2013. november 1., péntek

Premier League: Arsenal-Liverpool rangadó a 10. fordulóban - előzetes

Hét közben a Ligakupában szerepeltek a még talpon lévő csapatok, szombaton azonban már a bajnokságban kell bizonyítani. Nincsen megállás, a 10. fordulóval folytatódik a  Premeir League, mely ezúttal is remek párharcokat tartogat. A hétvége meccsének az Arsenal-Liverpool derbi ígérkezik. 

A 10. forduló szombaton az ebéd utáni pihenés idejében kezdődik, ekkor a Newcastle United otthonába látogat a Chelsea a három bajnoki pont reményébe. A londoniak előtt nagy lehetőség állhat, hiszen egy esetleges Arsenal botlás azt jelentheti, hogy Mourinho csapata az élre állhat, ehhez persze nyerni kell a Rémy fémjelezte "Szarkák" ellen, akik csupán 11. pozícióban tanyáznak, teljesítményük pedig igen csak ingadozó.

A folytatásban pályára lép a két manchesteri óriás, a United a Fulham otthonában folytathatja a zárkózást az élmezőny irányába, míg a City a kieső helyen álló "Kanárikat" fogadja. A hétvégén első győzelmét ünneplő Sunderland a Hull City otthonában folytatná a pontok gyűjtögetését, ehhez azonban a hazaiaknak is lesz pár keresetlen szavuk. A szezon meglepetéscsapata a Southampton ezúttal idegenben folytathatja remek menetelését. Az ellenfél a Stoke gárdája lesz, mely közvetlenül a kiesőzóna előtt tanyázik. A liga utolsó Crystal Palace a West Brom otthonába látogat, míg a West Ham az Aston Villával mérkőzik meg.

A forduló csúcsmérkőzése a Liverpool és az Arsenal találkozása lesz, melyre nyugodtan ráillik a hat pontos mérkőzés jelzője. A vörösök védői előre retteghetnek a Ramsey, Özil, Giroud triótól, míg hazai részről Sturridge és Suarez nevét retteghetik a védők. A pontosztozkodás a Chelsea és a Tottenham számára tökéletes lenne.

Vasárnapra két mérkőzés marad, egy igazán jónak ígérkező derbire kerül sor Liverpool kékebbik felében, ahol is a 6. pozícióban tanyázó Everton várja a Spurs legényeit, azokat a labdarúgókat, akik túlóráztak hét közben a Ligakupában. Persze nem minden alapember játszott, de van akinek a lábában van a 120 perc és az izgalmakkal teli büntetőpárbaj. A forduló zárómeccse egy walesi derbit hoz, melyre még nem volt példa a Premier League történetében. A Cardiff hazai oroszlánbarlangjában fogadja a Swansea Cityt. 

Szombat:
13:45 Newcastle United - Chelsea (DigiSport 1)
16:00 Fulham - Manchester United (DigiSport 1)
16:00 Hull City - Sunderland 
16:00 Manchester City - Norwich City
16:00 Stoke City - Southampton
16:00 West Bromwich - Crystal Palace
16:00 West Ham United - Aston Villa
18:30 Arsenal - Liverpool (DigiSport 1)

Vasárnap:
14:30 Everton - Tottenham (DigiSport 1)
17:00 Cardiff - Swansea

Őszi Ádám

Nyilvánosságra hozták Dzudzsák Balázs keresetét

Az orosz sport.ru nyilvánosságra hozott egy listát, melyen a Premjer-Liga 90 legjobban kereső játékosának neve és fizetése szerepel. A liga "legjobb" magyar légiósa Dzudzsák Balázs közel sem jár a legjobban fizetett labdarúgókhoz, azonban bére egy átlag ember számára így is felfoghatatlan. 

Balázs a lista 20. helyét foglalja el, évi 2,5 millió eurós keresetével, mely magyar forintra átszámítva 714 millió forint. Igen, jól olvasták, 714 millió! A dobogó igen csak messze van tőle, a legjobban kereső játékos az orosz bajnokságban ugyanis Hulk. A Zenit brazil csatára évi 7 millió eurót tesz zsebre, míg őt Dzsudzsák Balázs két csapattársa követi a dobogón. Kevin Kurányi évi 5,7 millió eurót tesz zsebre, míg Alekszandr Kokorin 5 milliót keres.

Hány magyar család tudna megélni ebből a pénzből (714 millió forint) ? Sajnálatos dolog, hogy a pénz ilyen fontos szerepet tölt be a labdarúgásban. A játékosok túlértékeltek lettek, valahol meg kellene húzni a plafont, mert ez így nincsen rendjén. Más ember gyárban gürizik minimálbérét több műszakban, míg van aki életeket ment, kockára teszi az életét nap mint nap különösebb hála nélkül.

