2014. november 4., kedd

Interjú a magyar foci egyik nagy reményégével - exklúzív

Bizonyára legtöbb olvasónk számára ismeretlenül cseng Szalai Attila neve! Nos, pont azért hivatott létrejönni ezen interjú, hogy a hazai futball szerelmesei kicsit megismerkedjenek jelenkori labdarúgásunk egyik legnagyobb magyar tehetségével. Attila a Rapid Wien alkalmazásában áll, beszélt nekünk a kezdetről, a jelenről és jövő béli terveiről egyaránt. Megtudtuk, hogy ki a példaképe és azt is, hogy melyik csapatnak szurkol. 


- Édesapád, akit szintén Szalai Attilának hívnak kétszeres magyar bajnok és kupagyőztes hátvéd, korábbi válogatott labdarúgó. Te szerettél volna focizni, vagy ő indított el az úton?
- Az oviban kezdtem el focizni, aztán édesapám vitt le a gödi csapat edzéseire. Nagyon inspirált, hogy az ő nyomdokaiba lépjek, de nem elsősorban ezért kezdtem el edzésekre járni, hanem mert nagyon megtetszett ez a játék és a barátaim nagy része is focizni kezdett.

- Gödön kezdtél el focizni, majd két évet Vácon töltöttél, míg nem a Vasas utánpótlásában találtad magad. Hogyan kerültél az angyalföldiek akadémiájára?
- Megkeresett a Vasas, hogy szeretnék, ha náluk játszanék,  és a kedvezőbb körülmények, illetve feltételek miatt úgy döntöttünk, hogy váltok.

- Jelenleg az osztrák Rapid Wien labdarúgója vagy, hogyan jött a lehetőség, hogyan kerültél ki a Sógorokhoz?
- Meghívtak egy hét próbajátékra és miután ezt sikerrel abszolváltam,  felajánlották, hogy hozzájuk igazolhatok. Nagyon sokat gondolkoztunk a családommal a döntésen, és mivel már két magyar srác is kint volt előttem (Rátkai Zsolt, Szántó Tamás) ők is és a szüleik is sokat segítettek a helyes döntés meghozatalában, amit ezúton is köszönök nekik. Végül úgy döntöttünk, hogy élünk  a lehetőséggel.

- Milyenek a kinti körülmények, edzések?
- A Rapidnál nagyon jók a körülmények és az edzések. A bajnokságban csak akadémiai csapatok szerepelnek, rengeteg rangos nemzetközi tornán veszünk részt és az edzéseken 3-4 edző foglalkozik velünk.  Ami azonban a legfontosabb, hogy a játékosok mindent megtesznek a fejlődésük érdekében! Mindenki száz százalékot próbál kiadni magából minden helyzetben. Előttük van az élő példa, hogy sok munkával és alázattal elérhetjük az álmainkat.

- Jelenleg milyen pozíciót töltesz be a Rapid Wien U18-as csapatában, milyen a konkurencia?
- Jelenleg bal védőként és belső védőként játszom. Ez a szezon nagyon nehéz számomra ugyanis egy évvel idősebbek között vagyok és nagy a harc a csapatba kerülésért. Sokszor visszajátszanak hozzánk a második csapatból is.  Amikor játék lehetőséget kapok, akkor megteszek mindent a pályán és igyekszem a legjobbat  kihozni magamból.

- Hogyan boldogulsz odakint, kik segítik a mindennapjaidat? 
- Nagyon jó a viszonyom a csapattársaimmal,  Ivan Leovaccal,  a  szobatársammal a legjobb a kapcsolatom. Szántó Tomival és Ràtkai Zsolttal sokat beszélgetünk, de ők már a felnőtt illetve a második csapatban játszanak. A szüleim is nagyon sokat segítenek, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

- Tavaly szóba hoztak Dzsudzsák Balázs korábbi csapatával a PSV-vel! Mit tudsz erről?
- Én csak annyiról tudok, hogy a klubomhoz érkezett a megkeresés, meghívtak  egy hetes próbajátékra,  de  a Rapid nem engedett el.

