2015. március 23., hétfő

El Clasico: Így értékelt a Barca edzője

Vasárnap este felemás félidőket és végül katalán győzelmet hozott a 170. El Clásico az FC Barcelona és a Real Madrid csatája a Nou Camp gyepén. A győzelem következtében Luis Enrique csapata 4 ponttal vezeti a ligát, a mérkőzést követően pedig hosszasan értékelte a látottakat és reagált az újságírók kérdéseire. 

"A Real Madrid minden sorozatban végső esélyes, és hasonló színvonalon futballozik, mint mi. Nagyon nagy érdem legyőzni ezt a Real Madridot, ezért szeretnék gratulálni a játékosaimnak, akik szenvedni is tudtak. Visszagondolva a nehézségekre, amiket át kellett vészelnünk a meccs során, még nagyobb dicséret illeti a csapatomat a győzelemért. Elégedettek vagyunk, több gólt is szerezhettünk volna, de a Madrid is."

"Az első félidőben nem sikerült letámadnunk őket, a Madrid kontrollálta a játékot. A második félidőben aztán már sikerült nyomást gyakorolni rájuk, nehézségeik akadtak a labdakihozatalnál, a gól nyugtatólag hatott a csapatomra, ezek után pedig számtalan lehetőségünk volt további gólok szerzésére. Egy komplex összecsapás a világ élvonalába tartozó két csapat között, egy szép győzelem az ősi rivális ellen, ami ugyan fontos, de semmiképpen sem döntött el semmit." 

Arra, hogy mi lehet oka az első félidőben látottaknak, a szakember így reagált -  "Egy olyan rivális ellen, mint a Real Madrid, nem minden úgy sül el, ahogy szeretnéd, és voltak is olyan játékelemek, amikben felülmúltak minket. Mindenképp fejlődnünk kell abban, hogy átfogóbban, gyorsabban váltsunk át támadásból védekezésbe, valamint hosszabb labdatartásokkal törekedjünk a játék kontrollálására. Mindig is az a célunk, hogy szerezzük meg a labdát, és birtokoljuk azt, ugyanakkor az ellenfél szintén a pályán van, és alkalmazkodni kell az erősségeihez."  

A Barcelona előnye az eredmény tükrében immáron négy pont, elmaradhatatlan volt a kérdés. mely szerint eldőlt-e a bajnokság!? - "Tíz nagyon fontos találkozó még hátra van a bajnokságból, bármelyiken pontot, pontokat veszíthetünk. Jelenleg elsők vagyunk, ahogyan azt akartuk. A Barça a saját érdemei alapján vezeti a bajnokságot, én pedig elégedett vagyok azzal a Barçával, amit látok hétről hétre."

Végezetül pedig játékosokról kérdeztek a zsurnaliszták: Pique? - "Piqué jó úton jár, hogy ismét a világ legjobb védői közé tartozzon. Kiválóan játszik, reméljük, hogy így folytatja." - Suárez?- "Nagyon kevesen oldották volna meg ezt a szituációt így. Pontosan ezért fizettünk érte annyit, amennyit..." - Bravo? -"Bemutatott néhány fontos védést, csakúgy, mint Casillas. Több helyzetünk volt, mint nekik, és a hatékonyabb helyzetkihasználásunk döntött. A játék színvonalát tekintve hasonló szinten mozgott a két csapat. Főként az eredmény miatt vagyok nagyon boldog."

Őszi Ádám 

Átok ül a csatáron! - 1359 játékperc gól nélkül

Egészen elképesztően hosszú góltalansági sorozatot tudhat magáénak a VfB Stuttgart támadója Vedad Ibisevic. A bosnyák válogatott "gólzsák", immáron 1356 játékperc óta eredménytelen, vannak akik úgy vélik, hogy átok ül rajta. 

