2015. december 7., hétfő

Fekete hétvége a listavezetőknek! - A Barca úszta meg a legjobban

Nem sok jót jelentett a hétvégi forduló előtt az, ha valaki listavezetőként várta soron követő mérkőzését, avagy a négy topliga, a Premier League, a La Liga, a Bundesliga és a Serie A éllovasa is csúnyán megfázott, avagy a rossz nyelvek szerint a fogadási irodáknak kell a pénz az ünnepek előtt. Persze ezt senki ne vegye komolyan, csak annyira, amennyire kell...! 

Anglia - Premier League: Elsőkből lesznek a harmadikok

Noha, Manuel Pellegrini tanítványai listavetőként utaztak a Stoke City otthonába, a "Fazekasok" nem bizonyultak jó vendéglátónak. Az orkán erejű szélben lejátszott mérkőzésen a Manchester Citynek gyakorlatilag esélye sem volt megnyerni a mérkőzést, örülhetnek, hogy Arnautovic "csak" kettőször talált a hálóba. A City vereségét követően az Arsenal és a Leicester is behúzta hétvégi mérkőzését, előbbi a dobogó második fokára kúszott fel, míg utóbbi az élre állt. Ráadásul a nagy városi rivális a Manchester United is beérte a Polgárokat, akik csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően vannak még a dobogón.

Spanyolország - La Liga: Viharfelhők Madrid felől

A hétvégén két ponttal rövidebbül az FC Barcelona az éllovas FC Barcelona előnye, avagy Luis Enrique csapata nagyon értékes pontokat hagyott az otthon még veretlen Valencia arénájában. Megnyert meccset adott ellenfele kezébe a katalán csapat, avagy a futball örök igazsága lecsapott, a futballt gólra játsszák, a kihagyott helyzetek pedig megbosszulják önmagukat. A hétvégén az Atletico Madrid és a Real Madrid is legyőzte soros ellenfelét, így a Madrid felől érkező viharfelhők közeledtek. A Matracosok kettő, míg a Galaktikusok négy pontnyira vannak a Barcától

Németország - Bundesliga: Kivégezték a Bayernt! - Belefért...

Oda a német rekordbajnok nagy sorozata, a 15. fordulóban rangadót vesztett Pep Guardiola és csapata. A bombasztikus formában lévő Borussia Mönchengladbach ezzel zsinórban tizedik mérkőzésén marad veretlen, az eredmény pedig a Borussia Dortmund malmára hajtotta a vizet. Noha azt mondhatjuk, hogy ez a vereség belefért, meg kell, hogy jegyezzük, hogy a BVB öt pontnyira settenkedik a címvédő mögött. Érdekesség, hogy a hazai csapat 13 perc alatt végezte ki ellenfelét, Neuer ezen periódusban háromszor is kapitulált.

Olaszország - Serie A:Elsőkből lesznek a harmadikok

A címmel keretbe foglaltuk a hétvégét és az eseménysort, illetve azt is elkönyvelhetjük, hogy a Manchester City mellett a Napoli bukta a legnagyobbat, éllovasból  harmadikká avanzsálódott. Sokan nem gondoltak arra, hogy majd pont a kiesés ellen küzdő Bologna állítja meg Sarri csapatát, az eredményjelzőn 3-0 is állt, ám a vége azért szoros lett. Ezért viszont nem osztottak pontot, győzelmével a Fiorentina és az Inter is kitette az indexet és előzött is.

Őszi Ádám

MLS: Történelmi győzelemmel zárult a 20. szezon!

A Nagydöntővel zárult a MLS 2015-ös történelmi huszadik kiírása, melynek fináléját a liga legrégebbi csapata az egyszeres győztes Columbus Crew és az első döntőjére készülő Portland Timbers vívott. Megszületett a nagydöntők történetének leggyorsabb gólja, csapat még nem kezdett ilyen borzasztóan hazai közönség előtt. 

Columbus Crew - Portland Timbers 1-2 (1-2)
Helyszín: Columbus, MAPFRE Stadion: 21747 néző; Vezette: J. Marrufo
Gólszerők: Kamara (18.) ill. Valeri (1.), Wallace (7.)
Sárga: Afful (34.) ill. Powell (65.), Valeri (90+3.), Asprilla (90+3.)
Kiállítás: - ill. -

Columbus Crew: Clark - Afful, Parkhurst, Sauro, Francis - Tchani (McInerney 72.), Trapp, Finlay (Cedrick 63.), Higuain, Meram (Saeid 78.) - Kamara. Vezetőedző: Berhalter