Eljátszottunk a gondolattal, és leosztottuk, mennyit keres egy nap alatt Dzsudzsák Balázs!
Nos, 24 óra alatt kicsivel több mint 1,9 millió forint tesz zsebre, míg az úgymond órabére 80 ezer forintra rúg. Percenként pedig 1300 forintot tesz zsebre... (Ezek kerekített összegek)

Na ez a nem mindegy! Ne feledjük, Balázs csak egy a sok labdarúgó közül, és keresete a nagy sztárokéhoz képest igen csak elenyésző...

Hogy miért bontottuk ezt így le? Hogy mindenki láthassa, és értékelhesse magában a dolgot, mely számunkra sportújságírók számára is felháborító. Hogy sajnáljuk-e tőle ezt a pénzt? Igen, mert nem tesz érte "semmit". Azt csinálja amit szeret, nem kell megszakadnia és több int jól él. Véleményem szerint modern világunk egyik nagy problémája a sportolók túlfizetettsége. A labdarúgás a sportról kellene, hogy szóljon, nem pedig a piszkos anyagiakról. Nevemet és véleményemet büszkén vállalom, nem bújva a sorok mögé...

Őszi Ádám 

Győzött és történelmet írt a Roma!

Csütörtök este az olasz labdarúgó bajnokság (SerieA) 10. fordulójának zárómeccsén a lidtavezető és hibátlan AS Roma fogadta a sereghajtó Chievo csapatát. A hazaiak karcsú egy gólos, ám megérdemelt győzelmet arattak, mellyel történelmet írtak, ugyanis soha egyetlen olasz együttes nem kezdte így a szezont. A sors furcsa fintora, hogy előnyük nem túl tetemes, ugyanis a Juventus és a Napoli is remek szezont fut. 

AS Roma - Chievo 1-0 (0-0)
G: Boriello (68.) ill. -

A mérkőzés igen csak lagymatag iramban kezdődött, a hazaiak az első pillanattól fogva magukhoz ragadták az irányítást, ám mezőnyfölényük igen csak meddőnek bizonyult. A kapuk nem forogtak veszélyben, az egész első félidőt figyelmbe véve egyetlen hazai próbálkozás találta el a kaput, míg a Chievo még lövést sem eresztett el, csupán hősiesen védekezett. A hazaiak játékából a büntetőterület előterébe érve ezen az estén valahogy hiányzott a kreativitás, az átütőerő.

A második félidő sem hozott gyökeres változást, gólt azonban igen. Az 58. percben Florenzi állt be Marquinho helyére, mely döntő cserének bizonyult, ugyanis tíz perccel később a csereként pályára lépő olasz készített elő, Boriello pedig a kapufa érintésével Puggioni kapujába fejelt. A 73. percben aztán tizenegyest kellett volna hogy kapjon a Chievo, akárhány kameraállásból néztük a szituációt, az mindenképpen a büntetőpontért kiáltott, ám hiába, a síp néma maradt. Összességében lefocizta ellenfelét a fővárosi gárda, ám ha a játékvezető megadta volna a büntetőt, oda lett volna a jó sorozat. Ezen azonban már kár töprengeni, ami volt az elmúlt.

Győzelmével a "Farkasok" történelmet írtak, a történet pedig vasárnap tovább íródhat a Torino ellen. Ami szintén elképesztő, az nem más, minthogy a Roma tíz meccsen egyetlen egy gólt kapott. De Sanctis talán már el is felejtette az értést, milyen a kapuba nyúlni a labda után...

Íme a 10. forduló eredményei:
Atalanta – Inter 1-1
Cagliari – Bologna 0-3
Fiorentina – Napoli 1-2
Genoa – Parma 1-0
Hellas Verona – Sampdoria 2-0
Juventus – Catania 4-0
Livorno – Torino 3-3
AC Milan – Lazio 1-1
Sassuolo – Udinese 1-2

A tabella állása 10 forduló után:
1. AS Roma 30 pont, 2. Napoli 25 p. (27-7), 3. Juventus 25 p. (22-10), 4. Inter 19 p. (24-12), 5. Verona 29 p. (20-16), 6. Fiorentina 18 p., 7. Lazio 15 p.,... 10. AC Milan 12 p.,... 18. Catania 6 p. (8-17, 19. 6 p. (8-24), 20. Chievo 4 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. G. Rossi (Fiorentina) 9 gól
2. Cerci (Torino) 7 gól
3. Palacio (Inter) 6 gól
3. Tevez (Juventus) 6 gól

Őszi Ádám