2014. január 9., csütörtök

Antalya Kupa: Döntős a Celtic, a Trabzon bánta

Csütörtök este Törökországban kezdetét vette az Antalya Kupa, melyet a Trabzonspor, Galatasaray, Celtic Glasgow és az Ajax Amszterdam részvételével rendeznek meg. Ez első elődöntőben a Trabzon és a Celtic mérte össze tudását, az összecsapás skót győzelmet és továbbjutást hozott. 

A háló először a 32. percben rezdült, ekkor Pukki a skót csapat finn válogatott játékosa talált a kapuba egy 18 méterről elengedett lapos lövést követően. Öt perccel Bamba a Trabzon játékosa duplázta meg a Celtic előnyét, a hátraérő játékos, már-már mesteri módon juttatta a beadást a hálóba felszabadítás helyett. A félidő lezárása előtt Gural szépített, így egy gólos skót előnnyel vonultak az öltözőbe a felek. A folytatásban mindkét edző rendesen átforgatta csapatát, lévén felkészülésről van szó, gólt azonban csak a Celtic tudott szerezni. Az 57. percben Balde tekert mintegy 18 méterről mesterien a bal felsőbe. Győzelmével a Celtic döntős és várja ellenfelét a másik párharcból, míg a Trabzon a bronzmeccsre készülhet.

Trabzonspor - Celtic Glasgow 1-3 (1-2)
G: Gural (41.) ill. Pukki (32.), Bamba (37.-öngól), Balde (57.)

Antalya Kupa
Trabzonspor - Celtic 1-3
Galatasaray - Ajax (Szombat 19:30)

Döntő:
Celtic - ? (Galatasaray/Ajax)

Bronzmeccs:
Trabzonspor - ? (Galatasaray/Ajax)

Őszi Ádám

Szilvási Péter: "...kicsit még izgultam, de aztán..." - exkluzív a Fürt győztes gólszerzőjével

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Greuter Fürth magyar tehetsége Szilvási Péter debütált az együttesben, ha pedig debütált, akkor egyből győztes góllal mutatkozott be. A FociClub.hu felkeresésére az ifjú védő készségesen reagált és tartott élménybeszámolót. 

"Egész héten a felnőttben edzettem, úgy érzem napról-napra egyre jobban fel tudom venni ezt a ritmust. A mai naptól kicsit féltem, első nagyobb megmérettetésem volt itt. Mindenki felidőzött, én a második félidőben játszottam. Az első pár percben kicsit még izgultam, de aztán pár jó megoldás után sikerült teljesen felvennem a játék ritmusát. A 82. percben pedig egy oldalszabadrúgás után sikerült betalálnom. Nagyon jó érzés volt, hogy első meccsemen sikerült betalálnom. Remélem ezt a szintet most már tudom tartani és sikerül fent maradnom az alapozás után is a felnőtt csapatban."

Arra a kérdésere, hogy miként reagáltak a társak és az edző a következő választ adta - "Minden csapattársam gratulált. Nagyon közvetlenek velem, úgy érzem már valamilyen szinten befogadtak. Az edző ilyenkor meccs után nem mond semmit, szerintem holnap fogjuk valamilyen szinten elemezni a mérkőzést, a történteket."

Gratulálunk Péternek és reméljük sok jót hallunk még felőle, ráfér a magyar labdarúgásra, illetve a válogatottra az erősítés! Csak így tovább!

Őszi Ádám

Real Madrid: A Santos támadója érkezhet

Úgy tűnik támadósorának megerősítésén dolgozik a Real Madrid vezetősége, ám a szóban forgó ifjú brazil aligha az első csapathoz érkezik, inkább a Castilla támadószekcióját erősítheti majd. 

A brazil labdarúgó-bajnokság szerelmesei számára biztosan jól cseng Willian José neve, aki jelenleg a Santos alkalmazásában áll. A mögöttünk hagyott 2013-as szezonban 23 meccsen kapott lehetőséget a fiatal tehetség, s átlagosan 70 percet töltött a pályán. Góljainak száma nem túl meggyőző, mindössze 5 alkalommal rezgette meg az ellenfelek kapuját, ám a királyiak szakemberei látják benne a kellő tehetséget, ambíciót.