- Egyeztetett veled ez ügyben a klubvezetés?
- Az akadémiaigazgató megbeszélte velem a dolgot, közölte, hogy számítanak rám, ami nagyon jól esett  ezért nincs bennem semmilyen hiányérzet, mivel egy remek helyen vagyok a fejlődésem szempontjából.

- Jelenleg vannak érdeklődőid, kérőid?
- Nem tudok róla, édesapám intézi az ügyeimet. Jelenleg azonban még 2,5 év van a szerződésemből, és nagyon jól érzem magam, szóval nem gondolkozom a váltáson!

- Mik a közeli, illetve hosszútávú terveid?
- Közeli célom a Rapid utánpótlásának stabil játékosa legyek és minél többet fejlődjek, illetve, hogy a magyar válogatottal az EB-elitkörben jól szerepeljünk. Távoli célom, hogy a Rapid második, illetve felnőtt csapatába bekerüljek, és ha jön egy jobb lehetőség, akkor egy top bajnokságban is kipróbálhassam magam. Büszkeséggel töltene el, ha a felnőtt válogatottban képviselhetném hazámat.

- Ki a kedvenc játékosod, illetve példaképed?
- Kedvenc játékosom Thiago Silva, a példaképem pedig édesapám.

- Melyik a kedvenc csapatod?
- AC Milan

Őszi Ádám

"Züllött" Adriano visszatér! - Európában kap szerződést

Depresszió, drog, alkohol, balhék és számtalan eljátszott lehetőség! Sokan így emlékeznek Adrianóra, az Inter és a brazil válogatott egykori klasszisára, akinek úgy fest az égiek újfent lehetőséget szavaztak. Ígéret van sokadszorra is, kíváncsian várjuk, hogy csak szóban, vagy ezúttal tettekben is megnyilvánul a támadó... 

A 32 esztendős csatár és leendő klubja a francia másodosztályban szereplő Le Havre szinte egy időben jelentette be a frigyet, mely hamarosan megköttetik. Részleteket még nem közöltek, ám nincsen kizárva, hogy a felek teljesítmény alapú szerződésben állapodnak meg, ismerve Adriano múltját.

"Elfogadok teljesítmény-alapú szerződést is, hogy megmutassam: megváltoztam. Tényleg megváltoztam. Sokat hibáztam korábban, de nem tudok visszamenni a múltba, csak azt tudom tenni, hogy nem követem el még egyszer ugyanazokat a hibákat. Soha nem mutattam másnak magam, és nem is hazudtam. Most szeretném megmutatni mindenkinek, ki is vagyok valójában" -  mondta Adriano pár héttel korábban készülve a visszatérésre.

Adriano legutóbb az Atletico Paranaense csapatában játszott, előtte a Flamengo, a Corinthians és a Roma alkalmazásában állt, ám becsülete mindenütt kitellett. Pályafutásának legsikeresebb korszaka az Interben eltöltött öt esztendő volt.

Ami a Le Havre együttesét illeti, a csapat 13 fordulót követően hatodik pozíciót foglalja el a tabellán, a cél pedig nem más, mint a szezon végén a feljutás.

Arrow 

Válogatott: Dárdai keretet szűkített, van meglepetés bőven - íme

Dárdai Pál a magyar válogatott ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitánya keretet szűkített a Finnország ellen esedékes Eb-selejtezőre és az Oroszország elleni felkészülési mérkőzésre. A legnagyobb meglepetés Poór Patrik meghívója, az MTK védője ugyanis nem szerepelt az előzetes bő keretben. Rudolf és Gulácsi is maradhat klubjánál, velük ezúttal nem számol a kapitány. 

A magyar válogatott idei két utolsó mérkőzését egyaránt a Ferencváros új stadionjában vívja. November 14-én előbb a finn nemzeti csapatot fogadjuk EB-selejtező keretein belül, majd négy nappal később az orosz válogatott elleni felkészülési mérkőzéssel zárjuk a 2014-es naptári évet. A válogatott szűkített kerete 9-én Telkiben találkozik.

A keretszűkítés áldozatául váltak: Gulácsi Péter, Laczkó Zsolt, Korhut Mihály, Gyömbér Gábor, Halmosi Péter, Pölöskei Zsolt, Vécsei Bálint, Futács Márkó és Rudolf Gergely.