Ibisevic neve jól cseng a szakmában, a bosnyák nemzeti csapatban 59 mérkőzésen 21-szer volt eredményes, míg a Hoffenheim és a Stuttgart színeiben is remek teljesítményt nyújtott. Igaz utóbbi esetében ez már nem teljesen igaz, ugyanis legutóbb a tavalyi szezonban tudott eredményes lenni, annak is a 17. fordulójában. Akkoron még a csapatkapitányi karszalag is a kezére került, ám a világ nagyot változott, Ibisevic elvesztette csapaton belüli helyét, mostanra pedig csak csereként számítanak rá, már ha egyáltalán lehetőséghez jut a 30 esztendős gólfelelős.

Idén több lapja van, mint gólja, karrierjét pedig sérülés is nehezítette, a 9. és a 17. forduló között ugyanis csak a lelátóról figyelhette a társakat, ám a rossz forma nem itt kezdődött...

Jogos tehát a felvetés! - Mi lesz véled Vedad Ibisevic? - A Stuttgart jelen állás szerint a másodosztályba tart, míg a támadó szerződése 2017 nyaráig érvényes...

Őszi Ádám

Dárdainak fel kell állnia! - Ezt nem mehet így...

Mint ismeretes Dárdai Pál a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője, ám szerepe kettős, ugyanis a magyar válogatottat is irányítja. A kialakult helyzet nem túl egyszerű, mindenki őt akarja, ám ez így nem mehet sokáig, a klubfocival, a válogatottal és a családdal nem lehet egyszerre foglalkozni. Valaki "sérülni" fog az ügy kapcsán, ez elkerülhetetlen... 

Egy vezetőedzői állás hatalmas felelősség és rengeteg munka, hát még, ha egy egész ország futballjára kell figyelni ez mellett. A magyar szurkolói társadalom elfogadta, sőt követelte Dárdait a válogatott élére, mondhatni a nép akarata érvényesült, igen ám, de idő közben Berlinben, hivatalos munkaadója is megtisztelő feladattal látta el a magyar szakembert. A Hertha BSC szekere fut, a játékosok és a szurkolók is tisztelik Dárdait és munkáját, melynek pontokban látható eredménye van, a csapat pedig jó úron halad a bennmaradás felé.

Apropó bennmaradás! - Amennyiben a klub jövőre is Bundesliga induló lesz, erre pedig jó esély mutatkozik, abban az esetben a kettős szerep megszűnik, állítja Michael Preetz a Herha klubmenedzsere, aki a Kickernek így nyilatkozott - "Szerződésünk van, a terv pedig az, hogy Dárdai Pállal és Rainer Widmayerrel folytatjuk a munkát, és a következő szezont már velük kezdjük meg. Az, hogy ez a kettős állapot csak átmeneti, a kezdetektől egyértelmű volt."

Ennek ellenére az MLSZ többször is hangsúlyozta, hogy Dárdai Pál szerződése nem nyárig, hanem a selejtezősorozat végéig szól. Úgy fest tehát, hogy a kapcsolat elmérgesedhet, komoly marakodás alakulhat ki a kapitány felett, aki most csakis a görögök és a finnek elleni mérkőzésre koncentrál. Azt pedig, hogy onnantól lesz-e tovább, majd kiderül...

Nem véletlenül írtuk a címben azt, hogy valaki ebben a történetben sérülhet, ugyanis a család megérzi, megsínyli a rengeteg munkát. A német sajtóban megjelent Dárdai és felesége nyilatkozata is - "Nem nagyon társalgok a nejemmel. A legtöbbször magammal beszélgetek…! Minden egyes edzés aggaszt, mindig a játékosokon jár az agyam, így nem nagyon van időm beszélgetni a feleségemmel." - nyilatkozta Dárdai Pál.

Felesége Dárdai Mónika így nyilatkozott - "A férjem többet beszél saját magával, mint velem és a gyerekekkel.  Ha mégis szóba állunk, akkor is többnyire a foci a téma, és azt mondja, nem akar azzal terhelni engem. Pali mindent tökéletesen akar elvégezni, mindenre fel akar készülni, minden egyes lépést átgondol. Csak akkor számíthatok arra, hogy visszakapom őt, ha a Hertha végleg megmenekült a kieséstől."

