2015. február 26., csütörtök

Európa Liga: Ádáz harc a továbbjutásért - előzetes

A csütörtöki nap folyamán folytatódnak az Európa Liga küzdelmei, a legjobb 32 között a visszavágók következnek, cél a nyolcaddöntőbe jutás. Jó pár párharc már az első felvonásban eldőlt, ám így is kiváló mérkőzésekre van kilátás, a harc garantált. Nézzük mire számíthatunk. 

A szokásoknak megfelelően lesznek kora esti és késő esti párharcok, a szokott 19, illetve 21 órai kezdet marad, ám az orosz időeltolódás miatt két párharc egy órával előbb kezdődik majd. Nincsenek jó helyzetben a magyar érdekeltségű csapatok, ám a remény még mindegyik oldalon él. A Dinamo Moszkva és Dzsudzsák Balázs számára csakis a győzelem játszik, azt követően, ,hogy idegenben 0-0-ás döntetlent játszottak az Anderlecht ellen, ha nem lesz gól jöhet a hosszabbítás, de bármilyen több gólos iksz a belgáknak kedvez. A BL-ből érkező Zenit jó helyzetben van, hiszen Eindhóvenben nyertek 1-0-ra, de könnyűnek hazai pályán sem ígérkezik a visszavágó. A Sevilla otthon 1-0-ra verte a Gladbachot, mely idegenben nem szerzett gólt, így hazai pályán szinte hibátlan meccset kellene játszaniuk, míg a Legia dettó ugyan ebben a cipőben jár az Ajax ellenében.

A Dinamo Kijev 9 emberrel játszott igen hosszú ideig az első mérkőzésen, ennek pedig vereség lett a vége, nagyon megnehezítettél saját dolgukat, ám a Guingamp verhető ellenfél hazai pályán, lehet fordítani, ráadásul idegenben lőtt gól is van. Gulácsi Péter és a Salzburg a Villarealt fogadja, idegenben lőtt gól van, ahogyan egy gólos hátrány is. A Liverpool a török pokolra készülhet, tehát a Besiktas fanatikusaira, pokoli meccsre van kilátás, az 1.0ás előny kevés lehet, igaz ha Gerrardék gólt szereznek, nagy bajban lesznek a törökök. A Spurs otthon betlizett, így Fireznében kellene kiharcolni a továbbjutást, a violák remek formában vannak, ismételni tudjuk csak önmagunkat, avagy kiváló meccs elé nézhetünk. 

Az odavágók leggólgazdagabb meccsét a Celtic és az Inter összecsapása hozta, a 3-3-as döntetlen az Internek kedvez. Az Everton gyakorlatilag lezárta párharcát, idegen béli 4-1-es győzelmével, ez pedig igaz lehet a Club Brugge szereplésére is, a dániai győzelem elég lehet, igaz ott csak közte kettő van, figyelni kell, de egy hazai gól végzetes lehet, látván a felek első meccsét. A Torino és a Bilbao négy gólos döntetlennel fordult, mely jelen állás szerint a spanyoloknak kedvez, míg a Wolfsburg kényelmesen utazhat Portugáliába, de azért figyelniük kell.

Megyeri és az Olympiacos nehéz küldetés előtt áll két gólos hátrányt kellene ledolgozni a Dnipróval szemben, ráadásul idegenben lőtt góljuk sincsen. A Napoli kiütötte a trabzont az odavágón, a közte négy után a visszavágó csupán formalitás. Az AS Roma nagyon nehéz meccs elébe néz, Rotterdamban kellene nyerni, vagy 1-1-es döntetlennél több gólos ikszet elérni.