Íme a magyar válogatott szűkített 25 fős kerete:
Kapusok: Király Gábor (Fulham), Dibusz Dénes (Ferencváros), Bogdán Ádám (Bolton)

Védők: Fiola Attila (MVM Paks), Varga József (DVSC-Teva), Poór Patrik (MTK Budapest), Juhász Roland (Videoton FC), Pintér Ádám (Levadiakosz), Lang Ádám (Győri ETO), Kádár Tamás (DVTK), Forró Gyula (Újpest)

Középpályások: Tőzsér Dániel (Watford), Elek Ákos (DVTK), Simon Ádám (Videoton FC), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Gera Zoltán (Ferencváros), Kovács István (Videoton FC)

Támadók: Simon Krisztián (Újpest FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Győri ETO)

Arrow

BL: Több csapat is bebiztosíthatja továbbjutását - előzetes

Kedden a csoportküzdelmek 4. fordulójával folytatódik a Bajnokok Ligája idei küzdelemsorozata. A párosítás ugyan az, mint a 3. fordulóban, csupán a helyszínek, a pályaválasztói jogok és a tabellán elfoglalt helyezések változtak az előző fordulóhoz képest. Az este folyamán három nagyágyú már biztosíthatja is helyét a nyolcaddöntőben. Nézzük mit tartogat a futball szerelmesei számára a ma játéknap! 

A csoport:
20:45 Juventus - Olympiakos (Digi Sport 1)
20:45 Malmö - Atletico Madrid 

Előzetesen mindenki arra számított, hogy a Juve és a regnáló spanyol bajnok Atletico Madrid karöltve lép a legjobb tizenhatba, azonban az Olympiakos eddigi hazai produktumával keresztbe húzta az előzetes számításokat. Jelen pillanatban a csoport minden egyes tagja, még a Malmö is eséllyel pályázik a továbbjutásra, azonban a mai eredmények függvényében a kép jócskán letisztulhat. A mai este az Öreg Hölgy számára élet-halál kérdés, ugyanis egy esetleges görög győzelem és egy madridi siker a kiesés szélére sodorhatja Allegri csapatát. Vidal és társai tehát egy igazi hat pontos mérkőzésre készülnek, míg a Matracosok a hideg svéd vidéket próbálják meg bevenni. Madridban Simeone tanítványai leiskolázták a svédeket, míg a Juve legutóbb megégett az Olympiakos otthonában. Igen izgalmas mérkőzésekre van kilátás.

B csoport:
20:45 Real Madrid - Liverpool (Sport 1)
20:45 Basel - Ludogorets

A Real Madrid már ma este biztosíthatja továbbjutását, ehhez nem kell mást tenniük Ancelotti tanítványainak, minthogy hazai publikumuk előtt legyőzzék a Liverpoolt, az a csapatot, melyet nemrégiben rommá vertek az Anfielden. Ehhez azonban lesz néhány szava Rodgers tanítványainak is, akik a mester elmondása szerint nyomás nélkül és nem feltett kézzel érkeznek. Cristiano Ronaldo nagy estélye lehet a mai, amennyiben betalál a portugál Raúl Bl-rekordját átadja a múltnak. Egyértelműen ez a mai játéknap legnagyobb rangadója. Igen ám, de egy esetleges vereséggel komoly veszélybe kerülhet a vörösök továbbjutása. Ami a csoport másik mérkőzését illeti, valamelyik együttes, vagy a Basel, vagy pedig a Ludogorets nagy lépést tehet a továbbjutás felé. Bolgár földön az utolsó pillanatban nyert a Ludo, Svájc azonban más terep, a Basel otthonában sok nagy csapat hajtott az utóbbi időben fejet.

