2013. február 2., szombat

Afrika kupa: véget ért a csoportkör, feleződött a mezőny - statisztikák, érdekességek

Szerda este befejeződött a 29. Afrika kupa csoportküzdelmei, a torna szombaton a negyeddöntőkkel folytatódik. A mezőny megfeleződött, kialakultak az ágak és párosítások. Emellett rengeteg érdekességet és számtalan statisztikai adatot hordozott magában a csoportkör. Tekintsük át mi is történt a mögöttünk álló 24 mérkőzés folyamán... 

A torna kezdete nem a gólözönről fog elhíresülni a labdarúgás történelemkönyveiben, mint arról korábban beszámoltunk az első fordulóban nyolc mérkőzésen csupán 13 találat született, ami 1,62-es meccsenkénti gólátlagot jelentett, ami nagyon alacsonynak mondható. A második forduló nyolc mérkőzése egy kis javulást hozott, ám nem jelentőset, a szurkolók nyolc meccsen 16 találatnak örvendhettek, ez már meccsenkénti 2,0-ás gólátlagot jelentett, reménykedni lehetett, hogy az utolsó csoportkörben ez a tendencia majd növekszik. Így is lett, az utolsó nyolc csoportmeccsen 20 gól született, mely 2,5-ös átlagot jelent, ez már nem is olyan rossz. A 24 csoportmérkőzésen tehát 49 gól született, mely 2,04-es meccsenkénti gólátlagot jelent...

A torna eddigi gólátlaga 24 meccset követően: 2,04 gól/ mérkőzés

A 24 csoportmérkőzés közül 13 végződött döntetlennel, és mindössze 12 alkalommal dőlt el a három pont sorsa, kiemelendő tehát, hogy rettentően sok döntetlen született eddig. Egyetlen csapat sem tudta begyűjteni a maximális kilenc pontot, a tornán résztvevő minden csapat legalább játszott egy döntetlent, így pont nélkül senki sem búcsúzott.

Három válogatott, név szerint - Marokkó, Kongói DK és Zambia válogatottja is úgy esett ki a tornáról, hogy nem talált legyőzőre. Igen jól olvassa, ezen három válogatott mindhárom mérkőzésén döntetlent játszott és ez nem volt elég a továbbjutásra, elég groteszk ez így, de ez van, csomagolhattak haza vereség nélkül...

Ami a nézőszámot illeti, az első kört követően beszámoltunk, hogy csupán 130 ezer néző ült a lelátókon, ami nagyon kevésnek mondható. Igen jelentős változásról számolhattunk be a második forduló után, ugyanis 200 ezren látogattak ki a helyszínre, ami igen jelentős növekedés volt. Mindenki úgy gondolta, ez a szám a sorsdöntő utolsó meccsekre majd megnő, ám Afrika népességét nem hozta lázba ez a tény, és sajnos még az első fordulónál is alacsonyabb, nézőszám jött ki, mindössze  118,5 ezren foglaltak helyet a stadionokban az utolsó körben. Így az átlagnézőszám is romlott, bízzunk benne, hogy az egyenes kieséses szakaszban több néző látogat majd ki a meccsekre...

Az első forduló átlagnézőszáma: 16250 néző/ mérkőzés
A második forduló átlagnézőszáma: 25000 néző/ mérkőzés
A harmadik forduló átlagnézőszáma: 14812 néző/ mérkőzés
A torna eddigi átlagnézőszáma: 18687 néző/ mérkőzés

A torna eddigi legtöbb gólját Elefántcsontpart szerezte szám szerint 7 gólt, míg a legkevesebb rúgott góllal szám szerint nullával Niger válogatottja rendelkezett.

A torna eddigi legjobb védelme Burkina Faso nevéhez fűződik, csupán egy gólt kaptak, míg a legrosszabb védelem titulus Etiópia csapatának jár, kapujukat 7 alkalommal vették be az ellenfelek.

Az eddigi 24 meccsen 98 sárgalap és 4 piroslap került kiosztásra. Ez meccsenkénti 4,25-ös lapátlagot jelent, ha a sárga és piros lapokat egybe vesszük. Az utolsó fordulóban a lapátlag jelentősen nőtt.