18:00 Dinamo Moszkva - Anderlecht (Digi Sport 2)
18:00 Zenit Szentpétervár - PSV Eindhoven
19:00 Mönchengladbach - Sevilla
19:00 Legia Warszawa - Ajax
19:00 Dinamo Kiev - Guingamp
19:00 Salzburg - Villarreal
19:00 Besiktas - Liverpool
19:00 Fiorentina - Tottenham (Digi Sport 1)
19:00 Inter - Celtic
21:05 Everton - BSC Young Boys
21:05 Club Brugge - Aalborg
21:05 Athletic Bilbao - Torino (Digi Sport 2)
21:05 Sporting CP - Wolfsburg (Digi Sport 1)
21:05 Olympiakos Pireus - Dnipro
21:05 Napoli - Trabzonspor
21:05 Feyenoord - AS Roma (Story 4)

Őszi Ádám

Hosszabbít a Barca kulcsembere - hivatalos

Sokan nem ismerik el a védekező játékosokat, (a gólok és gólpasszok számítanak - szerk.) ám tény, hogy a katalán gépezet egyik legfontosabb láncszeme Sergio Busquets a védekező középpálya szíve. A klub hivatalos honlapján jelentette be, megállapodtak 2019-ig meghosszabbítják Busquets kontraktusát. 

A 26 esztendős világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott középpályás a katalánok saját nevelésű játékosa, 2008 óta 313 tétmérkőzésen szerepelt a Barca színeiben, s 16 trófea megnyerésének volt részese. Szerződése 2018 nyaráig szólt, ám intő jelek miatt a klub tárgyalásokat kezdeményezett, melyek most révbe értek.

A kétszeres BL-győztes labdarúgó posztja egyik ha nem a legjobbja, így nem csoda, hogy más klubok is szemet vetettek rá. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a Paris Saint-Germain mindent megtesz azért, hogy szerződtesse a spanyol, a téli átigazolási időszakban 75 millió eurós ajánlattal kopogtattak.

A klubvezetés és a vezetőedző ragaszkodik Busquetshez, így kölcsönösen biztosították egymást a közös folytatásról egy új kontraktus jegyében, mely pénteken kerül aláírásra. A szerződés egyes szegmensei változnak, a kivásárlási ár, illetve a fizetés növekedéséről nincs információnk, ám a 2019-es dátummal ellátott papír állítólag 2020-ig bővülhet egyes pontok betartása alapján.

Őszi Ádám

Dortmund: Bombát találtak a stadionnál, kiürítették a környéket

Miközben a Signal Iduna Parkban mindenki Jürgen Klopp sajtótájékoztatójára készült, egyik pillanatról a másikra megváltozott minden. Evakuációt jelentettek be, a környéket pedig lezárták egy bomba miatt. 

A stadion közelében zajló építkezésen  előkerült egy második világháborús brit bomba. A 250 kilogrammos szerkezetet tűzszerészek vizsgálják, nagy sugarú körben mindent kiürítettek, így a Schalke elleni sajtótájékoztató is elmarad, másik időpontban pótolják.

Németországban gyakoriak az ilyen jellegű esetek, ugyanis több millió tonna bombát dobtak a szövetségesek és a szovjetunió a térségre. Dortmund városát lebombázták anno, s mint látható a mai napig felbukkannak fel nem robbant pusztító eszközök.

Őszi Ádám

Botrány! - Beszüntették a görög bajnokságot

Határozatlan ideig szünetel a görög Super League, a döntést szerdán hozta meg a kormány, mely vizsgálatot indított. Az indokot a sorozatos nézőtéri rendbontásokban és a  görög élvonalbeli labdarúgó bajnokságot szervező labdarúgóliga ülésén történt botrány meríti ki. 

Az idei szezonban nem először fordult elő, hogy nézőtéri rendbontás zavarta meg a pályán zajló eseményeket, azt, hogy a szurkolók a stadionon belül, vagy kívül összecsaptak. Nemrégiben botrányba torkollott a Panathinaikos-Olympiakos örökrangadó, míg a bili véglegesen a zöldasztalnál borult ki. A hírek szerint a görög élvonalbeli bajnokságot szervező labdarúgóliga ülésén az Olympiakos és a Panathinaikos egy-egy képviselője összeverekedett, a megbeszélés pedig botrányba torkollott.

Jorgos Borovilos a liga elnöke bejelentette, hogy a kormány kiterjedt vizsgálatot indítványozott, az ügy lezártáig pedig a bajnokságot felfüggesztették.

Őszi Ádám