C csoport:
18:00 Zenit - Leverkusen (Digi Sport 1)
20:45 Benfica - Monaco

A kiegyenlített 'C' jelű kvartett, melyet nagy meglepetésre a Benfica vezet hátulról. A portugál listavezető a Bajnokok Ligájában eddig az elvárások alatt teljesít, s ma este utolsó lehetőségébe kapaszkodhat, amennyiben továbbjutási álmokat dédelgetnek még a csapat háza táján. Otthon kellene legyőzni a Monacót, mely pocsék szezonrajtja után egyre inkább magára talál. A csoport másik mérkőzését korábban rendezik, a Zenit hazai pályán fogadja a csoportot vezető Leverkusent. A németek egy esetleges győzelemmel a nyolcaddöntő kapujába léphetnek. A Zenit számára is nagyon fontos a mérkőzés, uyagnis ha kikapnak könnyen előfordulhat, hogy kettészakad a csoport és oda a lehetőség.

D csoport:
20:45 Dortmund - Galatasaray
20:45 Arsenal - Anderlecht (Digi Sport 2)

Halálcsoportnak kiáltották ki, ma mégis előfordulhat, hogy négy fordulót követően mind a két továbbjutó kiléte kiderül. Ehhez mind a BVB-nek, mind pedig az Ágyúsoknak győznie kell. Ha így lesz, akkor már csak a csoportelsősség lesz a kérdés és az, hogy ki folytathatja az Európa Ligában. Jürgen Klopp csapata eddig fantasztikus teljesítményt nyújt a Bajnokok Ligájában, ellenben a csapat szenved a Bundesligában. Olyannyira, hogy jelenleg utolsó előtti kieső a gárda és a BL-ben több pontja van mint a bajnokságban. Ráadásul a védelem tengelye Hummels is kidőlt. Szerencse, hogy a Galata sincsen csúcsformában, a török csapat is bukdácsol hazája pontvadászatában. Amennyiben Wenger tanítványai az Emiratesben legyőzik a belga bajnokot továbbjutóként már csak a csoportelsősségre kell koncentrálniuk és arra, hogy a premier Leagueben jobban teljesítsenek.

Arrow

Nem meszelik el a MU játékosát

Az  Angol Labdargó Szövetség hamar rövidre zárt a manchesteri derbi pályán kívüli utóéletét és közölték, hogy felmentik a köpési vádak alól a United belga kiválóságát Fellainit, aki így nem kap büntetést. 

Mint ismeretes, Agüero és Fellaini között akadt a mérkőzés folyamán egy kis nézeteltérés, a belga odasúgott valamit argentin ellenfelének fülébe, a felvételeken, illetve fényképeken pedig látható volt, hogy nyál hagyta el a középpályás száját. A sajtó természetesen vezető hírként számolt be az esetről, így hamar rövidre kellett zárni a történetet, mielőtt az elharapódzik. 

A felmentést azzal indokolták, hogy bár látszik, hogy nyál hagyja el Fellaini száját, ez beszéd közben történt és semmi nem mutat szándékosságra. Fellaini egyébként közösségi oldalán némileg felháborodva tagadta a vádakat, míg mestere Van Gaal is védelmébe vette a belgát.

Vége tehát a manchesteri derbinek, a City 1:0-ra nyert!

Arrow

Menesztették a francia legendát

Nem indult jól Claude Makélélé edzői pályafutása. A francia válogatott legendás védekező középpályását ugyanis fél esztendő után menesztették posztjáról. 

A 41 esztendős egykori Chelsea klasszis edzői pályafutásának első állomása volt a francia élvonalbeli Bastia együttese, melyet a nyáron vett át. Idő közben eltelt fél esztendő, míg a Ligue 1 idei kiírásából 12 forduló, a csapat pedig két győzelme mellett összesen tíz pontot tud felmutatni, melynek következtében jelen pillanatban kieső.

A vezetésnél az i-re a pontot a hétvégi Guingamp elleni vereség tette fel, igazi kiesési rangadónak számított a találkozó, mely végül 1:0-ás vereséggel zárult Makélélé és csapata szempontjából.

Arrow 

Oliver Kahn elárulta kinek adná az Aranylabdát

A Bayern München és Nationalelf egykori kiválósága, a világ egyik legismertebb kapuvédője Oliver Khan nem rejtette véka alá véleményét, és elmondta, hogy szerinte utóda Neuer megérdemli az aranylabdát, ám posztja miatt igen nagy hátrányt szenved. 