Immáron 12 játékos “büszkélkedhet”  két sárga lappal :
Mehdi Lahszen, Siyay Bancha (Kapus) Mubarak Wakaso, Efe Ambrose, Mamadou Samassa (Kapus), Júnesz Belhanda, Mohamed Soumaïla, Fegor Ogude, Daré Nibombé, Jonathan Ayité, Júszef Mszákni, Joseph Musonda (Az utolsó körben 9 játékos is kapott lapot, aki már korábban is besárgult...)

Eddigi piros laposok: Abdoulaye Soulama, Jemal Tassew, Efe Ambrose, Siyay Bancha
Kiemelendő hogy a négy piroslapos játékos közül három kapus, ami még érdekesebb, két hálóőr is etióp...

A játékvezetők az elsőkét körben 4 büntetőt ítéltek meg, ebből pedig a sértettek hármat értékesíteni tudtak. Jelentősen hozzájárult a büntetők száma a gólátlag növekedéséhez, a játékvezetők az utolsó csoportkör során 7 tizenegyest ítéltek meg, melyből 5 gól lett, 2 pedig kimaradt. Összességében tehát 11 büntető volt eddig és ebből 8 gól lett, 3 pedig kimaradt.

Íme a góllövőlista, melyet továbbra is a Burkina Fasoiak remekül teljesítő játékosa vezet, aki azonban a harmadik meccs elején sérülés miatt kényszerű cserét kért.

3 gólos: Alain Traoré
2 gólos: Emmanuel Emenike, Gervinho, Yaya Touré, Victor Moses, Dieumerci Mbokani, Sangweni
1 gólos:  El-Arbi Hílel Szudani, Szofiane Fegúli, Djakaridja Koné, Jonathan Pitroipa, Didier Drogba, Didier Ya Konan, Wilfried Bony, Trésor Mputu, Fernando Varela, Héldon Ramos, Platini, Adane Girma, Asamoah Gyan, Christian Atsu, Emmanuel Agyemang-Badu, John Boye, Kwadwo Asamoah, Mubarak Wakaso, Mahamadou Samassa, Seydou Keita, Abd el-Íláh Hafidi, Íszám el-Adúa, Júszef el-Arabi, Lehlohonolo Majoro, May Mahlangu, Dové Wome, Emmanuel Adebayor, Jonathan Ayité, Serge Gakpé, Júszef Mszákni, Kálid Múelhi, Collins Mbesuma, Kennedy Mweene
Öngól: Nando (Angola ellen)

A csoportok végeredménye (minden csoport első két helyezettje jutott tovább) :

Az A csoport végeredménye: 1. Dél-Afrika 5 pont (4-2), 2. Zöld-foki K. 5 pont (3-2), 3. Marokkó 3 pont  4. Angola 1 pont.

A B csoport végeredménye: 1. Ghána 7 pont, 2. Mali 4 pont, 3. Kongói DK 3 pont, 4. Niger 1 pont.

A C csoport végeredménye: 1. Burkina Faso 5 pont (5-1), 2. Nigéria 5 pont (4-2), 3. Zambia 3 pont, 4. Etiópia 1 pont.

A D csoport végeredménye: 1. Elefántcsontpart 7 pont, 2. Togo 4 pont (4-3), 3. Tunézia 4 pont (2-4), 4. Tunézia1 pont.

Így tehát kialakult a a negyeddöntő mezőnye és annak párosítása, melynek slágermeccse minden bizonnyal az Elefántcsontpart-Nigéria meccs lesz.

Február 2. (Szombat)

Ghána- Zöld-foki szigetek 16:00
Dél-Afrika - Mali 19:30

Február 3. (Vasárnap)

Elefántcsontpart- Nigéria 16:00
Burkina Faso- Togo 19:30

A torna búcsúzói és ezen válogatottak helyezései:

9.  Tunézia 3 1 1 1 2 4 –2 4
10.  Kongói DK 3 0 3 0 3 3 0 3
11.  Marokkó 3 0 3 0 3 3 0 3
12.  Zambia 3 0 3 0 2 2 0 3
13.  Algéria 3 0 1 2 2 5 –3 1
14.  Angola 3 0 1 2 1 4 –3 1
15.  Niger 3 0 1 2 0 4 –4 1
16.  Etiópia 3 0 1 2 1 7 –6 1

Őszi Ádám