2014. december 4., csütörtök

Németh Krisztián az MLS címvédőjéhez szerződhet

Bár a címvédő szóval óvatosan kell bánni, jelen állás szerint még a Sporting Kansas City az MLS címvédője (most vasárnap avatnak új bajnokot), azaz együttes, mely Németh Krisztián pályafutásának következő állomása lehet. 

A 25 esztendős csapat nélküli magyar támadó a Careers Management Group menedzseriroda segítségével utazott ki a tengeren túlra, ahol a magyar származású Vermes Péter a Sporting Kansas City edzője teszteli a válogatott csatárt. Amennyiben Németh megfelel, a 2015-ös szezont az MLS-ben kezdheti meg.

Ami a Sporting Kansas City idei szereplését illeti, a csapat címvédőként bejutott a rájátszásba, ám a New York elleni nyolcaddöntős mérkőzésen elbukott és kiesett. A csapatnak van más magyar vonatkozása is, az utánpótlásban dolgozik Urbányi István , míg az U18-as csapat házi gólkirálya Sallói Dániel magyar utánpótlás-válogatott csatár.

Németh Krisztián hazánkban az új Puskásnak volt kikiáltva, a nagy áttörés azonban elmaradt. Az MTK, majd a Liverpool akadémiáján nevelkedő játékos volt a görög AEK Athén, az Olympiakos Volos és az Olympiakos alkalmazásában is. Ezt követően hazatért és nevelőegyüttesében az MTK-ban rúgta a bőrt, míg nem holland lehetőséget kapott. Előbb a Waalwijk, majd a Roda alkalmazásában állt, utóbbi volt legutolsó csapata a mai napig. Németh június óta szabadúszó.

Őszi Ádám

Túl van az agyműtéten a Roma válogatott védője

Az AS Roma közleményben tudatta a klub szurkolóival, a futballvilággal, hogy Leonardo Castán a csapat brazil válogatott védője túl van az agyműtéten, állapota stabil. 

A 28 esztendős középső védő a Serie A idei kiírásának második fordulójában az Empoli elleni bajnoki alkalmával lett rosszul, a szünetben émelygésre panaszkodott, ezért le kellett cserélni. A koponya CT három centiméteres, rendellenes érhálózat-részt mutatott ki, melyet műtéti úton kellett eltávolítani. A beavatkozás közel négy órát vett igénybe, Castán állapota pedig stabil, felébredt és önállóan lélegzik, ám az intenzíven tartják megfigyelés alatt.

A brazil védő 26 esztendősen került az olasz fővárosba, a Roma 5 millió eurót fizetett érte a Corinthiansnak. Európai karrierje egyébként nem a Serie A-ban, hanem a Helsingborgban kezdődött. A játékos nívóját jelzi, hogy két esztendő alatt 66 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, alig hagyott ki találkozókat.

Őszi Ádám

Ismételten Sanchez volt az Arsenal megmentője - eredmények, tabella

A szezon során immáron sokadjára Alexis Sanchez bizonyult Arsene Wenger, illetve az Arsenal megmentőjének. A chilei támadó ezúttal az utolsó minutumra kanyarodva szerzett győztes találatot. nagyon fontos három pontot gyűjtöttek be az Ágyúsok. 

Arsenal - Southampton 1-0 (0-0)
London, Emirates 60000 néző;Vezette: Andre Marriner 
Arsenal: Martinez - Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Ramsey, Flamini, Oxlade-Chamberlain (Giroud 65.), Cazorla - Alexis Sanchez, Welbeck (Podolski 81.).
Southampton: Forster - Bertrand, Alderweireld, Fonte, Clyne - Cork (Yoshida 29.), Wanyama, Davis - Tadic (Mane 62.), Long (Mayuka 81.), Pellé.
Gólszerzők: Sanchez (89.) ill. -
Sárga: - ill. Alderweireld (43.), Wanyama (76.)
Kiállítás: - ill. -

Rendkívül puhatolózó mezőnyjátékot hozott a találkozó eleje, sem Wenger, sem pedig Koeman tanítványai nem rontottak ajtóstul a házba. Kósza próbálkozásokat feljegyezhettünk mindkét oldalon, ám sem Welbeck, sem pedig Pellé kísérlete nem jelentett veszélyt a kapura. A 29. percben kényszerű cserét hajtott végre a Soton, Cork sérülése révén Yoshida kapott lehetőséget idő előtt. Az első játékrész hosszabbításában kis híján hangrobbanásban tört ki az Emirates közönsége, ám Welbeck közeli fejesét Forster bravúrosan tolta szögletre a léc alól. Sokat elárul a mérkőzésről, hogy utóbbi volt az első felvonás első és egyetlen nagy lehetősége.

Az események a második felvonásban sem peregtek fel, a mezőnyben roppant kiegyenlítettek voltak a felek, szűk harminc perccel a vége előtt mindkét vezetőedző cserére szánta el magát. A 70. minutumban kis híján Welbeck szerzett vezetést, ám kettejük párharcát bravúros mozdulattal ismételten Forster nyerte. A hazaiak egyre többször jutottak el a Soton kapujáig, Giroud beállítása is jót tett a meccsnek, ám úgy festett marad a pontosztozkodás a gól nélküli döntetlen. Az utolsó perceket aztán nagyon megpörgette az Arsenal, előbb a 87. percben Giroud fejesénél Forster még hárított, egy minutummal a rendes játékidő vége előtt azonban már nem volt ellenszer, Alexis Sanchez talált a hálóba, ezzel megszerezve a győztes találatot. A chilei a szezonban immáron sokadszor mentette meg Wengert és a csapatot. A hosszabbításban Ramsey majdnem megduplázta a hazaiak előnyét, azonban láthattuk, hogy miként kell kihagyni a lehetetlent.

Győzelmével az Arsenal hatodik, míg a Southampton őrzi harmadik pozícióját, ám utóbbi három meccséből egyet sem tudott megnyerni, ennek következtében a Manchester City beelőzött és négy egységgel meglépett, míg a másik manchesteri alakulat a Van Gaal féle ott van a nyomukban egy pontnyira.

A 14 forduló további eredményei:
Burnley - Newcastle United 1:1
Leicester - Liverpool 1:3
Manchester United - Stoke 2:1
Swansea - Queens Park 2:0
Crystal Palace - Aston Villa 0:1
West Bromwich - West Ham United 1:2
Chelsea - Tottenham 3:0
Everton - Hull 1:1
Sunderland AFC - Manchester City 1:4

A Premier League állása 14 forduló után:
1. Chelsea 36 pont
2. Manchester City 30 pont
3. Southampton 26 pont
4. Manchester United 25 pont
5. West Ham 24 pont
6. Arsenal 23 pont
7. Swansea 22 pont
8. Liverpool 20 pont (19:19)
9. Newcastle 20 pont (15:17)
10. Totenham 20 pont (18:21)
11. Everton 18 pont
...
18. Burnley 12 pont
19. QPR 11 pont
20. Leichester 10 pont

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 14 gól
2. Diego Costa (Chelsea) 11 gól
3. Sanchez (Arsenal) 9 gól
4. Austin (QPR) 7 gól
4. Berahino (West Brom) 7 gól

Őszi Ádám