A 22 esztendős José korábban megfordult már a Sao Paulo és a Gremio csapatában egyaránt, profi pályafutását pedig nevelőegyüttesénél a Barueri gárdájánál kezdte meg. Képességeit az is jelzi, hogy 15 alkalommal pályára lépett a brazil U20-as válogatottban, melynek címeres szerelésében 5 alkalommal tudott eredményes lenni. 

Jelenlegi piaci árát 1,5 millió euróra taksálják, ám egyes hírek szerint a galaktikusok előbb csak kölcsönvennék, majd ha látják benne a lehetőséget akkor élnének opciós jogukkal. Részleteket még nem lehet tudni, de a napokban a bejelentés, megtörténhet. 

A Real Madrid Castilla egy remek ugródeszka lehet az ifjú brazil számára.

Őszi Ádám

BL-győzteshez szerződött a román gólkirályjelölt

Nem tudta megtartani legjobb játékosát a román labdarúgó-bajnokságban (Liga I-ben) szereplő Pandurii, mely túladott Eric de Oliveira Pereira játékjogán. A kérő nem más volt, mint a friss CAF Champions League győztes Al Ahly, Egyiptom és Afrika uralkodója, rekordere. 

A 28 esztendős támadó középpályás Eric hosszú időt töltött el Kelet-Európában, megfordult a Gaz Metan és a Karpaty Lviv, majd ismét a Gaz Metan csapatában , míg nem 2013 nyarán a Pandurii szerződtette 400 ezer euró ellenében. Árát busásan meghálálta, ugyanis 18 bajnoki meccsen 11 gólt szerzett, mellyel holtversenyben vezeti a góllövőlistát, mellette pedig kiosztott 9 gólpasszt, mellyel a liga legeredményesebb játékosa lett, a kanadai-tábla toronymagas ura 20 ponttal. Emellett az Európa Ligában is szerepelt a csapattal, ott a selejtezőkkel együtt 12 meccsen 3 gólt és 3 gólpasszt jegyzett.

Piaci értéke jelentősen megugrott, a transfermarkt.de legutóbb 2,4 millió euróra becsülte, ám a brazil játékjogát, a hírek szerint ennél jóval olcsóbban 1.3 millió euró ellenében szerezte meg az afrikai BL-győztes. A haszon így is megvan, hiszen fél év alatt 900 ezer eurót kerestek rajta, emellett pedig hatalmas segítséget jelentett a csapatnak. Új szerződése a 36-szoros egyiptomi bajnokhoz 2015 nyaráig szól.

Őszi Ádám

AS Roma: Az egyik legígéretesebb Barca tehetség érkezhet - sajtóhír

Sajtóhírek szerint az FC Barcelona fiatal csatárzsenijére fáj az AS Roma szakmai stábjának a foga. A transzferről még csak suttognak, ám az pár napon belül könnyedén megvalósulhat és kész ténnyé válhat. 

Antonio Sanabria sokak szerint egy különleges tehetség, ezt mi sem jelzi jobban, hogy 17 esztendős kora ellenére a Barcelona B csapatában a felnőttek közt rúgja a bőrt. Az 1996-os születésű paraguayi csillag immáron négy esztendeje nevelkedik a katalánoknál, 2013-ben pedig a "B" csapatban is debütált, melynek mostanra rendszeres tagja lett. A bajnokságban 10 meccsen átlagosan 57 percnyi játékot kapva eddig 3 gólt szorgoskodott össze, míg az UEFA Youth League elnevezésű teljes mértékben a Bajnokok Ligája rendszerére épülő ifjúsági kupában 3 meccsen 4 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját.

Hazájában háta mögött hagyta a korosztályos válogatottakat és immáron felnőtt paraguayi válogatottnak mondhatja magát. A címeres mert eddig három ízben húzta fel, debütálni Németország ellen debütált egy 3-3-as döntetlen során.

A hírek szerint a "Farkasok" akár 3 millió eurót is letennének az asztalra, ám kérdés, hogy a katalánok levennék-e a kezüket teljes mértékben egy ilyen tehetséges ifjúról. Sokkal inkább elképzelhető egy kölcsönszerződés, ám ne feledjük, a legfontosabb,  az, hogy Sanabria folyamatos játéklehetőséghez jusson. 

Őszi Ádám