columbus Crew 1-3
G: Owusu (24.) ill. Bedell (18., 63.), Finlay (42.)

Pittsburgh (III.) - DC United 1-1 - hosszabbítás után 1-3
G: Vincent (24.-büntető) ill. Coria (8.), Opare (92.), DeLeon (104.)

Charleston (III.) - Orlando City 4-4 - büntetőkkel 7-8
G: Van Schaik (58.) Kelly (67.), Portillo (107., 115.-büntető) ill. Neal (63.), Rivas (76., 94., 106. - mindhárom büntetőből)

New England Revolution - Charlotte Independence (III.) 0-1
G: - ill. J. Herrera (55.)

New York Cosmos (II.) - New York City 2-2 - büntetőkkel 4-3
G: Fernandes (65.), Mkosana (90.) ill. Poku (24., 57.)

Houston Dynamo - Austin (III.) 2-0
G: L. Miranda (25.), Clark (90+2.) ill. -

Los Angeles Galaxí - PSA Elite (III.) 6-1
G: Lletget (14.), Zardes (19.), Keane (28., 53., 69.), Husidic (77.) ill. Salazar (211.)

Korábban játszották:
Seattle Sounders - Portland Timbers 1-1 - hosszabbítás után 1-3
Colorado Rapids - Colorado Springs (III.) 4-1
New York Red Bulls - Atlanta (II.) 3-0 
Chicago Fire - Louisville City (III.) 0-0 - hosszabbítás után 1-0
Sporting Kansas City - Saint Louis (III.) 1-0
FC Dallas - Oklahoma City Energy (III.) 4-1
Real Salt Lake - Seattle 2 (III.) 2-1
San Jose Earthquakes - Sacramento Republic (III.) 2-2 - büntetőkkel 6-5
Philodelphia - Rochester (III.) 0-0 - büntetőkkel 3-1

Őszi Ádám

Copa America: Brazil vereség, Neymar piros

Izgalmasan alakulnak a dolgok a 'C' jelű kvartettben, avagy a brazilok vereségét követően az is előfordulhat, hogy mind a négy együttesnek három pontja lesz. Kolumbia nem csupán legyőzte, de le is játszotta a pályáról a brazil csapatot, avagy azt sem mondhatjuk, hogy az eredmény érdemtelen. Továbbá vezérét vesztette a Selecao, ki tudja, hogy mi lesz Neymar sorsa a továbbiakban...! 

Brazília - Kolumbia 0-1 (0-1)
Helyszín: Estadio Monumental David Arellano; Vezette: Enrique Osses
Gólszerzők: - ill. Murillo (36.)
Sárga: Fernandinho (33.), Firmino (41.), Neymar (45.) ill. Gutierrez (20.)
Kiállítás: Neymar (90+6.) ill. Bacca (90+6.)

Beazília: Jefferson - Dani Alves, Miranda, Thiago Silva, Filipe Luis - Elias (Tardelli 76.), Fernandinho, Willan (Costa 69.), Fred (Coutinho 46.), Neymar - Firmino. Kapitány: Dunga

Kolumbia: Ospina - Armero, Murillo, Zapata, Zuniga - James Rodriguez, Valencia (Mejia 80.), Sanchez, Cuadrado - Falcao (Ibarbo 69.), Gutierrez (Bacca 76.). Kapitány: Pekerman

Puhatolózóan kezdtek a felek, mezőnyben csordogált a labda sok pontatlansággal és kósza kísérletekkel fűszerezve. Noha a labda a braziloknál volt többet, a kolumbiai retesz roppant magabiztos volt, míg a túloldalon bizony sokkalta lazább volt a szerkezet, Pekerman fiai sokkalta könnyebben értek oda Jefferson kapujáig. A pontosság már más tészta...! Az első valamirevaló lehetőségre 31 percet kellett várni, ekkor Carlos Sanchez lövése haladt volna a háló felé, ám egy blokkoló védő sarokrúgásra mentett. A 36. percben már nem volt blokkoló test, vagy éppen láb, egy szöglet utáni keveredésből a kolumbiaiak jöttek ki jobban, s a felhúzódó középső védő Murillo első gólját szerezte válogatott színekben, a láberdőben utat talált lapos lövése. (0-1).

Könnyedén 0-2 alhatott volna a 39. minutumban az eredményjelzőn, ez eddig nem a brazil védőkön és nem is a kapuvédőn Jeffersonon múlott, nemes egyszerűséggel Falcao nem talált fejjel kaput tizenegy méterről. Az első játékrész záró akkordja a mérkőzés tán legvitatottabb szituációja volt, mely Neymar részéről teljesen kiverte a biztosítékot. Egy Beívelt labdát fejelt kapura, úgy, hogy védője közben stoplisa orrával elérte az arcát igen magasan. A labdát Ospina fogta, a kipattanó pedig Neymar kezéhez ért. A játékvezető érdekes döntést hozott, esetleges büntető helyett, a Barca üdvöskéjének adott sárgát.

A fordulást követően aztán a cseréké volt a főszerep, jöttek és mentek a játékosok a kispadról a pályára és fordítva, miközben a labda elég eseménytelenül csordogált a mezőnyben. A brazilok átütőereje ezen az estén támadásban sehol sem volt a megszokotthoz, Kolumbia megfojtotta őket. Az 51. percben Cuadrado távoli lökete csak centikkel kerülte el a brail kaput, míg nemsokkal később a túloldalon Firmino mutatott be egy hasonló kivitelezést. A Hoffenheim támadóján kívül brazil nem is került helyzetbe a második játékrészben, a 79. percben fejjel próbálkozott, ám mintha a kapu taszította volna a játékszert. A záró lövés James Rodriquez nevéhez fűződik, ám gól nem lett belőle, s a hármas sípszó után kezdődött egy másik sportág másik meccse, avagy a brazilok nem bírták elviselni a vereséget, a kolumbiaiak pedig felvették a kesztyűt. Végül Neymar és Bacca is pirosat kapott, s hogy mire számíthatnak, azt nemsokára megtudjuk. Vajon megússzák egy meccsel, vagy véget ér számukra a torna!? Neymar egyébként sem játszhatott volna a Venezuela elleni utolsó csoportmeccsen két sárgája miatt, ám így most izgulhatnak a Selecao szurkolói.

A C-csoport állása:
1. Venezuela 3 pont (1:0)
2. Brazília 3 pont (2:2)
3. Kolumbia 3 pont (1:1)
4. Peru 0 pont (1:2)

A folytatásban:
jún. 19. 01:30 Peru - Venezuela

A góllövőlista élmezőnye:
1. Vidal (Chile) - 3 gól
2. Vargas (Chile), Vuoso (Mexikó), Agüero (Argentína) - 2 gól

Őszi Ádám