Portland Timbers: Kwarasey - Villafana, Ridgewell, Borchers, Powell - Valeri, Chara, Nagbe - Wallace (Jewsbury 90+4.), Melano (Asprilla 59.) - Adi (Urruit 90+1.). Vezetőedző: Porter


1. félidő: A Timbers szurkolói több mint 4000 kilométert utazta a Crew otthonáig, ám megtöltötték a vendég szektort, s legszebb álmaikban sem számítottak olyan kezdésre, melyet csapatuk produkált. A nagydöntők történetének leggyorsabb gólját láthattuk és egy hatalmas kapushibát a 27. másodpercben, amikor is Valeri volt szemfüles, s egy hazatett labdára odacsúszott, a kapus rárúgta, a játékszer pedig a hálóba gurult. Hazai pályán vívott finálé, előny, méla döbbenet ült ki a Crew szurkolók arcára. Még ocsúdni sem tudtak a kezdeti sokkból, a Timbers játékosok pedig már megint egy kupacban voltak. A játékszer véleményezhetően elhagyta a játékteret az oldalvonalnál, ám ezt sem az asszisztens, sem pedig a bíró nem jelezte, a Crew játékosai pedig elfelejtették, hogy a játék sípszóig megy. A vendégek továbbmentek, szép beadással, s egy zseniális Wallace fejessel fejezték be az akciót. A hazaiak kulcsembere egyértelműen a gólfelelős Kei Kamara volt, akinek még a döntő napján is kérdéses volt a játéka kisebb sérülés miatt. A támadó mindent megtett csapatáért, a 18. percben kikaparta a gesztenyét, s egy nagy kavarodás után Kwarasey hóna alatt, s egy a gólvonalon védekezőjátékos lába között talált a hálóba. A döntő ezzel nyitottá vált, ám meg kell jegyezni, hogy a Timbers játékosok lába jól be volt állítva, lövéseik rendre kaput találtak.

2. félidő: A második játékrészben aztán iskolajátékot mutatott be a Portland. Átengedték a területet a hazai csapatnak, mely a fegyelmezett védekezéssel gyakorlatilag semmit nem tudott kezdeni, ellenben a Portland kontrái rendre ültek és veszélyt jelentettek, gyakorlatilag mindegyik meccslabdával ért fel. Adi elől kuszált a szálakat, lélektani hadviselést folytatott, s mindenütt ott volt. A 60. percben egy szögletet követően alakult ki hatalmas kavarodás Clark kapuja előtt, a labda a gólvonal felett táncolt, a kapufát is érintette, majd egy hazai védő kezét, ám ezt a játékvezető nem vette észre, így nagyot köszönhetett a Crew a sípmesternek. Csakis Clark és a szerencse tartotta életben a hazaiak reményeit, akik egy szót sem szólhattak volna, ha a második félidőben megszórja őket Porter csapata. A 71. minutumban egy kontra végén Adi fejére íveltek egy labdát, a csúsztatás a kapufáról Clark kezébe pattant, aki kis híján beütötte azt reflexből. Igen, jól érzékelik, a nagy Crew helyzetek elmaradtak, a 81. percben újra Clark védett nagyot, a gólvonalon állított meg egy beadás utáni közeli fejest bravúrosan, majd kicsivel később Adi lövését tornázta fölé hatalmas bravúrral. 

A végén nagyon szépen eldugta a labdát a Timbers, a négy perces ráadás végén pedig következhetett az örömünnep, története első fináléját megnyerte a csapat, mely felnőtt szurkolóihoz, ugyanis ha nem említettük volna, a Timbers Army méltán érdemli meg az MLS legjobb és leghangosabb szurkolótábora címet, elképesztő az a futballkultúra, ami Portlandben kialakult az évtizedek alatt. A csapat csupán ötödik esztendeje szerepel az MLS-ben, megjárt több alacsonyabb osztályt, s soha sehol nem tudott még aranyérmet nyerni. Most, 2015-ben, a történelmi 20. szezonban azonban ez sikerült! Az örömünnep után jöhet a hazaút, Portland városa várja hőseit, a repülőtér kapacitását bizonyára nem erre tervezték. A csapat egyik legkarakteresebb és legszerethetőbb figurája a szakállas Borchers, aki azt mondta, ha meglesz a trófea, lehet, hogy elillan az arcszőrzet, hát kíváncsian várjuk a döntését.

A FociClub.hu főszerkesztője és egyben az MLS-el foglalkozó kollégája köszöni egész éves figyelmüket. Jöhet a holtszezon, az alapozás, hogy aztán márciusban újra dübörögjön a világ legdinamikusabban fejlődő ligája. Mi újra itt leszünk, tartsatok velünk jövőre is

Őszi Ádám