2014. március 6., csütörtök

Válogatott: Neymar fényévekkel megelőzi Messit és Ronaldót!

Összehasonlításra került Neymar (brazil), Lionel Messi (argentin) és Cristiano Ronaldo (portugál) címeres mezben nyújtott teljesítménye. A Barcelona brazil csillaga Neymar tegnapi Dél-Afrika ellen elkövetett triplája révén elkönyvelhette 30. találatát a Selecao mezben. Ezen számot alapul vége megvizsgáltuk, hogy jelenkorunk két legnagyobb csillaga, mikor érte el ezt a mérföldkövet, hány mérkőzésre volt szükségük. 

Cristiano Ronaldónak a Real Madrid kiválóságának 84 mérkőzés kellett ahhoz, hogy elérje a 30 címeres mezben szerzett gólt, míg Lionel Messi megelőzve riválisát, 74-re apasztotta ezt a számot. Na de mi a helyzet a jelenkor születő csillagával? Nos, Neymar fényévekkel megelőzi a fent említett két klasszist, neki csupán 47 mérkőzésre volt szüksége. A Selecao csillaga 30 gólja mellett 20 gólpasszal is büszkélkedhet.

1. Neymar 47 meccs / 30. gól
2. Lionel Messi 74 meccs / 30. gól
3. Cristiano Ronaldo 84 meccs / 30. gól

Őszi Ádám

Pauleta rekordja a múlté, Ronaldo az új gólrekorder

Pauleta válogatott gólrekordere immáron a múlté, Cristiano Ronaldo a Kamerun elleni duplájával minden idők legeredményesebb portugál labdarúgójává nőtte ki magát. 

Az eddigi rekorder a válogatottól 2006-ban visszavonuló egykori PSG klasszis Pauleta volt, aki pályafutása során 47 gólt szerzett hazája címeres mezében. A listát immáron együtt vezette holtversenyben CR7-el, aki azonban tegnap duplázni tudott a Kamerun elleni felkészülési mérkőzésen és átadta Pauleta rekordját a múltnak.

A Real Madrid portugál klasszisa 110 válogatott mérkőzésen 49-szer talált eddig az ellenfelek kapujába, míg Pauleta anno 88 meccsen érte el a 47 gólt. 

"Tudtam, hogy előbb-utóbb utolérem Pauletát, de nem foglalkozom vele. A kemény munka, az erőfeszítés, az elkötelezettség, a kiváló csapattársak és a nagyszerű edző eredményeként jönnek az ehhez hasonló dolgok." – mondta Cristiano Ronaldo a Kamerun elleni dupláját követően a riportereknek, majd hozzátette -  "Nem tudom garantálni, hogy a brazíliai világbajnokságon lövöm majd a gólokat, a kemény edzésmunkát és a megfelelő hozzáállást viszont igen!" 

Őszi Ádám

MLS: Korábbi Bayern védővel erősített a San José

Az MLS-ben szereplő, tavaly a rájátszásról csupán rosszabb gólkülönbsége miatt lecsúszó San José Earthquakes bejelentette a korábbi német válogatott védő, egykori Bayern München játékos Andreas Görlitz szerződtetését. 

Görlitz neve a fiatalok számára ismeretlen lehet, ám azok akik a kétezres évek elején már otthon jártak a labdarúgásban biztos emlékeznek egy ilyen nevű ifjú titánra, akinek hatalmas jövőt jósoltak az 1860 München játékosaként. Tehetsége, a legnagyobb német csapathoz a Bayern Münchenhez repítette, ám soha nem tudta beváltani a hozzá fűzött magas reményeket, így csupán 18 alkalommal lépett pályára a klub színeiben, illetve a második csapatban is szerepelt. Kölcsönben megfordult a Karlsruhe gárdájában, majd müncheni éveit maga mögött hagyva 2010-ben az Ingolstadt játékosa lett. A jelenleg Hajnal Tamást is foglalkoztató klubtól 2013 nyarán távozott, azóta pedig csapat nélkül tengődött. Andreas pályafutása során kétszer magára ölthette a Nationalelf címeres mezét. 

A 32 esztendős jobb oldali védő most tehát új kalandba vág, irány Kalifornia és a azon belül a San José Earthquakes.

Őszi Ádám

Götze és Lewa után újabb Dortmund játékosra fáj a Bayern foga!?

A német Focus.de információi szerint nem áll le a Bayern München és újabb Dortmund játékosra vetheti ki hálóját a nyáron. Sokaknak már így is szúrja a szemét, hogy legnagyobb riválisát pénzügy fölényével próbálja ellehetetleníteni a bajor klub, mely Mario Götze és Roberto Lewandowski után Ilkay Gündogan játékjogát is a magáénak szeretné. 

Gündögan igén nem sokat mutatott magából, csupán három mérkőzésen lépett pályára, sérülés miatt a lelátóra kényszerült, visszatérésének időpontja pedig a mai napig kérdéses. A 23 esztendős német válogatott játékost korábban szóba hozták számtalan klubbal, az Arsenal és a Manchester United mellett a legnagyobb figyelmet a Real Madrid kapta.

A transfermarkt.de legutóbbi becslése alapján Gündogan piaci értéke 27 millió euró, melyhez egy 2015 nyaráig érvényes kontraktus párosul.

Őszi Ádám

Hivatalos: Vidic nyártól az Inter játékosa

Sikeresen zárultak a tárgyalások, megegyezés született a szerb védővel, erről számolt be szerda délben a milánói klub hivatalos honlapja. A 32 esztendős védő, korábban már megszellőztette, hogy a szezon végeztével elhagyja a MU-t, ám ekkro még nem árulta el, hogy hova megy. Nos, a találgatásoknak vége, jövőre irány a Serie A! 

Nemanja Vidic még 2006-ban mutatkozott be a Manchester United színeiben és azóta mindent megnyert a klubbal, amiről egy játékos álmodhat. Csapatkapitánnyá és példaképpé vált, ám eljött a váltás ideje, így döntése alapján maga mögött hagy egy briliáns korszakot. 

Erick Thohir az Inter elnöke a következő képen nyilatkozott - "Vidic egy világklasszis játékos. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megállapodni és Nemanja Milánóban folytatja. Ő a világ egyik legkiválóbb hátvédje."

Őszi Ádám

VB 2014: Portugál ötös Ronaldo duplával

Két vb-résztvevő csapat összecsapását hozta a Portugália-Kamerun mérkőzés, mely a második játékrészben igazi erődemonstrációba torkollott. A Cristiano Ronaldo vezette hazaiak nemes egyszerűséggel lemosták a pályáról afrikai ellenfelüket.  

Portugália - Kamerun 5-1 (1-1)
G: Ronaldo (21., 84.), Meireles (65.), Coentrao (67.), Edinho (77.) ill. Aboubakar (43.)

A gólok sorát Cristiano Ronaldo a Real Madrid klasszisa nyitotta, ám ezt követően a félidő végén Aboubakar a francia Valenciennes támadója válaszolni tudott, így 1-1-es állással vonulhattak az öltözőbe a felek. A második félidőben, annak is 65. percében aztán megváltozott minden, előbb Meireles talált az Itandje mögött elterülő hálóba, majd eszmélni sem volt ideje a fekete kontinens lakóinak és Coentrao is gólt jegyzett. A 77. percben Edinho talált a kapura, majd a végén Cristiano Ronaldo foglalta keretbe a meccset. A két csapat között hatalmas különbség mutatkozott a kilencven perc során.

Őszi Ádám