Őszi Ádám

MLS: Megkezdte a gólgyártást a tavaliy gólkirály - eredmények

Véget ért a harmadik játékhét is az MLS-ben, immáron csak egy hibátlan csapat van a Dallas FC személyében. A Chicago Fire továbbra sem tudott pontot szerezni, míg a tavalyi döntős New England rúgott gól nélkül áll. 

New York Red Bulls - D.C. United 2-0 (1-0)
G: Wright-Phillips (25.), Sam (71.) ill. -

A tavalyi szezon gólkirálya és legjobb kapusa nézett farkasszemet a két együttes találkozóján, az összecsapást pedig Wright-Phillips nyerte, az angol támadó ugyanis a 25. percben bevette Hamid kapuját. Egy tért ölelő átadást követően Wright remekül vette le a labdát, osztott ki egy esernyőt, majd lőtt a hálóba. Az egyenlítésre a vendégeknek is meglett volna a lehetősége, azonban Robles a helyzet magaslatán állt. A 71. percben aztán Sam is eredményes tudott lenni, Wright-Phillips ezúttal előkészített, a három pont sorsa pedig eldőlt. A ráadásban kozmetikázhatott volna az eredményen a vendég csapat, ám Pontius nem tudta értékesíteni a megítélt büntetőt. A Red Bulls ezzel két meccs után veretlen és második konferenciájában, míg a DC felemásan áll, oda a veretlenség.

San Jose Earthquakes - Chicago Fire 2-1 (2-1)
G: Alashe (5.), Harden (21.) ill. Shipp (29.)

Gyors góllal nyitotta a mérkőzést a hazai együttes, Alashe szöglet utáni fejese révén már az 5. percben a hazaiaknál volt az előny. A Chicago egyszerűen nem bírt a hazaiak rögzített szituációival, a 21. minutumban egy szabadrúgást íveltek a kapu elé, a vendégek hálóőre első ízben védeni tudott, ám a kipattanó Hardent illette, aki nem teketóriázott, s megduplázta csapata előnyét. A válasz sem maradt el, meccsben maradt a Fire, ugyanis a 29. percben Shipp is eredményes tudott lenni. Gólzápor volt kinézőben, ám elmaradt. A Chicago két percen belül egyenlíthetett volna, ám Bingham bravúrosan védett egy szöglet utáni fejest. A mérkőzést nem tudta lezárni a hazai csapat, így a szurkolók végig izgulhattak, ám így is meglett a három pont. A San Jose második ezzel konferenciájában, míg a Chicago a 2015-ös szezon legrosszabbul kezdő csapata, a mezőnyben egyedüliként áll három vereséggel. 

A hétvégi forduló eredményei:
New England - Montreal Impact  0-0
Philadelphia - FC Dallas 0-2
Colorado Rapids - New York City 0-0
Orlando City - Vancouver Whitecaps 0-1
Sporting Kansas - Portland Timbers 0-0
Los Angeles Galaxy - Houston Dynamo 1-1

A folytatásban, jövő héten:
márc. 28. 20:00 New England - San Jose Earthquakes
márc. 28. 21:00 Montreal Impact - Orlando City (Eurosport 2)
márc. 29. 00:00 D.C. United - L. A. Galaxy
márc. 29. 00:00       New York City - Sporting Kansas
márc. 29. 00:30 Columbus Crew - New York Red Bulls
márc. 29. 01:00 Vancouver Whitecaps - Portland Timbers
márc. 29. 01:30 Houston Dynamo - Colorado Rapids
márc. 29. 01:30 FC Dallas - Seattle Sounders
márc. 29. 23:00 Chicago Fire - Philadelphia (Eurosport)
márc. 30. 01:00 Real Salt Lake - Toronto FC (Eurosport)


A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders) 3 gól
1. Perez (FC Dallas) 3 gól
1. Rivero (Vancouver Whitecaps) 3 gól
3. Altidore (Toronto) 2 gól
3. Aristeguieta (Philodelphia) 2 gól
3. Martins (Seattle Sounders) 2 gól
3. Wondolowski (San Jose Earthquakes) 2 gól
3. Adi (Portland Timbers) 2 gól
3. Keane (Los Angeles Galaxy) 2 gól
3. Sam (New York Red Bulls) 2 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám