2015. december 6., vasárnap

Bundesliga: Idegenben győzött az újonc

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 15. fordulójának zárómérkőzésén több mint 50 ezer néző előtt csapott össze a Frankfurt és az újonc Damrstadt, két egyaránt négy mérkőzés óta nyeretlen csapat. Hazai fölény ide, vagy oda, labdabirtoklással nem lehet meccset nyerni... 

Frankfurt - Darmstadt 0-1 (0-1)
Helyszín: Commerzbank-Arena: 51500 néző; Vezette: F. Brych
Gólszerzők: - ill. Sulu (30.)

Hatalmas mezőnyfölényben kezdte a mérkőzést a hazai csapat, s egy-egy periódustól eltekintve ez végig így volt. A Darmstadt többnyire kontrákra rendezkedett be, melyek rendre lövéssel zárultak. Érdekesség, hogy a hatalmas fölény ellenére 15-19-es kísérleti mutatóval zárult a találkozó, míg a kaput találó lövések száma igen elenyésző volt , hazai oldalon három, míg vendég részről négy. A három bajnoki pontról egyetlen egy találat döntött, mely a török Altac Culu nevéhez fűződik. Egy olyan labdarúgóról beszélünk, aki nem csak a másodosztályt, de a harmadosztályt is megjárta a klubbal. A gól egy rögzített szituáció utáni fejesből született. A Frankfurt hazai pályán maradt gól nélkül, s nyeretlenségi szériája immáron öt mérkőzésre terjed ki.

Bundesliga, a 15. forduló eredményei:
Schalke 04 - Hannover 96 3-1
Mönchengladbach - Bayern München 3-1
Hamburger SV - Mainz 1-3
1. FC Köln - Augsburg 0-1
Hertha BSC - Bayer Leverkusen 2-1
Ingolstadt - Hoffenheim 1-1
Wolfsburg - Borussia Dortmund 1-2
VfB Stuttgart - Werder Bremen 1-1
Eintracht Frankfurt - Darmstadt ???

Összegző rovat

Két rangadót rendeztek a hétvégém, avagy az első négy helyezett játszott egymással. Elszenvedte első vereségét a Bayern München, ezzel párhuzamosan pedig zsinórban tizedik mérkőzésén maradt nyeretlen a Mönchengladbach, mely immáron a harmadik, azt követően, hogy a szezont zsinórban öt vereséggel kezdték. Drámai végjátékot hozott a Dortmund és a Wolfsburg összecsapása, utóbbi hazai pályán a ráadásban egyenlített, ám Tuchel tanítványainak volt válasza. A Farkasok a többi eredmény tükrében az ötödik helyig süllyedtek, míg a Dortmund ezzel öt pontra megközelítette a címvédőt. Kiemelendő, hogy a Schalke 04 öt nyeretlen meccs után visszatért a győzelmi ösvényre. Dárdai Pál csapata a BL-ben érdekelt Leverkusent is legyűrte, s negyedik a tabellán. Ami az alsóházat illeti, sok volt a döntetlen, s csupán egyetlen egy csapat tudott nyerni, ám győzelme ellenére az Augsburg még mindig kieső.

Őszi Ádám

Man. United: Van Gaal már-már bántó kritikája

Noha, a Manchester United harcban van a bajnoki címért, s hátránya elenyésző az éllovas Leicester Cityvel szemben, sem a klubvezetés, sem pedig a szurkolók nem elégedettek a mutatott játékkal. A West Ham United elleni szombati 0-0-ás hazai döntetlent követően Van Gaal a csatáraira hárította a felelősséget, s már-már bántó módon más csapatok gólvágóival példálódzott. Persze a teljesítmény tükrében..., a kritikát tudni kell elfogadni! 

A Vörös Ördögök szurkolói hozzászoktak ahhoz, hogy csapatuk gólerősen játszik, s minimum egy gólt szerez mérkőzésenként, s csak nagyon ritkán nem talál az ellenfelek kapujába. Nos, a szombati volt az idei szezonban az ötödik 0-0-ás mérkőzés a bajnokságban, arról nem is beszélve, hogy az Arsenal és a West Brom is lenullázta őket, utóbbi ráadásul az Old Traffordon tudott nyerni. A védelemmel nincsen gond, 15 mérkőzésen 10 alkalommal rezgett a háló, ez pedig a legjobb mutató jelenleg a Premier Leagueben, ám a 20 lőtt gól messze elmarad a várakozásoktól, avagy az újonc és kiesés ellen küzdő Bournemouthe is már 18-nál jár. 

A West Ham elleni újabb blama után Van Gaal a csatárait vette elő, s sugallt arra, hogy nem ütik meg a Manchester United szintjét, közel sem nevezhetőek klasszisnak - "Luis Suárez vagy Sergio Agüero vajon gólt szerzett volna ezen a mérkőzésen? Persze erre nehéz választ adni, de úgy gondolom, hogy igen!!! Elegendő helyzetet alakítottunk ki ahhoz, hogy gólt szerezzünk, ezzel tehát nem volt probléma" - mondta a holland szakember a BBC-nek.

Wyne Rooney mindössze kettő gólt szerzett idén a bajnokságban, míg az új igazolások Martial és Depay sem villog, előbbi három, utóbbi pedig két gólt szerzett. Ennél a kölcsönadott Hernandez is jobb teljesítményre lehetne képes. Sok mindent elmond, hogy mindössze 4 góllal Mata a házi gólkirály.

"A futballban a legfontosabb az akaratod másikra erőltetése, a helyzetek kialakítása és a gólszerzés. Az első kettőben jól teljesítettünk, de a labdarúgás a gólszerzésről szól. Ha nem tudunk egy méterről az üres kapuba találni, nem tudok mit mondani. A helyzeteket be kell fejezni, ez a játékunk egyetlen hiányossága" - fejezte be monológját Van Gaal

Őszi Ádám