Kahn úgy véli, nem csak azok kaphatják meg a nívós elismerést, akik a gólokat szerzik és a támadójátékban csillognak. Elmondta, hogy Neuer mögött fantasztikus esztendő áll, német bajnok és világbajnok lett, ráadásul Brazíliában kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A döntés azonban a szövetségi kapitányok, a válogatott csapatkapitányok és újságírók kezében van. A 23 fős listát december 1-jén szűkítik három fősre, míg a győztes nevét január 12-én fedik fel a FIFA-gála keretein belül.

Nincsenek könnyű helyzetben a szavazásra jogosult szakemberek, ugyanis  Ronaldo és Messi mellett nem mehetünk el Neuer, Di Maria és Robben teljesítménye mellett sem.

Ami pedig a kapusokat illeti, a szovjetek legendás kapuvédője Lev Jasin az egyetlen, aki megkapta a nívós elismerést még 1963-ban.

Arrow

Idegenben győzött és már nem kieső a Sunderland - eredmények, tabella

Alsóházi, de úgy is fogalmazhatunk, hogy kiesési rangadóval zárult az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 10. fordulója hétfő este. A két főszereplő a Crystal Palace és a Sunderland volt, utóbbi győzelmével elhagyta a kiesőzónát, míg előbbi a küszöbére sodródott és csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg az újonc Leichestert. 

Crystal Palace - Sunderland 1-2 (0-1)
G: Brown (55.-öngól) ill. Fletcher (31., 90+5.), Gomez (79.)
Kiállítva: Jedinak (87.) ill. -

Hazai pályán fagyott be a Palace, mely az első játékrészben kapura veszélytelenül rúgta a bőrt, a Sunderland védő harmadában elfogyott a tudomány. A vendégek sem halmozták a kapuralövéseket, ám lényegesen többször próbálkoztak, mint  Warnock tanítványai. A háló először a 31. percben rezgett, ekkor egy beadásra érkezett remek ütemben Fletcher, a skót támadó 11 méterről bólintott Pantilimon kapujának jobb alsó sarkára. A román kapuvédőnek esélye sem volt a földre fejelt labdával szemben, ugyanis elmozdult a másik irányba. A félidőt követően egy fokkal magasabb fordulatszámra kapcsolt a hazai csapat, ám ez többnyire csak a labdabiroklásban mutatkozott meg. Kósza kapuralövési kísérletek is voltak, azonban ezek rendre az alapvonalon hagyták el a játékteret. Az 55. percben Brown hathatós segítségével sikerült az egyenlítés, a vendégek védője roppant szerencsétlenül ért a labdába, így öngól született.  A 79. percben aztán jött Gomez és ismételten megszerezte a vezetést a Sunderland számára. Pár perccel a vége előtt aztán kiszállt a hazaik középpályása Jedinak, aki második sárgáját követően mehetett zuhanyozni. Az i-re a pontot Fletcher tette fel a 95. percben, a Palace teljesen kinyílt, ezt pedig kihasználték a vendégek.

A Premier League 10. fordulójának eredményei:
Newcastle United - Liverpool 1:0
Arsenal - Burnley 3:0
Chelsea - Queens Park 2:1
Everton - Swansea 0:0
Hull - Southampton 0:1
Leicester - West Bromwich 0:1
Stoke - West Ham United 2:2
Manchester City - Manchester United 1:0
Aston Villa - Tottenham 1:2

Íme a bajnokság állása:
1. Chelsea 26 pont, 2. Southampton 22 p., 3. Manchester City 20 p., 4. Arsenal 17 p. (18:11), 5. West Ham 17 p. (19:14), 6. Swansea 15 p., 7. Liverpool 14 p. (13:13), 8. Tottenham 14 p. (13:14), 9. Everton 13 p (19:17), 10. Manchester United 13 p (16:14),... 18. Leichester 9 p., 19. QPR 7 p., 20. Burnley 4 p.

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 10 gól
2. Diego Costa (Chelsea) 9 gól
3. Berahino (West Brom), Sanxhez (Arsenal) 7-7 gól
5. Pellé (Southampton), Sakho (West Ham) 6-6 gól

Arrow